Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
22 Temmuz 2022 Cuma - 09:07

Obezite Cerrahisi Kimler İçin Uygundur?

Obezite cerrahisi her ne kadar başarı oranı yüksek bir ameliyat olsa da bazı hastalar için riskler vardır.

Obezite Cerrahisi Kimler İçin Uygundur?
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Bu nedenle uygun adaylara yapılabilecek bir müdahaledir. Obezite cerrahisi kimler için uygundur Doç. Dr. Hasan Erdem sizin için cevaplıyor.

Öncelikle obezite cerrahisini estetik ameliyat olarak düşünmemenizi istiyoruz. Bu ameliyat gerekli olduğu zaman kişinin sağlığı için yapılan bir operasyondur. Bazı tetkik ve incelemelerden sonra uygun adaylar için obezite cerrahisi planlıyoruz.

Öncelikle vücut kitle endeksinin uygun olması gerekiyor.  Vücut kitle endeksi 40 üzerinde olan hastalar uygun aday olarak değerlendirilebilir. Aynı zamanda obezite ile ilgili hastalıkları olan ve 35 üzerinde vücut kitle endeksi olanları da değerlendiriyoruz. Ancak bu hastaları daha önce farklı kilo verme tekniklerini deneyerek kilo verememiş olması bizim için önemli. Vücut kitle endeksi 30-35 arasında olan hastalarda kan şekeri kontrol altında tutulamıyorsa ve tip 2 diyabet hastalığı varsa yine ameliyat planlıyoruz. Aynı zamanda yaş kriteri de bizim için önemlidir. Hastanın 18-60 yaş arası olması halinde obezite cerrahisi planlayabiliyoruz.

Obezite Cerrahisi Kimlere Yapılamaz?

Obezite cerrahisi için tedavi tekniğini belirlerken öncelikle hastanın sağlık durumuna bakıyoruz. Bazı hastalar için tedavi uygulamamız mümkün olmuyor. Öncelikle tiroit bezi tembelliği olan ya da kortizon kullanımı ya da endokrin organ hastalıkları kaynaklı obezite varlığı bulunan kişiler için cerrahi operasyon planlayamıyoruz.

Obezite için ilaç kullanan ya da alkol ya da uyuşturucu kullanan kişilerde bu ameliyatları planlayamıyoruz. Bunun için hastanın ilaç kullanımını bırakması ya da zararlı alışkanlıklarını bırakması gerekiyor.

Dikkate pek alınmasa da obezite cerrahisi için hastanın psikolojik durumu da bizim için çok önemlidir. Hastanın ağır psikolojik rahatsızlıkları varsa obezite cerrahisine başlamamız mümkün değildir. Öncelikle psikolojik tedavi görmesi daha uygun olacaktır.

Gebelik döneminde de obezite cerrahisi yapamıyoruz. Bu durumda 1 yıl içinde gebelik planlayanlara da bu konuda ara vermelerini istiyoruz. Tüm gebelik planı sonrası sezaryen doğum yaptıysa ameliyat etkileri ortadan kalktığında artık hasta hazır da hissediyorsa obezite cerrahisi planlama şansımız bulunmaktadır.

Obezite Cerrahisi İçin Vücut Kitle Endeksi Kaç Olmalı?

Hastalar için obezite cerrahisinde vücut kitle endeksi karar vermede en önemli kriterler arasındadır. Birçok hasta vücut kitle endeksi yeterli olmadığı için obezite cerrahisine giremiyor. Genel olarak hastaların vücut kitle endeksinin 40 üzerinde olması gerekiyor. Bu hastalarda cerrahi tedavi bizim için çok rahat oluyor.

Vücut kitle endeksi için en son değer ise 35 olarak görüyoruz. 35 üzerinde olan hastalara obezite cerrahisi yapabiliyoruz. Tip 2 diyabet hastası ve kan şekeri kontrol edilemeyen hastalarda ise vücut kitle endeksinin 30’a kadar olması durumunda ameliyat yapılıyor. Bunun dışında hastanın kendi çabası ile belirli oranda kilo vermesi gerekiyor.

Obezite Cerrahisi İçin Uygun Olmayan Adaylar Ne Yapmalıdır?

Obezite cerrahisi için öncelikle bir sağlık sorunu varsa bu sağlık sorunu tespit edilmelidir. Obezite cerrahisi öncesi yapılan tetkikler ile bu sorunlar belirleniyor. Gerekli tedavi uygulandıktan sonra hemen yeniden yapılan değerlendirme ile obezite cerrahisine onay verebiliyoruz. Onay verdikten sonra ameliyat hemen planlanıyor.

Hastanın vücut kitle endeksi obezite cerrahisi için yeterli değilse yapılması gereken hastanın kilo vermesidir. Burada hasta vücut kitle endeksini uygun aralığa getirecek özel bir beslenme, diyet ve egzersiz programına geliyor. Daha sonra hastanın vücut kitle endeksi 40 üzerine geldiğinde hemen gerekli planlama yapılıyor. Bunun dışında uygun olmayan adaylarda alternatif tedavilere bakıyoruz.

Doç. Dr. Hasan Erdem Kimdir ?

1976 Hatay doğumlu olan Dr. Hasan Erdem; 1996 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’ne girmiş ve 2002 yılında Tıp Doktoru olarak mezun olmuştur. Ardından İstanbul Bezmialem Vakıf Gureba Eğitim Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği’ nde ihtisasa başlayıp 2008 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.

2009-2011 yılları arasında Elbistan Devlet Hastanesi’ndeki mecburi hizmet görevinin ardından Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ nde Genel Cerrahi Başasistanı olarak çalışmış; burada İleri Laparoskopi ve Robotik Cerrahi alanlarında çalışmalar yürütmüştür. 2016 yılında buradaki görevinden ayrılarak İstanbul’da özel bir klinik kurmuştur.

Halen bu klinikte çalışmaktadır. 27.08.2018 tarihinde ise Doçent Unvanını almıştır.

 
İstanbul merkezli 8 ilde FETÖ operasyonu
 
Shakespeare’in kitabı 2 milyon 470 bin dolara satıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Koronavirüs'te haftalık vaka sayısı 226 bin 532 oldu
SAĞLIK Bakanlığınca açıklanan haftalık Covid-19 tablosuna göre, 11-17 ...
'Koronavirüsten yoğun bakımlara yatışlar başladı'
TEKİRDAĞ Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı ...
Zamanın Etkileri Botoks ile Ortadan Kayboluyor
İnsan cildi hali hazırda gergin ve parlak bir yapıya sahiptir. Ancak zamanın ...
 
Koronavirüste haftalık vaka sayısı 117 bin 95 oldu
SAĞLIK Bakanlığınca açıklanan haftalık Kovid- 19 tablosuna göre, 4-10 ...
Üzümün Faydaları Nelerdir?
Diyetisyen Pınar Demirkaya üzümün faydaları konusunda şu bilgileri verdi:
Cemre, yaşam mücadelesini kaybetti
KANSER ile mücadelesini 2 kez kazanan Cemre Uçaryılmaz Metin (27), bu ...
 
Koronavirüs hatırlatma dozu randevuları açıldı
SAĞLIK Bakanlığı, koronavirüs aşısında yeni hatırlatma dozu randevularını ...
Maske geri geliyor
Covid-19 salgını geçti derken yeniden görülen ve hızla artan vakalar üzerine ...
İlaca da büyük zam geldi
İlaca zam geldi. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan karara ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva