3 ilde 'Mahzen-13' operasyonu: 25 gözaltı
3 ilde 'Mahzen-13' operasyonu: 25 gözaltı
Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de
Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de
Milli Takım'ın yeni forması tanıtıldı
Milli Takım'ın yeni forması tanıtıldı
Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve kar uyarısı
Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve kar uyarısı
17 Nisan 2021 Cumartesi - 09:20

Şahıs Şirketi Sizin İçin Doğru Tercih Mi?

Şahıs şirketi ticari hayat içerisinde faaliyet göstermek ve kendi işini kurmak isteyen kişiler tarafından en sık tercih edilen şirket türlerinden biridir.

Şahıs Şirketi Sizin İçin Doğru Tercih Mi?
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Ancak yapılacak olan işin türüne ve büyüklüğüne göre en doğru kararın verilebilmesi için şirket türleri hakkında bilgi sahibi olunması oldukça önemlidir. 

Şahıs şirketleri; yeni bir iş fikri ile ilk kez şirket kuracak girişimciler tarafından olduğu gibi küçük ölçekli işletmeler tarafından da hem kuruluş maliyetlerinin uygunluğu hem de açılış ve kapanış prosedürlerinin kolaylığı nedeniyle oldukça sık bir şekilde tercih edilir. Şahıs şirketlerinin kuruluş ve kapatılış işlemleri bir gün içerisinde tamamlanabilir. Girişimciler, bir başka işyerinde SSK’lı olarak çalışırken aynı zamanda kendi şahıs şirketlerini de kurabilirler. Bu durumda, ayrıca BAĞ-KUR primi ödemelerine de gerek kalmadığı için daha avantajlı bir duruma gelebilirler. Farklı alanlarda birden fazla iş yapma imkanına sahip olan şahıs şirketlerinin faaliyet alanlarının da yalnızca bir dilekçe verilerek değiştirilmesi mümkündür. Bu kapsamda şahıs şirketleri farklı bir sektörde iş yapmaya basit bir prosedürün yerine getirilmesiyle devam edebilirler. Ticari faaliyetlerinin uygun görülmesi durumunda şahıs şirketlerinin KOSGEB tarafından girişimcilere sunulan hibe ve faizsiz kredi desteklerinden yararlanma imkanı da bulunur.

Bir gerçek kişi tarafından kurulan şahıs şirketleri, Borçlar Kanunu’nun hükümlerine tabidirler. Şahıs şirketlerinde sermaye gösterilmesi gibi bir durum söz konusu olmadığından işletmenin ticari faaliyetleri ve borçları konusunda işletmenin kurucusu olan gerçek kişi tüm mal varlığı ile sorumlu kabul edilir. Kurucu kişinin haricinde işletmenin bir başka tüzel kişiliği yoktur. Buna bağlı olarak kurucu kişi, şahıs şirketinin ticari faaliyetlerinin tümünü kendi nam ve hesabına yürütür. Şahıs şirketlerinin muhasebeci giderleri de diğer şirket türleri ile kıyaslandığında daha düşüktür.

Şahıs şirketi kurmak isteyen kişiler tarafından hazırlanması gereken belgeler şu şekilde sıralanabilir:

  • İşletmeyi kuracak olan kişinin noter tasdikli imza beyannamesi
  • Muhasebeciye noter aracılığı ile verilen vekalet
  • İşletmeyi kuracak olan kişinin ikametgah belgesi
  • Kimlik fotokopisi
  • İşyerinin kira sözleşmesi ya da tapu fotokopisi
  • 2 adet fotoğraf

Vergi Dairesi kaydı ve vergi levhası alınması için muhasebeci tarafından hazırlanacak evraklar ise:

  • İş yeri Açılış Bildirimi
  • Elektronik Posta Tebligat Formu
  • İnternet Vergi Dairesi Şifre Formu
  • Mali müşavirlik sözleşmesi
  • Kira sözleşmesi ve mali müşavirlik sözleşmesi için ayrı belgeler olmak üzere Damga Vergisi Beyannamesi’dir.

Bu belgelerin hazırlanmasının ardından vergi dairesine başvuru yapılarak işletme kaydı tamamlanarak vergi levhası oluşturulur. 3 - 5 gün içerisinde ise vergi dairesinden bir memur beyan edilen adrese yoklama için gelir.

Yazılım Şirketi Kurmak İçin Neler Yapmalısınız?

Yazılım sektörü tartışmasız bir şekilde son dönemlerin en popüler ve en hızlı gelişme gösteren sektörlerinden biridir. Buna bağlı olarak her geçen gün daha fazla sayıda girişimci yatırımlarını yazılım geliştirme ve web yazılım alanlarına yönlendirmektedir. Yazılım şirketi kurmak  isteyen girişimcilerin karar vermesi gereken en önemli konu planladıkları işin büyüklüğüne ya da özelliğine göre sermaye şirketi mi şahıs şirketi mi kuracakları konusunda bir tercih yapmaktır. Ülkemizde geçerli olan kanunlara göre herhangi bir girişimcinin şahıs şirketi ya da sermaye şirketi kurması önemli bir konu değildir. Bununla birlikte sermaye şirketlerinin şahıs şirketlerine oranla ticari hayat içerisinde pek çok açıdan çok daha avantajlı ve prestijli olduğu açık bir şekilde görülmektedir. 

Küçük ölçekli yazılım faaliyetleri gerçekleştirecek olan girişimcilerin şahıs şirketi kurması  uzmanlar tarafından daha doğru bir adım olarak değerlendirilmektedir. Yıllık net karının 30.000 TL’nin altında olması beklenen yazılım ve web tasarım firmalarının şahıs şirketi olarak kurulması, kuruluş maliyetlerinin daha düşük olmasının da katkısıyla daha doğru bir tercih olabilir. Yıllık net karın 30.000 TL’nin üzerinde gerçekleşmesi durumlarda vergi oranının artması, şahıs işletmelerinin avantajını yitirmesi ve dezavantaj haline gelmesine de yol açabilmektedir.

Yazılım şirketi faaliyetlerine uygun bir iş yeri açılması için şahıs şirketi tercih edilebileceği gibi işin özelliklerine ve büyüklüğüne göre sermaye şirketleri de tercih edilebilir. Bu nedenle girişimciler öncelikle hangi kuruluş türünü seçeceklerine karar vermeli ve tercih ettikleri kuruluş türüne ilişkin evrakları hazırlamalıdırlar. Yazılım şirketlerinin kuruluş işlemlerinin yaklaşık bir hafta kadar sürdüğü bilinse de kuruluşu yapılan şirket türüne göre şirketin resmi olarak kayıt edilip gerekli izinlerin alınması süresi değişebilir. Bu sürenin sonunda kuruluş işlemlerini tamamlayıp gerekli izinleri alan şirketler fatura kesebilecek düzeye gelmiş olurlar.

Yazılım şirketlerinin resmi kuruluş işlemleri yapılırken; ticaret odası, vergi dairesi ve SGK kayıtları  da otomatik bir şekilde gerçekleştirilir. Resmi kuruluş işlemleri tamamlandıktan ve vergi levhası alındıktan sonra söz konusu yazılım şirketinin bağlı bulunduğu belediyeden, iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı alınması gerekir. 

İzmir SMMM diğer bir deyişle İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası olarak da isimlendirilen kuruluş, İzmir genelinde sunulan mali müşavir hizmetleri için uyulacak kriterlerin belirlenmesinde önemli bir role sahiptir. Bu sayede sektörde verilen hizmetler ile bu hizmetlerin ücretleri konusunda da bir standardizasyon sağlanması

 
Ayaklarına misina dolanan martıyı kurtardılar
 
Davul yerine vosvoslarla sahura kaldırdılar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ayaklarına misina dolanan martıyı kurtardılar
ZEYTİNBURNU Sahili'nde sabah koşusu yapan iki kişi, ayaklarına misina ...
Taciz iddiasına mahalleliden dayak
Esenyurt'ta, bir ay boyunca takip ettiği kadına sözlü tacizde bulunduğu ...
Malatya'ya şehit ateşi düştü
HAKKARİ'de, görev sırasında ayağı kayıp suya düşen ve boğulma tehlikesiyle ...
 
10 kilometre kaçan alkollü sürücü: Ben kimseden kaçmadım
ADANA'da polisin 'dur' ihtarına uymayıp, 10 kilometre kaçan alkollü sürücü ...
Toprak kayması nedeniyle bir apartman tahliye edildi
ANKARA'da, bitişiğindeki inşaatının temel kazısında yaşanan toprak kayması ...
Kiraladığı evi kumarhaneye çevirdi; içerdekilere ceza yağdı
KONYA'nın Seydişehir ilçesinde 'kardeşim oturacak' diyerek 250 liraya ...
 
13 yaşındaki çocuğa cinsel istismara 20 yıl 5 ay hapis
KAYSERİ'de mahalle arasındaki tuvalette E.Ç. (13) isimli erkek çocuğa ...
Sahibinin gözü önünde elektrikli bisikleti çaldı
OSMANİYE’de bir iş yerinde park halinde şarj edilen elektrikli bisiklet, ...
Genco Erkal ifadeye çağrıldı
TİYATRO sanatçısı Genco Erkal, sosyal medya paylaşımları nedeniyle hakkında ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim değil geçim
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva