Antalya'da 1 Mayıs...
Antalya'da 1 Mayıs...
Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
Anadolu Nefesli Beşlisi'nden dünya müzikleri
Anadolu Nefesli Beşlisi'nden dünya müzikleri
Hadise'den 'Aşk var mı' yanıtı
Hadise'den 'Aşk var mı' yanıtı
26 Aralık 2022 Pazartesi - 11:40

Turizmde sıralama değişti; Türkiye dünya 3'üncüsü

PANDEMİ döneminde hayata geçirilen 'Güvenli Turizm Sertifikasyonu' ile turizmde yeni atılım yapan Türkiye, tarihinde ilk kez İtalya'yı geçerek dünyada en çok turistin geldiği 3'üncü ülke oldu.

Turizmde sıralama değişti; Türkiye dünya 3 üncüsü
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Dünya turizminde uzun yıllar ilk 10'da son yıllarda ilk 5 içinde yer alan Türkiye, bu yıl ilk defa ilk 3 içine girmeyi başardı. Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, Dünya Turizm Örgütü'nün (UNWTO) 2022 yılı 9 aylık turizm verileri ile 2019 aynı dönem rakamlarını kıyasladığı raporla ilgili bilgi verdi. Yavuz, dünya turizm sıralamasında bu yıl önemli değişiklikler olduğunu söyledi. Pandemi öncesi ilk 10'da yer alan bazı ülkelerin dışarıda kaldığını dile getiren Yavuz, yeni ülkelerin ise listeye girdiğini söyledi.

TÜRKİYE, İTALYA'YI GERİDE BIRAKTI

Türkiye'nin, İtalya'yı geride bırakarak tarihinde ilk kez dünya 3'üncülüğüne ulaştığını açıklayan Yavuz, "Henüz resmi rakamlar netleşmemekle birlikte UNWTO ülkelerinin 2022 Ocak-Eylül dönemindeki turist sayılarının 2019'a göre oranları yayımladı. 9 aylık veriler, yıl sonuna dair bir fikir vermesi açısından önemli. Çalışmamın temelini kesinleşmiş bu sayılar oluşturuyor. Henüz yayımlanmayan ekim-kasım-aralık aylarını eldeki verilerle aynı oranlarda hesaplayıp, yıl sonu simülasyonu oluşturdum" dedi.

'PANDEMİ, DÜNYA TURİZMİNİ 10 YIL GERİ GÖTÜRDÜ'

Bu yıl dünya genelinde pandemide yaşanan kaybın yüzde 70'ten yüzde 30-35'e indiğini belirten Yavuz, "2022'de yaklaşık 1 milyar kişi seyahat etti. 2021'de 447 milyon, 2020'de 409 milyon turist mevcut. 2022'de, bu iki yılın toplamından daha çok kişi seyahat etti. Dünya genelinde ancak 2011'in sayısı olan 1 milyar 3 milyona ulaşılabildi. Pandemi, dünya turizmini 10 yıl geri götürdü" diye konuştu.

AKDENİZ ÖNE ÇIKTI, İLK 10'DA 6 ÜLKE

Pandeminin en çok Doğu Asya ve Pasifik bölgelerini vurduğunu, en hızlı toparlanmanın Avrupa'da yaşandığını anlatan Yavuz, "Avrupa hem en çok turist üreten hem en çok turist alan bölge oldu. 'Avrupalı Avrupa'ya seyahat etti' diyebiliriz. Pandemiyi atlatamayan Çin ve Tayland turizmden tamamen çekildi. ABD yüzde 40 civarında kayıpla üçüncülükten beşinciliğe düştü. Dünya turizminin en önemli destinasyonu olan Akdeniz'den 6 ülke ilk 10 içinde yer aldı" dedi.

EN AZ KAYIP TÜRKİYE'DE

Türkiye'nin neredeyse 2019 rakamlarına ulaştığını, pandemi öncesine göre kaybı en az olan ülke olduğunu açıklayan Yavuz, "Türkiye ile birlikte Portekiz ve Yunanistan tek haneli kayıp ile yılı bitiren ülkeler oldu. İtalya yüzde 20-25 kayıpla üçüncülüğü Türkiye'ye kaptırdı. Türkiye 2021'de yakaladığı İtalya'yı, 2022'de geçti. Buna göre; bu yılın en çok turist alan ilk 3 ülkesi Fransa, İspanya, Türkiye olarak sıralandı. İsrail ve Yunanistan, ilk kez ilk 10 içinde yer buldu" diye konuştu.

'GURUR VERİCİ SONUÇ'

UNWTO'nun oran olarak açıkladığı verilere göre ilk 10 ülkeyi sıralayan Yavuz, "Fransa 82 milyon, İspanya 74 milyon, Türkiye 51 milyon, İtalya 50 milyon, ABD 50 milyon, Meksika 40 milyon, Yunanistan 29 milyon, İngiltere 28 milyon, İsrail 27 milyon, Almanya 25 milyon. Pandemi birçok ülkenin turizmine ağır hasarlar verirken, Türkiye'nin pandemi öncesine dönmek ile kalmayıp ilk 3'te girmesi tabi ki gurur verici bir sonuç" dedi.

'2023 DAHA BEREKETLİ OLACAK'

Türkiye'nin başarısında sektörün büyük payı olduğunu belirten Yavuz, "Rusya-Ukrayna savaşı dolayısıyla hava sahası kapandığından Rus ve Ukraynalı misafirlerin Türkiye dışında tatil seçenekleri oldukça sınırlıydı. Bu yıl Türkiye'ye 5 milyon Rus, 630 bin Ukraynalı misafir geldi. Pandemi ve savaş nedeni ile gerçekleşen fiyat artışları İtalya ve İspanya'da kayıplara yol açarken, turistlerin önemli bir kısmı rotasını bu ülkelerden Türkiye, Yunanistan ve Portekiz'e çevirdi. Birçok ülkede yaşanan personel sıkıntısı uçak iptallerine kadar gitti hatta açılamayan oteller üzerine eklenince önemli kayıplar kaçınılmaz oldu. Uzak destinasyonlar gerek ekonomik nedenlerden gerekse pandemi endişesinden dolayı çok kan kaybetti. 2023 daha bereketli bir yıl olacak. Türkiye artık dünya turizminin tartışılmaz ülkelerinden biri. Bundan sonra rakibimiz, İspanya" diye konuştu.

PANDEMI DONEMINDE UYGULANAN GUVENLI TURIZM SERTIFIKASYONU ILE TURIZMDE YENI BIR ATILIM GERCEKLESTIREN TURKIYE, 2022 SON VERILERINE GORE, TARIHINDE ILK KEZ ITALYA'YI GECEREK, DUNYADA EN COK TURISTIN GELDIGI UCUNCU ULKE OLDU.(FOTO:ANTALYA-DHA)

PANDEMI DONEMINDE UYGULANAN GUVENLI TURIZM SERTIFIKASYONU ILE TURIZMDE YENI BIR ATILIM GERCEKLESTIREN TURKIYE, 2022 SON VERILERINE GORE, TARIHINDE ILK KEZ ITALYA'YI GECEREK, DUNYADA EN COK TURISTIN GELDIGI UCUNCU ULKE OLDU.(FOTO:ANTALYA-DHA)

PANDEMI DONEMINDE UYGULANAN GUVENLI TURIZM SERTIFIKASYONU ILE TURIZMDE YENI BIR ATILIM GERCEKLESTIREN TURKIYE, 2022 SON VERILERINE GORE, TARIHINDE ILK KEZ ITALYA'YI GECEREK, DUNYADA EN COK TURISTIN GELDIGI UCUNCU ULKE OLDU. ANTALYA KENT KONSEYI TURIZM CALISMA GRUBU BASKANI RECEP YAVUZ, DUNYA TURIZM ORGUTU'NUN (UNWTO) ACIKLADIGI TURIZM ULKELERININ 2019 YILI SAYILARINA GORE DEGISIM ORANLARINA ILISKIN RAPORUNU DERLEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Mehmet ÇINAR/ ANTALYA, (DHA)

 
Büyük Menderes Nehri çöplüğe döndü
 
Kayıp Alzheimer hastası ölü bulundu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Turizm yatırımcısının gözü yine Antalya'da...
Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, kasım ayında 16 tanesi komple ...
Alkaya: 2023'e yeni pazarlara ulaşmış bir yıl olarak bakıyoruz
ANTALYA'nın Serik ilçesinde 5 yıldızlı bir otelin Genel Müdürü Zafer Alkaya, ...
Savaşa rağmen 134 bin Ukraynalı Antalya'ya tatile geldi
TURİZM sektöründe bu yıl büyük etki yapan Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle, ...
 
Onur konuğu olarak kürsüye çıktı ev sahibi gibi konuştu
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, onur konuğu olduğu ...
Antalya turizmi, 'rekor yıl' 2019'u 2023'te geçmeyi hedefliyor
ANTALYA Valisi Ersin Yazıcı, şu anki rezervasyonlara göre, turizmde çok ...
Antalya’da 8 otel yenilemeye giriyor, 3 yeni otel geliyor
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, ekim ayına ait yatırım teşvik belgelerini ...
 
Antalya turizminde 'altın sonbahar'
TÜRKİYE'de yabancı turistin en çok ağırlandığı Antalya'da, ekim ve kasım ...
Antalya turizmi, tüm yılların en iyi kasım ayını yaşadı
ANTALYA Valisi Ersin Yazıcı, 2022'nin 11 ayında kente hava yolu ile 13 ...
Kültür ve Turizm Bakanlığı'na 58 sözleşmeli personel alınacak
RESMİ Gazete'de yayımlanan ilana göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı, 58 ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Yakınlaşma olur mu?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva