Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
11 Ekim 2019 Cuma - 10:01

Yaşamları 'Taş Devri'nden farksız

MUĞLA'nın Menteşe ilçesinin kırsal Bağyaka Mahallesi'nin 43 hanelik kırsal Şenkale mevkisinde yaşayanlar, yaşamlarını elektrik ve su olmadan sürdürüyor.

Yaşamları  Taş Devri nden farksız
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Bidonlara doldurdukları suları katırların sırtlarında evlerine götüren yöre sakinleri, geceleri gaz lambası ve yaktıkları çıralarla evlerini aydınlatıyor. Elektrik olmadığı için çamaşır ve bulaşık makinesi kullanamayan ev kadınları ise giyeceklerini ve bulaşıklarını leğende yıkarken, yöre halkı cep telefonlarını şarj edebilmek için 7 kilometre yol gidiyor. 

Muğla'nın Bodrum, Datça, Marmaris ve Fethiye gibi turistik ilçelerinin aksine Menteşe'nin kırsal Bağyaka Mahallesi'ne 7 kilometre mesafedeki Şenkale sakinleri, bir asırdır elektriksiz ve susuz yaşıyor. Yöre sakinleri, elektrik olmadığı için buzdolabı kullanamıyor, yiyeceklerini ise aynı gün tüketmek zorunda kalıyor. Şenkale'de su ihtiyacı, yerleşim yerlerine yaklaşık 500 metre ile 1 kilometre mesafedeki kaynak sularından karşılanıyor. Katırlarla patika yolları aşarak bidonlarına su dolduran vatandaşların yaşadığı zorluklar, trekking sporcularını aratmıyor. Kadınlar ise çamaşır ve bulaşıklarını leğenlerde yıkıyor.

Mahalle sakinlerinden evli, 3 çocuk babası Yaşar Yıldırım (54), "Turizm kenti diye övünüyoruz ancak yaşadıklarımız ortada. Başka şehirlerde oturanlara bunları anlatsak kimse inanmaz. Katırla su getirdiğimiz yolun hali içler acısı. Yağmur yağdığı zaman daha kötü oluyor. Elektrik ve su sıkıntımızın bir an önce çözülmesini istiyoruz. Gece odun ateşiyle ya da şarjlı ışıklar ile aydınlatmamızı sağlıyoruz. Yaşantımızı Taş Devri'ne benzetiyorum" dedi.

Taşıma suyla kıyafetlerini leğende yıkayan Adile Yıldırım ise, "Cep telefonlarımızın şarjı bittiği zaman eşim 7 kilometre uzaklıktaki Bağyaka Mahallesi'ne giderek doldurup geliyor. Temizlik ve hijyen taşıma suyla ne kadar olabilir ki? Elektrik ve su istiyorum" diye konuştu.

ELEKTRİĞİNİ GÜNEŞTEN SAĞLIYOR

Bağyaka Mahallesi'nin eski muhtarlarından Osman Bilgöl (58), "Şenkale mevkisindeki 43 eve, yıllardır su ve elektrik bağlanmadı. 2015 yılında borçla yaptırdığım güneş paneli sayesinde elektrik sıkıntısını biraz olsun çözdüm. Ancak yeterli olmuyor. Su, elektrik ve yolun yapılmasını istiyorum. 7 kilometre ötemizdeki Bağyaka Mahallesi'nde su ve elektrik var. Buraya getirilmesi çok mu zor ki bu çağda bu mağduriyeti yaşıyoruz. Komşularım cep telefonlarını benim evimde şarj ediyor" dedi.

Bağyaka Mahalle Muhtarı Emin Tuğrul, "Su ve elektrik yok, yollarımız çok kötü. Elektrik dağıtım şirketi ile MUSKİ'ye sorunlarımızı anlatan dilekçe verdim. Çözüme kavuşturulacağına inanıyorum. Gençlerimiz bu şartlarda yaşamak istemedikleri için Şenkale'yi terk etti. Burada 43 hanemiz bulunuyor. 12 hanede toplam 36 kişi ikamet ediyor. Geri kalan 31 hane sahipleri ise elektrik ve su olmadığı için sadece yazları geliyor" dedi.

GAZ LAMBASI IŞIĞINDA BULAŞIKLARINI YIKIYOR

Gece bulaşıklarını gaz lambası ışığının altında yıkayan Hatice Bingöl (54), "Çilemiz çok büyük, halimi görüyorsun. İnşallah bir an önce çözüm bulunur" dedi.

Mum ışığında odalarını aydınlatmaya çalışan Mehmet- Adile Çıtır çifti, "Odun ateşi, mum ve çıra yakarak elektrik ihtiyacımızı karşılıyoruz. Zor olsa da yapacak bir şeyimiz yok" diye konuştu. Eşi Ayşe Karaca (42) ile birlikte hasat ettikleri fasulyeleri ayıklayan İbrahim Karaca (45), "Çıra yakarak ya da el feneri ile ahıra girip büyükbaş hayvanlarımızı kontrol ediyoruz. Dağ yolu olduğu için ulaşım sıkıntılı. Kızım ise Ula ilçesinde liseyi yatılı okuyor. Sizin aracılığınızla büyüklerimizin sesimizi duyup, yardım eli uzatacağına inanıyorum" dedi. İbrahim-Hatice Karaca çifti de, geceleri yaktıkları çıranın ışığından faydalanarak ahırdaki ineklerini kontrol ediyor.

AYDEM Elektrik Perakende Satış Anonim Şirketi yetkilileri ise, Şenkale'deki evlere elektrik verilmesi için kısa süre içerisinde çalışmalara başlanacağını belirtti. Su sıkıntısıyla ilgili olarak ise Muğla Büyükşehir Belediyesi'nden ise konuyla ilgili açıklama yapılmadı.

MUGLA'NIN MENTESE ILCESININ BAGYAKA MAHALLESININ 43 HANELIK SENKALE MEVKIINDE YASAYAN VATANDASLAR, ELEKTRIK VE SU OLMADAN HAYATLARINI SURDURUYOR. YASAR YILDIRIM, (SOLDA) VE ESI ADILE YILDIRIM (SAGDA) YETKILILERDEN SORUNLARININ COZULMESINI ISTEDI. (FOTO: CAVIT AKGUN / MUGLA, DHA)

MUGLA'NIN MENTESE ILCESININ BAGYAKA MAHALLESININ 43 HANELIK SENKALE MEVKIINDE YASAYAN VATANDASLAR, ELEKTRIK VE SU OLMADAN HAYATLARINI SURDURUYOR. OSMAN BINGOL, (FOTOGRAFTA) YETKILILERDEN SORUNLARININ COZULMESINI ISTEDI. (FOTO: CAVIT AKGUN / MUGLA, DHA)

MUGLA'NIN MENTESE ILCESININ BAGYAKA MAHALLESININ 43 HANELIK SENKALE MEVKIINDE YASAYAN VATANDASLAR, ELEKTRIK VE SU OLMADAN HAYATLARINI SURDURUYOR. (FOTO: CAVIT AKGUN / MUGLA, DHA)

MUGLA'NIN MENTESE ILCESININ BAGYAKA MAHALLESININ 43 HANELIK SENKALE MEVKIINDE YASAYAN VATANDASLAR, ELEKTRIK VE SU OLMADAN HAYATLARINI SURDURUYOR. YASAR YILDIRIM, (FOTOGRAFTA) YETKILILERDEN SORUNLARININ COZULMESINI ISTEDI. (FOTO: CAVIT AKGUN / MUGLA, DHA)

MUGLA'NIN MENTESE ILCESININ BAGYAKA MAHALLESININ 43 HANELIK SENKALE MEVKIINDE YASAYAN VATANDASLAR, ELEKTRIK VE SU OLMADAN HAYATLARINI SURDURUYOR. ADILE YILDIRIM, (FOTOGRAFTA) YETKILILERDEN SORUNLARININ COZULMESINI ISTEDI. (FOTO: CAVIT AKGUN / MUGLA, DHA)

MUGLA'NIN MENTESE ILCESININ BAGYAKA MAHALLESININ 43 HANELIK SENKALE MEVKIINDE YASAYAN VATANDASLAR, ELEKTRIK VE SU OLMADAN HAYATLARINI SURDURUYOR. YASAR YILDIRIM, (FOTOGRAFTA) YETKILILERDEN SORUNLARININ COZULMESINI ISTEDI. (FOTO: CAVIT AKGUN / MUGLA, DHA)

MUGLA'NIN MENTESE ILCESININ BAGYAKA MAHALLESININ 43 HANELIK SENKALE MEVKIINDE YASAYAN VATANDASLAR, ELEKTRIK VE SU OLMADAN HAYATLARINI SURDURUYOR. YASAR YILDIRIM, (SAGDA) VE ESI ADILE YILDIRIM (SOLDA) YETKILILERDEN SORUNLARININ COZULMESINI ISTEDI. (FOTO: CAVIT AKGUN / MUGLA, DHA)

MUGLA'NIN MENTESE ILCESININ BAGYAKA MAHALLESININ 43 HANELIK SENKALE MEVKIINDE YASAYAN VATANDASLAR, ELEKTRIK VE SU OLMADAN HAYATLARINI SURDURUYOR. ADILE YILDIRIM (FOTOGRAFTA) YETKILILERDEN SORUNLARININ COZULMESINI ISTEDI. (FOTO: CAVIT AKGUN / MUGLA, DHA)

MUGLA'NIN MENTESE ILCESININ BAGYAKA MAHALLESININ 43 HANELIK SENKALE MEVKIINDE YASAYAN VATANDASLAR, ELEKTRIK VE SU OLMADAN HAYATLARINI SURDURUYOR. YASAR YILDIRIM, (SAGDA) VE ESI ADILE YILDIRIM (SOLDA) YETKILILERDEN SORUNLARININ COZULMESINI ISTEDI. (FOTO: CAVIT AKGUN / MUGLA, DHA)

Cavit AKGÜN/MUĞLA, (DHA)

Etiketler:
 
Kızını 14 kurşunla öldüren eşinden boşanamıyor
 
Denizlerdeki kirliliğe dikkat çekildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kızını 14 kurşunla öldüren eşinden boşanamıyor
BALIKESİR'in Havran ilçesinde, aracına GPS cihazı takarak takip ettiği ...
Devlet desteği ile işinin patronu oldu
MANİSA'nın Şehzadeler ilçesinde yaşayan İsmail Yıldırım (22), emekli olan ...
Doktorların bıçaklı kavgası: 1 ölü
Sarıyer'deki Baltalimanı Kemik Hastalıkları Hastanesi'nde 2 asistan doktor ...
 
Tuğçe’yi yaralayan sanığın avukatından hakimi kızdıran soru
İZMİR'in Menderes ilçesine bağlı Gümüldür Mahallesi'ne Ankara'dan tatile ...
Pamukkale altın yılını yaşadı
TÜRKİYE'nin önemli turizm destinasyonlarından Pamukkale, bu yılın ilk ...
Ege Denizi'nde 4.3 büyüklüğünde deprem
EGE Denizi'nde Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 4.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
 
Foça'da 42 göçmen yakalandı
İZMİR'in Foça ilçesinde, yasa dışı yollarla yurtdışına kaçmaya çalışan, ...
Sıcak su kazanına düşen çocuğun vücudunun yarısı yandı
ERZURUM'un Tortum ilçesine bağlı Şenyurt köyündeki evlerinde oynadığı ...
MSB: Harekatta 277 terörist etkisiz hale getirildi
MİLLİ Savunma Bakanlığı, Fırat'ın doğusunda devam eden Barış Pınarı Harekatı'nın ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva