Antalya'da 1 Mayıs...
Antalya'da 1 Mayıs...
Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
Anadolu Nefesli Beşlisi'nden dünya müzikleri
Anadolu Nefesli Beşlisi'nden dünya müzikleri
Hadise'den 'Aşk var mı' yanıtı
Hadise'den 'Aşk var mı' yanıtı
1 Nisan 2016 Cuma - 12:46

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan'ın, Kanser Haftası açıklaması

Memorial Sağlık Grubu Antalya Onkoloji Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, Kanser Haftası nedeniyle Antalya Gazeteciler Cemiyeti'nde kanserle ilgili gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan ın, Kanser Haftası açıklaması
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

ONKOLOJİ uzmanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, kanseri önlemede en önemli dönemin kişilerin 5 ila 18 yaş arası olduğunu belirterek, "Bu yaş aralığında kanserin köklerini atmış oluyoruz. Eğer aile sigara içiyorsa, sağlıksız beslenme varsa bu alışkanlık o çocukta da başlayıp okul çağıyla devam ediyor. Artık öğrencilere odaklanmalıyız" dedi.

Kanser Haftası nedeniyle Antalya Gazeteciler Cemiyeti'nde kanserle ilgili gelişmeler hakkında bilgi veren Memorial Sağlık Grubu Antalya Onkoloji Merkezi  Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, kanserle mücadelede artık yetişkinlerin değil, çocuklara yönelmek gerektiğini söyledi. Kanser denince belli yaşın üzerine odaklanmanın yanlış olduğunu savunan Prof. Dr. Özdoğan, en önemli sorunun 5 ila 18 yaş arasındaki dönem olduğunu anlattı.

Bu dönem içinde kanserin temellerinin atıldığını dile getiren Prof. Dr. Özdoğan, “Eğer aile sigara içiyorsa, sağlıksız beslenme varsa bu alışkanlık o çocukta da başlayıp okul çağıyla devam edip 18'inden sonra sigara alışkanlığı olan, sağlıksız beslenen bireyler oluşmaya başladı. Artık öğrencilere odaklanmalıyız. Bugün ilkokulda bile obezitenin yüzde 30'larda olduğunu görüyoruz. Obezite tüm kanserlerin neredeyse yarıya yakınında mevcut" diye konuştu.

Yetişkinler için her yaş döneminde kanser taramalarıyla erken teşhisin mevcut olduğunu anlatan Prof. Dr. Özdoğan, eskiden her 3 hastadan 2'sini kaybederken şimdi oranın tam tersi olduğunu, 5 yıl üzeri yaşamın artık hastalıktan kurtulmak anlamına geldiğini ifade etti.

Teknolojideki gelişimin tedavi yöntemlerini de olumlu etkilediğini, ancak bazı yöntemlerin maliyeti nedeniyle ülkelerin mali yükü kaldırmakta zorluk çektiğini aktaran Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, “Demek ki yine çocuklardan başlayıp geleceği kurtarmaya gidilmeli, kanseri önleme temel hedef olmalı. Sağlıklı beslenme için daha fazla çaba gösteren insanlar istiyoruz. Sağlıksız beslenme sadece kansere değil, kalp krizlerine, diyabete neden oluyor" dedi.

Bir araştırmada kanserde yüzde 60 çevresel faktörler, yüzde 40 kötü şansın etkili olduğu yönündeki sonucun daha sonra yüzde 10-15 kötü şans olarak düzeltildiğini hatırlatan Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, “Kötü şansın anlamı genetik yapı. Aile olarak yatkın olabilirsiniz ama kişi sigara içmiyorsa genetiği nedeniyle akciğer kanseri olması söz konusu değildir. Genlere bağlı geçişler meme kanserinde görülebiliyor. Eğer kardeşi varsa da aynı şekilde kardeşi de bu riske sahip. Tabi ki bu oran her kanser için geçerli değil. Kalıtımsal geçişler genellikle yüzde 5-7 arasındadır" diye konuştu.

Kimyasalların çevresel faktörler arasında etkili olduğunu, ancak gıda üretiminde kullanılan yasal kimyasalların, karbonhidratlı ürünlerden daha zararsız olduğunu savunan Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, çocukların oyuncaklarından yediğimiz tavuğa kadar her şeyin kimyasal içerdiğini, ancak bir ürünün ne kadar güvenilir olduğunu öğrenmenin herkesin hakkı olduğunu söyledi.

GÜNEŞTEN KORUNUN, GÜNEŞE ÇIKMAYIN ANLAMINA GELMEZ

Antalya başta olmak üzere güney kentlerinde 'güneşten korunun' uyarısının yanlış anlaşıldığını belirten Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, “Bugün D vitamini kanserleşme sürecinde sorgulanan en önemli vitaminlerden. Güneşten uzak kalın demek, güneşe çıkmayın değil, güneşlenirken 30 faktör üzeri güneş kremleri kullanın anlamına geliyor. Ozon tabakası deliniyor ve zararlı ışınlar söz konusu. Günümüzde cilt kanserlerinin oranı arttı. Yeterli D vitamini alamıyorsak da vitamin takviyeleri yapılmalı" dedi.

GÖÇ BESLENME TARZINI ETKİLİYOR

Mesleğe ilk başladığı yıllarda mide kanseri vakalarına ender rastladığını, günümüzde ciddi bir artış yaşandığını aktaran Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, buna kente yoğun göçün neden olduğunu söyledi. Doğu ve Güneydoğu mutfağının aşırı baharatlı tuzlu ve işlenmiş ete yönelik olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Özdoğan, “Bu obeziteye bağlı olarak kanseri tetikleyen en önemli etkenlerdir. Oysaki Akdeniz mutfağı çok kıymetli. Herkes her hafta diyet uyguluyor hepsi safsata. Az yemek, az tüketmek temel şart. İsmi popüler diyetler uygulayarak sağlıklı kalamazsınız. Zeytinyağı ve sebzenin ön planda olduğu, yağlı kızartma, pişirme şeklinin olmadığı bir beslenme tarzı olmalı" diye konuşku.

SADECE YASAKLA OLMAZ

Özellikle akciğer kanserinin temel sebeplerinden olan sigaranın kapalı ortamlarda içilmemesiyle ilgili konuşan Prof. Dr. Mustafa Özdoğan şöyle devam etti:

“Sadece yasağı abartırsanız aşırı ilgi uyandırırsınız. Yasak başlangıçta olumlu ama zaman içinde gerek denetimlerin azalması gerek ulusal eğitim programlarının aksaması nedeniyle bunun önemini yitirme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu görebiliyoruz. Giriyoruz restorana, görevli 'Ağabey içebilirsin' diyor. Ben buna üzülüyorum. Tek başına yasaklayıcı kurallar en büyük handikap. Toplum sigara içiyorsa birinci sorumlu devlettir. Halkı sigara içiyorsa her türlü çabayı göstermek zorundadır."

KANSER HAFTASI NEDENIYLE ANTALYA GAZETECILER CEMIYETI'NDE KANSERLE ILGILI GELISMELER HAKKINDA BILGI VEREN PROF. DR. MUSTAFA OZDOGAN, KANSERDE ARTIK YETISKINLERIN DEGIL, COCUKLARA YONELMEK GEREKTIGINI SOYLEDI.(FOTO:IBRAHIM LALELI/ANTALYA-DHA)
(DHA)

 
Kırmızı bülten talebine Victor Hugo'lu savunma
 
CHP'li kadınlar 3 bakana seslendi: Bir kere de istifa edin
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doç. Dr. Öztürk, 'Yılın Doktoru'
SAĞLIK Bakanlığı'nca, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji ...
Uzun süre oturarak çalışmak omurga hastalıkları nedeni
Eğer kas yapınız zayıfsa, kilonuz olması gerekenden fazlaysa, masa başı ...
Tüp bebek tedavisinde doğru bilinen yanlışlar
Türkiye’de her yıl binlerce çift çocuk sahibi olma arzusuyla çeşitli tedavi yöntemlerine başvuruyor.
 
Tabip Odası'nda Ertürk yeniden aday
ANTALYA Tabip Odası (ATO), 17 Nisan'da yeni yönetimini belirlemek üzere ...
Obezite cerrahisi sonrası ilk bir yıla dikkat
Vücut kitle indeksi 35'in üzerinde olan ve obezite kaynaklı hastalıkları ...
Doğum Sonu Bakım Kongresi Antalya'da yapıldı
'ULUSAL Doğum Sonu Bakım Kongresi'nin ikincisi 25-26 Şubat tarihlerinde Antalya'da yapıldı.
 
İlk yüz nakilli Uğur Acar'a, estetik müdahale
TÜRKİYE'de ilk yüz nakillisi 23 yaşındaki Uğur Acar'a 5 ay önce planlanan, ...
Gebelikte hipertroidi bebeğin gelişimi etkiliyor
Unutkanlık, kilo artışı, yorgunluk gibi şikayetlerle ortaya çıkan tiroid ...
Öğrenciler LÖSEV için çalıştı
ANTALYA Güzelbağ İlkokulu öğrencileri, Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Yakınlaşma olur mu?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva