Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Korhan Berzeg’i arama çalışmaları 316’ncı günde
Korhan Berzeg’i arama çalışmaları 316’ncı günde
27 Kasım 2023 Pazartesi - 12:57

Prof. Dr. Azbar: Anız yakmak deste deste parayı yakmak demektir

ANTALYA'da biyokütlenin geleceğinin konuşulduğu projede sunum yapan Ege Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nuri Azbar, hasat sonunda yakılan anızla ilgili, “Çiftçi bindiği dalı kesiyor. Anız yakmak deste deste parayı alıp yakmak demektir" dedi.

Prof. Dr. Azbar: Anız yakmak deste deste parayı yakmak demektir
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Merkezi'nde (BATEM) Türkiye Ekonomisinin Yeşil Büyüme Yolunda Kalkınmasını Desteklemek Amacıyla Sürdürülebilir Biyokütle Kullanımı Projesi konuşuldu. Alanında uzman bilim insanları, enerji ve tarım orman bakanlıklarından uzmanların da katıldığı çalışmada biyokütlenin enerji yolculuğuyla ilgili teknik eğitim verildi.  

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü'nden Prof. Dr. Nuri Azbar, iklim değişikliğinin krize döndüğü noktada Avrupa Birliği'nin devreye girdiğini söyledi. Bilim insanlarının 40 yıldır atmosferdeki karbondioksit gazının artışta olduğunu tespit ettiklerini kaydeden Prof. Dr. Azbar, Avrupa ülkelerinin 2050 yılına kadar karbonun nötr olmasını hedeflediklerini söyledi. Atmosferdeki karbondioksit verisini de paylaşan Prof. Dr. Nuri Azbar, “Çok ciddi rakamlardayız. Atmosferdeki karbondioksit konsantrasyonumuz 419 birim. 1 milyon litre atmosfer hacmi alırsanız içinde 419 litre karbondioksit molekülü var. Karbondioksit bir muşamba gibi atmosferi sarıyor. Karbondioksit ne kadar artarsa muşambanın kalınlığı da o kadar artıyor. Bağlı olarak hava sıcaklığı da artıyor. Her yıl 41 milyar ton atmosfere gazlar basıyoruz" dedi.

'ANIZIN KESİNLİKLE YAKILMAMASI LAZIM'

Antalya'da örtü altı üretimin yoğun olması ve hasat sonrası çiftçinin yaptığı anız yakma olayının da yanlış olduğunu belirten Prof. Dr. Azbar, “Aslında çiftçi bindiği dalı kesiyor. Anızın kesinlikle yakılmaması lazım. Bu bir atık değildir. Anız aslında bir değerdir. Türkiye'de biyokütle tesisleri gelişti. Anız yakmak demek, deste deste parayı alıp yakmak demektir. Çiftçimiz bunu görmelidir" diye konuştu.

'MADDİ KAZANCA DÖNÜŞEBİLİR'

Çiftçinin hasat sonrası ortaya çıkan anızı en yakın biyokütle tesisine başvurup maddi kazanca dönüştürebileceğini de belirten Prof. Dr. Azbar, “Sizin artığınız başka bir tesisin girdisi oluyor. Her iki tarafın yanı sıra çevre de kazanıyor. Bu tesislerden işlenip çıkan maddeyi tarlalara ve tarım alanlarına serebilirsek organik madde anlamında da toprağı zenginleştirmiş oluyoruz" ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE'YE YÖNELİK VERGİ CEZALARI OLACAK'

Avrupa Birliği'nin çevre konusuna yönelik ciddi çalışmalar yaptıklarını ve hazırlanan kurallara uymayanlara yönelik ciddi cezaların da olacağını anlatan Prof. Dr. Azbar, karbon ayak izi nedeniyle Türkiye'ye yönelik vergi cezalarının olacağını kaydetti. Prof. Dr. Azbar şöyle konuştu:

“AB'nin bize karbon ayak izi nedeniyle uygulayacağı vergiler var. Yılda 5-6 milyar eurolar havaya atılacak. Bunu da 30 yıl boyunca uygulayacağımızı düşünürsek 150 milyar euroluk vatandaşın parasının havaya gitme riski var. Bu noktada kamu boş durmuyor. Uyum sürecinde mevzuat geliştiriliyor. Ülke menfaatine ortak çalışmalar yürütülüyor."

Çevre Yüksek Mühendisi ve projenin teknik uzmanı olan Olcay Işın da anız yakma, hayvansal ve bitkisel atıkların yönetilmeyip çevreye gelişi güzel atılmasının çevresel sorunlara neden olacağını söyledi. Atıkların tesisler dışına bırakılmasının su ve toprak kirliliğine de neden olacağını belirten Işın, “Enerji dönüşümünün ciddi bir tesis olarak hazırlanması lazım. Türkiye'de yanlış bir algı var. Anız yakma vahşi bir yakma. Doğru yakma yöntemi bir tesiste filtre ederek yakmadır. Isıyı kullanılıp, elektrik enerjisi üretiyoruz. Anız yakmak kesinlikle yasak ve cezası olan bir durum" dedi.

BATI AKDENIZ TARIMSAL ARASTIRMALAR MERKEZI'NDE (BATEM) TURKIYE EKONOMISININ YESIL BUYUME YOLUNDA KALKINMASINI DESTEKLEMEK AMACIYLA SURDURULEBILIR BIYOKUTLE KULLANIMI PROJESI KONUSULDU. ALANINDA UZMAN BILIM INSANLARI, ENERJI VE TARIM ORMAN BAKANLIKLARINDAN UZMANLARIN DA KATILDIGI CALISMADA BIYOKUTLENIN ENERJI YOLCULUGUYLA ILGILI TEKNIK EGITIM VERILDI.  (OLCAY ISIN) (FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

BATI AKDENIZ TARIMSAL ARASTIRMALAR MERKEZI'NDE (BATEM) TURKIYE EKONOMISININ YESIL BUYUME YOLUNDA KALKINMASINI DESTEKLEMEK AMACIYLA SURDURULEBILIR BIYOKUTLE KULLANIMI PROJESI KONUSULDU. ALANINDA UZMAN BILIM INSANLARI, ENERJI VE TARIM ORMAN BAKANLIKLARINDAN UZMANLARIN DA KATILDIGI CALISMADA BIYOKUTLENIN ENERJI YOLCULUGUYLA ILGILI TEKNIK EGITIM VERILDI.  (FOTO:ANTALYA-DHA)

BATI AKDENIZ TARIMSAL ARASTIRMALAR MERKEZI'NDE (BATEM) TURKIYE EKONOMISININ YESIL BUYUME YOLUNDA KALKINMASINI DESTEKLEMEK AMACIYLA SURDURULEBILIR BIYOKUTLE KULLANIMI PROJESI KONUSULDU. ALANINDA UZMAN BILIM INSANLARI, ENERJI VE TARIM ORMAN BAKANLIKLARINDAN UZMANLARIN DA KATILDIGI CALISMADA BIYOKUTLENIN ENERJI YOLCULUGUYLA ILGILI TEKNIK EGITIM VERILDI.  (FOTO:ANTALYA-DHA)

Alparslan ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

 
Atatürk Havalimanı'nda özel uçak pistten çıktı
 
Köylülerden birlik beraberlik yemeği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'da 172 şehidin isimlerinin yaşayacağı Şehitlik Parkı açılıyor
ANTALYA'da Muratpaşa Belediyesi, Kaş'tan Gazipaşa'ya Antalya şehitlerinin ...
ABM fen bilimlerine ilgiyi arttırdı
ÖĞRENCİLERE kendi gözlem ve deneyimleri ile araştırma ve keşfetme imkânı ...
Antalyasporlu Naldo 80 gün sonra yeşil sahalara döndü
Süper Lig ekiplerinden Fraport TAV Antalyaspor’un sezon başında kadrosuna ...
 
Antalya'da depo yangını
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde bir apartmanın birinci katında depo olarak ...
Antalya'da 46 yıllık muhtar, mahalleyi bisikletle dolaşıyor
ANTALYA'nın Muratpaşa ilçesi Yeşilbahçe Mahallesi Muhtarı Mehmet Nurettin ...
Antalya'dan Avrupa'ya 20 milyon dolarlık Noel çiçeği
ANTALYA süs bitkileri ve kesme çiçek sektörü, bu yıl Noel ve yılbaşı kutlamaları ...
 
Kent Konseyi Kadın Meclisi'nden 'kadına karşı şiddet günü' mesajı
ANTALYA Kent Konseji Kadın Meclisi, '25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı ...
TURMEPA Başkanı Ünlü annesini kaybetti
DENİZ Temiz Derneği (TURMEPA) Antalya Şube Başkanı, İMEAK Deniz Ticret ...
Deniz suyu Antalya Titreyengöl'e karıştı
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde yağış ve fırtına nedeniyle deniz suyu Titreyengöl'e ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva