Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
19 Ocak 2023 Perşembe - 13:11

Pistten çıkan uçağın pilotu yardımcısını suçladı

TRABZON Havalimanı'nda 5 yıl önce iniş sırasında kontrolden çıkıp, denize 25 metre kala yamaca saplanan Boeing 737-800 tipi yolcu uçağının, 3 yıla kadar hapsi istenen Birinci Pilotu Ender Bayraktar (67), ifadesinde “Yardımcı pilot iki kez motorların pisti pas geçmesini sağlayan tuşa bastı" dedi.

Pistten çıkan uçağın pilotu yardımcısını suçladı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Ankara- Trabzon seferini yapan, Pegasus Havayolları'na ait, PC 8622 sefer sayılı, 'Zeynep' isimli Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı, 13 Ocak 2018'de, Trabzon Havalimanı'na iniş yaparken, pistin kuzey yönünde deniz tarafına yöneldi. İniş takımları balçığa saplanan uçak, denize 25 metre kala durabildi. Uçaktaki 162 yolcu ve 6 kişilik mürettebat, ekiplerin müdahalesi ile tahliye edildi. Uçuş trafiğine kapatılan Trabzon Havalimanı'nda uçak için kurtarma çalışması yapıldı. 500 ve 350 tonluk 2 vinçle 100 kişilik ekibin 20 saat süren çalışmasıyla bulunduğu yerden çıkarılan uçak, havalimanında güvenli bölgeye çekilerek, sigorta şirketi ile uzman ekipler tarafından teknik incelemeye alındı. Uçağın bir daha uçamayacağına karar verilmesi üzerine Yomra Belediyesi'ne tahsis edilen uçağın restorana dönüştürülmesi planlandı. Uçak, yüklendiği TIR'la 29 Eylül 2018’de Yomra ilçesindeki pazar alanına götürüldü.

KAPTAN PİLOT: KONTROL BANA GEÇTİ MOTOR KOPTU

Kazayla ilgili Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında pilotlar, kabin ekibi ve yolcuların ifadelerine başvuruldu. Pilotlarda alkole rastlanmazken, kazayla ilgili 10 yolcu şikayetçi oldu, diğerleri ise şirketle uzlaşmaya vardı.

Kazanın ardından uçağın Birinci Pilotu Ender Bayraktar, "41 yıllık pilotum, 3 yıldır bu şirkette görev yapıyorum. Ankara Esenboğa Havaalanı'ndan kalkış öncesi uçuş seyir defterini aldım, uçakta herhangi bir sorun yoktu. Uçakla 22.30 sıralarında kalkış aldık. İniş ve kalkışlardan ikinci pilot sorumludur. Kuleyle görüştüm, Trabzon'da havanın yağışlı olduğunu öğrendim. Pist açık ve net gözükmekteydi. İkinci pilot inişi gerçekleştirdi. Normal bir iniş gerçekleştirdikten sonra uçak durmadı. Uçak durmayınca kontrol otomatik olarak bana geçti. Fren yaptım, uçak sol tarafa yöneldi, bir kez daha durmak için fren yapınca uçak sol taraftan pistten çıktı. Uçağın sağ motoru istem dışı hareketle aniden hızlandı, toprak zemine de çarpan motor bulunduğu yerden koparak denize doğru düştü. Sonra biz de toprak zeminde bir süre sürüklendikten sonra durduk" dedi.

YARDIMCI PİLOT: TOPRAK ALANDA SÜRÜKLENDİK

İkinci Pilot İrfan Yavuz ise, "Trabzon'da normal bir iniş gerçekleştirdik. Tekerlekler pist zeminine değdi, zeminin ıslak oluşuyla uçak yavaşlamadı. Bunun üzerine uçak deniz yönüne doğru kaymaya başladı, kontrol kaptan pilota geçti. Kontrolün benden çıkmasıyla birkaç saniye sonra uçağın sağ motoru koptu. Toprak alanda sürüklendik. Sonra da yardım talebinde bulunduk" ifadelerini kullandı.

‘DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİNİN KUSURU VARDIR’

Soruşturma kapsamında bilirkişi raporu hazırlandı, pilotların talimatla yeniden ifadelerine başvuruldu. Küçükçekmece 15'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde ifade veren Ender Bayraktar, "Uçağın sağ motoru arızalıydı. Uçak pist içinde tutulamadığı için soldan toprağa çıktığı anda motorları durdurdum. Yakıt kesici kollarını çektim. Fakat gece yarısı piste mesafesi 40 metre olan deniz yönündeki çukura düştük. Esasında bu mesafenin 90 metre olması gerekir. Şayet mesafe 90 metre olsaydı böyle çukura düşme hadisesi olmayacaktı. Bunda Devlet Hava Meydanları işletmesinin kusuru vardır. Yardımcı pilot uyarmama rağmen iki kez motorların pisti pas geçmesini sağlayan tuşa bastı. Durumu fark edip uçağı teslim almamla büyük bir kazanın önüne geçildi" dedi.

‘UÇAK YAVAŞLAMAYINCA, BİRİNCİ PİLOT DEVRALDI'

İkinci Pilot İrfan Yavuz ise, "Havalimanına normal iniş hızında teker koyduk. Uçağın inişini ikinci kaptan olarak gerçekleştirdim. Uçak iniş pistinde ilerlerken yavaşlamayarak devam etti. Sonra prosedür gereği birinci kaptan uçağı devraldı. Ancak uçak durmadı, zeminin ıslak oluşu nedeniyle uçak soldan pistin dışına çıktı. Toprakta bir süre sürüklenen uçak yamaçta durdu. Sağ motor, zemine çarpması sonucu denize yuvarlandı. Uçak tamamen durduktan sonra birinci kaptan motorları susturmak için kuleden yardım talep etti. Kısa sürede yardım ekipleri gelerek, kabin görevlilerinin de yardımlarıyla, yolcuların tahliyesini, 2 acil tahliye kaydıraklarından sağladılar. Uçaktan en son olarak ben ayrıldım" ifadelerini kullandı. 

DAVA AÇILDI

Soruşturmanın tamamlanmasının ardından pilotlar Ender Bayraktar ve İrfan Yavuz hakkında 'Taksirle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan iddianame hazırlandı. İddianamede, "Kazaya ilişkin 20.04.2021 tarihli bilirkişi raporuna göre yolcu uçağının kaptan pilotları olan şüphelilerin olayın meydana gelmesinde kusurlu bulunduklarının belirtildiği, şüphelilerin üzerine atılı suçu işlediklerine dair haklarında kamu davası açılması için yeterli şüphe mevcut olduğu anlaşılmaktadır" denildi. İddianame, Trabzon 7’inci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Davanın ilk duruşması 16 Mart’ta görülecek.

TRABZON'DA PISTTEN CIKAN UCAK: FOTO: FATIH TURAN /DHA-ARSIV

TRABZON HAVALIMANINA INISI SIRASINDA PISTTEN CIKMASI HIZMET DISI KALAN UCAK PIDE SALONU OLARAK HIZMET VERECEGI ALANDA BIRLESTIRILIYOR. FOTO: SELCUK BASAR/TRABZON-DHA

TRABZON HAVALIMANINA INISI SIRASINDA PISTTEN CIKMASI HIZMET DISI KALAN UCAK PIDE SALONU OLARAK HIZMET VERECEGI ALANDA BIRLESTIRILIYOR. FOTO: SELCUK BASAR/TRABZON-DHA

TRABZON HAVALIMANINA INISI SIRASINDA PISTTEN CIKMASI HIZMET DISI KALAN UCAK PIDE SALONU OLARAK HIZMET VERECEGI ALANDA BIRLESTIRILIYOR. FOTO: SELCUK BASAR/TRABZON-DHA

TRABZON'DA PISTTEN CIKAN UCAK KURTARILDI.  FOTO: DHA (ARSIV)

TRABZON'DA PISTTEN CIKAN UCAK ICIN KURTARMA CALISMALARI SURUYOR.  FOTO: DHA

TRABZON'DA PISTEN CIKAN UCAK ICIN KURTARMA CALISMALARI SURUYOR. FOTO: FATIH TURAN/DHA

TRABZON HAVALIMANI  FOTO: DHA   (ARSIV)

Muhammet KAÇAR- Fatih TURAN/TRABZON, (DHA)

 
Birlikte yaşadığı Ayşenur'u öldürüp, intihara kalkıştı
 
Ormanı ateşe verdiği ileri sürülen şüpheli tutuklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Birlikte yaşadığı Ayşenur'u öldürüp, intihara kalkıştı
TEKİRDAĞ'ın Şarköy ilçesinde Rıdvan Kurt (33), dini nikahla birlikte yaşadığı ...
Hrant Dink mezarı başında anıldı
HRANT Dink, öldürülüşünün 16. yılında Balıklı Ermeni Mezarlığı'ndaki kabri başında anıldı.
Kalp krizinden ölen polis memurunun 2 ay sonra düğünü varmış
SİVAS'ta, evine giderken yolda kalp krizi geçiren polis memuru Emre Yalabık'ın ...
 
Fabrika duvarına çarpan otomobil alev aldı
TEKİRDAĞ'da, kontrolden çıkarak fabrika duvarına çarpan otomobil, alev ...
Ünlü oyuncu trafik kazası geçirdi
Ünlü oyuncu Mesut Akusta diş tedavisine gitmek için bindiği araçtan düştü. ...
Doktorun öldüğü kazada sürücü alkollü çıktı
ANKARA'da, Doç. Dr. Yaşar Subutay Peker'e (37) otomobiliyle çarparak ölümüne ...
 
Sinan Ateş cinayeti soruşturmasını 2 savcı yürütecek
ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı'nca eski Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür ...
Kaçak getirdiği hamster ve pitonu satmaya çalışırken yakalandı
AKSARAY'da, yasa dışı yollarla Türkiye'ye getirdiği hamster ile pitonu ...
Yasa dışı su ürünleri avcılığına 284 bin TL ceza
İZMİR'de, yasa dışı su ürünleri avcılığı yaparken, tespit edilen ve polisin ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva