Anadolu Nefesli Beşlisi'nden dünya müzikleri
Anadolu Nefesli Beşlisi'nden dünya müzikleri
Hadise'den 'Aşk var mı' yanıtı
Hadise'den 'Aşk var mı' yanıtı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 1 Mayıs mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 1 Mayıs mesajı
Fenerbahçe'ye Miha Zajc müjdesi
Fenerbahçe'ye Miha Zajc müjdesi
12 Ekim 2023 Perşembe - 16:27

TBMM, 'İsrail-Filistin' gündemiyle toplandı

TBMM Genel Kurulu, 'İsrail-Filistin' gündemiyle Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş başkanlığında toplandı.

TBMM,  İsrail-Filistin  gündemiyle toplandı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanı Kurtulmuş başkanlığında toplandı. Kurtulmuş, Filistinli direniş örgütü Hamas ve İsrail arasındaki çatışmalara ilişkin, "Bir an evvel çatışmaların durdurulması ve zaten özellikle açık bir hapishane olan Gazze şeridinde insanları hayattan koparan bu saldırıların bir an evvel sonlandırılması, gıdası tükenmiş, suyu tükenmiş, sağlık hizmetlerine ulaşımı neredeyse tamamıyla engellenmiş olan Gazze halkının nefes alabilmesi için bir an evvel ateşkesin tesis edilmesi yönünde Türkiye'nin çok ciddi adımları, çok ciddi diplomatik temasları mevcuttur" dedi.

'HER TÜRLÜ GÖREVİ YERİNE GETİRMEYE HAZIRIZ'

Barışın tesis edilmesi için Türkiye olarak her türlü görevi yerine getirmeye hazır olduklarını ifade eden Kurtulmuş, "Bir barut fıçısına dönüşmüş olan Orta Doğu'da bu gerilimin daha fazla sürdürülmesi, bu savaşın bireysel ve küresel yeni çatışmaların da fitilini ateşleyecek bir imkana sahip olduğu açıktır. Onun için diyoruz ki savaşın genişlemesinin önlenmesi için barış, güven ve istikrar ekseninde; bu anlayışımız çerçevesinde adil ve hakkaniyetli bir barışın tesis edilebilmesi için Türkiye olarak üzerimize düşen her türlü görevi yerine getirmeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Çoğu ülkeler yaşanan çatışmaları, ardından gelen Gazze'deki katliamın görmezden gelirken ya da bir tiyatro izler gibi izlerken, keskin bir tarafgirlik içerisinde maalesef buradaki insani dramı gündemlerine dahi almazken, öldürülen çocuklar, taş taş üstünde bırakılmayan Gazze halkı için kıllarını kıpırdatmazken, TBMM'nin insani, ahlaki ve tarihi sorumluluğunu kuşanmak üzere bu oturumu gerçekleştirmesi ve bu oturumun sonunda ortak bir deklarasyona imza atarak bunu Türkiye ve dünya kamuoyuyla paylaşması gerçekten büyük bir öneme haizdir ve her türlü övgünün üstündedir" dedi.

'FİLİSTİN DEVLETİ KURULMALI'

Konuyla ilgili üç temel mesele olduğunu ve bunu da Meclis gündemine taşımak istediğini belirten Kurtulmuş, "Orta Doğu barışının, Filistin ve İsrail arasındaki gerilimin ortadan kaldırılması için hiç şüphesiz 3 temel konuda adım atılması mecburiyeti vardır. Bunlardan birisi, 1967 sınırlarında, bütünleşik, tam manasıyla bağımsız, egemen ve başkenti Kudüs olan bir Filistin devleti mutlaka ama mutlaka kurulmalıdır ve bütün dünya tarafından tanınmalıdır. Bir halkın devlet olarak varlığına müsaade edeceksiniz, asırlardır onlarla birlikte yan yana yaşamış bir başka halkın devlet olmasını kabul etmeyeceksiniz. Böylesine bir çifte standart, böylesine yanlış bir anlayış olamaz. Dolayısıyla diyoruz ki; Türkiye olarak başından beri ifade ettiğimiz iki toplum, iki devletli çözümden başka hiçbir çözüm olmadığını son olaylar bir kez daha ortaya koymuştur. Bu sorunun çözülmesi için ikinci temel mesele ise, özellikle 10 yıllar boyunca yerleştirilen ve son birkaç yıldır giderek sayıları artan yasa dışı yerleşimciler meselesidir. İnsanlar evlerinden, iş yerlerinden, köylerinden, kentlerinden gönderilerek onların yerine orası ile hiç alakası olmayan halklar getirilmiş ve yerleşimciler uluslararası hukuka aykırı, Birleşmiş Milletler kararlarına aykırı bir şekilde yerleştirilmeye devam edilmiştir. Yasa dışı, hukuk dışı bu yerleşimciler meselesi ve buna bağlı olarak İsrail'in işgal ve ilhak teşebbüslerinin sona erdirilmesi barışın önünü açacak en önemli gelişmelerden birisidir" ifadelerini kullandı.

'FİLİSTİN-İSRAİL BARIŞININ TEMEL MESELELERİ'

Üçüncü temel meselenin ise, başta Mescid-i Aksa olmak üzere Müslümanların, Hristiyanların ve Yahudilerin bütün dinlerin kutsal mekanlarının masumiyetinin korunması olduğunu ve bu anlamda dinlerin kutsallarına karşı saygı gösterilmesi gerektiğine dikkat çeken Kurtulmuş, "Onlarca kere yaşandığı gibi özellikle son dönemde sadece sıradan insanların değil, bazı milletvekillerin, bazı bakanların öncülüğünde Müslümanların kutsal mekanı olan Mescid-i Aksa'nın defalarca baskınlarla işgal edilmiş olması uluslararası hukuk bakımından kabul edilebilecek bir durum değildir. İşte bu temel 3 maddeyi inşallah önümüzdeki dönemde, dünya sisteminin yeniden güçlü ve hakkaniyetli bir şekilde oluşması için Filistin-İsrail barışının temel meseleleri olarak görüyoruz. Ve ümit ediyorum ki Türkiye'nin öncülüğünde sizlerin bu kararlılığıyla Orta Doğu'daki bu sorunu çözecek ve adil, hakkaniyetli bir barış sağlayacak adımların atılması mümkün olacaktır" dedi.

BAKAN FİDAN, SUNUM YAPTI

Kurtulmuş'un konuşmasının ardından, gündeme geçildi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, basına kapalı gerçekleşen oturumda, İsrail ve Filistin'de yaşanan olaylarla ilgili milletvekillerine bilgi verdi. Ardından siyasi partilerin görüşleri ile ilgili konuşmalara geçildi.

TBMM GENEL KURULU, MECLIS BASKANI NUMAN KURTULMUS BASKANLIGINDA ISRAIL-FILISTIN GUNDEMIYLE TOPLANTI.  FOTO-ANKARA-DHA

Besti KARALAR/ANKARA, (DHA)

 
Kılıçdaroğlu, milletvekilleri ile bir araya geldi
 
Hollywood grevinde uzlaşma çıkmadı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
taş 13 Ekim 2023 Cuma 07:11

Filistin Devleti kurulmalı ama nasıl olacak.Filistinliler bile kendi aralarında anlaşamıyorlar.Bir tarafta Filistin Kurtuluş örgütü,bir tarafta Hamas birbirlerini yiyorlar. Büyük Ortadoğu Projesi adım adım uygulanıyor.Irak,Suriye,Lübnan,Ürdün,Mısır,Libya kendi sorunları ile uğraşırken Filistine nasıl yardım edecekler.Dünya'nın gözü önünde başta ABD ve müttefikleri bu ülkeleri kıpırdayamaz hale getirmediler mi. Şimdi sıra Hamas bahanesiyle Gazze'yi İsrail yutacak.Akdeniz'de büyük petrol ve gaz yatakları bulunmuşken bunu İsrail Gazze'ye bırakır mı.Zaten batılı dostlarıyla bütün anlaşmaları yapmış.Şu İsrail'in sivil yerleşim yerlerine attıkları bombaların birazını başka bir ülke yapsa Dünya ayağa kalkar ama İsrail yaptığı için nerede ise alkışlanıyor. Şimdi Gazze'lilere yapılanları kabul edemiyoruz ama ortadoğu da diğer Devletlere bunlar yapılırken aynı hassasiyeti gösterdik mi.Bu bölgedeki Devletler şu veya bu nedenle komşusuna yapıldığı zaman ses çıkarmıyorlar.Sıra da kendilerine geldi mi bağırıyorlar, ama geçmiş ola.Bakın çevre Devletlere hepsi birbirleriyle sorunlu,o zamanda ABD ve yandaşları da gelip sizi dövüyor. Parçalanmış bir Suriye bu hale gelirken bazı müslüman ülkeler ne yaptılar herkes biliyor.Etrafta Gazze ye yardım edecek ülke kalmadı,herkes kendi derdine düşmüş.O nedenle öylece İsrail'in yaptıklarını ve yapacaklarını seyir edecekler. ABD savaş gemileri Akdeniz'e gelmişler ve ortalama 300 uçak her an havalanmaya hazır, kimsenin kıpırdayacak gücü yok.Artık bırakın Hamas'ı Gazze diye bir yer kalmayacak.Ortadoğu ülkeleri birlik ve beraber olamamanın hatasını hep beraber ödeyecekler. Bize gelince en fazla kınayabiliriz,başımıza öyle bir dert açmışlar ki, Suriye'de, Irak'ta bölücü terör örgütüyle mücadele et,Ege de Yunan zaten rahat durmuyor adaları silahlandırıyor.Bilmem kaç milyon göçmen ülkemize gelmiş,üstüne bir de ekonomik durumumuz düşünüldüğünde seyirci olmaktan başka seçenek yok gibi.Ancak diplamasi çabalarla bir şey yapabilirmiyiz deneyeceğiz. Hamas ise gücün ne ki böyle bir işe kalkışırsın,Dünya'nın çeşitli ülkelerinden gelmiş müzik festivalindeki gençlere niye saldırırsın,sivilleri rehine almakta neyin nesi,şavaşında bir kuralı var.Onlara uymadın,şimdi İsrail de uymuyor ne olacak.Hamas senin ordun yok,hava kuvvetlerin yok,deniz kuvvetlerin yok,nasıl savaşacaksın,bu son saldırı ile İsrail'in ekmeğine yağ sürdün.Senin amacın ne kimse anlamadı.Yanlış kararların yüzünden masum siviller ölecekler onlara yazık.Önce sen kendi içinde Filistin hükümetiyle kavgalısın ,kısacası Hamas çok yanlış taktikleri yüzünden Gazze de yok olup gidecek ama olan Gazze'li halka olacak. 1917' yi de hatırlamak lazım Osmanlı döneminde Anadolu'nun evlatları o topraklarda şehit olurlarken,bazı Arap isyancılar İngilizle beraber olduğu için Osmanlı ordusu Suriye'ye çekilmek zorunda kalmıştı.O günden beri Filistin toplumu huzur bulamadı.Demek ki şimdi ektiğinizi biçiyorsunuz.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu, milletvekilleri ile bir araya geldi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP milletvekilleri ile bir araya geldi.
CHP'li Erdem: Basın özgürlüğü için gövdemizi taşın altına koyuyoruz
CHP Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem, 81 ilde 'Basın Özgürlüğü Ofisleri' ...
Akşener'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 'ittifak' yanıtı
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ittifak ...
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Savaş değil katliam
CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Filistinli direniş örgütü Hamas ve ...
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Kılıçdaroğlu'nu kabul etti
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu kabul etti.
İYİ Parti'de il başkanı ve 50 üye istifa etti
İYİ Parti Elazığ İl Başkanı Servet Gürgözeler, Merkez İlçe Başkanı Aygün ...
 
İYİ Partili Zorlu: İktidarın Meclis'i bilgilendirmemesini yadırgıyoruz
İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, "Bölgemiz, bir ateş çemberi haline gelmişken ...
Davutoğlu: Mescid-i Aksa'nın sonuna kadar savunucusu olacağım
GELECEK Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Hamas'ın İsrail'e ...
Kılıçdaroğlu: Medya, haksızlıkları duyuran organdır
CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Ortaklaştığımız ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Yakınlaşma olur mu?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva