Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Korhan Berzeg’i arama çalışmaları 316’ncı günde
Korhan Berzeg’i arama çalışmaları 316’ncı günde
5 Mayıs 2021 Çarşamba - 09:26

Turizmcilerin gözü Sümela Manastırı'nda

TÜRKİYE'nin önemli tarihi, turistik ve inanç mekânlarından olan Trabzon'un Maçka ilçesindeki Sümela Manastırı'nda sürdürülen restorasyon ve 'yamaç ıslah çalışması'nda sona gelindi. Turizmciler manastırın açıklandığı gibi temmuz ayında ziyarete açılmasını beklediklerini belirtti.

Turizmcilerin gözü Sümela Manastırı nda
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Türkiye'nin önemli tarihi, turistik ve inanç mekanlarından olan, yerli ve yabancı binlerce turistin ziyaret ettiği Maçka'daki Karadağ eteklerinde bulunan tarihi Sümela Manastırı'nda, 5 yıl önce başlatılan restorasyon çalışmalarında sona geliniyor. Manastırda, kaya ve buz kütlelerinin düşerek olumsuzluğa yol açmaması için endüstriyel dağcılardan oluşan özel ekiple sürdürülen 'yamaç ıslah çalışması'nın büyük bölümü tamamlandı. Manastırda, yamaçta tehlike yaratan kayalar düşürülerek, riskli bölgeler çelik ağlarla kaplandı. Manastır odaların restorasyonunun tamamlanmasıyla temmuz ayında ziyarete açılması bekleniyor.  

‘TEMMUZ AYINDA MUTLAKA AÇILMALI’

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Doğu Karadeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Hasan Volkan Kantarcı, Sümela Manastırı'nın açılış tarihi için temmuz ayının başının işaret edildiğini belirterek, “Burada nelerin yapıldığını görüyor ve hak veriyoruz ama diğer taraftan da şimdiye kadar açılmasıyla ilgili ciddi beklentilerimiz vardı. Netice itibariyle temmuz başında mutlaka açılması gerekiyor. Bakanlığın da yaptığı son açıklama,  Temmuz ayının başında açılacağı yönündeydi. Açıldıktan sonra şapel ve bazı öğrenci odaları gibi bölümlerin restorasyon çalışmaları bir taraftan devam ettirilebilir. Yüzde yüz olarak açılmayabilir ama büyük kısmı ziyarete açılmış olacak” dedi.

‘SÜMELA OLMAZSA OLMAZ’

Manastırın kapalı kaldığı süreçte yaşanan kaybın telafisi için belirlenen tarihte açılmasını istediklerini söyleyen Kantarcı, “Sümela olmazsa olmaz. Karadeniz ve Trabzon dediğiniz zaman tarihi eser anlamında en popüler ve bilindik nokta Sümela Manastırı. Bunun yanında, Kızlar Manastırı'nın açılması gibi başka ihtiyaçlı olduğumuz hususlar da var. Bu konuda Büyükşehir belediye başkanımızın da açıklaması var. İç kısımdaki restorasyon çalışmaları tamamlandı ve bunun da sezon itibariyle açılacağı hususunda beklentimiz var. Sümela’nın bugüne kadar kapalı olması, geçmiş dönemlerde açılıp tekrar restorasyon ve kaya düşmelerinden dolayı kapatılması bizim için handikap oldu. Bu sene itibariyle kesinlikle ziyarete açılmış olması bekleniyor ve bu şekilde taahhütler var” diye konuştu.

‘BU MAKUL GÖRÜLÜR BİR KAPANMA DEĞİL’

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) emekli öğretim üyesi, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş,  alanda restorasyon çalışmasının uzun sürdüğünü belirterek, “Manastır, restorasyon ve kaya düşmesi tehlikesi gerekçesi ile yıllardır kapalı. Bu makul görülür bir kapanma değil. İlk kaya düşme tehlikesi gündeme geldiği zaman restorasyon çalışması adı altında kaya üzerinde patlatma çalışmaları yapıldı. Patlatma yanlış bir çalışma. Bugün yapılan paketleme ve çelik halatlarla örme çok daha doğru olan bir yöntem. Patlatma yeni kaya düşmelerine sebebiyet verecekti ve öyle de oldu zaten. Bin 100 tonluk kama şeklindeki kayanın çatlamasının en büyük nedeni başta yapılan patlatmaydı. Bugün 24 dağcı ve 4 mühendisin çalıştığı bir yerde 5 yıl süre ile restorasyonun sürmemesi gerekirdi” dedi.

‘KAYA DÜŞMESİNİN ÖNÜNE GEÇMEK MÜMKÜN DEĞİL’

Kaya düşmesini engellemenin mümkün olmadığını kaydeden Bektaş, “Kaya düşmesi zaten jeolojik bir olay ve bunun önüne geçmek mümkün değil. Bugün zaten Sümela Manastırının bulunduğu alan doğal kaya düşmelerinin oluşturduğu mağaralardan meydana geldi. O alanda 3 doğrultuda kırık mevcut. Bu kırıklar sürekli olarak çalışıyor. Restorasyon bugün bitse de alanın sürekli gözlemlenmesi gerekir. Önümüzdeki günlerde her yağışlı mevsimden sonra kaya düşmesi oluşabilecek alanların haritalanması gerekiyor. Alanda kayalara ne kadar çok müdahale olursa o kadar çok kaya düşmesi olacak. Alandan bir kayayı çektiğinizde dağın bütün yapısı bozuluyor. Ve dağda oynamalar oluşuyor. Çelik tellerle bohçalama ve sabitleme en iyi yapılan çalışmadır” diye konuştu.

SÜMELA MANASTIRI

Maçka'da Karadağ'ın Altındere Vadisi'ne bakan eteğinde, yaklaşık 300 metre yükseklikteki ormanlık alanda kayaların oyulmasıyla yapılan Sümela Manastırı, halk arasında 'Meryem Ana' adıyla da biliniyor. Hakkında çeşitli rivayetler de bulunan ve kuruluşu bilimsel verilere göre 13'üncü yüzyıla uzanan tarihi manastırda, hizmet birimleri, misafirhane, mutfak ve ayazmanın dışında toplam 72 oda bulunuyor. 88 yıl aranın ardından, manastırda 2010 yılında binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen ayini, Fener Rum Patriği Dimitri Bartholomeos yönetmişti.

SUMELA MANASTIRININ BULUNDUGU DAGIN YAMACI CELIK AGLARLA ORULUYOR FOTO:TRABZON DHA

SUMELA MANASTIRINDA CALISMALARIN BITIRILIP YENI TURIZM SEZONUNA YETISTIRILMESI BEKLENIYOR FOTO:TRABZON DHA

TURSAB DOGU KARADENIZ BOLGE YURUTME KURULU BASKANI HASAN VOLKAN KANTARCI TURIZMCILERIN SUMELA MANASTIRININ TEMMUZ AYINDA ACILMASINI ISTEDIKLERINI SOYLEDI FOTO:TOLGA SAGLAM DHA

SUMELA MANASTIRINDA RISKLI KAYALARIN ETRAFI CELIK AGLARLA KAPATILIYOR FOTO:TRABZON DHA

SUMELA MANASTIRINDA RESTORASYON VE TADILAT CALISMALARI YAPILIYOR FOTO:TRABZON DHA

SUMELA MANASTIRINDA YAMACLARA CELIK AGLAR ORULUYOR FOTO:TRABZON DHA

TRABZON'UN MACKA ILCESINDEKI SUMELA MANASTIRINDA RESTORASYON VE YAMACLARDA TEHLIKE OLUSTURAN KAYA TEMIZLIK CALISMASI SURUYOR. FOTO: ALEYNA KESKIN (DHA) (ARSIV)

TRABZON'UN MACKA ILCESINDE YER ALAN TARIHI SUMELA MANASTIRI. FOTO: DHA-ARSIV

Tolga SAĞLAM-Selay SAYKAL/TRABZON,(DHA) 

 
Bomba gibi patlayan düdüklü tencere hastanelik etti
 
Antalyaspor ligdeki son deplasman maçında puan almayı hedefliyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bomba gibi patlayan düdüklü tencere hastanelik etti
ERZURUM'da 16 yaşındaki Semanur Gültekin, evde çorba pişirilen düdüklü ...
Samsun'da 'filitresiz' maske tehlikesi
SAMSUN'da denetimler sırasında simitçi, çantacı, telefoncu gibi işyerlerinde ...
Elektrik akımına kapılınca ayak tabanları patladı
AĞRI'da hayvan otlatırken, direkten aşağı sarkan yüksek gerilim hattının ...
 
İstanbul'da suç örgütüne operasyon: Çok sayıda gözaltı
İSTANBUL Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından ...
Hırsızlık şüphelisi iki kardeş, bıçaklı saldırıda yaralandı
ADANA'da kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce bıçaklanan hırsızlık şüphelisi ...
40 yaş üstü avukatlara aşılama önceliği
TÜRKİYE Barolar Birliği (TBB), 40 yaş üstü avukatlara koronavirüs aşı ...
 
Beyoğlu'nda gecekondu alev alev yandı
BEYOĞLU'nda bir gecekonduda çıkan yangın korku ve paniğe neden oldu. Anne ...
Suçlanan 'Eller' ile ilgili ifadenin tam metni...
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, göreviyle ilgili ...
Kadir İnanır’dan Bakan Soylu’ya; 'Orada barışa teşvik var'
Kadir İnanır, HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın kitabından ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva