Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
17 Şubat 2024 Cumartesi - 12:28

Türk Savunma Sanayi, yurt dışına 10,2 milyar dolarlık sözleşme imzaladı

CUMHURBAŞKANLIĞI Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Güngör, Türkiye'nin savunma ve havacılık ihracatının 2023 yılında yüzde 27'lik artışla 5,5 milyar dolara ulaştığını belirtti.

Türk Savunma Sanayi, yurt dışına 10,2 milyar dolarlık sözleşme imzaladı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı'nın Antalya'da düzenlenen 'Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı'nın ikinci gününde Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Türkiye'nin savunma sanayisindeki gelişmelerini anlattı. Uluslararası ilişkiler ve siyasete değinen Prof. Dr. Haluk Güngör, Rusya-Ukrayna savaşının, NATO'nun ve Avrupa'nın adeta unutmaya başladığı konvansiyonel tehditleri yeniden gündeme getirdiğini söyledi. Dünyadaki güvenlik ortamına bakıldığında Ukrayna dışında 56 ülkede 2022 yılı itibarıyla silahlı çatışma yaşandığını belirten Prof. Dr. Güngör, bunların üçünde Ukrayna, Myanmar ve Nijerya'da 10 binin üzerinde yaşamın yitirildiğini kaydetti. NATO'nun Vilnius Zirvesi'nde müttefik ülkelerin, özellikle Rusya-Ukrayna savaşından çıkan dersler ışığında, çok önemli bir bildirge üzerinde anlaştıklarını açıklayan Prof. Dr. Haluk Güngör, bu bildirgeyle, savaş ekonomisi mantığına hızla geçiş yapabilmenin amaçlandığını söyledi.

NATO'NUN UKRAYNA'DAN ALDIĞI ÜÇ DERS

NATO müttefiklerinin Ukrayna'da sahadan aldıkları üç önemli ders bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Güngör, "Bir, Rusya gibi bir konvansiyonel tehdit karşısında sıcak çatışma ortamında ihtiyaçların hızlıca üretilip teslim edilebileceği bir savunma sanayii kapasitesinin tesisi. İki, savunma üretim zincirlerinin özellikle müttefikler arasında iş birliğinin geliştirilmesi suretiyle hızlandırılması, var olan sorunların tespit edilip elimine edilmesi. Üç, müttefiklerin NATO standartlarında ürettikleri ekipman ve mühimmatın birbiriyle çalışabilirliğinin geliştirilmesi. Bu acil ihtiyaçlar, Avrupa savunma ve güvenlik ortamının ve devletlerin savunma harcamalarına ve iş birliğine bakışlarının süratle değişmesine neden olmuştur" dedi.

NATO İHALELERİ İÇİN TÜRK FİRMALARA ÇAĞRI

NATO ülkelerinin yüzde 2'lik oran taahhüdünün, savunma bütçelerinde çok büyük artışlara neden olacağına dikkati çeken Prof. Dr. Güngör, bunun da NATO'yu üyeleri ve ortaklıklarıyla 50 ülkelik büyük ve küresel bir pazara dönüştürdüğünü dile getirdi. NATO Savunma Yatırım Programı'nın, Askeri Bütçe ve Sivil Bütçesi için 2024 yılında 8 milyar euroluk kaynak ayrılmışken, bunun 2028'e kadar 17 milyar euroya çıkarılacağını söyleyen Prof. Dr. Güngör, şu çağrıda bulundu: "Tüm firmalarımıza NATO ihalelerine katılım için kendilerine yüksek hedefler koymalarını özellikle öneriyorum. NATO'nun hem uzun vadeli geliştirme programlarına hem de hazır alım ihalelerine firmalarımızın büyük önem vermesi gerekmektedir. Başkanlık olarak NATO ihaleleri ve iş imkanları konusunda sanayi farkındalığını artırıcı çalışmalar yapacağız. Fakat asıl görev, ürünlerini NATO pazarına sunacak olan firmalarımıza düşmektedir. Üretici firmalarımız eskiden devletin gönderdiği ihale duyurularıyla yetinmek zorunda kalabiliyordu. Fakat şimdi NATO'nun irili ufaklı pek çok ajansı, komutanlığı ve karargahı kendi web sayfası üzerinden duyurusunu yaptığı ihaleler açmaktadır. Firmalarımıza mesajım şudur; Türkiye NATO'nun büyük ve saygın bir üyesidir. Kurallara, şartnamelere uygun hazırlanıp teklif sunduğunuz ihalelerde şansınız diğer üyelerle eşit olacaktır."

DÖRT FİRMA SIPRI TOP 100 LİSTESİNDE

Son olarak SIPRI'nin yayınladığı listede geçen yıl itibarıyla Aselsan, Baykar, TUSAŞ ve Roketsan olmak üzere dört firmanın, SIPRI Top 100 içine dahil edildiğini açıklayan Prof. Dr. Haluk Güngör, "Bu listede ABD'nin 42, Çin'in 8, İngiltere'nin 7, Fransa'nın 5, Almanya'nın ve Türkiye'nin 4'er firmayla yer alması da aslında bugün geldiğimiz noktayı daha iyi göstermektedir. Konvansiyonel krizlerin savunma harcamalarını artırdığı bir dünyada, özellikle müttefiklik ilişkisi içinde olduğumuz Avrupa'da artan talebi, yüksek teknolojiyle, kaliteyle, uygun maliyetle ve süratle karşılayabilecek bir avuç ülkenin içerinde bulunmaktayız. Bu Türkiye'nin önemine, gücüne ve tarihi sorumluluğuna dair çok şey anlatmaktadır. Türk savunma sanayisi, gelişen teknolojisi ve artan ihracat kapasitesiyle, dünya çapında pek çok ülkenin imreneceği bir seviyeye ulaşmıştır" diye konuştu.

'SAVUNMA SANAYİİ 185 ÜLKEYE 230 ÇEŞİT ÜRÜN İHRAÇ ETTİ'

Türkiye'nin savunma sanayisinde son 22 yıldaki gelişimini de anlatan Prof. Dr. Haluk Güngör, şöyle konuştu: "2002 yılında sadece 248 milyon dolar olan savunma ve havacılık ihracatımız yıldan yıla katbekat artmaktadır. 2022 yılında 4 milyar 364 milyon dolar olan savunma ve havacılık sanayi ihracat rakamımız 2023 yılında yüzde 27'lik artışla 5,5 milyar dolara ulaştı. İnsansız hava araçları başta olmak üzere helikopterler, kara araçları, deniz araçları, silah ve mühimmatlar, füze sistemleri, elektronik sistemler ve radar sistemleri üreten firmalarımız 2023 yılında toplam değeri 10 milyar 240 milyon doları aşan sözleşmeler imzaladılar. Savunma sanayimiz son 10 yıl içinde dünyanın dört bir yanına, farklı coğrafyalarda 185 ülkeye 230 çeşit ürün ihraç etti. Türkiye'de kilogram başına ihracat tutarı ortalamada 1,57 dolarken, savunma sanayimiz geçen yıla oranla kilogram başına ihracat değerini yüzde 14 artırarak 65 doları aşmış ve Türkiye ekonomisine ve dolaylı olarak toplumsal refaha yüksek bir katkı sağlamıştır." Konferans, öğleden sonraki oturumların ardından yarın kapanış konuşmalarıyla sona erecek.

Mehmet ÇINAR- Mehmet KILIÇASLAN/ANTALYA, (DHA)

 
Bakan açıkladı: Hesaplara yatıyor
 
Bakan Yerlikaya: İstanbul'da 1663 torbacı yakalandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalyaspor Futbol Okulu Denizli'de
ANTALYASPOR Futbol Okulu, Kocaeli, Burdur, Gaziantep, Diyarbakır ve İran'da ...
Antalya'da sağanakta yıkılan kale suru değil, kaçak yapıymış
ANTALYA'da etkili olan sağanak ve fırtınada kentin tarihi kale surlarından ...
Antalya merkezli 'Kafes-39' operasyonunda 14 şüpheli tutuklandı
ANTALYA'nın Manavgat ilçesi merkezli Adana, İzmir ve Konya'da eş zamanlı ...
 
Aşevinden içleri ısıtan destek
Antalya’da Muratpaşa Belediyesi, su ve sel baskınlarının yaşandığı mahallelerde ...
Denizi kirleten tekne sahibine para cezası
Antalya Balıkçı Barınağı'nda karaya çekilen ve bakımı yapılan bir teknede ...
Selden 5 gün sonra geldi
KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya'da, sağanakta su dolan ...
 
Antalya merkezli suç örgütü operasyonunun 13 şüphelisi adliyede
ANTALYA'nın Manavgat ilçesi merkezli Adana, İzmir, Konya illerinde suç ...
Antalya'da Bahar sergisi
AZİZE Kahraman Halk Eğitimi Merkezi'nce (AKHEM) 'Hoş Geldin Bahar' ismiyle ...
Antalya'da 'Sonsuzluk' sergisi
ANTALYALI sanatçı ve sanatseverler, İstanbullu ressam Arzu Tecer'in 'Sonsuzluk' ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva