Antalya'ya 2024'ün ilk üç ayında 553 proje
Antalya'ya 2024'ün ilk üç ayında 553 proje
Özgür Özel: Beni seven arkamdan gelsin
Özgür Özel: Beni seven arkamdan gelsin
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
12 Aralık 2014 Cuma - 10:58

Ulaşımın anayasası yeniden yazılıyor

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi, sürdürülebilir, çevreye duyarlı ve sosyal adalet ilkesinin dikkate alındığı ulaşımda Anayasa niteliğine sahip Antalya Ulaşım Ana Planı hazırlanması için harekete geçti. 450 günde tamamlanacak çalışma, Antalya'nın 2030 yılına kadar ulaşımını planlayacak.

Ulaşımın anayasası yeniden yazılıyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

 Büyükşehir Belediyesi, yayadan bisikletliye, yük taşımacılığından şehirlerarası ulaşıma, kent içi ulaşımın her aşamasında kentin ulaşım anayasasını yeniden yazmak için çalışmalara başladı. Pazartesi günü Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Daire Başkanlığı'nca ihalesi yapılacak Antalya Ulaşım Ana Planı için hazırlanan teknik şartnamede, kentin il mülki sınırının Büyükşehir Belediyesi sınırı haline gelmesiyle birlikte hızla artan nüfus, araç sahipliliği, imara açılan bölgeler ve turizm odaklı yaz aylarında artan trafik yükü gibi etkenlerin, kentsel ulaşımda önemli sorunlara neden olduğu vurgulandı.
 
 ÇEVREYE DUYARLI PLANLAMA
 
 Kentsel ulaşımdaki aksaklıkların ortadan kaldırılması, sürdürülebilirlik ve çevreye duyarlılık ilkelerinin gözetildiği, sosyal adalet konusunun dikkate alındığı kentsel ulaşım çalışmasının gerekliliğinin ortaya çıktığının altı çizilen şartnamede, ulaşım ve toplu taşıma sisteminin bir bütün olarak kısa, orta ve uzun vadeli planlama kararları doğrultusunda yeniden yapılandırılmasının zorunluluk olduğu belirtildi.
 
 HEDEF 2030 YILI
 
 Kent içi ulaşımın 2016- 2030 yıllarını planlayacak çalışmanın odak noktasında kısa vadede ulaşım ve trafik sistemindeki mevcut sorunların ortadan kaldırılması, orta ve uzun vadede kent ulaşım sistemindeki gelişme eğilimleri ve yönleri değerlendirilerek ortaya konulacak önlemler ve projelerin hayata geçirilmesi yer alacak. Planda, toplu ulaşım sistemleri öncelikli olacak. 
 
 KISA VADE PROGRAMI
 
 Mevcut ulaşım sistemindeki aksaklık ve yetersizliklerin giderilmesi, planın kısa dönemli (1- 4 yıl) hedefleri arasında yer aldı. Plan kısa vadede, toplu ulaşım hizmetlerinde hat yapılanması, terminal ve güzergah düzenlemeleri, otobüs yolları ve şeritleri ile otobüs sinyal öncelikleri, durak düzenlemelerine ilişkin önerileri ortaya koyacak. Tüm toplu taşıma sistemlerinin hat, güzergah, terminal, işletme planı ve zaman tarifeleri, bilet teknolojisi ve fiyatlandırma açısından bütünleştirilmesine ilişkin önerilerin de beklendiği plan, ayrıca otobüs filo genişletme ve gençleştirme, satın alma ve hurdaya çıkarma planını da oluşturacak. Taksi, dolmuş, minibüs, işyeri ve okul servis araçları için hat, güzergah, durak ve terminallerinin düzenlenmesine çalışacak planda, filo büyüklüğü ve yaş, kapasite gibi özelliklere ilişkin standartlaştırma önerilerinin hazırlanması da kısa vade hedefleri arasında yer aldı.
 
 Kentin cadde ve sokak şebekesinin geliştirilmesi, karayolu şebeke eksikliklerinin giderilmesi konusundaki temel kararları kısa vadede hayata geçecek şekilde ortaya koyması beklenen Ulaşım Ana Planı, karayolu trafiğinin düzenlenmesine ilişkin temel trafik işletme ve yönetimi kararlarını da oluşturacak. Kent bütününde işlevlerine göre hiyerarşik bir yol ağı kademelenmesi ortaya koymak da kısa vadeli hedefler arasında yer alırken, trafik şeridi dengesinin sağlanması gereken koridorların belirlenmesi de kısa vadeli program içinde yer aldı.
 
 BİSİKLET VE YAYALAR İÇİN STANDARTLAR
 
 Planın bisiklet ulaşımına ilişkin      kısa vade planları içinde uygulanacak bisiklet yolları, bisiklet park alanları, bisikletin diğer ulaşım türleriyle entegrasyon projeleri, karayolu kavşak düzenlemelerinde bisikletler için gerekli düzenlemelerin yapılması, bisikletin ulaşım amaçlı kullanımının geliştirilmesine ilişkin projeler ve bisiklet ulaşımı düzenlemelerinde kullanılacak standartların ve kriterlerin hazırlanması yer aldı. Trafiğin asli unsuru yayalar içinse plan kısa dönemde uygulanacak yaya yolları ve alanları projelerini çalışacak, yaya yolları ve toplu taşım bütünleştirme projeleri oluşturulacak, yaya ulaşımının mevcut koşullarının iyileştirilmesine ilişkin düzenlemeler yapılacak ve bu konuda standart ve kriterleri belirleyecek.
 
 20 BİN 600 ANKET YAPILACAK
 
 Plan ihale süreçlerinin ardından 450 gün sonunda tamamlanacak. Çalışmanın ilk iki ayında ulaşıma ilişkin mevcut bilgiler toplanacak ve 'Durum Tespit Raporu' idareye sunulacak. Yeni bilgilerin toplanması ve sorunların belirlenmesi ve buna bağlı oluşturulacak 'Mevcut Durum Analizi Raporu' ise 5'inci ay sonunda tamamlanmış olacak. Çalışmanın bu aşamasında veri toplamak için anket çalışmaları yapılacak. Bunun için 17 bin hanede kullanıcı anket çalışması yapılması istenirken, biner adet sürücü ve yolcu anketi, 800'er adet yaya ve otopark anketi yapılacak.
 
 Plan hazırlık sürecinin raporlama aşamaları tamamlandıktan sonra ulaşım modelleri çalıştırılacak ve sonuçları 8'inci ayda hazır hale getirilecek. Çalışmanın 4'üncü aşamasında ise kısa vadeli kent içi ulaşım iyileştirme önerileri ve ulaşım- trafik düzenleme ve sirkülasyon projeleri yapılmış olacak. Çalışmanın 300'üncü günü sonunda bu aşamaya ilişkin çalışmanın Büyükşehir Belediyesi'ne sunulmuş olması öngörülürken, çalışmanın 390'ıncı gününde Ulaşım Ana Planı hazır olarak idareye teslim edilecek. Çalışmanın 6'ncı ve son aşaması ise 450'nci günde öneri yatırımların etüt, ön proje ve ön fizibiliteleri şeklinde hazırlanarak tamamlanmış olacak.  

Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA) - 

 
Sınıflar boş kaldı
 
Sümer ezgü öğrencilerle buluştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sınıflar boş kaldı
Antalya'da önceki günkü şiddetli yağmur nedeniyle Antalya Valiliği'nce ...
Kiralık harley davidson
ANTALYA Harley Davidson Mağazası yönetimi, 'Kiralık Harley Davidson' projesi başlattı.
Antalya'da sağanak trafiği vurdu
ANTALYA'da sabah saatlerinde başlayan sağanak yağış, hayatı olumsuz etkiledi. ...
 
'Bu tarz benim' jürisini büyüledi
ANTALYALI manken Ece Gökoğlu, özel bir televizyonda yayınlanan 'Bu Tarz ...
Demre ve kaş'ta okullar tatil edildi
ANTALYA'nın Demre ve Kaş ilçelerinde şiddetli yağış beklentisi nedeniyle eğitime 1 gün ara verildi.
Yersiz kalan ANSAN dava açacak
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi'nce, bir süre önce Kalepısı'ndaki mekânından ...
 
Dezavantajlı çocuklar müzik atölyesinde buluşuyor
ANTALYA Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, ...
Ansiad ödülleri sahiplerini buldu
ANTALYA Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) 12. Girişimcilik Haftası ...
Narkotim polisleri antalya'da göreve başladı
İÇİŞLERİ Bakanlığı bünyesinde başlatılan ve tüm Türkiye'de bugün açılışı ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva