Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Korhan Berzeg’i arama çalışmaları 316’ncı günde
Korhan Berzeg’i arama çalışmaları 316’ncı günde
Tedavi gören Yıldız Tilbe 'dişsiz' halini paylaştı
Tedavi gören Yıldız Tilbe 'dişsiz' halini paylaştı
42 ilde Narkoçelik-14 operasyonu
42 ilde Narkoçelik-14 operasyonu
23 Ekim 2012 Salı - 10:04

Metabolik sendrom

Genetik yatkınlık söz konusu olsa da, modern kent hayatının getirdiği hareketsiz yaşam ve yüksek kalorili beslenme ile tetiklenebilen Metobolik Sendrom; insülin direnciyle başlayan bel bölgesinde yağlanma, diabetes mellitus(şeker hastalığı), kan yağlarında bozukluk, hipertansiyon ve koroner kalp hastalığı gibi hastalıkların birbirine eklenerek hayatı tehdit edebildiği endokrinolojik bir bozukluktur.

Metabolik sendrom
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Memorial Antalya Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Gökhan Yazıcıoğlu insülin direnci sendromu, sendrom x, uygarlık sendromu olarak da adlandırılan Metabolik Sendrom hakkında bilgi verdi.
 
Ülkemizde yapılan bir araştırmaya göre 30 yaş ve üzerindeki 9.2 milyon kişide metabolik sendrom mevcuttur ve koroner kalp hastalığı geçirenlerin %53’ü aynı zamanda metabolik sendrom hastasıdır. Ülkemizde metabolik sendrom görülme sıklığı erkeklerde %28, kadınlarda ise %40 gibi oldukça yüksek değerlerdedir.
Metabolik sendrom tanı kriterleri
Bir kişide şeker hastalığı, şeker yükleme testi ile tespit edilebilen bozulmuş glukoz (karbonhidrat) toleransı; insülin direncinden en az biri bulunuyorsa ya da hipertansiyon, kan yağlarında bozulma (trigliserid yüksekliği veya iyi kolesterol düşüklüğü), karın bölgesinde obezite (vücut kitle indexi’nin 30’dan büyük olması ya da bel çevresinin erkeklerde 94cm, kadınlarda 80 cm den fazla olması) durumlarından da en az ikisinin bulunması metobolik sendrom tanısının konulmasında önemli kriterlerdir.

 

Tedavide kilo kaybı önemli
Metabolik sendromda en uygun tedavi yöntemi, kilo kaybı ve düzenli egzersiz için yaşam tarzının değiştirilmesi, sağlıklı beslenme ve gerekli koşullarda klinik hedeflere ulaşmak amacıyla ilaç tedavisinin başlanmasıdır. % 5-10’luk kilo kaybı bile metabolik sendromun tüm bileşenlerini kontrol altına alabilir. % 7’lik kilo kaybı ile birlikte düzenli fiziksel aktivite 4 yıl içinde şeker hastalığı gelişme riskini % 50 azaltmaktadır.
 
Beslenmede doğru yağ tercih edin
Metabolik sendromda beslenme tedavisinin amacı; insülin direncini düzeltmek ve insülin direncine bağlı bozuklukları önlemektir. Total yağ kalorinin %25-35 oranında tutulmalı, bunun da büyük kısmı zeytinyağı, fındık yağı ve kanola yağı olmalıdır. Soya, ayçiçeği ve mısırözü yağı daha az oranda tüketilmelidir. Omega-3 yağ asitlerinden zengin beslenmeli, yani deniz ürünleri, fındık, ceviz, badem, keten tohumu yağı tercihen tüketilmelidir. Karbonhidrat tüketimi toplam kalorinin %45-55’i olmalı ve daha çok tam tahıllar, meyve ve sebzeler, kuru baklagiller, tahıllı ve yulaf içeren kahvaltılıklar tercih edilmelidir. Kalorinin kalan kısmı proteinden alınmalıdır ve tercihen derisiz tavuk veya hindi, yağsız et ve yağsız veya düşük yağlı süt ürünleri daha sağlıklı seçeneklerdir.
 
Aerobik egzersizleri yapılmalı
Düzenli egzersiz insülin direncini düzelterek glukoz, lipid ve kan basıncı kontrolünü sağlar ve kalp-damar fonksiyonlarını düzeltir. Metabolik sendromda uygulanması gereken egzersiz modelleri de yaşa, cinsiyete, vücut ağırlığına ve hastalıklara göre olmalıdır. Metabolik sendromlu bireylerde ağırlıklı olarak aerobik egzersiz modelleri uygulanmalıdır. Aerobik egzersiz örnekleri arasında; hızlı tempolu yürüyüş, düşük tempolu koşu, bisiklete binme, ip atlama, merdiven inip çıkma, yüzme sayılabilir. Egzersizin süresi günde en az 20 dakika, en fazla bir saat (ortalama günde yarım saat) olmalıdır. Yürüyebildiğiniz mesafe ve süreyi giderek arttırın. Sabırlı olun ve günlük antrenmanlarınızı uzun bir sürede bir saate çıkartın. İlk hedefiniz tempolu ve düzgün adımlarla bir saat,  ikinci hedefiniz ise bir saatte 5 kilometre yürümek olsun. Üçüncü hedef kendi yürüyüş rekorunuzu kırmak ve ömür boyu korumaktır.

 
Turizm ilinde seri kepazelikler
 
Meteoroloji, Antalya için kuvvetli yağış uyarısını tazeledi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hamilelik döneminde şeker hastalığı korkunuz olmasın
Bebeğini bekleyen her anne adayı 9 ay boyunca vücudunda yaşanan değişimlere ayak uydurmaya çalışır.v
Memorial Lara'da Tıp Merkezi açtı
Memorial Sağlık Grubu'nun Antalya'daki yeni yatırımı olan Lara Tıp Merkezi, ...
Emzirmede ezber bozan araştırma
"Göğüslerim sarkacak bebeğimi emzirmem" devrine son! Yapılan araştırmada ...
 
Sigara mesane kanseri nedeni
Üroonkoloji Derneği Genel Sekreteri ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi ...
İşte vücudumuzun verdiği sinyallerin anlamları...
İnsan vücudu bir bütün olduğu için bu bütünün herhangi bir yerinde meydana ...
Sonbahar geldi gribe dikkat
Manisa Sağlık Müdürü Dr. Murat Türkyılmaz, sohbahar mevsimiyle birlikte, ...
 
Yüksek kan şekeri beyninizi küçültebilir
Avustralya Ulusal Üniversitesi’nde gerçekleştirilen araştırmada, kan şekeri ...
Antalyalı turizmci 10 gün tatil istiyor
ANTALYALI turizmci ve esnaf, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın ...
18 aylık Ela annesinin karaciğeriyle hayata tutundu
Antalya'da, 18 aylık Ela Bakır'a annesi 25 yaşındaki Emel Bakır'ın karaciğerinin ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva