Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
17 Ağustos 2017 Perşembe - 13:24

TÜBİTAK Gözlem evi müdürü Kırbıyık: Güneş 4.5 milyar yıl sonra dünyayı yok edecek

ANTALYA'daki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) Müdürü Prof. Dr. Halil Kırbıyık, 4.5 milyar yaşına ulaşan güneşin, 4.5 milyar yıl sonra Mars'a kadar Dünya'yı da içine alacak şekilde genişleyeceğini belirterek, "Kıyamet dedikleri bu olsa gerek" dedi.

TÜBİTAK Gözlem evi müdürü Kırbıyık: Güneş 4.5 milyar yıl sonra dünyayı yok edecek
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Fizik Bölümü öğretim üyesi ve TUG Müdürü Prof. Dr. Halil Kırbıyık, 21 Ağustos'ta gerçekleşecek Tam Güneş Tutulması nedeniyle, dünyanın hayat kaynağı güneşe ilişkin bilgiler verdi. 4.5 milyar yaşındaki güneşin dünyaya hayat veren gökcismi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Halil Kırbıyık, “Güneş esasen ikinci kuşak bir yıldızdır. Bizim güneş sistemimiz oluşmadan önce burada başka bir yıldız varmış. O yıldız patlıyor ve sonucunda ortada bir atık kalıyor. Atıktan oluşan ikinci yıldız da güneş. Bu arada atığın diğer kısımlarından da dünyanın içinde olduğu gezegenler oluşuyor" diye konuştu.

'4.5 MİLYAR YIL DAHA GÜVENDEYİZ'

Tam Güneş Tutulması olayının 4.5 milyar yıldır olagelen bir şey olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kırbıyık şöyle devam etti:

“Çünkü güneş 4.5 milyar yıl yaşında. Biraz yaşlanmıştır ama tam da yaşlılığa geçmiş değil. Emekliliğine yakın sayılır ama yıldızların emekliliği milyarlarca yıl sürer. 4.5 milyar yıl daha güvendeyiz. Güneşimiz bu hayatiyetini sürdürecek ve bize de hayatiyet vermeye, yaşam kaynağımız olarak devam edecek. Ama 4.5 milyar yıl geçtikten sonra güneşin biraz genişlediğini göreceğiz. Mars'a kadar genişleyecek. Dünya da dahil Merkür, Venüs ve Mars'ı içine alacak. Sanıyorum kıyamet dediğimiz de budur, bilmiyorum. Genişleme yavaş olur. Güneş şu anda merkezinde hidrojen elementini yakıyor. Protonlar yakar, dört proton Güneş'in merkezinde çarpışıyor ve onlar helyum atomuna dönüşüyor ve bu aşamada da bir enerji açığa çıkıyor. Bize güneşten gelen ışık da o enerjidir."

'KIRMIZI DEV' OLACAK

Güneş'in merkezindeki yakıt kaynağı olan hidrojen atomunun belli bir yüzdesini yaktıktan sonra biteceğini anlatan Prof. Dr. Halil Kırbıyık şunları söyledi:

“Yani yakacağı odun kalmaz, hidrojen kalmaz. Orta merkezde helyum vardır ama sıcaklığı da o anda helyumu yakmaya yetmez. Bu kez güneş ortasına doğru çöker. Çökünce de o sıcaklık, enerji açığa çıkar tekrar. O sıcaklık artık 10 üzeri 8, yani 100 milyon dereceye ulaşır. 100 milyon derecede de helyum yanmaya başlar ve artık yakıtı helyum olur. Ortada helyum yanar, dışarıya doğru hidrojen katmanı yanar ve güneşin dış katmanları da bu arada genişler. Genişleyince astrofizikte 'kırmızı dev' olarak tabir ederiz, kırmızı dev olur bu ve hacmini genişletmesi demektir. Hacminin genişlemesi de Venüs'ü, Merkür'ü içine alması demektir."

'SONUNDA GÜNEŞ DE ÖLECEK'

Güneş atmosferinin genişlemesinin yavaş yavaş dünyayı da içine alacağı ve Mars'a kadar geleceğini söyleyen Prof. Dr. Kırbıyık, “Güneş tekrar hayatiyetini devam ettirecek ancak bu 4.5 milyar yıl gibi bir süre alacak ve sonrasında güneş de ölecektir. Güneş atmosferine girmesiyle dünyada da hayat bitecek. Bilim bunu söylüyor. 4.5 milyar yıl çok, biz yarı zamanı yani iyi zamandayız. Hesaplar böyle. Bizim alanımız güneş yıldız evrimi üzerinedir. Güneşin iyi zamanındayız." 

ISINMA GÜNEŞ'İN YAŞIYLA DEĞİL, SERA GAZLARIYLA İLGİLİ

Dünyadaki son dönemde yaşanan hava sıcaklıklarındaki artışla güneşin yaşının ilgisi olmadığını belirten Prof. Dr. Kırbıyık şunları anlattı:

“Güneş'in özelliklerinde bir değişiklik yok. Bu atmosferdeki hareketlenmeler, değişikliklerle ilgili insanların yarattığı ve iklimsel yapıyı etkileyen ajanlarla ilgili bir durum. Özellikle güney yarımkürede atmosferde bir incelme gözlendiği uzun zamandır söylenir. Atmosferde incelme olunca güneşin ultraviyole yakıcı ışınları doğrudan yeryüzüne iner. Bu da herşeyi etkiler. Doktorlar 'yazın öğleyin güneş altında kalmayın, ultraviyole ışınlar kansere yol açar' der ya, oradan tutun da herşeyi etkiler."

Dünya atmosferinin incelmesinin nedeninin insanlığın ürettiği sera gazları olduğuna işaret eden Prof. Dr. Kırbıyık açıklamasını şiyle tamamladı:

“Çoğaldıkça atmosferdeki ultraviyole ışınlardan koruyucu ozon tabakasını tahrip eder. Ozon tabakası tahrip edildiği için de incelir ve ultraviyole ışınlar aşağıya iner. İnince de tabi buharlaşmayı, yeşilliklerin kurumasını hızlandırır, insan sağlığını etkiler. Yani güneşteki değişikliklerden ziyade, güneşin yakıcı etkisinin direkt dünya yüzeyine atmosfer ince olduğundan gelmesidir."

Mehmet ÇINAR / ANTALYA, (DHA) 

 

 
Eski eşini öldüren sanık: Pişmanım
 
Park halindeki otomobil yandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eski eşini öldüren sanık: Pişmanım
ANTALYA'nın Manavgat İlçesi'nde, boşandığı eşi 42 yaşındaki Aynur Özallı'ya ...
Bilgi merkezinden fen lisesine
MURATPAŞA Belediyesi'nin; ilk ve ortaokul öğrencileri için kurduğu Zeytinköy ...
AKEV Üniversitesi kayıt almaya başladı
SERİK Belediye Başkanı Ramazan Çalık, Antalya Akev Üniversitesi'ni ziyaret etti.
 
Kekova'da tarih ve doğanın içinde kano turu
ANTALYA'nın Demre İlçesi'nde yerli ve yabancı tatilciler için doğa ve ...
Sokak hayvanlarına ve yaban hayvanlarına özel barınak
ALANYA Belediyesi Geçici Sahipsiz Hayvan Bakım Evi'nde, sokak ve yaban ...
Bıçkıcı Köprüsü açılıyor
ANTALYA'nın Gazipaşa İlçesi'nde Devlet Su İşleri (DSİ) 13. Bölge Müdürlüğü ...
 
Aracın altında kaldı
ANTALYA'nın Gazipaşa İlçesi'nde sürücüsünün park ederken el freni çekmeyi ...
Ölüm geliyorum dedi
ANTALYA'nın Demre İlçesi'nde, uzun süreden bu yana ralarında anlaşmazlık ...
Boğaçay'da mülkiyet satışı Bakanlar Kurulu'nda onaylandı
ANTALYA'da turizm sektörü temsilcileriyle bir araya gelen Menderes Türel, ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva