'Bahar Karması'nda buluşma
'Bahar Karması'nda buluşma
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
9 Mart 2019 Cumartesi - 19:56

Ticaret Bakanı; 81 kente ihracat destek ofisi

Ticaret Bakanlığı'nın Bölgesel İstişare Toplantısı, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Konferans Salonu'nda yapıldı.

Ticaret Bakanı; 81 kente ihracat destek ofisi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Toplantıya Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, ATSO Başkanı Davut Çetin, Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır ve Antalya'daki altı oda ve borsanın yöneticileri ile üyeleri katıldı. 

Toplantıda konuşan Bakan Pekcan, Bakanlığa geldiğinden beri iş dünyasıyla istişareye çok önem verdiği ve bu noktada her ay ilgili STK'larla toplantılar yapıldığını kaydetti. Pekcan, bu dönemde yaklaşık 1200 talep geldiğini, yarısının bakanlıkla ilgili olduğunu, hepsine de yazılı dönüş yapıldığını anlattı. Türkiye'nin önümüzdeki 10 yıldaki hedefinin yüksek gelirli ülkeler düzeyine yükselebilmek olduğunu söyleyen Pekcan, "Bu da daha fazla ihracat ve yüksek katma değerli ihracatla mümkün. Bu doğrultuda ihracatımızda rekabetçi olduğumuz alanlarda daha rekabetçi hale gelmek için daha fazla tasarım, marka ve teknolojiye ağırlık veriyoruz" dedi. 

'2019 İHRACAT YILI OLACAK'

Temel hedeflerinin ihracatı artırmak olduğunu kaydeden Bakan Pekcan, şöyle dedi:

"Mevcut olmadığımız pazarlar ve ülkelerde yeni eylem planları geliştirdik. Bu eylem planlarını yaparken iş dünyası, ihracatçı birlikleri, DEİK, iş konseyleri, ticaret müşavirlikleriyle istişare halindeyiz. İnşallah 2019 bizim için icraat yılı olacak. İhracatçılarımızın desteklerimizden daha fazla yararlanmasını umuyoruz. Bu yönde desteklerimizi artırıyoruz. Evet Bakanlık bütçesinde tasarrufa gittik ama ihracat desteklerimizde değil, sadece orada artış var, eksilme yok."

'İHRACAT DESTEK OFİSLERİ 81 İLE KURULACAK'

İhracat desteklerinin biraz karmaşık, anlaşılması güç gibi olmasından dolayı herkes tarafından kolayca anlaşılması için 'kolaydestek.gov.tr' adıyla internet sitesi geliştirildiğini kaydeden Pekcan, "Bu siteye girildiğinde faydalanabileceğiniz bütün destekler animasyonlarla basit ifadelerle anlatılıyor. Bu desteklerden mutlaka daha fazla faydalanın. Daha fazla ihracatçı olmanızı bekliyoruz. Şu ana kadar 31 ihracat destek ofis kurduk, bunu 81 kente yayacağız. Bu ihracat destek ofisleri Bakanlığımız İhracat Genel Müdürlüğüne de online bağlı. Buradan ihracatla ilgili her türlü bilgi temin edilebilir" dedi.

'35 TÜRK TİCARET MERKEZİ KURULACAK'

Bakan Pekcan, ticaret müşavirlerini daha aktif, etkin ve yetkin kullanmayı planladıklarını da anlattı. İhracatı artırmak için de 35 yeni Türk Ticaret Merkezi açacaklarını açıklayan Pekcan, ihracatı KOBİ'lere, esnafa ve kadın girişimcilere yayma girişimleri de bulunduğunu söyledi.

TEKNOLOJİ SERALARI

İhtisas serbest bölgeleri projeleri olduğunu da söyleyen Pekcan, şunları kaydetti:

"Teknoloji seraları diyoruz. Buralara özel teşvikler ve vergi istisnaları tanıyacağız. Özellikle yüksek katma değerli ürün üretmek ve ihraç etmek isteyen firmalarımıza ilgili. Buralarda gençlerimizi de görmek istiyoruz, projesi, fikri olan öğrencileri, melek yatırımcıları da bir araya getirerek ülkeyi daha yüksek katma değerli ürün üreten, ihraç eden ülkeler konuma getirmek istiyoruz. Türkiye'nin ihracatında yüksek katma değerli teknolojik ürün oranı yüzde 3-4, son 10 senedir de bu oran değişmemiş. OECD ortalaması yüzde 17. Serbest bölgelerdeki ortalamamız yüzde 10 civarında, demek ki burada bir potansiyelimiz var. İhtisas serbest bölgeleriyle inşallah bunu da Türkiye geneline yayacağız."

E-TİCARETTE GÜVEN DALGASI

İç ticareti geliştirmek için de önemli adımlar atıldığından bahseden Pekcan, e-ticarette hizmetin kalitesi ve güvenliğini sağlamak için güven dalgasını oluşturulduğunu, e-ticaret sistemlerinde bundan böyle güven dalgası görülen sitelerden daha kolay alışveriş yapılabileceğini açıkladı. E-ticaretin kayıt altına alınabilmesi için de elektronik ticaret bilgi sistemini oluşturduklarını belirten Pekcan, "Artık kayıt altına alabileceğiz. Ülkemizin e-ticaretten daha fazla pay alabilmesi ve uluslararası alanda güçlenmesi için çalışmalarımıza devam ediyoruz" dedi. 

'ELEKTRONİK ÇEK VE BONO UYGULAMASINI BAŞLATTIK'

Bakan Pekcan, elektronik çekteki karekod uygulamasının da bonoda başlatıldığını dile getirdi. Piyasanın özellikle durgun olduğu dönemlerde insanların aldıkları çek, senet ya da bonodan emin olamadığına dikkati çeken Pekcan, "Elektronik çek ve bono uygulamasını başlattık. Artık çeki, bonoyu elektronik olarak alabileceksiniz. Hem saklama, hem sunma zorunluluğunuz olmayacak, hem de geçmişini sorgulayabileceksiniz bu çek ve bonoyu verenlerin. Bunu hangi şubelerden nasıl tahsil edebileceğinizi de daha çek yada bonoyu aldığınız ya da verdiğiniz anda görebileceksiniz" diye konuştu.

Bakan Pekcan, hal kayıt sisteminin mobil uygulamasının da oluşturulduğunu, buradaki amacın üreticinin, aracının çıkış fiyatlarını ve nihai tüketicinin de alış fiyatının takip edilebilmesi olduğunu dile getirdi. 

MARKET VE PİYASA DENETİMLERİ

Bakan Pekcan, zincir marketler ve piyasada yapılan denetimlerle ilgili de şu bilgileri verdi:

"Bizim serbest piyasaya müdahale etmek gibi bir amacımız kesinlikle yok. Ama ağustos ve eylül aylarında çok fahiş fiyat artışları oldu. Biz sebze- meyve dışında da bu denetimlerde bunun etkisini ve faydasını gördük. Piyasayı regüle etti bizim bu denetimlerimiz. Reklam Kurulu var. 19 üyeli ve içinde bütün STK'lar, özel sektör ve diğer bakanlık temsilcileri var. Yaklaşık 91 bin ürün denetlemişiz, 135 firmadan da savunma istemişiz. Bu savunmaları aldıktan sonra Reklam Kurulu bu savunmayı yetersiz bulursa kurulun kararıyla ceza uyguluyoruz. Kimseyi gidip taciz etmiyoruz, biz Ticaret Bakanlığı'yız, esnafın, tacirin, tüccarın, sanayicinin yanındayız. Sadece dürüst tüccarımızı, ticaret erbabımızı fırsatçılık yapanlara ezdirmemek, onların tahakkümü altında bırakmamak için bu tip önlemler almamız gerekiyor. Bunun dışında müfettişlerimiz devreye girdi ve hallerde de denetimler yaptık. Bu denetimler sonucunda üretici bölgesi hallerinde bir sıkıntı görmedik, tespit etmedik. Fahiş fiyat uygulamasını İstanbul ve Ankara'daki hallerde gördük. Bunu da paylaştık zaten."

Etiketler:
 
50 milyon dolarlık lüks yat
 
Kadınlar 'nafaka hakkı' için yürüdü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye'de Bitcoin ile 9 konut satıldı
Antalya Homes Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Tekce, 2018 yılında Türkiye ...
Batı Akdeniz'de ihracat yüzde 14,50 arttı
ANTALYA, Burdur ve Isparta'yı kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi'nde yılın ...
Antalya Vergi Dairesi Başkanı Uzun, Ali Bahar'ın konuğu
Antalya Vergi Dairesi Başkanı Metin Uzun, Vergi Haftası kapsamında Antalya ...
 
Başkan Çetin: Enflasyon beklentilerin altında
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin,şubat ayı enflasyonunun ...
Bakan Dönmez: 5 bin metreye indik
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Antalya Valiliği'ni ziyaret etti.
Turizm rekor kırdı, elektrik tüketimi yüzde 5,3 arttı...
AKDENİZ Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin (AEDAŞ) 2016 yılından beri açıkladığı ...
 
ATSO üyesi soruyor
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası üyesi olduğunu söyleyen bir Gün haber ...
Rixos Kariyer Günleri'nde 1000 iş başvurusu
ANTALYA'da bu yıl ikincisini düzenlenen Rixos Kariyer Günleri'nde yaklaşık ...
ATSO üyeleri 2019'dan umutsuz
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) meclis üyeleri arasında yapılan ...
 
Dursun Gündoğdu
4 makamlı başkan; Muhittin Böcek...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva