Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
11 Ocak 2017 Çarşamba - 11:51

Türel'den Antalya'ya yeni yıl müjdesi!

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, yeni yılın ilk röportajını Milliyet Akdeniz Bölge Temsilcisi Oktay Pirim’e verdi; kentin temel sorunlarını çözmek için yaptıklarını ve yapacaklarını anlattı.

Türel den Antalya ya yeni yıl müjdesi!
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Büyükşehir Belediyesi'nin yeni hizmet binasındaki söyleşide, Türel, hem kentin var olan sorunlarına getirilecek çözümleri anlattı, hem de kamuoyunun merak ettiği soruları yanıtladı.

Başkan Türel, Antalya'nın en önemli ve büyüyen sorunlarından biri olan ulaşım sıkıntısının aşılabilmesi için yeni bir plan hazırladıklarını ve ön izin için Ulaştırma Bakanlığı'na gönderdiklerini söyledi. Türel "Bu planın içinde kent içine metro yapılması görünüyor. Konyaaltı'nda limandan Lara Kundu bölgesine ve uzayan süreçte Varsak'a kadar bir metro, yeraltı metrosu... Ayrıca, mevcut raylı sistemin Meydan son duraktan Döşemealtı'na kadar bir besleme hattı yapılması gereği ortaya çıkıyor. Cadde tramvayı gibi üstten gidecek. Döşemealtı'na böyle bir hat çıkıyor dördüncü etapta. Böylece bu hat yeni otobüs terminaline ve Organize Sanayi Bölgesi'ne kadar uzayacak" dedi.
Altı yeni kapalı otopark inşa edeceklerini, tüm kenti bisiklet yollarıyla donatacaklarını ve Avrupa'da olduğu gibi bisiklet kiralanmasını yaygın hale getireceklerini, tabela kirliliğini de ortadan kaldırmak için gerekli adımları atmayı planladıklarını söyleyen Türel, EXPO'nun botanik özelliği bozulmayacak şekilde kullanım süreli olarak özel sektöre devredilmesi gerektiğini ifade etti.
Başkan Menderes Türel'e Milliyet Akdeniz olarak sorularımız ve aldığımız cevaplar şöyle:
 
“Ulaşım en önemli sorun. Hangi adımları atmayı planlıyorsunuz?
TÜREL: Ulaşım Master planımızı 100 bin kişi ile anket yapıldı. Bilim adamları oturdular, geçmişe de bakarak nihai halini verdiler, yani güncellediler. Bizim projelerimiz 2040 verileri dikkate alınarak yapıldı. Bazı kavşaklar, ışık düzenlemeleri, cepler, yani sağa sola dönüşler, bisiklet yolları, tabi ki toplu ulaşım yolları, bunların hepsi tek tek çalışıldı. Sonuç raporlarına göre en az üç dört saat uzmanlarla birlikte ben de şahsen çalıştım. Yapılan çalışmalar sonunda nihai halini verdiler uzmanlar. Şimdi ön izin için Ulaştırma Bakanlığı'na gidiyor. Ön izin alındıktan sonra kamuoyunun tartışmasına açılıyor.
 
İki metro yapılacak
tramvay hattı artacak
 
- Ne gözüküyor o planın içinde ulaşım için...
TÜREL: Raylı sistem ile metro gözüküyor. Konyaaltı'nda limandan Lara Kundu bölgesine ve uzayan süreçte Varsak'a kadar bir metro, yeraltı metrosu gözüküyor. Ulaştırma Bakanlığı geçmişte maliyet yüksekliği nedeniyle açıkçası metroya çok sıcak bakmıyordu. Ama yolcu taşıma verimliliği göz önünde bulundurulduğunda o maliyetler karşılanabilir hale gelirse o zaman da izin alınması söz konusu olabiliyor. Ulaşım Master Planımız kapsamında ara ara özellikle de dördüncü etap raylı sistem konusunda bakanlık yetkilileriyle değerlendirme toplantılarımız oldu. Artık Ulaştırma Bakanlığı da burada yeni bir görüş ortaya koydu. Metronun yolcu sayılarının yeterli olduğu halde yapılabilmesi konusunda geçmişte bir, iki milyonluk kentlere çok sıcak bakmamalarına rağmen izin verebileceklerini söylüyorlar. Bu sevindirici bir gelişme.
- Dördüncü hat demiştiniz...
TÜREL: Dördüncü hat şöyle: Otogar biliyorsunuz artık Döşemaltı'na çıkacak. Meydan son duraktan Döşemealtı'na kadar bir besleme hattı yapılan çalışmalarda olması gereği ortaya çıkıyor.  Cadde tramvayı gibi üstten gidecek. Döşemealtı'na böyle bir hat çıkıyor dördüncü etapta. Böylece bu hat yeni otobüs terminaline ve Organize Sanayi Bölgesi'ne kadar uzayacak.
 
Antalya'nın merkezi
bisikletle gezilecek
 
- Bisiklet yolları demiştiniz...
TÜREL: Biliyorsunuz parça parça bisiklet yolları var. Bunları bütünleştirme çalışmaları yapılıyor.
- Avrupa'da olduğu gibi mi?
TÜREL: Aynen öyle olacak. Bütün şehir merkezlerinde kullanılabilir halde olacak. Mesela Hasan Subaşı Caddesi'nde var ama ne başı bir yere bağlanıyor ne sonu... Şimdi onları bütünleştiriyoruz. Tabi Antbis'i geliştireceğiz. Paralı veya kart sistemiyle halkın kullanımına açık bisiklet sistemi.  Bisikleti alacak, bir diğer istasyonda da bırakabilecek. İstediği yere gidebilecek.
 
Korkuteli Kavşağı'ndan
Havalimanı'na özel yol
 
- Çevre yollarında son durum nedir? Gerçi karayolları yapıyor ama...
TÜREL: Batı Çevre Yolu bitmek üzerine, Kuzey Çevre Yolu hızla devam ediyor. Biz alternatif olarak Korkuteli kavşağından başlayıp Varsak üstünden Havalimanı yoluyla birleştirmek üzere bir çevre yolu yapacağız. Bu yol şehir içine girmeden araçları Havalimanı kavşağına doğrudan bağlayacak.
 
Konyaaltı 2018 yazına
 
- Konyaaltı Plajında ihaleye giren olmadı, 19'unda yeniden yapılacak. Sanıyorum önümüzdeki sezona yetişmeyecek...
TÜREL: Şimdiki ihalede şartları yatırımcılar açısından daha cazip olacak şekilde düzenledik. İnşallah talibi çıkar. Ama çıkmadığını varsaydığımızda bu projeyi Antalya'ya kazandırma konusundaki kararlılığımız güçlü şekilde devam eder. Yeni farklı modeller ile Antalya'ya mutlaka kazandıracağız.
- Bu sene hayata geçer mi?
TÜREL: İlk ihalemize talip çıksaydı en azından sahil kısmını bu yıla yetiştirebilirdik. Ama bundan sonra artık bu yaza yetiştirebilme şansımız çok gözükmüyor. Önümüzde çok zaman kalmadı, zaten yaz döneminde inşaat yapmak da takdir edersiniz ki zor bir iş. Fakat 2018 yazına yetiştirme gibi bir hedef ve gayretimiz mutlaka olacak. Yani 2018 yazında Antalyalılar bambaşka bir Konyaaltı sahili ile karşı karşıya kalacaklar.
 
 
Boğaçay'da inisiyatif
istiyoruz, sona geldik
 
- Boğaçay'daki gelişmeler ne durumda...
TÜREL: Taşkın önleme açısından DSİ ile ortak çalışma yaptık. Burada ayrıca Veysel Eroğlu hocamızla iki, üç kez teknik çalışma yaptık. Kendisi Türkiye'deki en önemli su mühendislerinden biridir. Yani kendilerinin ve bakanlık olarak teknik destekleri de söz konusu. Yeni yaptığımız plan ve projeye göre DSİ taşkın önleme çalışmalarına devam edecek. Geriye doğrusu üst yapısı kalıyor. Şu anda Hazine'den ve Milli Parklar'dan tahsis taleplerimiz ile ilgili çalışmalarımızı yürütüyoruz. Sona geldik. Ulaştırma bakanımızla iki saate yakın bir toplantı gerçekleştirdik. Şimdi kanuni süreçleri tamamlayarak alan tahsislerini tamamen Büyükşehir inisiyatifine alıyoruz.
Yat limanının yerini İnşaat Mühendisleri Odası'nın uyarılarını dikkate alarak değiştirdik. Yani oranın üst yapı projesi ihaleye çıkar hale geldi. Şu anda beklediğimiz, beş bakanlığı ilgilendiren alanların bize tahsis edilmesi. Burada da yüzdük, kuyruğuna geldik.
 
 
EXPO mutlaka ve mutlaka
özel sektöre bırakılmalı!
 
- EXPO bitti ama alan ne olacak?
TÜREL: Ben yönetim kurulu üyesiyim. Bütçemizden ciddi bir kaynak aktarıyoruz. Ankara'da bir toplantı yaptık, genel sekreterimiz katıldı. Bizim belediye olarak bu kadar ağır bir bütçe ile burayı işletebilme şansımız yok. Ancak bize bir kaynak aktarılarsa o zaman işletmemiz gündeme gelebilir.
Fakat ben ilk günden beri söylüyorum, buranın mutlaka ve mutlaka özelleştirme idaresi tarafından bir işletme ihalesine çıkılarak, bazı yeni fonksiyonlar da içine eklenerek, bir otel olabilir, başka bir şey olabilir, özel sektöre bırakılması. Mülkiyeti devlete ait olmak koşuluyla, belki 40-50 yıl süreyle işletme hakkının verilmesi. Yani EXPO kapılarını kapatmadı, kapatmayacak. EXPO açıldığı günkü gibi bugün de faaliyetine devam ediyor, bundan sonra da devam edecek. Alanda değişiklik yapılsa bile botanik özelliğinin mutlaka korunmasını önemsiyoruz.
 
Altı tane kapalı
otopark yapıyoruz
 
- Kentin dönüştürülmesiyle ilgili çalışmalar ve otopark sorunu...
TÜREL: Kentsel yenileme yapıyoruz. Mesela Balbey... İnşallah o mezbelelik hali tarihe kavuşacak. Antalya'nın ikinci Kaleiçi olacak. Eski belediyenin hemen arka tarafı kent müzesi haline geliyor.
Doğu Garajında 750 araç kapasitesiyle bir otopark, kültür ve çarşı merkezi ve tarihi mezarlık yapıyoruz.  Üç kapıların hemen karşısında şimdi açık otopark olarak kullanılan yere katlı otopark yapıp kapasite artışına gideceğiz. Kent müzesinin altı ve Plaza 2000'in karşısındaki açık otoparklar kapalı hale geliyor, Doğu Garajı'nın altında bir, Şarampol'un iki yakasında iki, Devlet Hastanesi'nin yanına bir tane olmak üzere toplam altı tane kapalı otoparka başlamak üzereyiz.
 
Tabela kirliliğinden
kenti kurtaracağız
 
- Birde turizm kentine hiç yakışmayan tabela kirliliği var...
TÜREL: Meclis'ten yönetmeliğimizi geçirdik. Sayıştay'a gönderdik. Sayıştay'dan nihai rapor yeni geldi. Şimdi artık bu nihai rapor kapsamında tabela yönetmeliğimizi daha yeni uygulayabilir hale geldik. Bununla ilgili inşallah gerekli adamları önümüzdeki süreçte atmayı planlıyoruz.
- Yani bir görsel rahatlama olacak mı?
TÜREL: Tabi, tabi... Onun için çalışıyoruz.
 

Etiketler:
 
Budak, Akaydın için ne dedi?
 
60 işadamı tutuklandı
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ozan alptekin 12 Ocak 2017 Perşembe 00:26

Sayın başkan sizi çok seviyoruz antalya sizinle yeniden doğdu Allah yar ve yardımcınız olsun saygılarımla

Yorumu oyla      3      3  
metro şart 11 Ocak 2017 Çarşamba 22:31

metro gelir ve boğaçay projesi olursa Antalya için harika olur.tabii bu döneme yetişmelidir. yoksa chp alırsa antalyayı yine mokoko olur

Yorumu oyla      3      3  
Dosemealtı 11 Ocak 2017 Çarşamba 21:15

Döşeme altı ve organizeye metroyu daha çabuk istiyoruz Havalimanından lira bölgesine metro, yapılıncaya kadar daha sık otobüs seferi rica ediyoruz.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sokak hayvanlarına sıcak yuva için çabalıyorlar
ANTALYA'da, dağcı, turizmci, aşçı, servis şoförü ve öğrencilerden oluşan ...
Lisede bayrak töreninde öğrenciler öğretmene saldırdı
ANTALYA Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde ...
Hırsızı öldüren sanık tahliye edildi
ANTALYA'da evine giren hırsızın arkasından tabancayla ateş ederek ölümüne ...
 
Antalya'da o ilçede kar tatili
ANTALYA'nın Korkuteli, Elmalı ve Akseki ilçelerinde kar yağışı nedeniyle ...
Yavru baykuş tedaviye alındı
ANTALYA'nın Kemer İlçesi'nde yaralı bulunan şahin ve yavru baykuş, Belediye ...
Büyükşehir Meclisi'nde Konuksever AVM tartışması
ANTALYA Büyükşehir Belediye Meclisi, Konuksever'de yer alan ve alışveriş ...
 
Bisikletle dünya turu
HOLLANDA'dan 3 yıl önce bisikletle dünya turuna çıkan 32 yaşındaki Geart ...
Türel yeni yılda yapacaklarını anlattı
Menderes Türel ile yeni yılın ilk röportajını Milliyet Akdeniz Bölge Temsilcisi Oktay Pirim'e verdi.
Türel'den gazetecilere kutlama
ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, 10 ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutladı.
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva