Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
16 Ekim 2014 Perşembe - 17:28

Uzmanlar: Halk korkmakta haklı

ANTALYA'da 4 günde Richter ölçeğine göre büyüklüğü 1.2 ile 3.4 arasında değişen 32 deprem oldu. Uzmanlar depremle ilgili tedbir alınmadığı için kaygıların yersiz olmadığı görüşünde.

Uzmanlar: Halk korkmakta haklı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya son günlerde meydana gelen hafif şiddetli depremlerle sallanıyor. Kentte pazar günü Döşemealtı İlçesi'ndeki Aşağıoba'da 3.1 büyüklüğünde deprem yaşandı. Pazartesi günü de ilçenin Yağca ve Bıyıklı bölgelerinde 1.8 ile 2.2 büyüklüğünde değişen 4 deprem meydana geldi. Salı günü ise Antalya'da 16 deprem yaşandı. Büyüklüğü 1.2 ile 2.9 arasında değişen hafif şiddetli depremlerden biri Korkuteli'ne bağlı Yazır'da, diğerleri ise Döşemealtı İlçesi'ndeki Yağca ile Kömürcüler bölgesinde meydana geldi.

Çarşamba günü yaşanan 9 depremden ikisi Konyaaltı İlçesi'ndeki Yarbaşçandır bölgesi, diğerleri de Döşemealtı İlçesi'ndeki Kömürcüler ile Yağca bölgelerinde oluştu. Antalyalılar perşembe gününe de depremle uyandı. Döşemealtı İlçesi'ndeki Bıyıklı'da sabah saatlerinde 2.4, 11.20'de de 3.4 büyüklüğünde deprem oldu. Böylelikle Antalya'da pazartesi, salı, çarşamba ve perşembe günleri büyüklüğü 1.2 ile 3.4 arasında değişen 32 deprem yaşandı. Sabah saatlerinde Akdeniz açıklarında da 3 deprem meydana geldi.

100 YILDIR UYKUDA

Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Onursal Başkanı Kutlu Taner, Antalyalıları tedirgin eden depremlerin küçük sarsıntılar şeklinde olduğunu açıkladı. Bu depremlerin Akdeniz'de olduğuna dikkat çeken Kutlu Taner, son bir yıl içinde Antalya'da meydana gelen depremlerin şiddetinin 6 büyüklüğüne kadar çıktığını da hatırlattı. Depremlerin denizde olmasının ve Antalya merkezine uzakta meydana gelmesinin bir şans olduğunu da anlatan Taner, göstermelik işler dışında hiçbir çalışmanın yapılmadığını ileri sürdü. Antalyalıların tedirgin olmasında haklı olduğunu savunan Taner, "Antalya'da son 100 yıldır tahrip edici bir deprem meydana gelmedi. 100 yıla yakın bir süredir bir suskunluk var. Elbette biriken enerji bir gün açığa çıkacaktır. Meydana gelen küçük depremlerin öncü mü, artçı mı olduğuna ilişkin bir veri de yok. Bundan sonra ne kadar büyüğü olacak diye insanlar korkuyor, panikliyor. Bir bakıma da haklılar. Çünkü önlem alınmıyor. Önlem alınması için acı olayların yaşanması mı bekleniyor" diye konuştu. Deprem bahanesiyle kentsel dönüşüm çalışmalarını da doğru bulmadığını anlatan Taner, "Elbette mevcut yapılarda sıkıntılar var. Ancak çözüm için kentsel dönüşümün eksiklikleri de dikkatlerden kaçırılmamalı. Diğer illerdeki örnekleri görüyoruz. Kentsel dönüşümün rantsal bir dönüşüm halinde getirilmesi Antalya'ya yarar değil, zarar getirir" dedi.

DEPREM MASTER PLANI BİLE YOK

İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz da bugüne kadar Antalya'da depremle ilgili korkularda haklılık payı olduğunu söyledi. Geçmişte kentte büyük depremler olduğunu, örnek olarak da antik şehirleri gösteren Oğuz, Kekova'da meydana gelen depremler nedeniyle mezarların bile sular altında kaldığına dikkat çekti. Depremle ilgili Antalya'da 10 yıldır inşaat mühendisleri odası olarak 'önlem alın' diye bağırdıklarını ancak bu sese kulak verilmediğini iddia eden Oğuz, Antalya'nın halen deprem master planının yapılmadığını belirtti. Bu konuda Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin bir çalışma başlattığına ilişkin duyumlar aldıklarını da anlatan Oğuz, pazartesi günü bu konuda belediye yetkilileriyle görüşme yapacaklarını açıkladı. Antalya'da mevcut 130 bin binanın depreme dayanıklılığı konusunda hızlı bir çalışma yapılması gerektiğini anlatan Oğuz, bunun yapılabilmesinin de 2 yıllık bir zamanı alabileceğini söyledi. Bu testlere yıkılması ve güçlendirilmesi gereken binaların tespitinin yapılabileceğini anlatan Oğuz, ayrıca zeminle ilgili de çalışmaların gerekli olduğunu anlattı. Böyle bir çalışma şu ana kadar yapılmadığı için olası bir büyük depremde nelerle karşılaşılabileceğini kimsenin bilemediğini söyleyen Oğuz, meydana gelebilecek bir depremde insanların toplanabileceği sığınabileceği bir alanın da olmadığını açıkladı.

YÜZÜNCÜ YIL'A TOPLANMA MERKEZİ YAPILSIN

Kentin acilen bir toplanma merkezine ihtiyaç duyduğunu anlatan Oğuz, bu konuda adres de gösterdi. Gençlik ve Spor Bakanlığı'na ait Yüzüncü Yıl'daki 40 bin metrekarelik alanı toplanma merkezi için adres gösteren Oğuz, “ 33 bin kişilik stadyum ile 10 bin kişilik kapalı spor salonu inşaatının doğusunda yer alan Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi'nin karşısındaki 40 bin metrekarelik alanda rezidans ve alışveriş merkezi yapılması düşüncesinden vazgeçilmeli. Buraya afet toplama merkezi yapılmalı. Zeminin altında beş katlı inşa edilecek olan toplanma merkezinin üstü park şeklinde düzenlenmeli. Alt katlar otopark, üstü kent meydanı olsun. Olası bir depremde yanındaki hastaneye de yakın olması hastalar açısından da bir avantaj olacaktır. Ayrıca alt katların otopark olarak kullanılması spor müsabakalarının yapıldığı günlerde çevrede yaşanacak olan araçların park sorununa da çözüm getirecektir" şeklinde konuştu.

Mustafa KOZAK- Tolga YILDIRIM/ANTALYA, (DHA) -


 

 
Balıklar papuç oldu
 
24 saatte 500 kazaya sebep oldu
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
antalya 18 Ekim 2014 Cumartesi 12:15

toplanma yeri sorun değil.kurşunlu mezarlığı boş.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Finike'de kaza: 1 ölü
ANTALYA'nın Finike İlçesi'nde meydana gelen kazada, 36 yaşındaki Ömer Baskın yaşamını yitirdi.
KKT, yeni sezona hazır
KIRMIZI Kalem Tiyatro (KKT) dans, bale, müzik, sinema atölyesi, kamera ...
Gökhan keser: ünlü olacağım günleri düşünüp imza çalışması yapardım
ANTALYA'nın Kemer İlçesi'nde bir gece kulübünün açılışında sahneye çıkan ...
 
Kadın derneği, cinsel saldırı davasında müdahil
ANTALYA Adliyesi'nde görülen 13 yaşındaki kız çocuğuna cinsel istismar ...
64 yıllık karanlıktan güneş enerjisi kurtardı
ANTALYA'ya 45 kilometre uzaklıktaki dağlık Hisarçandır'da, 1950'de yapılan ...
Keşif ekibi yalvaç'ta
ÜYELERİNİ gazeteciler, siyaset ve iş dünyasından isimlerin yanı sıra, ...
 
Alışveriş merkezinde çıkan yangın korkuttu
ANTALYA'da sabaha karşı bir alışveriş merkezinin depo kısmında çıkan yangın büyümeden söndürüldü.
Şiirli bir gece
ANTALYALI şiir severler, 'Dolunayda Şiir ve Müzik Gecesi'nde biraraya geldi.
Mozaik sevimli sanat
MOZAİK sanatçısı Rabia Alagöz, geçmişi Roma devrine dayanan mozaik sanatının ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva