Kamu İhale Kurulu Başkanlığı'na yeni yönetim
Kamu İhale Kurulu Başkanlığı'na yeni yönetim
ANSİAD'ın geleneksel bahar buluşması
ANSİAD'ın geleneksel bahar buluşması
9 Mayıs Avrupa Günü Etkinlikleri düzenlendi
9 Mayıs Avrupa Günü Etkinlikleri düzenlendi
Serik'te öğretmenlerden şiddete karşı eylem
Serik'te öğretmenlerden şiddete karşı eylem
18 Ekim 2022 Salı - 13:28

Maske takmamak için alışverişi bıraktılar

HACETTEPE ve Başkent Üniversiteleri iş birliğinde yapılan 'Covid-19 pandemisi sırasında maske takma kurallarına uymamanın psikolojik nedenleri' konulu araştırmada ilginç sonuçlar çıktı.

Maske takmamak için alışverişi bıraktılar
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Araştırmaya katılan erkeklerin yüzde 32.1,  kadınların yüzde 33.8'i dışarıda yemek yemeyi, erkeklerin yüzde 16'sı, kadınların yüzde 19.1'i seyahat etmeyi, erkeklerin yüzde 26.3'ü, kadınların yüzde 27.8'i toplu taşımayı, erkeklerin yüzde 25.3'ü, kadınların yüzde 28.7'si alışverişi maske takmamak için bıraktı.

Hacettepe Üniversitesi, Psikiyatri Anabilim Dalı ve Stres Araştırmaları Merkezi’nden Dr. Cengiz Kılıç, Dr. İrem Yıldız, Dr. Gülhan Gülşen, Dr. Anıl Alp ve Başkent Üniversitesi, Psikiyatri Anabilim Dalı’ndan Dr. Esra Emekli tarafından, 'Covid pandemisi sırasında maske-takma kurallarına uymamanın psikolojik nedenleri' konulu araştırma yapıldı. 3 bin 709 kişi üzerinde yapılan araştırma uluslararası British Journal of Psychiatry-Open dergisinde yayına kabul edildi. Araştırmada, kişilerdeki kapalı alan korkusunun maske takmanın önüne geçen en önemli nedenlerden biri olduğu anlaşıldı.

'MAKYAJIMI BOZUYOR' DİYENLERİN ORANI YÜZDE 3.5

Araştırmaya katılan erkeklerin yüzde 15.1'i ve kadınların yüzde 9,5'i 'nefes aldırmıyor', erkeklerin yüzde 18,2'si, kadınların yüzde 11.5'i 'gözlük buğulanıyor', erkeklerin yüzde 15.4'ü, kadınların yüzde 9.8'i 'terletiyor ve sıcak basıyor', erkeklerin yüzde 13.7'si, kadınların yüzde 9.4'ü 'konuşulanlar anlaşılmıyor', erkeklerin yüzde 24.7'si, kadınların yüzde 15.3'ü 'spor yapmak zor', erkeklerin yüzde 5.9'u, kadınların 2.5'i 'görünüşü bozuyor', erkeklerin yüzde 3'ü, kadınların yüzde 3.5'i ise 'makyajı bozuyor' gerekçesiyle maske takmaktan kaçındıklarını belirtti. 

Yine araştırmaya katılan erkeklerin yüzde 32.1, kadınların yüzde 33.8'i dışarda yemek yemeyi, erkeklerin yüzde 16'sı, kadınların yüzde 19.1'i seyahat etmeyi, erkeklerin yüzde 26.3'ü, kadınların yüzde 27.8'i toplu taşımayı kullanmayı, erkeklerin yüzde 25.3'ü, kadınların yüzde 28.7'si dışarıda alışveriş yapmayı maske takmamak için bıraktığını ya da azalttığını söyledi. Ayrıca erkeklerin yüzde 11.7'si, kadınların yüzde 12.5'i de maske takmamak için evden çalıştığını belirtti. 'Cezası olmasa hiç maske takmam' diyen erkeklerin oranı yüzde 5.8, kadınların oranı ise yüzde 2.1 şeklinde oldu. 'Aşı olmadım, olmayacağım' diyenlerin oranı ise erkeklerde yüzde 3.7, kadınlarda yüzde 3.8 çıktı.

'ERKEKLERİN MASKA TAKMAMA ORANI DAHA YÜKSEK'

Dr. Cengiz Kılıç ise, araştırmanın sonuçlarına göre kadınlarda Covid-19'a yakalanma, ya da yakınlarına bulaştırma endişesinin erkeklerden daha fazla olduğunu söyledi. Kılıç, "Klostrofobi yani kapalı alan korkusu puanları kadınlarda erkeklerden çok daha yüksek. Erkeklerde hem 'maske takmak istemiyorum' diyenler, 'çevremdekilere göre maske kurallarına daha az uyuyorum' diyenler, hem de 'cezası olmasa hiç takmazdım' diyenler kadınlara göre daha fazla. Maske takmaktan kaçınma 'alışverişe gitmedim', 'dışarıda yemek yemedim' açısından ise kadın-erkek farkı yok. Araştırmada 3 bin 709 kişiye ulaştık. Bu kişiler arasında en çok maskeden hoşlanmama ve takmak istememe nedeninin daha çok 'spor yapamıyorum', 'çalışamıyorum', 'maske takınca gözlüğüm buğulanıyor göremiyorum', 'karşıdaki kişinin konuştuğunu anlamıyorum' ya da 'onlar benim konuştuğumu anlamıyor' gibi şeyler var. Bunlar en çok çıkan cevaplar. Aslında insanlardan daha çok duyarız sandığımız 'makyajımı bozuyor', 'görüntümü komik yapıyor, tuhaf gösteriyor' gibi şeyler çok çok daha azdı" dedi.

'ARAŞTIRMANIN TOPLUM SAĞLIĞINA ÖNEMLİ KATKILARI OLACAK'

Dr. Kılıç, maske takmamak için yüzde 25'in üstünde kişinin hayatlarını kısıtladıklarının ortaya çıktığını vurgulayarak, "Kaçınmayla ilgili yüzde 25'in üstünde kişi hayatlarını kısıtladıklarını belirttiler. Pandemi döneminde 'dışarıda yemek yemeyi bıraktım', 'seyahat etmeyi bıraktım', 'toplu taşıma araçlarına binmeyi bıraktım' gibi cevap veren insanlar çok büyük orandaydı. Birçok insan 'pandemi geride kaldı' diye konuşuyor. Birincisi bunun bir garantisi yok, şimdiki pandemide yeniden alevlenmeler olabilir. İkincisi ve garantisi olan bir şey yeni pandemiler gelecek. O yüzden de bizim bu konudaki bulgularımızın toplum sağlığına çok önemli katkısı olacak. İnsanların maskeye ya da aşıya karşı çıkmasının ruhsal nedenleri olabilir ve bunlara yardım edilebilir. Tabii ki hepsine yardım etmek gerekmeyebilir, insanlar kendi kendine de bir takım tedbirleri alabilir ve başa çıkabilirler. Ruhsal bir boyutu araştırdığımız için 'bu insanlar ruhsal olarak hasta' gibi bir şeyi kesinlikle söylemiyorum. Zaten öyle bir ilişki de bulamadık, hastalıkla bir ilişkisi yok; ama bu insanlardaki kapalı yer korkusu eğer maskeye karşı tedbirlere uymayı zorlaştırıyorsa buna yardımcı olunabilir" diye konuştu.

Burçin ÜRE-Emirhan YÜZÜGÜLDÜ/ANKARA, (DHA)

 
Sahildeki cinayette sanığa indirimle 18 yıl hapis cezası
 
Muratpaşa'nın 1.5 milyarlık bütçesi oybirliğiyle kabul edildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Özel harekat polisli 'Son nokta' operasyonu: 32 gözaltı
KARAMAN'da 'Suç işlemek için silahlı örgüt kurma' suçlamasıyla haklarında ...
Fatih Tezcan hakkında 3 yıla kadar hapis istemi
SOSYAL medya hesabından, istinaf mahkemesi heyeti hakimlerini hedef gösterdiği ...
Evini müzeye, bahçesini atölyeye çevirdi
İZMİR'de, Gürol Kaplan (63), doğup büyüdüğü evi müzeye çevirdi. Tarihi ...
 
Sahte deterjan operasyonu
İSTANBUL'da polis, Gaziantep’te üretilen sahte deterjanları yurt dışına ...
Maden faciası soruşturmasında ifadeler alınıyor
BARTIN'ın Amasra ilçesinde 41 işçinin hayatını kaybettiği maden ocağındaki ...
Fikri Can'ın öldüğü top kavgasına valilikten açıklama
DİYARBAKIR'ın Bağlar ilçesinde, parkta otururken üzerlerine gelen top ...
 
Dava sürecinde kanser ilacının parasını SGK'nın ödemesi kararı
İZMİR'de kanser hastası Nurdan Yücemen (68), SGK'nın ödemediği 46 bin ...
Nevşehir'de balon sert iniş yaptı: 2 ölü, 3 yaralı
NEVŞEHİR'de rüzgar nedeniyle sert iniş yapan sıcak hava balonundaki turistlerden ...
Yunan unsurlarınca geri itilen 47 göçmen kurtarıldı
AYDIN'ın Kuşadası ilçesinde Yunan unsurlarınca Türk kara sularına geri ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Düdük endişesi ve kazan-kazan
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva