AKM'de klarnet keyfi
AKM'de klarnet keyfi
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
1 Kasım 2023 Çarşamba - 13:31

Sosyal Medyada Güvenliğiniz İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

Sosyal medya kullanımının yaygınlaşması ile neredeyse herkes en az bir sosyal medya platformu kullanmaya başladı. Sosyal medyanın getirileri ve sağladığı avantajlar oldukça fazladır.

Sosyal Medyada Güvenliğiniz İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Ancak ne yazık ki kötü niyetli olarak kullanımlar sonucu mağduriyetler de sosyal medyada oldukça sık rastlanan bir durumdur. 

Sosyal medya oldukça yarar sağlayan ve birçok alanda fayda sağlayan gelişmelerden biridir. Sosyal medya kullanıcıları en çok gençlerden oluşmaktadır. Dolayısıyla da gençlerin kandırılma ihtimalleri de daha fazladır. Bazı önlemleri alarak ya da bunların farkında olarak gençler de mağdur olmaktan kurtulabilir.

Sosyal medyada her geçen gün birbirinden farklı şekillerde dolandırıcılık görülmektedir. Bunlara dikkat etmek ve olabilecek her türlü olumsuz durumdan kurtulmaya çalışmak gerekir. Aynı zamanda sosyal medya platformları, özellikle henüz yeniyse ve çok yaygınlaşmamışsa çeşitli güvenlik açıklıkları da içerebilir. Tüm bunlara maruz kalmamak için ise bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir. İşte sosyal medyada güvenliğinizi sağlamak ve mağdur olmamak için dikkat etmeniz gerekenler:

  • Sosyal medya hesabınızın başkasının eline geçmesinin ilk sebebi parolanızın bilinmesidir. Sosyal medya hesabınızda kullandığınız parolanızın güçlü olması ve kolay tahmin edilemez olması gerekir. Böylece hesaplarınıza tahmin ile giriş yapamazlar. Örneğin doğum tarihi, isim soy isim gibi şifreler ya da sıralı rakamlar tahmin edilmesi kolay şifreler arsında yer alır. Eğer koyduğunuz karmaşık ve zor parolaları hatırlamakta zorlanıyorsanız evinizde belirli bir yere şifrelerinizi yazarak muhafaza edebilirsiniz. Böylece zor ve güçlü olarak oluşturduğunuz parolalarınızı unutmazsınız.

  • İki faktörlü kimlik doğrulaması kullanın. Bu sayede parolanızla giriş yaparken bir doğrulama kodu da belirlediğiniz iletişim araçlarına gelir. Bu sayede hesabınıza giriş için gelen doğrulama kodunu diğer kişiler alamayacağı için başkalarının hesabınıza erişmesi de mümkün olmayacaktır. İki faktörlü kimlik doğrulaması son dönemlerde meydana gelen güncellemelerle kullanıcılara sunulmuştur. Platformlar, gün geçtikçe gizlilik ve güvenlik konularında daha fazla tedbir alarak kullanıcıların memunnun kalmasını sağlarlar.

  • Bilgilerinizi her zaman güncelleyin. Cep numaranız değiştiğinde ya da başka bir mail adresi kullandığınızda bunları da güncelleyin. Bu sayede herhangi bir durum olduğunda kolayca hesabınızı geri alabilirsiniz. Bilgilerinizin güncel olmasının yanı sıra doğru olması da önemlidir. Sahte ya da kopya bilgiler verdiğinizde bu instagram tarafından tespit edilirse hesap kalıcı olarak kapatılabilir.

  • Başka kullanıcı ya da hesaplardan anlamsızca gelen linkleri tıklamayın. Sosyal medyada hesabı ele geçirmek için en çok kullanılan bu yöntem yüzünden birçok kişi hesaplarını kaybetmektedir. Özellikle aslında tanıdığınız kişilerden gelen bu bağlantılara birçok kişi güvenerek tıklamaktadır. Bu yüzden bu şekilde linkler geldiğinde tıklamadan önce mutlaka sormanız gerekir. Bu linkler belki de sosyal medyada en çok kullanılan hesap ele geçirme yöntemlerinden biridir. Bu yüzden mutlaka bu konuda tedbirli olmalı ve direkt bir anda mesaj olarak gelen ve sizde şüphe uyandıran linkleri tıklamamalısınız.

  • Eğer sosyal medya hesaplarınıza bilgisayarlardan giriyorsanız mutlaka anti virüs programları da kullanmanız gerekir. Bu sayede virüs bulaşmasını da önlersiniz. Virüs programları bulaştığı anda sosyal medya hesabınızı hatta belki de tüm bilgisayar sisteminizin ele geçirilmesine sebep olabilir. 

  • Kendi sosyal medya profiliniz olsa da tüm kişisel bilgilerinizi paylaşmayın. Bunları başkaları kullanarak sizi taklit edebilir ve adınıza da benzer hesaplar açabilirler. Örneğin kullanıcı bilgilerinizin yer aldığı ve herkesin görebileceği alana cep numarası, ev adresi ya da iş adresi gibi açık bilgiler eklememeniz tavsiye edilir. Bu aynı zamanda diğer kişilerin size ulaşmalarını da mümkün kılar.

Birçok farklı güvenlik tehdit eden yöntem olsa da bunlardan bazı basit tedbirlerle kurtulabilirsiniz. Önemli olan her zaman bu şekilde bir tehdit olabileceğini bilmektir. Böylece her zaman bunun farkında olarak herhangi bir mağduriyet durumu yaşamazsınız. Mutlaka dikkatli ve tedbirli olarak sosyal medya hesaplarınızı güvenle kullanabilirsiniz.

Sosyal medya hesapları giderek yaygınlaştığı için ne yazık ki art niyetli insanlar da bunu kullanmaya başladılar. Sizin hesaplarınızı ele geçirerek, sizin listenizde yer alan kişileri de dolandırmaya ve çeşitli bilgilerini ele geçirmeye çalışırlar. Aynı zamanda yeni ortaya çıkmış birçok sosyal medya platformu ve yan uygulamaları, henüz yeni olmalarından dolayı birçok güvenlik açıkları içerebilir. Bunların önüne geçmek için de henüz çok yeni olan platformları kullanmamak en doğrusu olacaktır.

Sosyal medya hesaplarınızı kullanırken mesajlaşmalarda mümkün olduğunca kendi özel bilgilerinize yer vermemeniz tavsiye edilir. Çünkü herhangi bir durumda sizin hesabınız ele geçirilmese mesajlaştığınız diğer kişinin hesabına erişildiğinde yine bilgilerinize ulaşabilirler. Bu yüzden bu tarz özel bilgileri sosyal medya platformlarında geçirmemeniz daha doğru olacaktır. 

Sosyal medya platformlarında para kazanmak isteyen de oldukça fazla kişi vardır. Bunu içeren ya da kazandığınız hediyeyi linke tıklayarak alın gibi mesajlar geldiğinde bunları da açmamanızda fayda olacaktır. Bu tarz düzenlenen linklere tıkladığınızda yalnızca birkaç saniyede tüm bilgilerinizi ele geçirebilirler.

Sosyal medya hesaplarınızı korumanızın yanı sıra başka kişilerin de hesaplarının ele geçirilmiş olabileceğini bilerek hareket etmenizde yarar olacaktır. Örneğin instagramda arkadaşınızın attığı bir hikayede, kısa yoldan siteye üye olarak para kazandığın söyleyen bir içerik ve burada link paylaşımı yapmış. Siz de arkadaşınız olduğu için güvenerek linke tıkladığınızda arkadaşınızın hesabı ele geçirilmiş olduğu gibi sizin hesabınızda erişebilirler. 

Sosyal medyada en çok kullanılan ve güvenliği tehdit eden durumlardan biri de tanımadığınız kişileri de sosyal medya hesabınızda takip etmeniz ya da erişim izni vermenizdir. Bu kişiler sizin bilgilerinizi, gönderilerinizi hatta tüm yakınlarınızı öğrenebilir. Bu güvenlik ve gizlilik konusunda oldukça ciddi bir açık ve tehdittir. Bu aynı zamanda sizin gönderilerinizdeki fotoğrafların kopyalanarak başka sitelerde de kullanılmasını ya da başka isimlerle hesap açılarak fotoğrafın kullanılmasına sebep olabilir. Bu şekilde de başka insanların dolandırılması ya da kandırılması da söz konusu olabilir.

Sosyal medya bayilik paneli kullanıyorsanız güvenilir olanı tercih etmelisiniz. Son günlerde birçok smm panel bir süre sonra kapanmaktadır. Bunlar arasında eniyipanel.com kaliteli ve ucuz şekilde hizmet vermektedir.

Sosyal medyada ortaya çıkabilecek tüm bu olumsuz durumlara denk gelmemek zor olabilir ve önlemesi de imkansızdır. Ancak siz kendi tedbirlerinizi alarak en azından bunlara rastladığınızda doğru davranabilir ve kendinizi kurtarabilirsiniz. Aynı zamanda bu konuda çevrenizdeki kişileri de bilgilendirerek bu durumlardan kurtulmalarını sağlayabilirsiniz.

 
Bakan Bolat: Fahiş fiyata 90 milyon lira ceza uygulandı
 
Depremi yaşadı, güçlendirme izni çıkmadı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Günay 1 Kasım 2023 Çarşamba 17:40

Güzel bir yazı olmuş teşekkürler

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mehmet Karabudak: Abone Haber'in Kurucusu ve İş Adamı
Mehmet Karabudak, 1986 yılında İstanbul'da doğdu ve iş dünyasındaki başarılarıyla ...
ZAK MEDYA
ZAK MEDYA Kurucusu Zafer DUDU, PR (Halkla İlişkiler) çalışmalarında uzmanlaşmış ...
QUA Granite Yenilikçi Ürünleriyle Cersaie Fuarı’nda İz Bıraktı
Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise ikinci en büyük teknik granit üreticisi ...
 
Kristina Culus’un 4 eseri Londra’daki sergide
Istanbul’da yaşayan Ukraynalı sanatçı Kristina Culus, Londra’daki Saatchi ...
Gaziantep'in Nabzını Gazete Seyyar ile Tutun!
Gaziantep, tarihi derinlikleri, zengin kültürel dokusu ve hızla büyüyen ...
Hayvan Kantarlarında Kalite ve Güven: Dünya Kantar
Hayvancılık sektöründe, hayvanların ağırlığını doğru ve hızlı bir şekilde ...
 
Mehmet Dudu: Bayramımız kutlu olsun.
MEHMET DUDU Tailor Made: Bugün her yer kırmızı beyaz olsun.
Plastik Çamaşır Arabası Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Otel ve konaklama tesisleri ile yatılı hizmet veren sağlık kurumlarının ...
Bayrak Door İle Pivot Çelik Kapılara Modern Bir Dokunuş
Bayrak Door'un zarif pivot çelik kapı modelleri geleneksel menteşeli kapılardan ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva