Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
8 Şubat 2024 Perşembe - 15:14

Pistten çıkan uçağa ilişkin yeni ayrıntılar

TRABZON Havalimanı'nda 6 yıl önce iniş sırasında kontrolden çıkıp, denize 25 metre kala yamaca saplanan Boeing 737-800 tipi yolcu uçağına ilişkin yeni ayrıntılar ortaya çıktı.

Pistten çıkan uçağa ilişkin yeni ayrıntılar
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Ankara- Trabzon seferini yapan, Pegasus Havayolları'na ait, PC 8622 sefer sayılı 'Zeynep' isimli Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı, 13 Ocak 2018'de Trabzon Havalimanı'na inişi sırasında pistin kuzey yönündeki deniz tarafına yöneldi. İniş takımları balçığa saplanan uçak, denize 25 metre kala durdu. Uçaktaki 162 yolcu ile 6 kişilik mürettebat, ekiplerin müdahalesi ile tahliye edildi. Uçuş trafiğine kapatılan Trabzon Havalimanı'nda uçak için kurtarma çalışması yapıldı. 500 ve 350 tonluk 2 vinçle 100 kişilik ekibin 20 saat süren çalışması ile bulunduğu yerden çıkarılan uçak, güvenli bölgeye çekilerek, sigorta şirketi ile uzman ekiplerce incelendi. Bir daha uçamayacağı belirlenen uçağın, Yomra Belediyesi'ne tahsis edilip, restorana dönüştürülmesi planlandı. Uçak, yüklendiği TIR'la 29 Eylül 2018'de Yomra ilçesindeki pazar alanına götürüldü. Hurdaya ayrılan uçak, daha sonra Yomra ilçe sahilinde pide salonuna dönüştürüldü.

PİLOTLAR HAKKINDA DAVA AÇILDI

Kazayla ilgili Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında pilotlar, kabin ekibi ve yolcuların ifadelerine başvuruldu. Kaza ile ilgili 10 yolcu şikayetçi oldu, diğerleri ise şirket ile uzlaştı. Pilotlar Ender Bayraktar (68) ve İrfan Yavuz (52) hakkında 'taksirle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

PİLOT AVUKATLARI SAVUNMA YAPTI

Trabzon 7'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın 2’nci duruşması görüldü. Duruşmaya sanık olarak yargılanan birinci pilot Ender Bayraktar ve ikinci pilot İrfan Yavuz'un avukatları katıldı. Meydana gelen kazada uçaktaki yolcuların yaralanmasına ilişkin delil bulunmadığını ve müvekkillerinin suçsuz olduğunu savunan avukatlar, Trabzon Havalimanı'ndaki pist kenarlarında gerekli mesafenin de yetersiz olduğunu öne sürdü.

‘ŞİKAYETLERİN AMACI TAZMİNAT TALEBİ’

Duruşmada savunma yapan kaptan pilot Ender Bayraktar’ın Avukatı Salim Baki, uçaktaki yolcuların ilgili firmadan tazminat almak amacı taşıdığını belirterek, “Bu kaza neticesinde müştekilerin hiçbirisi yaralanmadı. Raporlarda da yaralanma bulgusu yoktur. Şikayetlerin amacı tazminat talebidir. Kazadan sonra müştekilere 5 bin dolara tekabül eden bir meblağda ödeme yapılmıştır. Havacılık kuralları gereği uçağın seyri süresinde inişi 2’nci pilot konumunda olan kişi yapar. Taksi anında ise kumanda 1’inci pilota geçer. Müvekkilimin yardımcı pilotu ‘Ne yapıyorsun tehlikeli işler yapıyorsun’ şeklinde uyardığı açıktır. Ayrıca Trabzon Havalimanı’nda 90 metre olması gereken pist açıklığı, polisin olay yeri inceleme tutanaklarında ölçülmüş ve 53 metre olduğu belirtilmiştir. Bu hata kabul edilemez. Bu hususta Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) hakkında suç duyurusunda bulunulmasını, yolcular arasında yaralı olmaması nedeniyle de müvekkilimin beraatını talep ederiz. Müvekkilim Ender Bayraktar, 168 kişinin hayatını kurtaran bir kaptandır” dedi.

‘SAĞ MOTORDAKİ ARIZA YÖN DEĞİŞMESİNE NEDEN OLDU'

Yardımcı pilot İrfan Yavuz’un avukatı Hasan Özköse de iniş sonrası kaptan pilotun 'Kontrol bende' demesi gerekirken bunu söylemediğini öne sürerek, davanın reddini talep etti. Özkese, “Kazanın nedeni ilk olarak Trabzon’daki kulenin düşük görüş usullerinin uygulanması yönündeki talimatıdır. Bunun üzerine kaptan pilot 2’nci pilota düşük görüşte pas geçilmesi gerektiğini bilinç altında işliyor. O anda kaptan pilot kumandayı tutsaydı bu şekilde kaza gerçekleşmezdi. Uçakta sağ motordaki arıza uçağın yönünün değişmesine neden oldu. Pas geçme tuşunun basılı olması uçağın güvenli inişine engel değil. Bu durumda kaptan pilotun kontrolü alması gerekir fakat kaptan pilot ‘kontrol bende’ demeden kontrolü alıyor; bu ses kayıtlarında da sabittir. Basit yaralanmalar tazminat almak için yapılıyor. Feragatlar nedeniyle davanın reddini, müvekkillerimizin bir kusuru olmadığından da beraatını talep ediyoruz” diye konuştu.

Savunmaların ardından duruşma, cumhuriyet savcısının mütalaasını hazırlaması için ertelendi.

TRABZON'DA PISTTEN CIKAN UCAK: FOTO: FATIH TURAN /DHA-ARSIV

TRABZON HAVALIMANI'NDA PISTTEN CIKAN UCAK KURTARMA OPERASYONUNUN ARDINDAN BULUNDUGU YERDEN CIKARILARAK GUVENLI BOLGEYE ALINMISTI.  FOTO: FATIH TURAN/DHA (ARSIV)

TRABZON'DA PISTTEN CIKAN UCAK KURTARILDI.  FOTO: DHA (ARSIV)

TRABZON'DA PISTTEN CIKAN UCAK: FOTO: FATIH TURAN /DHA-ARSIV

TRABZON’DA HAVALIMANI’NDA 6 YIL ONCE INIS SIRASINDA KONTROLDEN CIKIP YAMACA SAPLANANDIKTAN SONRA HURDAYA AYRILAN UCAK PIDE SALONUNA DONUSTURULMUSTU. FOTO: DHA-ARSIV

Şükran ATALAR/TRABZON, (DHA)

 
Serik Belediye Başkanı Aputkan, BBP'den aday olduğunu açıkladı
 
'Otizmli öğrenciyi öğretmeni darbetti' iddiası
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eski sevgili katili: Boğuştuğumuz sırada silah patladı
SAMSUN'da, bir süre ilişki yaşadığı Muradiye Terzi'yi (31) sevgili oldukları ...
Kobra Murat'a MASAK şoku
18 kilo altını ve yazlıkları olduğunu açıklayan Kobra Murat, MASAK'tan arandığını açıkladı.
Elektronik sigara kullananlar dikkat!
Doğrudan elektronik sigara kullanımının sebep olduğu ve akciğerde hasara ...
 
Survivor'un yıldızı Turabi, yarışmadan ayrıldı
Acun Ilıcalı, sağlık sorunları nedeniyle Dominik'e veda eden Turabi hakkında ...
Seyir halinde alev alan hafif ticari araç yandı
ANKARA'nın Bala ilçesinde seyir sırasında motoru alev alan hafif ticari ...
Otomobilin çarptığı skuterdeki iki kardeşten biri kurtarılamadı
İZMİR'in Karşıyaka ilçesinde, otomobilin skutere çarpmasıyla ağır yaralanan ...
 
Son 1 haftada 44 terörist etkisiz hale getirildi
MİLLİ Savunma Bakanlığı (MSB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral ...
Uzman çavuş, 1 ay önce evlendiği eşini öldürdü
ELAZIĞ'da fizyoterapi teknikeri Burcu Demir (32), 1 ay önce nikahının ...
İşe giderken geçirdiği kazada öldü
KONYA'da 2 otomobilin çarpıştığı kazada işe gitmek için yola çıkan sürücü ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva