Tedavi gören Yıldız Tilbe 'dişsiz' halini paylaştı
Tedavi gören Yıldız Tilbe 'dişsiz' halini paylaştı
42 ilde Narkoçelik-14 operasyonu
42 ilde Narkoçelik-14 operasyonu
Pastanede oturan 2 arkadaşa silahlı saldırı: 1 ölü, 1 yaralı
Pastanede oturan 2 arkadaşa silahlı saldırı: 1 ölü, 1 yaralı
Erzincan'da 4.1 büyüklüğünde deprem
Erzincan'da 4.1 büyüklüğünde deprem
12 Aralık 2020 Cumartesi - 11:39

Pandemi sürecinde kuruyemiş satışı arttı

COVID- 19 salgını sürecinde evlerde daha çok vakit geçirilmesi, kuru yemiş tüketiminde artışa neden oldu. Geçen yılki satış oranlarına göre bu yıl özellikle yer fıstığı, ay çekirdeği ve fındık satışlarında artış yaşandı.

Pandemi sürecinde kuruyemiş satışı arttı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Birçok sektörü olumsuz etkileyen salgın süreci, kuru yemiş sektöründe ise tam tersi etki yarattı. Kuru yemiş satışları geçen yıla göre önemli oranda arttı. Salgın sürecinde eğlence yeri gibi mekanların kapanmasıyla yaşanan kayıp, ev içi tüketiminin artmasıyla kapandı. Özellikle sokağa çıkma kısıtlamaları öncesinde kuruyemiş dükkanlarındaki yoğunluk dikkat çekti. Yılbaşına doğru sektörde tüketimin daha da artması bekleniyor. Geçen yılbaşında 425 milyona yakın olan sektördeki ciro, bu yılbaşında 475 milyona ulaşması bekleniyor. Sektörde koronavirüs sürecinde bulaş riskini azaltmaya yönelik önlemler de alınıyor.

'EV İÇİ TÜKETİM ARTTI'

Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Hüsamettin Karaman, pandemide kuruyemiş satışlarının daha da arttığını söyledi. Karaman, "Bu sene Türkiye’de üretilen tüm kuruyemişin satılabileceğine inanıyoruz. Ev dışı tüketimde lüks oteller, eğlence yerleri, restoranlar kapandığı için pandemi döneminde bir kayıp var. Ev içi tüketimin artmasıyla birlikte o farkı kapatıyoruz, tamamını satabiliyoruz. Geçen sene yılbaşında 425 milyona yakın bir ciro yaptık bu sene 475 milyon bekliyoruz. Ama tonaj bazında da hafif bir düşme bekliyoruz" dedi.

Karaman, tüm hijyen şartlarının yerine getirildiğine dikkat çekerek, "Pandemi döneminde sanayi sektöründe eksi artı depolarımız ve bağıl neme dikkat ediliyor. TÜBİTAK ile çalışılmış proje gereği zaten bize standartları verildi. Bunu sanayi kuruluşlarımızın tamamı kullanıyor. Bunları tüketiciye aktardığımız zincirde de bir sorun yaşamıyoruz. Hiçbir bulaş riski yok, tüm açık kuruyemişleri gönül rahatlığıyla tüketebilirler. Pandemi döneminde tüketici algısında değişiklikler oluyor. Kabuklu cevize doğru bir yönlenme oldu. Ama iç cevizi de rahatlıkla tüketebilirler" diye konuştu.

'KURU VE SERİN YERLER TERCİH EDİLMELİ'

Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Uğur Çiftçi ise fındık, ceviz, fıstık gibi kabuklu kuruyemişlerde mantarların oluşturduğu toksik maddeler olan aflatoksinlerin görülme olasılığının yüksek olduğuna dikkat çekti. Yüksek nem ve 20-25 derece gibi sıcaklıklarda bu mantarların kolayca üreyebildiğini söyleyen Çiftçi, "Alabileceğimiz birinci önlem, kuruyemişlerin muhafazasında kuru ve serin yerlerin tercih edilmesidir. Çünkü bu koşullarda mantar üreyemez, çoğalamaz ve aflotoksinleri oluşturamaz. Aflotoksini gözle ayırt etmek mümkün değil. Bundan yıkayarak veya kavurarak kurtulmak mümkün değil. Biz kabuklu kuruyemiş alırsak ve o yılın mahsulü olursa, bunu biz kendimiz kabuğundan kırıp çıkarır ve kendimiz kavurursak bir ölçüde bir önlem almış oluruz. Özellikle hangi şartlarda muhafaza edildiği bilinmeyen kuruyemişler bir risk teşkil eder. Eğer bir kuruyemişte küf görüyorsak sadece küflü bölgeyi değil, kuruyemişin tamamını imha etmemiz lazım. Önemli olan kapalı ambalajlarda serin yerde ve nemin az olduğu ortamlarda kuruyemişi muhafaza etmek" diye konuştu.

'SAĞLIK AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ BİR RİSK OLUŞTURMAZ'

Koronavirüs bulaşının solunum yoluyla ve damlacık enfeksiyonu yoluyla olduğunu hatırlatan Çiftçi, "Yediğimiz içtiğimiz şeylerden koronavirüs bulaşmıyor; ama buradaki esas risk aflatoksinler. Kuruyemişler, kuru gıda maddeleri olduğu için içinde bakterilerin üremesine uygun ortamlar değil. Elimizin değmesiyle ciddi bir risk olmuyor. Ama açıkta satılan her türlü gıda maddesine toz gelebilir, bu bir kirliliktir; ama mikrobiyolojik açıdan bir risk değildir. Kuruyemişlerde, kuru gıdalarda elle olan temasta sadece o elin değdiği yerde bir bulaşma söz konusu olur; ama buradaki mikroorganizma sayısında artış olmayacağı için sağlık açısından çok önemli bir risk oluşturmaz" ifadelerini kullandı.

DUNYADA ETKISINI GOSTEREN KORONAVIRUS SALGINI NEDENIYLE EVLERINDE VAKIT GECIREN VATANDASLARIN KURUYEMIS TUKETIMINDEKI ARTIS DIKKAT CEKIYOR. GECEN YIL TURKIYE’DE EN COK TUKETILEN ATISTIRMALIK 150 BIN TONLA YER FISTIGI OLDU. FOTO-ANKARA-DHA

KORONAVIRUS SALGINI NEDENIYLE EVLERINDE VAKIT GECIREN VATANDASLARIN KURUYEMIS TUKETIMINDEKI ARTIS DIKKAT CEKIYOR. BULAS RISKI NEDENIYLE ACIK KURUYEMIS ALMAYA CEKINEN VATANDASLAR, TERCIHLERINI KABUKLU KURUYEMISTEN YANA KULLANIYOR. FOTO-ANKARA-DHA

KORONAVIRUS SALGINI NEDENIYLE EVLERINDE VAKIT GECIREN VATANDASLARIN KURUYEMIS TUKETIMINDEKI ARTIS DIKKAT CEKIYOR. BULAS RISKI NEDENIYLE ACIK KURUYEMIS ALMAYA CEKINEN VATANDASLAR, TERCIHLERINI KABUKLU KURUYEMISTEN YANA KULLANIYOR. FOTO-ANKARA-DHA

TUM KURUYEMIS SANAYICILERI VE ISADAMLARI DERNEGI (TUKSIAD) BASKANI HUSAMETTIN KARAMAN, ACIK KURUYEMISTE BULAS RISKININ OLMADIGINI BELIRTEREK, BUNA YONELIK ONLEMLERIN ALINDIGINI SOYLEDI. FOTO-ANKARA-DHA

MIKROBIYOLOJI UZMANI DR.UGUR CIFTCI KURUYEMISLERDE, KURU GIDALARDA ELLE OLAN TEMASTA SADECE O ELIN DEGDIGI YERDE BIR BULASMANIN SOZ KONUSU OLDUGUNU AMA BURADAKI MIKROORGANIZMA SAYISINDA ARTIS OLMAYACAGI ICIN SAGLIK ACISINDAN COK ONEMLI BIR RISK OLUSTURMAYACAGINI SOYLEDI.

Pelin ÜZEK KILIÇ- Onur CAN KANKAL- Burak TEKİN/ANKARA, (DHA)

Etiketler:
 
Traktörün altında kalarak yaralandı
 
Eğlence mekanında darbedilen model, özrü kabul etti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Traktörün altında kalarak yaralandı
SAKARYA’nın Akyazı ilçesinde, Mustafa Lermi (45) tarlasında devrilen traktörün ...
Otomobilin sıkıştırdığı kamyonet kaza yaptı
AVCILAR’da bir otomobilin sıkıştırması sonucu yön tabelasına çarpan ardınan ...
Ne koronavirüs ne soğuk... Galata'da balık sevdası
Tarihi Galata Köprüsü, her gün yüzlerce balıkçıya ev sahipliği yapıyor.
 
Ölüme terk edilen yavru köpekleri bulan hayvansever konuştu
Pendik Kurtköy'de ormana önceki gün terk edilen ve donmak üzereyken bulunan ...
'Ailede virüsün yayılma oranı yüzde 60'
SAĞLIK Bakanlığı Toplumda Salgın Yönetimi Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. ...
Hamile kadın hastane kapısında araçta doğum yaptı
SANCAKTEPE'de, sancıları tuttuğu için eşi tarafından hastaneye götürülen ...
 
Koronasavar maske dünyaya ihraç ediliyor
Koronavirüs salgınıyla maskeler insan hayatının vazgeçilmez parçası oldu. ...
Datça'da kuvvetli rüzgar
MUĞLA'nın Datça ilçesinde gece geç saatlerde başlayan kuvvetli rüzgar etkili oluyor.
Karadeniz'in çalışkan kadınlarını, pandemi de durduramadı
KARADENİZ'de çalışkanlıkları ile bilinen yöre kadınları, koronavirüs salgınında ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva