AKM'de klarnet keyfi
AKM'de klarnet keyfi
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
12 Şubat 2015 Perşembe - 13:30

Memorial kanser okulu ilk kez Kıbrıs’ta

Dünyada, her yıl yaklaşık 15 milyon kişi kansere yakalanıyor. Kanserdeki artış hızına bağlı olarak gelecek 10 yılda, 20 milyon yeni kişiye kanser tanısı konulacağı öngörülüyor.

Memorial kanser okulu ilk kez Kıbrıs’ta
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Kanser tedavilerinde son 10 yıldaki gelişmeler ise, hastaların yaşam süresi ve kalitesini de önemli ölçüde etkiliyor. 2000 yılından önce 3 kanser hastasından yalnızca birinin şansı varken, günümüzde artık 3 hastadan ikisi kanserden kurtulabiliyor.
 
Kanserle bilinçli mücadele
Toplumun, kanserle tanışmadan onunla yüzleşmesini sağlamak üzere 2013 yılından bu yana Memorial Sağlık Grubu Antalya Onkoloji Merkezi tarafından düzenlenen Memorial Kanser Okulu, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek kanserle mücadeleye “eğitim” kimliği kazandırdı. Kasım 2013 yılında hayata geçirilen Memorial Kanser Okulu gerçekleştirdiği 10 dersle; kanser olgusu ile ilgili kaygıyı azaltmak, kanser tedavisinin başarısında erken teşhisin önemini vurgulamak ve bu alanda farkındalık yaratmak amacıyla hasta ve hasta yakınlarını bir araya getirdi.
 
Kıbrıs’ta ilk ders…
Kanser tanı ve tedavisine yönelik tüm branşları ortak bir bünyede buluşturan Memorial Sağlık Grubu Antalya Onkoloji Merkezi, kanserle mücadele misyonunu Kıbrıs’a taşıdı. 7 Şubat’ta Girne’de Grand Grand Pasha Otel’de halka açık olarak düzenlenen kanser okuluna; Memorial Sağlık Grubu Antalya Onkoloji Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, Memorial Sağlık Grubu Antalya Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan, Girişimsel Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Saim Yılmaz, Nükleer Tıp ve Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Akın Yıldız, Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Tibet Erdoğru ile Dr. Önder Kırca ve Almıla Şen konuşmacı olarak katıldı.
 
Kişiye özgü tedaviler…
Kanser okulunda; bilimselliği ileri teknoloji ile birleştirerek, kişiye özgü tedavi yöntemleri, kansere neden olan çevresel faktörler, kanser tedavisinde hasta ve ailesine verilmesi gereken psikososyal desteğin önemi anlatıldı. Gelişen tıbbi tedavi stratejileri ve yeni akıllı ilaçların doğru kullanımı kadar hasta güvenin de çok önemli olduğunun vurgulandığı toplantıda, dünden bugüne kanser tedavisi; görüntüleme, moleküler tedavi, girişimsel radyolojik tedavi ve kanser cerrahisindeki yenilikler hakkında bilgi verildi.
 
Kanser tedavisinde korku yerine umut   
Memorial Sağlık Grubu Antalya Onkoloji Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, Kıbrıs’ta 7 bin kanser hastası bulunduğu bilgisinden yola çıkarak, bu kanserlerin üçte birinin önlenebilir olduğunu söyledi. Günümüz kanser tedavilerinin hasta yaşam süresi ve kalitesini önemli ölçüde etkilediğini dile getiren Prof. Dr. Özdoğan, “Kanser tedavisi sonrası hastaların yaşama artık çok farklı baktığını görüyoruz. Yaşamlar değişiyor ve kişi için mutluluğun tanımı da farklılaşıyor. Elini sıkıp, ‘başardınız’ dediğimiz hastalar geleceğe güvenle bakıyor. Kıbrıs’ta kanser hastalığının yaygın olarak görüldüğünü biliyoruz. Biz burada gelirken, korku duvarına yeni bir tuğla koymaya değil, o duvarın ardındaki ışığı aralamaya geldik” dedi.    
 
Kanser okulu kanser bilinci oluşturacak
Kanserin toplumda 50 yıldır ölüm anlamına geldiğine de vurgu yapan Prof. Dr. Özdoğan, “Gelişmekte olan ülkelerde kanser artarak devam ediyor. Kanseri biz de hastalarımızla ya da ailemizden birileri ile yaşamadığımız için toplumda bir şeylerin değiştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Korkuyu önlemek, erken tanıyı öğretmek ve toplumda kanserden korunma bilinci oluşturmak için Kanser Okulu projemizi Kıbrıs’ta da hayata geçirdik. Kanser toplantılarının bu anlamda kafalardaki soru işaretlerini ortadan kaldıracağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.  
 
Cerrahide her hastanın şansı var
Memorial Sağlık Grubu Antalya Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan, kanser cerrahisinde son 10 yıl içinde çok önemli gelişmeler kaydedildiğini belirterek, “10 yıl önce kanserin birden çok organa yayıldığı hastalarda cerrahi gündeme gelmeyen bir seçenekti. Birden fazla tümör görüldüğünde hasta klasik tabir ile açılıp kapatılıyordu. Artık bu durum yerine hastaların opere olup olamayacaklarına, büyük ölçüde operasyon öncesi karar verilebiliyor. Özellikle görüntüleme yöntemlerindeki gelişme, bu noktada doğru tanıyı %100’lere yaklaştırmaktadır. En önemli gelişme de pankreas kanseri cerrahisinde yaşanıyor. Artık pankreas tümörleri kapalı cerrahi ile yapılarak, iyileşme süresi önemli ölçüde kısalan hastalara hiç vakit kaybetmeden ek tedaviler uygulanabiliyor. Kanser türleri arasında en korkutucu ve hastalara neredeyse yaşam şansı bırakmayan, adı bile hastaları ürperten pankreas kanserinin tedavi edilemez özelliği de şehir efsanesinden öteye geçmiyor. Çünkü ameliyat şansı bulunmadığı düşünülen bazı pankreas kanseri hastaları hastalıktan bile tamamen kurtulabiliyor. Hastalık hangi evrede olursa olsun, herkes için bir umut var ve bu umut, hastalara yeni ve kaliteli bir yaşamın kapılarını açıyor” ifadelerini kullandı.
 
Kanser hücresine “moleküler taksi” tedavisi
Kanser tedavilerinde, Nükleer Tıp uygulamaları hakkında bilgi veren Nükleer Tıp ve Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Akın Yıldız, “Nükleer tıpta son yıllarda kanser hücresinin özelliklerini ya da zaaflarını bilen moleküller sayesinde akıllı ilaçlar üretildi. Bu ilaçlar ağız ya da damar yoluyla vücuda verildiği zaman direk olarak kanserli bölgeye yönelmektedir. Taksinin gideceği adresi bilmesi fikrinden yola çıkarak, bu tedavi yöntemine “moleküler taksi” denilmektedir. Bunun yanında “mavi boncuk” olarak tarif edilen radyomikroküre tedavisi de karaciğer kanserlerinde uygulanmaktadır. Mavi boncuklar karaciğeri besleyen damarlara anjiyo yöntemi ile yerleştirilmekte, tümörün bulunduğu alana yerleşen bu boncuklar ışınlama yaparak tümör hücresini ve küçük metastazları mikroskobik düzeyde yok etmektedir” diye konuştu.  
 
Tümörü yok etmeye yönelik girişimsel uygulamalar   
Girişimsel Radyoloji alanındaki yeni tedaviler ile cerrahi yöntemlerle gerçekleştirilen biyopsi uygulamaları artık girişimsel olarak yapılmakta, ameliyat şansı bulunmayan veya seçilen uygun hastalarda tümör yakılarak ya da dondurularak tedavi edilmektedir. Prof. Dr. Saim Yılmaz, iğne ile tümöre ulaşarak gerçekleştirilebilen girişimsel işlemler hakkında şu bilgileri verdi: “ Mikrodalga radyofrekans ısıtma, dondurma, krio ablasyon ve nanonayf elektrik akımı yöntemleri ile tümörleri girişimsel olarak tahrip ederek ortadan kaldırabiliyoruz. Bu yöntemler, organ ve tümörün yerleşimine göre, doğru hasta seçimi ve hangi hastaya hangi işlemi uygulanacağı önceden belirlenerek gerçekleştirilmektedir. Akciğer, karaciğer ve pankreas gibi organlar sıklıkla uygulanmaktadır.”   
 
Prostat kanseri da Vinci sayesinde artık korkutmuyor
Gelişen tıp teknolojileri sayesinde ürolojik kanserlerin daha sık teşhis edilebildiğini vurgulayan Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Tibet Erdoğru da, “Cerrahide, teknolojinin ulaştığı son nokta olarak kabul edilen, hastaya ameliyat sırasında ve sonrasında da konfor sağlayan “da Vinci Robotik Cerrahi”, ürolojik kanserlerde en çok kullanılan yöntemdir. Da Vinci yöntemi ile hastalar kısa sürede sosyal hayata adapte olabilmekte, açık cerrahinin dezavantajları en aza indirilmektedir. Yeni tanı tedavi yöntemlerinden  “da Vinci robotik cerrahi” ile prostat kanseri, erkeklerin korkulu rüyası olmaktan çıkarken; en ölümcül kanser türlerinden biri olan “mesane tümörleri” de laparoskopik yöntemlerle tedavi edilebilmektedir” diye konuştu. 

 
CHP aday olmak kaç para?
 
İbradı'da yollar açıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Poyraz bebek artık gülüyor
ANTALYA'da hastanede yer bulamadığı için babası Servet Ergün'ün sanayide ...
Gırtlak kanseri tedavisi için yardım bekliyor
ANTALYA'da gırtlak kanseri olduğunu öğrendiği gün hakaret suçundan cezaevine ...
Poyraz bebek artık gülüyor
ANTALYA'da hastanede yer bulamadığı için babası Servet Ergün'ün sanayide ...
 
Antalya'da renkli '112 Günü' kutlaması
TÜRKİYE'de 11 Şubat günü kutlanan '112 Günü' kapsamında Antalya'da renkli etkinlikler düzenlendi.
Sağlık çalışanları nöbet sistemini protesto etti
ANTALYA Tabip Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ...
Atölyeler gidiyor, sağlık merkezi geliyor
1000 yataklı Antalya Bölge Hastanesi, 350 yataklı devlet hastanesi ve ...
 
Her mahallede kalp sağlığı taraması
KEPEZ Belediyesi ile Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi işbirliğiyle düzenlenen ...
Yanlış teşhis, doktorun hayatını kararttı
ÇUKUROVA Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğrenciyken yanlış teşhis sonucu ...
Poyraz bebekten iyi haber
ANTALYA'da hastanede yer bulamadığı için babası Servet Ergün'ün sanayide ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva