37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
Patara'da bilirkişi keşfi tamamlandı, sıra raporda
Patara'da bilirkişi keşfi tamamlandı, sıra raporda
Demet Akalın'dan Zuhal Topal itirafı
Demet Akalın'dan Zuhal Topal itirafı
24 Temmuz 2020 Cuma - 12:57

Melezleme yoluyla üretilen Spil karasında ilk hasat yapıldı

MANİSA'nın Alaşehir ilçesinde melezleme yoluyla üretilip 4 yıl önce tescillenen ve adaptasyonuna halen Manisa Bağcılık Araştırma Endüstri Müdürlüğü'nde devam edilen Spil karası üzümde ilk hasat yapıldı.

Melezleme yoluyla üretilen Spil karasında ilk hasat yapıldı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Manisa'da 2013 yılında tescile sunulan ve 31 Ekim 2016 tarihinde, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi'nce tescillenen beş yeni üzüm çeşidinden biri olan Spil karasının Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Yeşilyurt İşletmesi bünyesinde deneme amaçlı üretimi yapıldı. Adaptasyon süreci devam eden Spil karası üzüm, başta Manisa'nın Alaşehir ve Sarıgöl ilçeleri olmak üzere, Mersin, Adana ve Ankara'nın çeşitli bölgelerinde geçtiğimiz yıllarda çiftçiler tarafından da üretilmeye başlandı. Erkenci bir tür olması ve dekar başına 2 bin ile 3 bin 800 kilograma kadar verim alınabilmesi nedeniyle üretici tarafından tercih edilen Spil karası üzümün Alaşehir ilçesinde ilk hasadı yapıldı. Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Yeşilyurt İşletmesi'nde üretilen Spil karası üzümün hasadına Alaşehir Kaymakamı Abdullah Uçgun, Alaşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Bülent Güleç, Alaşehir Halk Eğitim Merkezi Müdürü Süleyman Ölmez de katıldı. İşletmede üretilen ve her bir salkımı ortalama 400 -500 kilogram gelen siyah çekirdekli bir tür olan, tane yapısı ve aromasıyla dikkat çeken Spil karası üzümlerin Alaşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan ölçümünde tat oranı 16-17 briks olduğu, hasat edilmeye ve yemeye uygun olduğu belirlendi. Hasat edilen üzümler piyasaya kilosu 5 liradan satıldı. Tamamen yerli ve milli üretim olan ve yüksek verime sahip siyah üzüm çeşidi Spil karasının ilerleyen zamanlarda daha da önem kazanacağı düşünülürken, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yeşilyurt İşletmesi'nde, adaptasyon çalışmalarına da devam edileceği bildirildi.

'LEZZETİNİN YANISIRA GÖZE DE HİTAP EDİYOR'

Spil karasının Manisa'ya özgü bir üzüm çeşidi olduğu için adını da kentteki Spil Dağı'ndan aldığını belirten Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Yeşilyurt İşletmesi Sorumlusu Ziraat  Yüksek Mühendisi Mahmut Aşık, "Spil karası melezleme yoluyla üretilen bir üzüm çeşidimiz. Lezzetinin yanı sıra göze de hitap edişiyle son derece popüleritesi artan bir çeşidimizdir. Erkenci olması sebebiyle fiyatlarının iyi olacağını düşünüyoruz. Üreticilere katma değer katarak ülke ekonomisine katkısı olacağını düşünüyoruz. Spil karası üzümün, tane ağırlığı 4-5 gram. Raf ömrü de uzun olan bir üzüm" dedi.

'SÜPERİOR'A DA İHRACAT İZNİ

Alaşehir Kaymakamı Abdullah Uçgun da, "Çiftçilerimizin hem uluslararası piyasa ile rekabet edebilmesi hem de yeni çeşitlerin onlara sunulabilmesi adına, bu tür çalışmaların yapılması son derece önemli. Spil karası çeşidinin şu anda Bağcılık Araştırma Enstitümüz'ün Alaşehir işletmesinde deneme üretimi yapılıyor, gayet güzel sonuçlar aldık. Dekarda 2 bin ile 3 bin 800 kg arasında verimi oluyor. Bu çeşidin en önemli unsurlarından bir tanesi de ayrı bir tadının olması. Bu çeşidin Alaşehir için yeni bir üretim kaynağı olacağını, yeni bir seçenek olacağını düşünüyorum. İnşallah ilerde çiftçimiz sadece Sultaniye üzümü ile anılmaktan kurtulacak. Alaşehir de yeni çeşitlerin de üretileceği iyi bir yer olacak. Yeni sezonunun verimli geçmesini temenni ediyorum. Çünkü dün itibari ile 'Süperior' türü üzümün ihracat izni de çıktı ve o ihracatlar yapılmaya başlandı. Bu sene umut ediyorum ki, her yönüyle çok güzel bir sene olacak" diye konuştu.

MANISA'NIN ALASEHIR ILCESINDE, MELEZLEME YOLUYLA URETILEN 4 YIL ONCE TESCILLENEN VE ADAPTASYONUNA HALEN MANISA BAGCILIK ARASTIRMA ENDUSTRI MUDURLUGU'NDE DEVAM EDILEN SPIL KARASI UZUMDE ILK HASAT YAPILDI. TANE YAPISI VE AROMASI ILE DIKKATI CEKEN ERKENCI, SIYAH CEKIRDEKLI BIR TUR OLAN SPIL KARASI UZUMLER KILOSU 5 LIRADAN PIYASAYA SATILDI. (FOTO: NURETTIN DOGAN / ALASEHIR, DHA)

MANISA'NIN ALASEHIR ILCESINDE, MELEZLEME YOLUYLA URETILEN 4 YIL ONCE TESCILLENEN VE ADAPTASYONUNA HALEN MANISA BAGCILIK ARASTIRMA ENDUSTRI MUDURLUGU'NDE DEVAM EDILEN SPIL KARASI UZUMDE ILK HASAT YAPILDI. TANE YAPISI VE AROMASI ILE DIKKATI CEKEN ERKENCI, SIYAH CEKIRDEKLI BIR TUR OLAN SPIL KARASI UZUMLER KILOSU 5 LIRADAN PIYASAYA SATILDI. ALASEHIR KAYMAKAMI ABDULLAH UCGUN (FOTOGRAFTA) (FOTO: NURETTIN DOGAN / ALASEHIR, DHA)

MANISA'NIN ALASEHIR ILCESINDE, MELEZLEME YOLUYLA URETILEN 4 YIL ONCE TESCILLENEN VE ADAPTASYONUNA HALEN MANISA BAGCILIK ARASTIRMA ENDUSTRI MUDURLUGU'NDE DEVAM EDILEN SPIL KARASI UZUMDE ILK HASAT YAPILDI. TANE YAPISI VE AROMASI ILE DIKKATI CEKEN ERKENCI, SIYAH CEKIRDEKLI BIR TUR OLAN SPIL KARASI UZUMLER KILOSU 5 LIRADAN PIYASAYA SATILDI. (FOTO: NURETTIN DOGAN / ALASEHIR, DHA)

Nurettin DOĞAN/ALAŞEHİR (Manisa), (DHA)

Etiketler:
 
Alman turizmcilerden 'Türkiye'ye gelin' çağrısı
 
4 operasyonda 127 kilo uyuşturucu ele geçirildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Denizde gözden kayboldu, Sahil Güvenlik kurtardı
ZONGULDAK'ta, denizde yüzerken gözden kaybolan kişi ile yardıma giden ...
87 yaşındaki annesini dövüp sokağa attı
TRABZON’un Of ilçesinde Hidaye Durmuş (87), oğlu S.D.'nin kendisine şiddet ...
Gürültü yapan kardeşini öldürdü
GİRESUN’un Alucra ilçesinde, Halil B. (68), evinin önünde baltayla odun ...
 
Asker adayı koronavirüsü yendi, plazma bağışçısı oldu
SAMSUN'da, askere gitmek için sağlık kontrolünden geçerken Covid-19 testi ...
Demiryolu köprüsü, yeniden sular altında kaldı
GAZİANTEP'in İslahiye ilçesinde, Tahtaköprü Barajı'nda su seviyesinin ...
Fünye ile patlatılan valizden elektronik malzeme çıktı
GAZİANTEP'te, yol kenarında bulunan ve şüphe üzerine bomba imha ekibi ...
 
Ayasofya'ya gelmek için uzun araç kuyrukları oluşturdular
AYASOFYA Camii'nin ibadete açılması nedeniyle kılınacak Cuma namazına ...
Kamyona çarpan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti
ESKİŞEHİR’de, ana yola çıkan kamyona çarpan motosikletin sürücüsü Onur Tez, hayatını kaybetti.
Hayvanlarını kontrol ederken burnuna demir şiş saplandı
AKSARAY’da hayvanlarını kontrol etmek için ahıra giren Filiz Akyüz'ün ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva