AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Emekli olan Yıldız Tilbe'den 'maaş' isyanı
Emekli olan Yıldız Tilbe'den 'maaş' isyanı
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
22 Ocak 2020 Çarşamba - 14:22

Türkiye'nin ilk ticari kahve üretimi başlıyor

TÜRKİYE'de ilk defa Gazipaşa'da bir üreticinin hobi amaçlı üretmeyi başardığı kahve meyvesinin ticari üretimi için Antalya Valiliği öncülüğünde proje başlatıldı. Proje kapsamında Gazipaşa ve Antalya'da kurulacak ticari amaçlı ilk deneme bahçeleri, hem açık alan, hem de serada kurulacak.

Türkiye nin ilk ticari kahve üretimi başlıyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Türkiye'de ilk defa Gazipaşa'da bir üreticinin hobi amaçlı üretimini başardığı kahve meyvesiyle ilgili Antalya Valiliği öncülüğünce adım atıldı. Dünyada 10 milyon hektar alanda üretilen ve yıllık ticari hacmi 173 milyar doları aşan kahve meyvesinin Türkiye'de de ticari üretimiyle ilgili Antalya Valiliği öncülüğünde Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) ve Müstakil ve Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) arasında protokol imzalandı.

Antalya'da 'Akdeniz Bölgesinde Kahve Yetiştirme Olanakları Üzerinde Araştırmalar' adlı projenin tanıtım toplantısı ve imza protokolüne Antalya Valisi Münir Karaloğlu, MÜSİAD Antalya Şube Başkanı Boğaçhan Göksu, BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, Tarım ve Orman İl Müdür Vekili Gökhan Karaca ile kurumların teknik ekipleri katıldı.

TROPİK MEYVE ÜRETİMİNDE YENİ BİR TÜR DAHA

Antalya'da son dönemde tropik meyvelerle ilgili birçok gelişme sağlandığını anlatan Vali Münir Karaloğlu, şimdi başka bir tropik meyve olan kahve çekirdeği yetiştiriciliğiyle bir noktaya gelindiğini söyledi. 1950'li yıllardaki ilk denemelerin o günkü teknolojik koşullar, hatta Antalya'da belki hiç sera bile olmadığı için açık alanda yapıldığını ve ticari bulunmamış olduğunu dile getiren Karaloğlu, günümüzde iklim değişiklikleri ve teknolojik faktörler dikkate alındığında Antalya, Gazipaşa, Alanya, Manavgat gibi Akdeniz sahillerinde kahve çekirdeği yetiştirilebileceğini kaydetti.

10 SENE SONRA BELKİ KAHVE İTHALATI OLMAYACAK

Türkiye'nin 2018 rakamlarına göre 200 milyon dolar değerinde 60 bin ton kahve çekirdeği ithalatı olduğuna dikkat çeken Vali Münir Karaloğlu, “Biz Antalya'da, nasıl muzda 10 sene önceye göre bugünkü üretimimizle ithalatı engellediysek, 10 sene sonra da kahve çekirdeği ithalatının da belki bir kısmı, belki tamamını yerli üretimden sağlayabileceğimiz bir noktaya varabileceğimizi şimdiden görüyorum. Zaten BATEM'in bir tecrübesi var. Güçlü bir üniversitemiz ve Antalya'da çok güçlü tohumdan fideye, fidana çok güçlü bir özel sektörümüz var" dedi.

ÇİFTÇİ İÇİN YENİ BİR GELİR KAPISI

En uygun türler belirlendikten ve Antalya için adaptasyon süreçleri tamamlandıktan sonra özel sektörün de mutlaka fidan üretiminde işin içinde olması gerektiğini belirten Karaloğlu, “Antalya'da çiftçi için yeni bir gelir kapısı. Bizim en büyük amacımız ithalatı azaltmak, ihracatı artırmak. İthalatta ikame ürünler oluşturmak ve bu da ikame ürün oluşturmadır aynı zamanda. Onun için bu çalışmayı önemsiyorum. İnşallah önümüzdeki dönem Antalya'da ve Türkiye'de kahve çekirdeğinden daha çok söz edeceğimiz bir döneme bugünkü imzayla beraber gireceğiz" diye konuştu.

MUZ SERALARINDA BİRLİKTE YETİŞTİRİLEBİLİYOR

Hem BATEM, hem üniversitede bu işi yapabilecek yetişmiş teknik elemanlar olduğunu da kaydeden Karaloğlu, “Biz bu işi Antalya'da başarırız, zaten muzla beraber yetiştiriliyor olması, muz seralarının aynı zamanda kahve için de kullanılıyor olması, en büyük avantajımız. Yeni bir sera yapmaya gerek yok, muz bahçesi veya serasında aynı zamanda kahve de yetiştiririz. Belki dünyaya da yeni bir model buradan sunmuş oluruz" dedi.

MUZ-KAHVE KOMBİNASYON YAPILACAK

Projenin teknik sunumunda ise protokol kapsamında Gazipaşa'da açık ve örtü altı muz seralarında, BATEM'in Kayaburnu'ndaki arazisinde örtü altında ve açıkta, Akdeniz Üniversitesi'ne ait muz serası olmak üzere toplam 5 farklı deneme üretim bahçeleri oluşturulacağı açıklandı. Dünyada tüketimi en çok olan türlerin çekirdekleri getirilerek, tüp içinde çimlendirilerek fide ve fidana dönüştürülecek projede ilk fidelerin 2021 yılında dikimi planlanıyor. Kahve muz kombinasyonunun deneneceği deneme üretimlerde, dünyada da bilinen gölgeli veya yarı gölgeli daha kaliteli kahve meyvesi elde edilmesi amaçlanıyor. Muz seralarında üretimin, üretici açısından ayrı bir sera kurmayı gerektirmeyecek, hem muz, hem kahvenin birlikte üretileceği bir model oluşturulması hedefleniyor.

ANTALYA'DA 'AKDENIZ BOLGESINDE KAHVE YETISTIRME OLANAKLARI UZERINDE ARASTIRMALAR' ADLI PROJENIN TANITIM TOPLANTISI VE IMZA PROTOKOLUNE ANTALYA VALISI MUNIR KARALOGLU (SOLDAN IKINCI), MUSIAD ANTALYA SUBE BASKANI BOGACHAN GOKSU (SAGDAN IKINCI), BATEM MUDURU ABDULLAH UNLU (SOL BASTA), TARIM VE ORMAN IL MUDUR VEKILI GOKHAN KARACA (SAG BASTA) ILE KURUMLARIN TEKNIK EKIPLERI KATILDI. (FOTO:MEHMET CINAR/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA 'AKDENIZ BOLGESINDE KAHVE YETISTIRME OLANAKLARI UZERINDE ARASTIRMALAR' ADLI PROJENIN TANITIM TOPLANTISI VE IMZA PROTOKOLUNE ANTALYA VALISI MUNIR KARALOGLU (SOLDAN IKINCI), MUSIAD ANTALYA SUBE BASKANI BOGACHAN GOKSU (SAGDAN IKINCI), BATEM MUDURU ABDULLAH UNLU (SOL BASTA), TARIM VE ORMAN IL MUDUR VEKILI GOKHAN KARACA (SAG BASTA) ILE KURUMLARIN TEKNIK EKIPLERI KATILDI. (FOTO:MEHMET CINAR/ANTALYA-DHA)

TURKIYE'DE ILK DEFA GAZIPASA'DA BIR URETICININ HOBI AMACLI URETMEYI BASARDIGI KAHVE MEYVESININ TICARI URETIMI ICIN ANTALYA VALILIGI ONCULUGUNDE PROJE BASLATILDI. PROJE KAPSAMINDA GAZIPASA VE ANTALYA'DA KURULACAK TICARI AMACLI ILK DENEME BAHCELERI, HEM ACIK ALAN, HEM DE SERADA KURULACAK.(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

 
'Acil' hastanenin maskotu oldu
 
Adis Jahovic Antalyaspor'a
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yabancıya konut satışında 2019 rekoru
TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK), konut satış istatistiklerini açıkladı. ...
Altan Elmas’tan 2019 yılı konut sektörü değerlendirmesi: İyi kapadık
KONUTDER ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, “Aralık ayında ...
ANTİAD'ın 5'inci dönem başkanı Ferhat Yıldız
ANTALYA İş İnsanları Derneği'nin (ANTİAD) 5'inci dönem başkanlığına Ferhat ...
 
ANSİAD 30 yaşında
Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (ANSİAD) 30’uncu kuruluş ...
Başkan Adlıhan Dere: E-fatura sistemi ertelenmeli
AESOB Başkanı Adlıhan Dere, 'e-fatura ve e-arşiv fatura' sisteminin esnaf ...
Manavgat'ta alış veriş yaparken dikkat !..
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde tüketici hakem heyeti 2019 yılı içerisinde ...
 
Bakan Selçuk: Gelecek sene iki taraf asgari ücrette anlaşacak
AİLE, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, asgari ücret ...
E-Ticaret Ne Kadar Kazandırır?
Günümüzde e-ticaret siteleri sayesinde geçimini sağlayan pek çok kişi ...
Asgari ücret belli oldu
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2020'de ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva