Antalya'ya 2024'ün ilk üç ayında 553 proje
Antalya'ya 2024'ün ilk üç ayında 553 proje
Özgür Özel: Beni seven arkamdan gelsin
Özgür Özel: Beni seven arkamdan gelsin
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
23 Temmuz 2015 Perşembe - 12:23

Siyasetin turnusol kağıdı: Konuksever AVM

ANTALYA Konuksever Mahallesi'nde 2 caddenin kesişim noktasında planlanan alışveriş merkezi, 7 yıldır kent gündemini meşgul ediyor. Defalarca belediye meclis gündemine gelen, yaz boz tahtasına dönen planlama süreci, siyasetin turnusol kağıdına dönüştü.

Siyasetin turnusol kağıdı: Konuksever AVM
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Konuksever Mahallesi'nde Kızılırmak ve Karacaoğlan caddelerinin kesiştiği noktada 6 ayrı imar adasında 14 parseldeki konut parsellerin ticaret alanına dönüştürülmesi, yol ve yeşil alanda düzenleme yapılmasına ilişkin ilk talep, 7 Temmuz 2008'de meclis gündemine geldi. 

İKİ MECLİS İKİ FARKLI KARAR

Alanın sahibi, Antalya 1 Gayrimenkul A.Ş.'nin 5 bin ölçekli imar plan değişikliği başvurusunun ardından yasal süreçleri tamamlanan dosya, görüşülmek üzere 15 Aralık 2008 tarihinde Büyükşehir Belediyesi meclis gündemine alındı. Menderes Türel'in belediye başkanlığının ilk dönemindeki görüşmelerde CHP'nin meclis grubu 'grup kararı' aldı, 'ret' oyu kullandı. 

O gün CHP'nin grup sözcüsü Fahrettin Köken, plan tadilatına ilişkin "Taşınmaz sahiplerine rant yüklemesi yapmış oluruz" dedi. Dönemin Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen ise yine aynı sertlikte bir konuşmaya imza attı, "Burada kamu yararı yok. Burada kişi yararı var, kişilerin veya şirketlerin yararı var. Arkadaşlar bunlar hatırlı kişi. Bu hatırlı kişilerle fazla haşır neşir olmayın. Bu tür hatırlı kişilerle fazla ilişkiye girmeyin" diye konuştu. 

Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Türel ise 'hatırlı kişi' ve 'rant' iddiaları karşısında "Büyükşehir meclis çatısı altında hiçbir arkadaşımın gerek muhalefet, gerekse iktidar mensubu en ufak şaibeli işle iştigal etmesi benim tahammül sınırlarım içerisinde değildir" dedikten sonra söz konusu çalışmanın imar tekniği ve hukuk içinde olduğunu açıkladı. Plan, görüşüldüğü ilk mecliste CHP, DP ve MHP'nin ret oyuna karşılık Ak Parti'nin kabul oylarıyla kabul edildi. 

Plan mecliste onaylandıktan sonra askı süresi içinde yapılan itirazları görüşmek üzere toplanan Büyükşehir Belediye Meclisi'nde bu kez farklı bir yapı vardı. Başkanlığını CHP'li Mustafa Akaydın'ın yaptığı mecliste, Ak Parti muhalefete düştü. Meclisin 11 Mayıs 2009 tarihli oturumunda itirazlar oybirliğiyle kabul edildi ve planlar ortadan kalktı. İptal kararının gerekçesini İmar ve Bayındırlık Komisyonu'nun planlarının üst ölçekli planlara uymadığı ve emsal artışı içerdiği görüşü oluşturdu. 

ÜÇ YIL GÜNDEME GELMEDİ

Bu kararın ardından AVM planları 3 yıl boyunca meclis gündemine gelmedi. Ancak 6 Şubat 2012 tarihli meclis gündemine aynı alana ilişkin 5 bin ölçekli plan tadilat talebi geldi. Konu görüşülmek üzere ilgili komisyona sevk edilirken bu tarihten sonra plan değişiklik taleplerinin ardı arkası kesilmedi. Meclis, 13 Kasım 2012 tarihli oturumunda alana ilişkin 25 bin ölçekli imar planlarını görüşmek üzere toplandı. CHP, 2008'in tersine meclis üyelerini oylama konusunda serbest bıraktı, grup kararı almadı. Ak Parti ve MHP grupları 25 bin ölçekli planlara 'evet' oyu verirken CHP'den Mustafa Akaydın ve Evcilmen'in ret oylarına rağmen sonuç 17 'evet', 7 'çekimser' ve 6 'hayır' şeklinde çıktı. Böylece, planların reddedilmesinin gerekçesi de ortadan kalktı.

40 BİNDEN 158 BİN METREKARELİK ALANA

Planlamayla parsel sahiplerinin Konuksever'de 40 bin 402 metrekare inşaat alanı hakkı, 50 bin 42 metrekareye çıktı. Ancak 2 kat bodrum alanının da iskan içine eklenmesiyle toplam inşaat alanı 93 bin 476 metrekare oldu. Otoparkın da emsal dışı bırakılmasıyla Konuksever'e 158 bin 626 metrekarelik bir inşaat alanına sahip alışveriş merkezi kurulmasının önü açıldı. 

AKAYDIN KARARI MECLİSE İADE ETTİ

Sonraki süreçte konu, farklı şekillerde tam 8 kez meclis gündemine geldi. Meclis, 13 Mart 2013'te 25 binlik planlara açılan davalar nedeniyle hukuki süreçler sonuçlanıncaya kadar konunun İmar ve Şehircilik Dairesi'ne gönderilmesine karar verdi. Ancak mülkiyet sahibi, 30 Nisan 2013'te, devam eden hukuki süreçte herhangi bir yürütmeyi durdurma kararı bulunmadığını belirterek, ertelemenin hukuka uygun olmadığını savundu. Mülkiyet sahibi firma, 5 bin ölçekli planların bir an önce meclis gündemine alınmasını, aksi takdirde gecikmeden kaynaklanacak tüm maddi ve manevi kayıpların tazmini yoluna gideceğini belirten bir yazıyla Büyükşehir'e başvurdu. İtiraz, Büyükşehir Belediye Meclisi'nin İmar ve Bayındırlık Komisyonu'nda 21 Mayıs 2013'te görüşüldü. Komisyon, plan değişikliğinin karara bağlanmasının uygun olacağı yönünde görüş bildirdi.

YAZ BOZ TAHTASINA DÖNDÜ

13 Ağustos 2013'te toplanan meclis, planı oy çokluğuyla kabul etti. 5 bin ölçekli plan tadilatına Şehir Plancıları Odası Antalya Şubesi tarafından yapılan itiraz da 12 Kasım 2013'te oy çokluğuyla reddedildi, böylece AVM planları kesinleşti. Ancak karar dönemin Belediye Başkanı Mustafa Akaydın tarafından meclise tekrar görüşülmek üzere iade edildi. 10 Aralık 2013 tarihli mecliste tekrar görüşülen plan tadilatına yapılan itirazlar haklı bulunarak alışveriş merkezi yapılacak alan, konut, çocuk bahçesi ve yol alanına dönüştürüldü. 

KILIÇDAROĞLU'NA KADAR DOSYA GİTTİ

Büyükşehir Meclisi'nde bu süreç sert tartışmalar arasında devam ederken dönemin CHP'li milletvekilleri Osman Kaptan, Yıldıray Sapan ve Arif Bulut, planlama süreçlerine ilişkin kapsamlı bir dosya hazırlayarak CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü. Yaklaşık 1 kilo ağırlığındaki dosyada tüm süreçler ayrıntılarıyla anlatılırken, CHP'nin AVM'ye ilişkin grup kararı oluşturmaması kıyasıya eleştirildi. İsim vermeden Akaydın ve dönemin CHP İl başkanı Devrim Kök'ü hedef gösteren dosyada, imar değişikliğinin organize bir iş olduğu iddia edildi. 

MAHKEMELER SÜRECİ

Konuksever Mahallesi'nde yaklaşık 200 milyon Euro tutarında yatırımla hayata geçirilecek alışveriş merkezinin imar planının meclis serüveni böyle devam ederken, peşi sıra davalar da açıldı. Muratpaşa Belediyesi'nin, Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 13 Kasım 2012 tarihli kararının iptali istemiyle açtığı dava, Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi'nce süresinde açılmadığı gerekçesiyle reddedildi. Mimarlar Odası ve CHP'li Meclis Üyesi Songül Başkaya'nın, ayrıca dönemin Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen'in kişisel olarak açtığı, hali hazırda temyiz süreci devam eden davalarda ise aynı mahkeme, 9 Haziran 2014 tarihli kararıyla davanın reddine karar verdi.


Yatırımcı şirket ise Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 10 Aralık 2013 tarihli kararına karşı dava açtı. Dava yine Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi'nce görüldü. Mahkeme 29 Ocak 2015 günü söz konusu meclis kararını, 25 binlik planlara ilişkin yaptığı değerlendirmeler ışığında iptal etti.

MAHKEME KARARININ ARDINDAN YENİDEN GÜNDEMDE

Yılın başında ortaya çıkan mahkeme kararıyla Konuksever Mahallesi'ne yapılmak istenen AVM, tekrar Büyükşehir Belediye Meclisi'nin konusu haline geldi. Mahkeme kararı doğrultusunda alana ilişkin yeniden plan yapılması talebiyle 3 Nisan'da Meclis'e sevk edildi. Konu, İmar ve Bayındırlık Komisyonu'na sevk edildi. 2008 yılında alana ilişkin ilk kararda Komisyon Başkanı sıfatıyla imzası bulunan Can Kasapoğlu başkanlığında toplanan ilgili komisyon, mahkeme kararı doğrultusunda 4 bin metrekare inşaat alanını geçmeyecek şekilde plan hazırlanmasının uygun olacağına ilişkin karar aldı. Gündeme ilişkin görüşmelerde Başkan Türel, "Antalya'nın yeni bir AVM'ye ihtiyacı yoktur" şeklinde açıklamada bulunurken ilgili gündem İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı'na gönderildi. İlgili daire söz konusu planlar üzerinde çalışmalarını tamamladı ve Temmuz meclis gündemine geldi. Büyükşehir'in Temmuz Meclisi ise planları görüşmek üzere iki kez toplandı. İlk toplantıda meclis üyeleri toplantıda olmasına rağmen oy kullanmaktan imtina etti. Kullanılan oy karar yeter sayısı 27'yi bulmadığı için meclis tatil edildi. Ertesi gün tekrar toplanan mecliste bu kez de kabul yeter sayısı olan 27'ye ulaşılamayınca ilgili dairenin hazırladığı planlar reddedilmiş sayıldı. 

KİŞİSEL KAYGILAR ÖN PLANA ÇIKTI 

Şimdi alışveriş merkezi yapılmak istenen alan plansız kalırken Konuksever imar planları sürecinde hem meclis üyeliği hem de dönemin Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'ın imar danışmanlığını yapan Fahrettin Köken, bir meclis üyesinin mecliste oy kullanmamasının üç geçerli nedeni bulunabileceğini söyledi. Bu gerekçeleri 'meclis üyesinin konu hakkında yeterli bilgisi yoktur', meclis gündemi 'çetrefillidir' ya da 'partisinin grup kararına katılmamıştır' diye sıralayan Köken, "Sanırım son meclis toplantısı ikinci olasılığa giriyor" dedi. Konuksever'de bir yargı kararı bulunduğunu ve yine o yargı kararı doğrultusunda yapıldığı iddia edilen bir planın meclise sunulduğunu hatırlatan Köken, meclis üyelerinin 'ilerde başım ağrıyabilir' şeklinde kişisel kaygılarla oy kullanmaktan imtina etmiş olabileceği değerlendirmesinde de bulundu. 

FİRMA MECLİS ÖNCESİ İHTARNAME ÇEKTİ

Meclis üyelerinde bu ihtimali kuvvetlendirecek bir ihtarname 8 Temmuz'da Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, ilgili daire başkanları ve Ak Parti, CHP ve MHP'nin il başkanlarına ulaştı. Firmanın avukatı Nafiz Özgür Rifaioğlu tarafından çekilen ihtarnamede, "Bütün mahkeme kararları tahtında, tüm uyarı ve ihtarlarımıza rağmen, direngen tutumunuz, hukuksuz ısrarınız süregiden bir hal almıştır. Tarafımız yine iyi niyetli olarak, görüş bildiren birimlerin yorum ve hukuki tasnif hatası yaptığına inanmak istemektedir. Aksi takdirde suç duyurusunda bulunacağımızı ve tazminat davası açacağımızı son kez bildirmek zorunluluğu hasıl olmuştur" ifadesine yer verildi.


ANTALYA KONUKSEVER MAHALLESI'NDE 2 CADDENIN KESISIM NOKTASINDA PLANLANAN ALISVERIS MERKEZI, 7 YILDIR KENT GUNDEMINI MESGUL EDIYOR. KONUKSEVER'E AVM YAPILLAMISNI ISTEMEYENLER YORUK CADIRI KURUP EYLAM YAPMISTI.(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)
Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA) - 

 
DNA testi tutmayınca beraat etti
 
Antalyaspor'a haciz şoku
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
denizz 24 Temmuz 2015 Cuma 10:03

Kimin eli kimin cebinde belli değil!!!

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DNA testi tutmayınca beraat etti
ANTALYA'da evine götürdüğü 16 yaşındaki M.A.'ya ilaçlı içki içirip bayılttıktan ...
ANFAŞ'ın kent ekonomisine katkısı 1 milyar 100 milyon TL
ANTALYA'da doğrudan cirosu fuar başına yaklaşık 50 milyon TL olan, yılda ...
Tek rakibi milletvekilleri
ANTALYA'da 53 yaşındaki Mustafa Kiriş, yılın ilk 7 ayında Büyükşehir Belediyesi'ne ...
 
Suruç'ta çalan cep telefonu hayatını kurtardı
ANTALYA'dan Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'ne giden ekibin en yaşlısı emekli ...
Alanya'da kedilere özel ev ve park
ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde sokak kedilerine yönelik yürütülen proje ...
Akademisyenler Yörük kültürünü inceledi
ANTALYA'da düzenlenen Uluslararası Altay Toplulukları Sempozyumu'na katılan ...
 
6 kilo eroinle yakalanan turisti eşi yakmış
ANTALYA'da valizindeki 6 kilo 148 gram eroinle yurtdışına çıkış yapmak ...
Herbaryum ilgi çekiyor
ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde bulunan Türkiye'nin ilk halka açık Herbaryum ...
Jandarma denetimleri artırdı
ANTALYA'nın Kaş İlçesi'nde jandarma ekipleri turistik bölgelerde denetimlerini sıklaştırdı.
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva