Tartıştığı husumetlisini tabancayla öldürdü
Tartıştığı husumetlisini tabancayla öldürdü
Erdoğan’ı dinlemeden müzakerelere kapıları kapatmam
Erdoğan’ı dinlemeden müzakerelere kapıları kapatmam
Antalya'da denizaltı heyecanı
Antalya'da denizaltı heyecanı
Antalya'nın çocuk valisi makamı devraldı
Antalya'nın çocuk valisi makamı devraldı
16 Nisan 2020 Perşembe - 11:16

Turizmcilerden 7 maddelik talep

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), 36'ncı Grup Oteller ve Konaklama Yerleri Meslek Komitesi, özellikle küçük otel ve pansiyonlar için KGF, işe başlama ve yenilenme kredileri, borçların özel bir yasayla ertelenmesi ve koruma amaçlı minimum fiyat sistemi taleplerinin olduğu bir rapor hazırladı.

Turizmcilerden 7 maddelik talep
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

ATSO 36'ncı Grup Oteller ve Konaklama Yerleri Meslek Komitesi'nin hazırladığı 7 maddelik raporda, koronavirüs sürecinde turizm sektörünün yaşadığı sorunlar, talepler ve turizm sektörünün yaşaması öngörülen değişime ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu. Rapor ilgili bakanlıklara ulaştırılması için komite üyeleri tarafından ATSO Yönetim Kurulu'na sunuldu.

KÜÇÜK OTELLERE KGF VE İŞE BAŞLAMA KREDİSİ

İşyerleri kapalı olan küçük işletmelere Kredi Garanti Fonu (KGF) ve TOBB destekli işe başlama kredisi talep edildi. Bu kredi paketinin diğer paketlerden ayrı planlanması istendi. Küçük oteller, pansiyon ve aile işletmelerinin ayakta kalması halinde yerel tedarikçilerden mal alacağı, şehir merkezinde yaşayanlara istihdam ve şehir esnafına büyük yarar sağlayacağı kaydedildi. Bu kredinin kullanımını, yüksek cirolu şirketlerin kullanımına kapatmak için sicile bakılmaksızın küçük oteller, pansiyonlar ve aile işletmelerine cirosu 500 bin TL'ye kadar olan küçük işletmelere faizsiz 50 bin TL, 1 milyona kadar olanlara 100 bin olarak planlanması istendi.

KGF DAĞITIMI BİR AN ÖNCE BAŞLAMALI

Komite raporunda, 25 Mart'da açıklanan kamu bankalarından kullanıma açılan KGF'lerin üzerinden 3 hafta gibi bir süre geçtiğine işaret edilerek, “Bu krediye en çok ihtiyaç duyan otelcilerin büyük bir çoğunluğuna ulaşmadığı görülmüştür. Bu kredilerin ivedilikle ihtiyacı olan şirketlere ulaşması, sektörün ayakta kalabilmesi için hayati önem taşımaktadır. Her geçen gün bu süreçte zaten çok büyük stres altında olan sektörü daha da zor duruma sokacaktır" denildi.

MİNİMUM FİYAT SİSTEMİ

2020 sezonunda küçük turizm işletmelerini koruma amaçlı olarak minimum fiyat uygulanmasının hayata geçirilmesi talep edilen raporda, “Arzın talebin çok üstünde olduğu bu dönemde bahse konu sistem uygulanmazsa 3, 2, 1 yıldızlı tesislerin ve pansiyonların ayakta kalma şansı yoktur. Talep konusu minimum fiyat sisteminin sektörün bütün paydaşları ile acilen görüşülüp uygulanması çok büyük önem arz etmektedir" ifadelerine yer verildi.

PAKET TEKRAR DEĞERLENDİRİLMELİ

Hükümetin 18 Mart tarihinde açıkladığı tedbir paketinde konaklama sektörünü ilgilendiren maddelerin tekrar değerlendirilmesi istendi. Komite raporunda, konaklama vergisinin Kasım ayına kadar uygulanmaması, otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemelerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için 6 ay süreyle ertelenmesinin komite tarafından önerilmediği, bahse konu taleplerin herhangi bir komite toplantısında da bahsinin bile geçmediği kaydedildi.

LİSTE PAYLAŞILSIN

Raporda, irtifak hakkı ertelemesinden faydalanan konaklama sektöründeki işletmelerin listesinin paylaşılması talep edildi. “Halkın arazilerine yapılan işletmeler için istenilen irtifak hakkı ertelemesinden yararlanan konaklama sektöründeki işletmelerin ve bu işletmelerin üst kullanıcılarının listesi, kiralama bedelleri ve sürelerinin açıklanması için sorumlu bakanlıklara yazı yazılması önerilmiştir" denildi.

ARABULUCUK SİSTEMİ

İşletmeci ve mülk sahipleri için arabuluculuk sistemi getirilmesi de istendi. İşletmeci ve mülk sahibinin arabuluculuk sistemi ile anlaşması teşvik edilerek kira tutarında en az 1 yıllık yüzde 50 indirim yapılması, kira stopaj vergisinin ve açık olan işletmelerin mülk sahiplerinin kira gelir vergisinin 2020 yılı boyunca alınmamasının sağlanması talep edildi.

ÖLÜM- KALIM MAÇI BENZETMESİ

2020 yaz sezonunun çok düşük seviyede başlaması ve yine düşük sayılarla devam edeceğinin kaçınılmaz olduğu vurgulandı. İstihdamın önemliliği kadar Türk turizminin kalite ve seyrinin belirlenmesi için radikal kararlarla sektörün devamlılığının sağlanması istenerek, “Sezon iç pazarla sınırlı kalırsa diğer etkenlerle geçtiğimiz yılların verilerine göre toplam yatak kapasitemizin ancak yüzde 25 civarında dolulukla seyredeceği hesaplanabilir. Bu öngörünün gerçeklemesi ile 2020 sezonunun oteller aralarında bir ölüm- kalım maçına döneceği gerçeğini önümüze getirmektedir. Bu ölüm- kalım maçında farklı iş kollarından beslenen sermaye gruplarının ayakta kalarak yıllarını Türk turizminin içinde geçiren müteşebbis iş insanlarının birikimlerini, kiralama veya mülk edinerek oluşturdukları işin el değiştirmesi ve farklı sermaye grupları tarafından ele geçirilmesinin engellenmesi gerekmektedir" denildi.

YENİLENME TEŞVİĞİ

Bu sebeplerle, istihdam baskısı ile bütün otellerin açık olduğu bir sistem yerine kapalı kalmayı tercih eden otellere teşvikler verilmesi ve topyekün zarar ihtimalini ortadan kaldırarak 2021- 2022 yıllarını kapsayan sistemli bir kalkınma planlanması gerektiği belirtildi. Bu kapsamda, 2020 sezonunda kapalı olan veya tesisini kapalı tutacak olan işletmeler için 2021 Mayıs'a kadar yapılacak yenilenme yatırımının teşvik kapsamına alınarak fatura karşılığı uygun kredilerle desteklenmesi istendi.

BORÇLARIN ERTELENMESİ İÇİN ÖZEL YASA

Ayrıca 2020 sezonunda kapalı olan veya tesisini kapalı tutacak olan işletmelerin devlet veya şahsi borçlarını özel bir yasa ile 2021 Mayıs ayına kadar ertelenecek özel bir kredi planlanması gerektiği de belirtilen raporda, “Konaklama sektörü dışında başka iş kolu olmayan şirketlere fırsat önceliği sağlanmalı. Kamu çalışanları ve öğrencilerin bu tesislerde tatil veya konaklamaları desteklenmeli. Sektörün bu dönemlerden en az zarar ile çıkabilmesi için taleplerimizi ve çözüm önerilerimizi bilgilerinize arz eder, ilgi ve yardımlarınızı istirham ederiz" denildi.

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

 
Antalya'da 3427 kişiye işlem yapıldı
 
Anadolu Ateşi, gün sayıyor
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ali 16 Nisan 2020 Perşembe 13:38

Yerle bir olurlar inşallah kahpe kalleşler

Yorumu oyla      1      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Turizmde sozonun açılış tarihi konusunda kafalar karışık
Turizmde sezon ne zaman başlayacak. Turizmciler bu konuda değişik tarihler ...
'Koronavirüs sonrası turizmde talepler değişecek'
AKDENİZ Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan ...
Bu yaz Almanya'dan turist gelecek mi?
Turizm sektörü 2020 sezonunun ne zaman başlayacağını merak ederken, Türkiye'nin ...
 
Turizmde umutlar yaza kaldı
AKTOB Başkanı Erkan Yağcı, Türkiye'nin 2023'e sağlam bir vizyonla gittiği ...
Bakan Ersoy ertelenen turizm sezonu için yeni tarih verdi
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turizm sezonuyla ilgili olarak, ...
Doktoru yanılttı mı?
Antalya’da 30 yıldır turizme hizmet veren ve bugün yaşamını yitiren BETUYAB ...
 
Antalya turizmcisi yasta... Bekir Akkaş vefat etti...
Turizm dünyasının duayen isimlerinden Bekir Akkaş, 64 yaşında hayata veda ...
Turizmcilerden Bakan Ersoy'un açıklamasına destek
KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un, koronavirüs salgını dolayısıyla ...
Koronavirüs nedeniyle otellerin açılışı nisan sonuna ertelendi
TÜRKİYE Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Sururi Çorabatır, bütün ...
 
Dursun Gündoğdu
Kepez yeniden AKP’ye geçer mi?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva