AKM'de klarnet keyfi
AKM'de klarnet keyfi
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
6 Haziran 2011 Pazartesi - 12:16

Türkiye’de kaç Türk, kaç Kürt var

KONDA Araştırma Şirketi'nin 'Biz kimiz' araştırmasına göre, nüfusun yüzde 78'i Türk, yüzde 18'i Kürt ve Zaza'lardan oluşuyor. 3 milyon 500 bin Türk ile Kürt ise akraba çıktı.

Türkiye’de kaç Türk, kaç Kürt var
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Konda Araştırma Şirketi tarafından ilki 2006 yılında yapılan "Biz Kimiz/Toplumsal Yapı Araştırması" çalışmasının 2010'da yeni verilerle güncellenen hali "Kürt Meselesinde Algı ve Beklentiler" adlı araştırması İletişim Yayınları tarafından yayınlandı. 'Kürt Meselesi'nde algı ve beklentiler' isimli kitap, KONDA araştırma şirketinin biri Eylül 2006, diğeri Temmuz 2010'da yaptığı iki ayrı araştırmadan yola çıkılarak hazırlandı.

Eylül 2006 tarihinde Türkiye genelinde toplam 47 bin 958 kişiyle, Temmuz 2010'da 10 bin 393 kişiyle yapılan araştırma, 59 il, 374 ilçe, 902 mahalle ve köyde gerçekleştirildi. Araştırmada, "Son yıllarda Kürt açılımı gibi konularda eksikliklerini bir yana bırakırsak, cesur adımlar atan ve liberal bir söylem kullanan AK Parti; değişimi engellemeye çalışıyor görünümü veren ise CHP oldu. Bir anlamda bu konularda AK Parti yönetiminin toplumun ve tabanının önünden gitmeye çabaladığını, CHP'nin ise geriden gittiğini söylemek yanlış olmaz. Ancak son dönemde CHP liderliğinin de değişimin önünde olmak arzusunu gösteren bir söylem kullanmaya başlaması, bu konuda olumlu bir gelişme. Tabii belirleyici olan söylemden çok, uzun vadeli pratikler ve parti örgütünün çalışması olacaktır. Etnik farklılıklar konusunda söylem ve politikaları tabanın tercihleriyle en uyumlu olan partinin MHP olduğu söylenebilir" ifadeleri dikkat çekti.

TÜRK KÜRT AKRABALIĞI


Araştırma sonuçlarına göre Türkler'in yüzde 57,6'sı gelin veya eş olarak, yüzde 53,5'i iş ortağı olarak, yüzde 47,4'ü komşu olarak bir Kürt'ü istemiyor. Buna karşılık Kürtler'in de yüzde 26,4'ü gelin veya eş olarak, yüzde 24,8'i iş ortağı olarak, yüzde 22,1'i komşu olarak bir Türk'ü istemiyor.

Araştırma sonuçlarına göre, bölge Kürtleri Öcalan'ı yüksek bir oranda muhatap olarak görseler de çözümü siyasi kurumlar içinde aramakta. BDP'yi çözümü sağlayacak kurum olarak görenlerin oranı yüzde 40.9 iken yüzde 30'luk oranda AK Parti ve yüzde 10.4'lük bir oranda da Meclis/partiler/işbirlikleri yanıtları verildi.

KÜRT VE ZAZA ORANI

2006'daki araştırmada Kürt ve Zaza olduğunu söyleyenlerin nüfus içindeki oranı yüzde 15.7'yle 11 milyon 445 bin iken, bu sayı 2010'da yüzde 18.3'e çıkarak 13 milyon 261 bine ulaştı. Sadece Kürt kimliğini söyleyenlerin oranı 2006'da yüzde 13.4'ken, dört yılda bu oran sadece yüzde 1.3 arttı. Zaza kimliğinde artış ise, 1.4. Aynı şekilde, kendi kimliğini Türk olarak tanımlayanların oranı 2006'da yüzde 76.7 iken, bu oran 2010'da yüzde 78.1 çıktı. Türk, Kürt ve Zaza kimliklerindeki artışın, 'diğer kimlikler'le tanımlamadaki azalışında etkili olduğu görüldü. Kürtlerin dağılımı, Güneydoğu'da yüzde 27, Doğuanadolu'da yüzde 39, İstanbul'da yüzde 18'ken, tüm Karadeniz'de sadece yüzde 0.3 oranında kalması dikkat çekti.

Tüm Türkiye nüfusu içinde Türkler yüzde 73,6 ile 53 milyon 377 bin, Kürtler ve Zazalar yüzde 18,3 ile 13 milyon 261 bin, diğer etnik grupların toplamı ise yüzde 8,2 ile 5 milyon 915 bin. Türk-Kürt arasında akrabalık ilişkisi olanlar da 3 milyon 500 bin dolayında.

 
Aylardır dinleniyormuş
 
4’ncü Rus rehber de öldü
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
hakan 13 Haziran 2011 Pazartesi 10:32

vay be türkiyenn 3/1 kürt bu demek oluyoki çok fazla çogalıolar buda türkiyenin büyümesi için çok büyük bir adım bnce

Yorumu oyla      4      4  
ibrahim uysal 7 Haziran 2011 Salı 09:55

aslında bu araştırmalar bile ayrıştırmanın çabası içerisinde olanların ekmeğine yağ sürmektedir...Bu tür araştırmaların sadece devlet eliyle ve izniyle yapılması gerekir..türkiye bir mozaiktir ve öteki ve başkaları gibi kavramlar asla lügatımızda bulunmamaktadır...

Yorumu oyla      6      5  
bayram çatak 6 Haziran 2011 Pazartesi 19:49

Eski bir kondalı olarak bu tür araştırmalarda hep azınlıkta olanın aleyhine sonuç çıkıyor. Bu hep böyle oldu.Hep böyle olacak.

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hooop Abla
Nişantaşı Hardal’da önceki gün keyif yapan ‘Küçük Sırlar’ dizisinin oyuncusu ...
Savcı Evren’in lojmanında
Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hüseyin Görüşen, Kenan Evren'in ifadesini ...
Gaziye sayaç kırdın davası
Ömür Gezdiren, Hakkâri’de 1998’de vatani görevini yaparken mayın patlaması ...
 
Ne oluyor bu uçaklara
Türkiye, Singapur ve ABD’de üç uçak seferinde aksilikler yaşandı.
Dolar yağmuru
Devlet Bakanı Faruk Çelik, katıldığı bir düğünde halaya katılınca başına ...
SGK kaçak avına çıkıyor
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu yaz kaçak işçi çalıştırılmasına karşı ...
 
Vicdansızlar yine iş başında
Kaçak içkinin önü bir türlü alınamıyor. Mali Polisin son baskınında da ...
16'lık kıza tecavüz!
Tecavüze uğrayan kızın çaresizliği günlüğünde ortaya çıktı.
Torba Koyu’nda samba rüzgarı
Muğla'nın Bodrum ilçesi, Torba Koyu'nda turizm sezonu Brezilyalı sambacı ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva