4 gazinin mirasçısına İstiklal Madalyası verilecek
4 gazinin mirasçısına İstiklal Madalyası verilecek
Cemevlerinin aydınlatma giderini devlet ödeyecek
Cemevlerinin aydınlatma giderini devlet ödeyecek
'Bahar Karması'nda buluşma
'Bahar Karması'nda buluşma
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
17 Ekim 2019 Perşembe - 10:55

Mermer ocakları, yaban hayvanlarını da yok ediyor

BURDUR Gölü kıyısında, 240 kilometrekaredeki mermer ocakları ve habitatı bozulmamış 2 alanda, karşılaştırmalı bilimsel araştırma yapıldı.

Mermer ocakları, yaban hayvanlarını da yok ediyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Araştırma sonucu mermer ocaklarının habitatı yok etmesi, parçalaması ve bozması nedeniyle o bölgede yaşayan memeli türlerin olumsuz etkilendiği ve popülasyondaki birey sayısının düştüğü tespit edildi.

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde (MAKÜ) orman endüstri mühendisi Tamer Yılmaz, Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Tamer Albayrak'ın danışmanlığında, 'Mermer Ocaklarının Yaban Hayatı Üzerine Etkisinin Fotokapan Yöntemiyle Araştırılması' konulu yüksek lisans tezinde, Burdur'da mermer ocaklarının yaban hayatına etkilerini ele aldı. Prof. Dr. Albayrak, yüksek lisans tezinin, mermer ocaklarının memeli faunasına etkisinin araştırıldığı geniş kapsamlı ilk sistematik bilimsel çalışma özelliği gösterdiğini söyledi. Özellikle habitatın yok olduğu ve parçalandığı mermer ocakları alanı ile yakınındaki habitatı bozulmamış alanların memeli faunasına ilişkin 240 kilometrekarelik alanda yapılan fotokapan çalışması 1 yıl sürdü. Mermer ocaklarının yoğun olduğu Burdur'da, çalışmanın 120 kilometrekarelik kısmı 51 ocağın bulunduğu alanda yapıldı.

57 BİN 547 FOTOĞRAF VE VİDEO

Mermer ocaklarının memeli faunasına etkilerinin araştırıldığı çalışmada, toplam 20 fotokapanla 4 bin 734 fotokapan gün gözlemi sonucu 12 memeli türüne ait 57 bin 547 fotoğraf ve video görüntüsünden 16 bin 995 kayıt değerlendirildi. Çalışmanın hedef türleri kurt, çakal, tilki, vaşak, yaban domuzu ve yabani tavşan olarak belirlendi. Kaya sansarı, gelincik, porsuk, kirpi gibi kayıtlara da rastlanılan çalışmada ayrıca kuş, insan, araç, sürü, köpek ve diğer türlerden de 441 kayıt elde edildi.

İLGİNÇ SONUÇLAR

Araştırmada habitatın yok olduğu ve parçalandığı mermer ocakları alanıyla doğal alanın hedef türler açısından karşılaştırılması yapıldı. Kurt, tilki, yaban domuzu ve vaşak, kayıt sayısı bakımından istatistiksel olarak kontrol alanında daha fazla çıktı. İnsan aktivitelerinin olduğu bölgelerde daha fazla olduğu bilinen çakal ve yabani tavşan ise istatistiksel olarak mermer ocakları alanında daha fazla belirlendi. Sonuç olarak mermer ocaklarından kaynaklı habitat yok olması ve parçalanmasının memeli türlerini olumsuz yönde etkilediğinin tespit edildiği belirtildi.

YABAN HAYATININ KORUNMASI İÇİN YASAL DÜZENLEME

Çalışmada, ilgili devlet kurumlarının herhangi koruma statüsü bulunmayan ancak biyolojik çeşitlilik açısından önem arz eden alanları da belirleyerek, bu alanlarda özellikle yaban hayatını tehdit edecek şekilde madencilik çalışmalarının önüne geçecek yasal düzenleme yapılması gerektiği vurgulandı. İlk defa madencilik gibi faaliyetlere açılacak sahalarda habitat bölünmeleri ve yaban hayvanların yaşam alanının daralmasını önlemek için izin verilen faaliyet sahaları arasında koridorlar bırakılması da istendi.

EKOLOJİK KÖPRÜ VE GEÇİTLER YAPILMALI

Mermer sahalarına ulaşım ve mermer taşımasında kullanılacak yollar, enerji nakil hattı gibi habitatı bölen faaliyetlerin gerekli olduğu alanlarda yaşayan türlerin ihtiyacı ve biyolojisine uygun noktalara ekolojik köprü ve geçitler yapılması da önerildi. Mermer ocaklarında pasa yani atıkların yamaçtan direkt dökülmesinin habitatın yok olmasında başat rol oynadığı, pasaların belirlenen bir yere taşınarak dökülmesinin habitat kaybını azaltacağı belirtildi. 

GÖZLEM VE KONTROL ÖNERİSİ

Alanda yaşadığı tespit edilen hassas türler, nesli tehlike altında ya da koruma altında olan türler için faaliyet süresince fotokapan cihazlarla izleme çalışmaları yapılarak türlerin faaliyetlerle ilişkisinin gözlemi ve kontrolünün hem bölge yaban hayatının takibi hem de yasa dışı faaliyetlerin önüne geçilmesi açısından önemli olduğu dile getirildi.

HABİTATLARIN BÖLÜNMESİNE İZİN VERİLMEMELİ

Terk edilen madencilik sahalarının yaban hayatına uygun rehabilitasyonu istenerek, hassas, nesli tehlike ve koruma altındaki türlerin yaşam alanında yapılmak istenen madencilik faaliyetleri için havza bazlı analizler ve değerlendirmeler yapılması, alternatif havzalar ya da maden sahaları mevcut ise bu sahalarda habitatların bölünmesine izin verilmemesi gerektiği belirtildi. Çalışma saatleri ve mevsimi, gürültü eşiği, gündüz-gece mesaisi, alanda kullanılan ışık kaynaklarının miktarı ve şiddeti gibi türe özgü tespit edilecek kriterlerin belirlenmesi ve özel şartlar altında faaliyete izin verilmesi gerekliliği de vurgulandı.

YASA DIŞI AVCILIK DA TEHDİT OLUŞTURUYOR

Fotokapanlı çalışmada, mermer ocaklarının olduğu alanda 79 avcı, kontrol alanında ise 114 avcı tespit edildi ve kaçak avcılıkla ilgili sorunlar da ortaya konuldu. Mermer ocaklarının habitatı yok etmesi, parçalaması ve bozması nedeniyle o bölgede yaşayan memeli türlerini olumsuz yönde etkilediği ve popülasyondaki birey sayılarının düşmesine neden olduğu tespit edildi.

Yasa dışı avlanmanın da yaban hayatı için tehdit olarak belirlendiği saha çalışmasında, tüfekle vurulan vaşak da bulundu. Öneride, 'Koruma altındaki türlerin avlanması, belirlenen esas ve usullere aykırı avlanma, otomatik, yarı otomatik, pompalı gibi tüfekle haznesi iki fişek alacak şekilde sınırlandırılmamış silahlarla avlanma, gece far yardımıyla avlanma gibi av hayvanlarının günlük avlanma limitlerine uymadan avlanma, avlanma zamanı dışında avlanma, avcılıkla ilgili belli başlı sorunların başında gelmektedir' denildi.

EVCİL KÖPEKLER VE AV KÖPEKLERİ DE TEHDİT EDİYOR

Fotokapan görüntülerinde ormanlık alana bırakılan başıboş evcil köpekler ile av köpeklerinin de yaban hayvanları için önemli tehdit olduğu belirlendi. Yaban hayvanlarına saldırdığı, özellikle yabani tavşanların yavrulama dönemlerinde yavruları yediği, keklik yuvalarındaki yumurtaları yediği yönünde bilgiler edinildi. Bu nedenle yasa dışı avcılığı azaltacak denetimlerin artırılmasının önemi vurgulandı. Ayrıca yaban hayatı konusunda her yıl özellikle köyler başta olmak üzere halkın bilgilendirilmesi, okullarda öğrencilere yönelik eğitim programlarının önemine işaret edildi.

BURDUR GOLU KIYISINDA 240 KILOMETREKAREDE MERMER OCAKLARI VE HABITATI BOZULMAMIS IKI ALANDA YAPILAN KARSILASTIRMALI BILIMSEL ARASTIRMADA, MERMER OCAKLARININ HABITATI YOK ETMESI, PARCALAMASI VE BOZMASI NEDENIYLE O BOLGEDE YASAYAN MEMELI TURLERININ OLUMSUZ ETKILENDIGI VE POPULASYONDAKI BIREY SAYISININ DUSTUGU TESPIT EDILDI.(FOTO:BURDUR-DHA)

BURDUR GOLU KIYISINDA 240 KILOMETREKAREDE MERMER OCAKLARI VE HABITATI BOZULMAMIS IKI ALANDA YAPILAN KARSILASTIRMALI BILIMSEL ARASTIRMADA, MERMER OCAKLARININ HABITATI YOK ETMESI, PARCALAMASI VE BOZMASI NEDENIYLE O BOLGEDE YASAYAN MEMELI TURLERININ OLUMSUZ ETKILENDIGI VE POPULASYONDAKI BIREY SAYISININ DUSTUGU TESPIT EDILDI.(FOTO:BURDUR-DHA)

BURDUR GOLU KIYISINDA 240 KILOMETREKAREDE MERMER OCAKLARI VE HABITATI BOZULMAMIS IKI ALANDA YAPILAN KARSILASTIRMALI BILIMSEL ARASTIRMADA, MERMER OCAKLARININ HABITATI YOK ETMESI, PARCALAMASI VE BOZMASI NEDENIYLE O BOLGEDE YASAYAN MEMELI TURLERININ OLUMSUZ ETKILENDIGI VE POPULASYONDAKI BIREY SAYISININ DUSTUGU TESPIT EDILDI.(TAMER ALBAYRAK) (FOTO:BURDUR-DHA)

BURDUR GOLU KIYISINDA 240 KILOMETREKAREDE MERMER OCAKLARI VE HABITATI BOZULMAMIS IKI ALANDA YAPILAN KARSILASTIRMALI BILIMSEL ARASTIRMADA, MERMER OCAKLARININ HABITATI YOK ETMESI, PARCALAMASI VE BOZMASI NEDENIYLE O BOLGEDE YASAYAN MEMELI TURLERININ OLUMSUZ ETKILENDIGI VE POPULASYONDAKI BIREY SAYISININ DUSTUGU TESPIT EDILDI. (CAKAL) (FOTO:BURDUR-DHA)

BURDUR GOLU KIYISINDA 240 KILOMETREKAREDE MERMER OCAKLARI VE HABITATI BOZULMAMIS IKI ALANDA YAPILAN KARSILASTIRMALI BILIMSEL ARASTIRMADA, MERMER OCAKLARININ HABITATI YOK ETMESI, PARCALAMASI VE BOZMASI NEDENIYLE O BOLGEDE YASAYAN MEMELI TURLERININ OLUMSUZ ETKILENDIGI VE POPULASYONDAKI BIREY SAYISININ DUSTUGU TESPIT EDILDI. (VASAK) (FOTO:BURDUR-DHA)

BURDUR GOLU KIYISINDA 240 KILOMETREKAREDE MERMER OCAKLARI VE HABITATI BOZULMAMIS IKI ALANDA YAPILAN KARSILASTIRMALI BILIMSEL ARASTIRMADA, MERMER OCAKLARININ HABITATI YOK ETMESI, PARCALAMASI VE BOZMASI NEDENIYLE O BOLGEDE YASAYAN MEMELI TURLERININ OLUMSUZ ETKILENDIGI VE POPULASYONDAKI BIREY SAYISININ DUSTUGU TESPIT EDILDI. (KURT) (FOTO:BURDUR-DHA)

BURDUR GOLU KIYISINDA 240 KILOMETREKAREDE MERMER OCAKLARI VE HABITATI BOZULMAMIS IKI ALANDA YAPILAN KARSILASTIRMALI BILIMSEL ARASTIRMADA, MERMER OCAKLARININ HABITATI YOK ETMESI, PARCALAMASI VE BOZMASI NEDENIYLE O BOLGEDE YASAYAN MEMELI TURLERININ OLUMSUZ ETKILENDIGI VE POPULASYONDAKI BIREY SAYISININ DUSTUGU TESPIT EDILDI. (KURT) (FOTO:BURDUR-DHA)

Mehmet ÇINAR- Mesut MADAN/ANTALYA, (DHA)

Etiketler:
 
AÜ'de 32 ayda 160 karaciğer nakli
 
IV. Murat Antalya'ya geliyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Üniversiteli Kardelen'in organları 4 kişiye can oldu
KUZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC), öğrencisi olduğu üniversitenin ...
Emniyet; FETÖ Antalya'da yeniden yapılanıyor
Antalya Emniyet Müdürlüğü’ün yazılı olarak geçtiği bir açıklama FETÖ’nün ...
Rixos'un saunacısı cemaatçileri deşifre etti
FETÖ dosyasında 3. bölüm...
 
14 yaşındaki Ali, sürünerek sınıfına ulaşabiliyor
ANTALYA’nın Alanya ilçesinde yaşayan 9’uncu sınıf öğrencisi kas hastası ...
ATSO üyelerine kişisel verilerin korunması eğitimi
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 22. Grup (Bilişim) Meslek Komitesi ...
Öldürülen arkeoloğun ablası: Annem kalp krizinden öldüğünü sanıyor
ANTALYA'da Olympos Antik Kenti'ndeki kazıda, kazı ekibi başkan yardımcısı ...
 
TÜRSAB Manavgat Side BTK'da seçim
TÜRKİYE Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Manavgat Side Bölge Temsil ...
Annelere okuma yazma sertifikası
ANTALYA Valisi Münir Karaloğlu'nun eşi Sevim Karaloğlu, Antalya Yetimine ...
Vali Karaloğlu: Yaş sebze meyve sektöründe depolama sorunu var
ANTALYA Valisi Münir Karaloğlu, yaş sebze meyve sektörünün depolamada, ...
 
Dursun Gündoğdu
4 makamlı başkan; Muhittin Böcek...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva