Kibariye ihaneti bakın nasıl savundu!
Kibariye ihaneti bakın nasıl savundu!
Aslı Enver ekranlara geri mi dönüyor?
Aslı Enver ekranlara geri mi dönüyor?
İbrahim Tatlıses - Mustafa Keser polemiği sürüyor
İbrahim Tatlıses - Mustafa Keser polemiği sürüyor
DEAŞ'a yönelik operasyonlarda 41 kişi yakalandı
DEAŞ'a yönelik operasyonlarda 41 kişi yakalandı
14 Haziran 2022 Salı - 17:22

Sibirya Kurdu

Sibirya Kurdu köpekler etkileyici göz renkleriyle dünya çapında ün salmış bir köpek ırkıdır. Husky ismiyle de anılan ırkın vahşi görünümünün ardında uysal bir yapısı bulunur. Muhteşem bir tüy yapıları ve göz renkleri olan köpek ırkı kuzeyden geldiğini her haliyle belli eder.

Sibirya Kurdu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Dostluğu, sadakati ve iyi bir dost olmasıyla ideal bir seçim olan ırk yüksek olan zekâsı sayesinde kolay bir şekilde eğitilebilir.

Ortalama yaşam süreleri 10-12 yıl olan Sibirya kurdunun ağırlıkları 15-27 kg iken uzunlukları 53-60 cm arasında olmalıdır. Sibirya kurtları tek seferde 4-8 yavru dünyaya getirirler. Yetişkin ve sağlıklı olan köpeklerin bakımları kolay olup sadece uygun yaşam alanlarının sağlanarak beslenmelerinin doğru bir şekilde yapılması önem taşır.

Sibirya Kurdu Kökeni

Sibirya kurdu ırkı Rusya ve Rusya’nın kutuplara yakın bölgesinde ortaya çıkan bir ırktır. Ren geyiklerinin güdülmesinde ve kızak çekilmesinde görev alan Sibirya kurtları dayanıklılık seviyelerinin yüksek olmasından sağlam bünyeli köpeklerden olduğu bilinir.

Zaman içerisinde zorlu görevlerde bulunması, hastalara ilaç ulaştırması, kızak çekmesi gibi dayanıklılıklarından dolayı popüler hale gelmiştir. Günümüzde de zorlu görevler dışında aile köpeği olarak insanların yaşamlarında yer alır.

Sibirya Kurdu Kişilik Özellikleri

Sibirya kurdu (husky) köpek ırkı inatçı, yaramaz gibi özellikleri yanı sıra zeki, uyanık ve eğlenceli bir karaktere sahiptir. Sağlıklı olmasıyla oldukça aktif ve hareketli olan ırkın günlük egzersizleri aksatılmadan mutlaka yapılmalıdır.

Sibirya kurtlarının diğer ırklardan ayrılan en belirgin özelliği gözleri dışında soğuğa karşı dayanıklı olmasıdır. Çok sıcak havaları sevmeyen ırkın bir diğer özelliği ise az yiyecek yemesidir. Çok az beslenerek tutumlu yiyiciler olarak adlandırılırlar. Çok yemek yeme eğilimi de gösterebilirler ama bu durum egzersizleriyle bağlantılı olmalıdır.

Oyun oynamayı seven ve ailesine düşkün bir karakter özellikleri bulunur. Çocuklara ve yabancılara karşı gösterdiği sevecen tavırlardan, havlamayacaklarından dolayı bekçi köpeği olarak düşünülemezler. Yüksek enerjili, asil duruşlu, nazik ve uysal bir ırk olup ilgi ve sevgiyle yaklaşan herkese dost olabilir.

Husky ırkı köpekler çok az havlar ya da hiç havlamazlar. Bu özellikleri sayesinde apartman yaşamına uyumlu olsalar da diğer kötü özelliği olan ulumaları rahatsızlık verebilir. Her zaman bir Sibirya kurdu sahiplenilmesi düşünüldüğünde bahçeli ve rahat gezebileceği bir yaşam alanı oluşturulması öncelik olmalıdır.

Sibirya Kurdu Fiziksel Özellikleri

Sibirya kurdu olan Husky köpekler birçok özelliği bulunmasından dolayı diğer ırklardan ayrılan bir köpektir. Özellikle göz renkleri ve soğuğa karşı dayanıklı olması en önemli özelliklerindendir. Başlıca fiziksel nitelikleri ise;

  • Atletik, kaslı ve dayanıklı bir vücut yapısına sahiptirler.
  • Katmanlı kürkleri sayesinde soğuğa karşı son derece dayanıklıdırlar.
  • Kuyruk ve bacak kısmında tüyleri bulunmaz.
  • Karın bölgesi, bacakları ve patileri her zaman beyaz renktedir.
  • Kürk rengine göre değişiklik gösteren burun rengi ve dik kulakları dikkat çeker.
  • Gözleri kehribar, mavi ve kahverengi renklerdedir. Genetik göz renkleri cam mavisi olabilirken bir gözü başka bir gözü başka renkte de olabilir ve bu bir hastalıktan kaynaklı değildir.
  • Parmak aralarında buzu kavramalarına yardımcı kıllar yer alır.
  • Orak şeklinde bir kuyruk yapısı bulunur ve çok uzun tüyler yer almaz.
  • Sıcak iklimlerde rahat edemezken -60 dereceye kadar soğuğa dayanıklıdırlar.
  • Farklı kürk renkleri bulunan Sibirya kurtları siyahtan saf beyaza doğru bir kürk sahiptirler.

Sibirya Kurdu Bakımı

Sibirya kurtları genel itibariyle titiz ve temiz olan bir ırk olup hiç kokmazlar. Bu nedenle bakımları kolay ve bakım ihtiyaçları oldukça azdır. Yılda iki kere yoğun bir şekilde tüy dökerler. Bu dönemler hariç haftada 1-2 kez tüylerin fırçalanması yeterli olur.

Banyo ihtiyaçları kendilerini temizlemesinden dolayı kirlenme durumlarına göre belirlenmelidir. Genel olarak senede 2-3 kez banyo yaptırılması yeterli olacaktır. Ayda 2 kere tırnakların uzamasına bağlı olarak kesilmeli ve dişleri haftada 2 kere fırçalanmalıdır.

Sibirya kurtlarının düzenli bir şekilde bakımlarının yapılması ve veteriner kontrollerinin aksatılmadan yaptırılması sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlayacaktır.

Sibirya Kurdu Eğitimi

Sibirya kurtları akıllı ve zeki köpeklerden olmasından dolayı komutları çabuk öğrenen bir yapıları bulunur. İnatçı bir yanı olmasından dolayı eğitimlerde zorlanmalar olabilir. Pozitif pekiştirmeler yaparak ve ödüllerle övülme sağlanarak, sabırlı, tutarlı bir eğitim süreci geçirilmelidir.

Sosyalleşmeyi seven bir köpek olmasından dolayı verilecek ilk eğitimler itaat ve başlangıç eğitimleridir. Özellikle yavru oldukları dönemlerde eğitim verilmesi önemli olup bu dönemler kolay bir şekilde sosyalleşmesi sağlanabilir.

Hızlı hareket eden ve çok aktif olan bir ırk olmasından dolayı mutlaka tasma kullanılarak gezdirilmesi ve güvenlik önlemleri alınmış mekânlarda tasmasız bırakılması gereklidir. Aksi halde bırakabilir ve koşarak sizden uzaklaşması söz konusu olabilir.

Sibirya Kurdu Beslenmesi

Sibirya kurdu diğer tüm köpek ırklarında olduğu gibi cinsine, yaşına ve egzersiz durumuna göre uygun mamalarla beslenmelidirler. Yemek artıkları ve kemiklerin verilmesinden uzak durarak sindirim sistemi rahatsızlıkları önlenebilir.

Mama seçimleri yapılırken kaliteli zengin içeriklere sahip olan mamaların tercihi olmalıdır. Günlük enerji ihtiyaçlarını karşılayabilecek protein, vitamin ve mineral destekleri sağlanmalıdır.

Husky Köpek Sıcakta Yaşar mı?

Sibirya kurtları kökenleri gereği soğuk iklimlerde üremiş olmasından dolayı sıcak havalardan pek hoşlanmazlar. Soğuk iklim hayvanı olan ırkın-60 dereceye kadar yaşayabilmesi mümkündür. Sıcak havalarda yaşamları son bulmaz ama son derece rahatsız olarak hoşlanmazlar.

Ülkemizde bile olan soğuklar maksimum -20 derece olup geçici olmasından dolayı pek uygun iklimlerden değildir.

Sibirya Kurdu Evde Beslenir mi?

Sibirya kurdu tabi ki ev ortamında beslenebilen ve yaşayabilen bir köpek ırkıdır. Tek sorun olarak havlamaları olmamasına rağmen ulumalarıdır. Bu durumu düzeltebilmek için mutlaka erken dönemlerde eğitim verilmesi önerilir. Hareketli ve aktif olan yapıları egzersiz ihtiyacı oluşturacağından bahçeli alanlar ya da sıklıkla dışarı çıkarılması tavsiye edilir.

Sibirya Kurdu Saldırır mı?

İyi bir eğitim almış olan ırklar ve Sibirya kurtları saldırgan davranışlar göstermezler. Köpeklerin saldırgan tavırları sahipleriyle bağlantılı olup kötü bir eğitime işarettir. Bu nedenlerden dolayı köpeğinizin cinsini ve özelliklerini araştırarak doğru bir eğitim verilmelidir.

Sibirya Kurdu Fiyatları

Sibirya kurdu fiyatları her geçen gün farklı özelliklerden dolayı değişiklik göstermektedir. Köpeğin durumu, yaşı ve eğitimi gibi etkenler fiyatlandırmada etkili iken Sibirya kurdu yavru fiyatları da farklılık gösterir. Genel olarak 1000 TL’den başlayarak 5000 TL’ye kadar yükselen bir fiyatlandırma sistemi bulunur.

Petshop ya da üretici firmalar, çiftlikler ya da direk sahibinden satın alınabilen köpek ırklarının sahiplenilmesi önerilir. Tüm özelliklerinin bilinerek iyi bir aile olup bakımlarının düzenli yaparak uygun yaşam koşulları sağlanacak köpeklerin sahiplenilmesi önemlidir. Bu durum hem köpek ırkı hem de sahipleri için büyük bir avantaj sağlayacaktır.

 
Mustafa Sak: İthalatı azaltmak için yatırımlara devam
 
Gamze'nin ölümü davasında 2 sanığa tahliye
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Öğrenci yurdunda gıda zehirlenmesi
Üsküdar'da yurtta yemek yedikten sonra karın ağrısı ve mide bulantısı ...
Karaman'a sağanak sele neden oldu
KARAMAN'da etkili olan sağanakla birlikte Urgan Deresi'nin taşması sonucu ...
Yemek sonrası ölen Ece'nin kardeşi Ege taburcu oldu
İZMİR'in Gaziemir ilçesindeki restoranda yemek yedikten sonra rahatsızlanıp, ...
 
Hastane bahçesinde 2 kişiyi yaralamıştı, tutuklandı
MERSİN’de, Tarsus Devlet Hastanesi'nin bahçesindeki kavgada temizlik personeli ...
Sokakta ilişkiye giren çift gözaltına alındı
BEŞİKTAŞ’ta sokakta otomobilin üzerinde cinsel ilişkiye giren ve kendilerini ...
Hasan, kaybolmadan önce kız arkadaşını arayıp isim vermiş
DENİZLİ'nin Acıpayam ilçesinde gittikleri yaylada kaybolan, yapılan aramada ...
 
Üvey kızına cinsel tacizde bulunduğu iddiasıyla tutuklandı
ÇANAKKALE’nin Bayramiç ilçesinde F.Ç. (52), üvey kızı B.Y.'ye (15) cinsel ...
Yeşim Salkım'a 5 bin lira para cezası
MAGAZİN programı sunucuları Müge Dağıstanlı ile Gülşen Yüksel'e hakaret ...
Baba-oğul birlikte diploma aldı
MERSİN’in Erdemli ilçesinde Mehmet Gültekin (56) ile oğlu İsa Gültekin ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Yakınlaşma olur mu?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva