AKM'de klarnet keyfi
AKM'de klarnet keyfi
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
3 Nisan 2023 Pazartesi - 08:34

Otomobil sektörü seçim öncesi gaza bastı

Sıfır kilometre otomobil ve hafif ticari pazarında satışlar geçen ay 100 bin adeti geçti. Böylece tüm zamanların mart ayı satış rekoruna ulaşıldı. Seçim sonrası döviz kuru ve faizlerdeki olası artış senaryoları, otomotiv satışlarındaki bu artışta etkili oldu.

Otomobil sektörü seçim öncesi gaza bastı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Türkiye’de otomotiv satışları martta hızlandı. Otomobil ve hafif ticari araç satışları geçen ay 100 bin adeti aştı, böylece tüm zamanların mart ayı satış rekoru kırıldı. Uzun süredir talebin yüksek, arzın kısıtlı olduğu pazarda, birçok markanın araç tedarikinde seçim öncesine ağırlık vermesi, mart ayı satışlardaki bu artışta etkili oldu. Satışları hareketlendiren bir diğer etken de pazara yeni oyuncuların girmesi oldu.

Otomobilin yatırım aracı olarak cazibesini koruması ve kurdaki stabil seyir de satışları destekleyen diğer faktörler arasında yer aldı.

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği’nin (ODMD) verilerine göre, Şubat 2023’te otomobil ve hafif ticari araç satışları geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 63,4 artarak 81 bin 148 adet olmuştu. Böylece sektör en yüksek şubat ayı satışlarına ulaşmıştı.

110 -120 BİN ARASI SATIŞ GERÇEKLEŞTİ

Ekonomim'den Aysel Yücel'in haberine göre Mart ayında satışlar daha da hızlandı. ODMD, mart ayı resmi satış rakamları yarın (4 Nisan) açıklayacak.

Ancak sektör yetkililerinden aldığımız bilgiye göre, martta 110 bin ila 120 bin adet arasında otomobil ve hafif ticari araç satışı gerçekleşti. Böylece tüm zamanların en yüksek mart ayı satışına ulaşıldı. Mart 2022’de otomobil ve hafif ticari araç satışları önceki yılın aynı dönemine göre, yüzde 33,4 düşüşle 64 bin 267 adet olmuş, 10 yıllık mart ayı ortalamasına göre satışlar yüzde 7,3 azalmıştı.

Nissan, Renault, Dacia, Fiat, Peugeot, Opel ve Citroen’in bayiliğini yapan Gülan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan, pandeminin başlamasından bu yana biriken talebin, üretimdeki sıkıntılar nedeniyle karşılanamadığını hatırlatarak, araç bulunurluk sorunun mart ayında azaldığına dikkat çekti.

"MARKALAR MALINI GERİ ÇEKTİ"

Bunun önemli nedenlerinden birinin birçok markanın araçların büyük kısmını seçimden önce getirmeye çalışması olduğunu belirten Gülan, “Markalar malını erkene çekti. Çünkü seçimden sonrası belirsiz. Kim seçilirse seçilsin seçim sonrasında yeni mevduat faiz dengesini kimse kestiremiyor. Uzun süredir stabil seyreden döviz kurunun da ne olacağını kimse bilmiyor” diye konuştu.

Alp Gülan, geçen ay bayiliğini yaptığı markalar arasında Tofaş ve PSA (Peugeot-Opel-Citroen) grubunun iyi sattığını belirterek, “Gülan Otomotiv olarak bugüne kadar ki en fazla PSA satış adetini gerçekleştirdik” dedi.

Son dönemde pazara Çinli Chrey gibi yeni markaların girdiğini de hatırlatan Gülan, “Yeni oyuncular da bulunurluk sorununun azalmasına ve satışların hızlanmasına katkı sağladı” dedi. Geçen haftalarda satışa sunulan Chery’ler henüz pazara sunulmadan talep toplamıştı. Nisan ayında Togg ve Tesla gibi markaların araçlarının satışa çıkmasıyla pazarın daha da hareketlenmesi bekleniyor.

MAYIS AYINA KADAR SATIŞLARDAKİ İVME DEVAM EDECEK

Öte yandan, tüketicilerin de döviz kurunun stabil olduğu seçim öncesinde araç ihtiyacını karşılamaya çalıştığını belirten Gülan, otomobilin bir yatırım aracı olarak da tercih edildiğini vurgulayarak, “Ev almayan otomobile yöneliyor” dedi. Alp Gülan, mayısa kadar satışlardaki yüksek ivmenin devam etmesini beklediklerini, ancak mayıs ayıyla birlikte piyasada kısmen bir yavaşlama olabileceğini dile getirdi.

Sektörde elektrikli araç satışları da hızla artıyor. Alp Gülan, “Elektrikli araçlarda talebin hızlandığını görüyoruz. Pazara sunulan model sayısındaki artış da bunu etkiliyor” dedi.

İKİNCİ EL ARAÇ SATIŞLARI ŞUBAT AYINA GÖRE YÜZDE 20 ARTTI

Sıfır araç satışlarının yanı sıra mart ayında ikinci el pazarı da hızlandı. Çünkü sıfır kilometre araç pazarında bulunurluk artmış olsa da henüz arz talebin çok gerisinde. Bu da tüketiciyi ikinci el araçlara yöneltiyor. Yüksek enflasyon nedeniyle tüketicinin alım gücünün düşmesi ikinci el satışlarına talebin artıran bir diğer önemli etken.

Ekonomi gazetesine konuşan ikinci el pazarının önde gelen oyuncularından VavaCars’ın Perakende Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, “İkinci el araç pazarı mart ayında çok canlıydı. Bir önceki ay olan şubat ayına göre satışlar yüzde 20 ila yüzde 25 arasında arttı “dedi. Cardata’nın verilerine göre, mükerrer satışlar kapsam dışı tutulduğunda mart ayında yaklaşık 350 bin adet ikinci el araç satışı gerçekleşti.

 
Elektirikli scooter’ları yasaklayan ilk şehir belli oldu
 
Kurada Togg çıkan emekli imamın heyecanlı bekleyişi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Togg'un ön siparişlerle teslim edilecek araç sayısı 20 bine çıkartıldı
TÜRKİYE'nin yerli elektrikli otomobili Togg'un satışa sunulacak ilk modeli ...
Otomobilde tedarik kuyrukları
Otomobilde kuyruklar devam ediyor. Lansman yapılan yeni modellerde tedarik ...
Togg için ilk siparişler yarın alınacak
TÜRKİYE'nin yerli elektrikli otomobili Togg'un ilk modeli olan, C-segment, ...
 
TOGG'un satış fiyatı ve modelinin ismi belli oldu
TÜRKİYE'nin yerli elektrikli otomobili Togg'un satış fiyatı ve modelinin ...
Tesla, Türkiye’de şarj istasyonu kurma hakkı aldı
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından Tesla Motorları Satış ...
Togg için geri sayım başladı
Togg'un mart ayı içinde web sitesi ve Trumore uygulaması üzerinden ön ...
 
'6 ay- 6 bin kilometre' kısıtına uymayan 47 işletmeye ceza
TİCARET Bakanlığı, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine getirilen ...
Çin'den ithal edilen elektrikli araçlar için ek vergi
Çin'den ithal edilen elektrik motorundan tahrikli taşıtlar için yüzde ...
Türkiye’de geçen yıl 100’den fazla Rolls Royce satılmış
Rolls-Royce otomobil satışlarının tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını açıkladı.
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva