Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
24 Şubat 2023 Cuma - 09:17

Şekerden 300 kat daha tatlı ama kan şekerini zıplatmıyor

Antalya, kan şekerini aniden zıplatmayan, kalorisiz, doğal bir tatlandırıcı özelliği taşıyan stevia bitkisi ile yeni nesil doğal şekerin üretim merkezi oldu.

Şekerden 300 kat daha tatlı ama kan şekerini zıplatmıyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Güney Agripark’ın Üretim Müdürü  Ecem Çakır, Ar-Ge merkezinde Türkiye’nin ilk steviasını ürettiklerini ve satışa başladıklarını söyledi, “Öncelikle tamamen yerli ve milli olan steviamızı Türkiye’ye yayma hedefindeyiz” dedi.

Çakır, Stevia bitkisi ve üretimine yönelik çalışmalar konusunda Gün Haber’e şu bilgileri verdi:

“Stevianın yapraklarında tatlılık veren steviol glikozit adındaki maddeler bulunuyor. Yaptığımız çalışmalar sonucunda en yüksek steviol glikozite sahip çeşitlerde tescil aldık. Ardından kendi tarlalarımızda yetiştirip kuruttuğumuz stevia bitkilerinden toz stevia ekstraktı elde ettik.

Stevia bitkisini doku kültüründe çoğaltarak üretim yapmaktayız. Burada hedeflediğimiz en yoğun tatlılığa sahip Rebaudiana A (RebA) oranı yüksek ve aynı zamanda stevia bitkisine has acımsı tadı mümkün olduğunca yok etmektir.

Üretimde sadece su kullanıyoruz. Bu yöntemi dünyada uygulayan bir tek biz varız. Ardından sadece fiziksel proseslerden geçerek stevia ekstraktı elde ediyoruz. Acı tadı ve rengi şu anda sadece uyguladığımız filtrasyon yöntemleri ile uzaklaştırıyoruz.

Elde ettiğimiz toz stevia sofralık şekerden 150-300 kat daha tatlıdır. Bu ecza sektöründe kullanıldığı gibi içecek sektöründe de doğrudan kullanabiliyoruz. Ürün çeşitliliği konusunda sınırımız yok. Daha çok yeni ve biraz da isteğe yönelik ortaya çıkardığımız ürünlerle ilerliyoruz.”

DİYABETE VE STEVİA

Tüm dünyada artan şeker tüketimi ile birlikte obeziteve diyabet hastalıklarına yakalanan kişi sayısının giderek arttığını kaydeden Ecem Çakır, bu artışın tüketicileri şekere alternatif olacak ürünlere yönlendirdiğini vurguladı.

Sağlık üzerindeki muhtemel olumsuz etkileri nedeniyle tüketicilerin özellikle yapay tatlandırıcılara karşı mesafeli durduğuna dikkat çeken Çakır açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bu da doğal tatlandırıcı kullanma eğilimine popülerlik kazandırmaktadır. Türkiye’de ilk defa stevia üretimi 2009 yılında firmamızda başlamıştır. Firmamız tarafından tescil edilen ve Antalya ilinde yetiştirilen ‘Levent 93’ stevia bitki çeşidinin toz formda tatlandırıcı stevia ürünlerine dönüşümü ise yine Güney Agripark Tarımsal Araştırmalar San. ve Tic. A.Ş. tarafından gerçekleştirilmiştir.

Toz stevia ürünlerinin üretim çalışmaları ilk olarak 2018 yılında TAGEM tarafından desteklenen Ar-Ge projesiyle başlamıştır. Proje doğrultusunda oluşturulan pilot ölçekli üretim tesisi kurulmuş ve 2021 yılına kadar Ar-Ge çalışmaları devam ettirilmiştir. Kapsamlı çalışmalar sonucunda firmamız bünyesinde hiçbir katkı maddesi içermeyen ve yalnızca su kullanılarak gerçekleştirilen ekstraksiyon işlemiyle tamamen doğal toz ve sıvı formdastevia ürünleri üretilmektedir.

Stevia ekstraktı doku kültürü tekniği ile yüksek Rebaudiosit A oranına sahip kaliteli stevia bitkisi üretimiyle başlamaktadır. Doku kültürü tekniği ile üretilen fideler gelişim için açık arazilere dikilmektedir. Gelişimi uzman ekiplerce takip edilen bitkiler en yüksek steviol glikozit ve Rebaudiosit A içeriğine geldiği zaman hasat edilmektedir. Hasat sonrası yapraklar özenle ve doğal koşullar altında kurutulmaktadır. Kurutulmuş yapraklar daha sonra tesisimize getirilmekte ve işlenerek toz formda tatlandırıcı stevia ürünleri üretilmektedir.

Stevia bitkisinde bulunan steviol glikozitler bitkiye tatlılık özelliği kazandırmaktadır. Stevia bitkisinden ekstrakte edilen steviol glikozitler tatlılık verirken vücutta sindirilmeden, kana karışmadan dışarı atılır. Bu sayede kalorisiz, doğal bir tatlandırıcı özelliği kazanmaktadır. Stevia ekstraktlarından elde edilen toz steviasofralık şekerden 150-300 kat daha tatlıdır.

Stevianın en önemli özellikleri ısıya dayanıklı olması, toksik olmaması, lif içeriğinin yüksek olması, kan şekerinde ani değişikliklere sebep olmaması, gıdaların işlenmesi ve depolanması sırasında stebilitesini koruması, antimikrobiyal ve antioksidan özelliklere sahip fenolik bileşikler içermesidir. Bu özellikler steviayı doğal bir tatlandırıcı olarak kullanımında şekere en iyi alternatif olarak çıkarmaktadır.”

 

 

 

 

 

 
Tahta Kurusu İlaçlama Yöntemleri
 
Baykal'ın eski danışmanı Can Paker hayatını kaybetti
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 37 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Necati Polat 1 Mart 2023 Çarşamba 01:32

Stevia bitkisini anarken bunu ülkemize kazandıran Prof. Dr.Kenan Turgut adına yer verilmemesi bilime zarar vermektedir.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fay hattındaki 110 ilçeden biri de Antalya'da bulunuyor
Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki iki depremin ...
'Depremzede' görünümünde Antalya'ya uyuşturucu getirdi
DEPREMZEDE görünümünde, diğer illerden Antalya'ya uyuşturucu madde getirdiği ...
'Üniversiteler yüz yüze eğitime açılmalı'
ANTALYA Kent Konseyi Eğitim ile Kültür ve Sanat gruplarının, deprem sonrası ...
 
AK Parti'den depremzede ailelere ziyaret
AK PARTİ Korkuteli İlçe Başkanı Kemal Sancaktar ve beraberindekiler deprem ...
112'ye gelen çağrıların yüzde 58'i gereksiz
ANTALYA'da 2022 yılında 112'ye gelen toplam 3 milyon 338 bin 493 çağrının ...
Muratpaşa'dan Samandağ'a 6 konteyner daha
MURATPAŞA Belediye Başkan Ümit Uysal, Türkiye'yi sarsan deprem felaketinin ...
 
Antalya'da trafikte, savaş ve deprem sonrası plaka çeşitliliği
ANTALYA trafiğinde, bir yıldır savaş halindeki Rusya ve Ukrayna plakalı ...
Antalya'da bir 'Gönül Mağazası'
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Antalya'ya gelen depremzedelerin ...
Antalya'da depremzede çocuklar için kreş açıldı
KAHRAMANMARAŞ merkezli 11 ilde yıkıma yol açan depremin ardından Antalya'nın ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva