Demet Akalın'dan Zuhal Topal itirafı
Demet Akalın'dan Zuhal Topal itirafı
MAG’lar şimdi her yere ulaşacak
MAG’lar şimdi her yere ulaşacak
Konyaaltı'nda gönüllülerden resim sergisi
Konyaaltı'nda gönüllülerden resim sergisi
Kırmızı Takım'dan o isim arkadaşlarına veda etti
Kırmızı Takım'dan o isim arkadaşlarına veda etti
19 Ocak 2018 Cuma - 11:13

Toroslar'daki köyler boşalınca yılkı atları sahipsiz kaldı

YÜZLERCE yıldır Anadolu çiftçisinin en önemli yardımcısı olan, kış aylarında doğaya salınıp, bahar aylarında yakalanarak, tarım işlerinde kullanılan yılkı atları, gelişen teknoloji, köyden kente göç ve yol ağının gelişmesiyle birlikte artık doğada yaşam mücadelesi veriyor.

Toroslar daki köyler boşalınca yılkı atları sahipsiz kaldı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Manisa'da Spil ve Yunt Dağları, Kayseri'de Erciyes Dağı, Karaman'da Karadağ etekleriyle Afyonkarahisar'ın Sorkun, Çamoğlu köylerinde gruplar halinde görülen yılkı atları, Akdeniz'de ise Antalya'nın Elmalı ilçesi, İbradı ilçesi Eynif Ovası ve Kumluca ilçesi Beydağları eteklerindeki Alakır Vadisi'nde görülüyor. Toroslar'ın ön ve arka bölgelerinde yaşayan yılkı atları, Antalya'da yaklaşık 20 yıldır çiftçiler tarafından terk edilmiş durumda olduğu belirtildi. 

Yüksek Orman Mühendisi Nusret Yakışıklı, Anadolu'da varlıklarını sürdüren yılkı atlarının, Akdeniz'de Toroslar'ın ön ve arka bölümleri başta olmak üzere Fethiye'den Kahramanmaraş'a kadar olan bölge ile İç Anadolu'nun bazı kesimlerinde yoğun görüldüğünü belirtti. Önceki yıllarda, Anadolu'da gelenek olarak atların, yaz aylarında bağ bahçe ve harman işlerinde kullanıldığını, yaz sonunda ise doğaya bırakıldığını kaydeden Yakışıklı, yılkıya bırakılan atların kış sonunda tekrar ahıra bağlanarak, tarım işlerinde kullanıldığını dile getirdi. Yılkı atlarının artık çiftçi tarafından kullanılmadığını belirten Yakışıklı, “Böyle olunca da yılkı atları, doğada çoğalmaya başladı. Yeni doğan atlar da yabanileşti" dedi.


YUZLERCE YILDIR ANADOLU CIFTCISININ EN ONEMLI YARDIMCISI OLAN, KIS AYLARINDA DOGAYA SALINIP BAHAR AYLARINDA YAKALANARAK TARIM ISLERINDE KULLANILAN YILKI ATLARI, GELISEN TEKNOLOJI, KOYDEN KENTE GOC VE YOL AGININ GELISMESIYLE BIRLIKTE ARTIK DOGADA YASAM MUCADELESI VERIYOR.(FOTO:ANTALYA-DHA)

TOROSLAR'DA YÜZLERCE YILKI ATI 

Toroslar'da, köylerin göç nedeniyle boşalması, tarım teknolojisi ve yol ağının gelişmesiyle yılkı atlarına ihtiyacın azaldığına dikkat çeken Yakışıklı, "Şimdiyse bu atlar sürüler halinde Toroslar'da çoğalmaya başladı. Bu durum da yılkı atlarının doğaya zarar vermesine yol açıyor. Çünkü atların yemle buluşmasında sorun ortaya çıkmaya başladı. Atlar da beslenme amacıyla özellikle ormanlık alanlara ve tarım arazilerine zarar veriyor" diye konuştu.

KONYA'DAKİ PROJE AKDENİZ'DE DE UYGULANABİLİR

Yılkı atlarıyla ilgili Orman ve Su işleri Bakanlığı'nın Konya bölgesindeki 'Yılkı Atları Kontrolü ve Rehabilitasyon Projesi' kapsamında atların bakım ile tedavilerinin yapılması, kayıt altına alınması ve sayılarının, alanın taşıma seviyesine getirilmesi için çalışma başlattığını belirten Yakışıklı, şöyle devam etti: 

“Konya Karadağ bölgesindeki proje kapsamında bu atların bir kısmı yakalanarak ehlileştirildi ve sahiplenmek isteyenlere verildi. Akdeniz'de de böyle bir proje uygulanabilir. Yılkı atları doğada 15-20 attan oluşan gruplar halinde yaşıyor. Çünkü kendilerini kurtlara karşı böyle koruyorlar. Bu atlar üremeye devam ettikçe doğaya ve tarım arazilerine verecekleri zarar çoğalacaktır. Mutlaka önlem alınmalı."

KAYSERİ'DE YILKI ATLARIYLA İLGİLİ FOTOĞRAF TURİZMİ 

İç Anadolu Bölgesi'nde, Kayseri il sınırlarında Develi, Yahyalı ve Yeşilhisar ilçelerinin oluşturduğu üçgende bulunan Sultan Sazlığı'nda yılkı atlarıyla ilgili fotoğraf turu turizmi yapıldığını da anlatan Yakışıklı, "Yılkı atları turizmde de değerlendirilebilir" dedi.

Kayseri'de düzenlenen fotoğraf turlarının Antalya'da da düzenlenebileceğini belirten Yakışıklı, bu sayede yerli- yabancı fotoğraf tutkunlarının yılkı atlarının fotoğraflarını çekmek için bölgeye geleceğini söyledi.

ALAKIR'IN YILKI ATLARI VE KAR

'Patika Doğa Grubu' olarak yaptıkları kar yürüyüşünde, Antalya'nın Kumluca ilçesi Alakır Vadisi'nde yılkı atlarıyla karşılaştıklarını kaydeden Yakışıklı, atların karla bütünleştiklerinde çok güzel göründüklerini söyledi. Nusret Yakışıklı, “Atlar o kadar hızlı geçiyorlar ki bir kare fotoğraf çekmek bile çok zordu. Dünyada at fotoğrafları çeken çok sayıda sanatçı var. Bizdeki bu potansiyel, iyi bir tanıtımla anlatılabilirse fotoğraf tutkunlarını, sanatçılarını ülkemize çekebiliriz" diye konuştu.

 

Selma KUNAR/ANTALYA, (DHA) 


 

 
Mersin'de DEAŞ bombacıları yakalandı
 
Antalyaspor, Beşiktaş maçına 5 eksikle çıkacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'da bıçaklı kavga: 1 ölü, 1 yaralı
ANTALYA'nın Serik ilçesinde çıkan bıçaklı kavgada, su tesisatçısı Ali ...
'Don Pasquale' prömiyere hazırlanıyor
ANTALYA Devlet Opera ve Balesi'nce (Antalya DOB) ilk kez sahnelenecek ...
İki evden hırsızlık yapan şüpheli tutuklandı
ANTALYA'da 2 evden hırsızlık yapan Ö.E. (32), tutuklandı.
 
Alanya'da uyuşturucu operasyonu: 15 tutuklama
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde jandarma ve polisin uyuşturucu operasyonunda ...
Bu ne hız beyler...
Antalya Serik'te hızlı tren bilgilendirme toplantısı hızlı başladı hızlı bitti
Antalya'da fırtına dört bir yanı kar ve tipi
Antalya'da dünden beri fırtına etkili olurken, çevre iller kar ve tipinin etkisinde...
 
Çocuğa canlı yayında dayak şüphelileri serbest
ANTALYA'da görüntüsünü sosyal paylaşım sitesinde yayınlayan arkadaşı İ.Y.A.'yı ...
Sebzeler denize döküldü
ANTALYA'nın Finike ilçesinde, virajlı yolda sürücüsünün kontrolünden çıkan ...
Konyaaltı Belediyesi'nden EKPSS kursu
KONYAALTI Belediyesi, 2018 yılında gerçekleşecek Engelli Kamu Personeli ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva