RTÜK'ten 'özel hayatın gizliliğini ihlal' cezası
RTÜK'ten 'özel hayatın gizliliğini ihlal' cezası
Kuş gripli ineklerin çiğ sütünü içen kediler öldü
Kuş gripli ineklerin çiğ sütünü içen kediler öldü
Marco Reus, Dortmund'dan ayrılıyor
Marco Reus, Dortmund'dan ayrılıyor
Finlandiyalı turist odasında ölü bulundu
Finlandiyalı turist odasında ölü bulundu
21 Şubat 2011 Pazartesi - 11:33

Zengin turist isteği

Muğla Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği ve Marmaris Esnaf Odası İlçe Başkanı Şükrü Ayyıldız, turizm sektörünün lokomotifi olan kente 3- 5 milyon turist gelmesinin önemli olmadığını, turistin kalitesine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Zengin turist isteği
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Bu konuda kendilerini de eleştiren Ayyıldız, "Esnafın bir bölümü gelen turisti yolunacak kaz olarak görünce, turistler de ülkemize gelmemek için yarışa girdi" dedi.

Ayyıldız DHA’ya yaptığı açıklamada, 2010 yılında Muğla bölgesine gelen turist sayısının artmasına karşın bölge esnafının sıkıntı çektiğini belirtti. İl genelinde geçen yıl 2 bin 975 yeni işletme açıldığını, buna karşın bin 889 işletmenin kapandığını, bin 700 işletmede de iş değişikliğine gidildiğini söyledi. 2010 yılının esnaf ve sanatkar açısından iyi geçmediğini kaydeden Ayyıldız, "Turist sayısında artış olduğu biliniyor ama bu artış esnaf ve sanatkarımız için önemli değil. Hep turist sayısı hedefleri koyuluyor ama bu hedefin 3 ya da 5 milyon olması bizim esnaf ve sanatkarımızın gelirini arttırmıyor. 3 milyon turist geleceğine 1 milyon turist getirelim ama paralısını, kalitelisini getirelim" diye konuştu.

Şükrü Ayyıldız, kaliteli turist getirmek isterken her şeyi de karşı taraftan beklememek gerektiğini ifade etti. Ayyıldız, "Esnaf ve sanatkarın da kaliteli turistin gelmesi için çalışması gerekli. Yöremize gelerek çalışma eğiliminde olan esnafımızın gelen turistlere iyi davranması lazım. Eğer biz evimize gelen misafiri ağırladığımız gibi Marmaris’e gelen turisti de mutlu bir şekilde ülkelerine gönderebilirsek, ilçenin tanıtımına yerinde katkı sağlanmış oluruz. Esnafın bir bölümü gelen turisti yolunacak kaz olarak görünce, turistler de ülkemize gelmemek için yarışa girdi. Bu durum düzgün çalışan esnafı da etkiledi" dedi. Ayyıldız, esnafın yeteri kadar para kazanması durumunda ne işyerini kapatacağını ne de iş değişikliğine gideceğini vurguladı.

TURİSTLERİ RAHAT BIRAKIN

Şükrü Ayyıldız, acentelerin çeşitli turlar düzenleyerek otellerde ağırladıkları turistleri kendi belirledikleri ve komisyon aldıkları yerlere yönlendirdiğini belirtti. Bu durumun hem turist hem esnaf açısından sakıncalı olduğunu kaydeden Ayyıldız, "Turistin gidip alışveriş yaptığı yerler de neticede bu turu düzenleyenlere komisyon ödüyor. Bu komisyon masrafı satılan malın üzerine ekleniyor. 5 liralık ürün, komisyonlarla 8 hatta 10 lira oluyor. Turist kazıklandığını otele döndüğünde anlıyor. Ama iş işten geçmiş oluyor. Ondan sonra fatura tüm esnaf ve sanatkarıma kesiliyor. Turistleri rahat bırakın. İstedikleri yerlerden alışveriş yapsınlar. Hem yüksek para ödemekten kurtulsunlar hem de esnafımız kendi hakkını kazansın" diye konuştu.

HER ŞEY DAHİL SİSTEMİNE ÖNLEM

Ayyıldız, herşey dahil sistemine kota getirilmediği takdirde, kepenk kapatma sayısında ciddi artışlar olacağını savundu. 500 yatak kapasitenin altındaki otellerde herşey dahil sisteminin uygulanmaması için hazırladıkları bilgilendirme dosyalarını Başbakanlık, Kültür ve Turizm ile Çalışma bakanlıklarına sunduklarını kaydeden Ayyıldız, "Dünyada her şey dahil sistemi ile turizm yapan ülkelere baktığınızda 70 euro altında konaklama verilmezken, Muğla'nın turistik yerlerinde 3 ile 10 euro arasında fiyat uygulanıyor. Bu fiyatlara da 'son dakika' tabir edilen kalitesi düşük turist gelmekte. Bedavaya gelen turistler otelden dışarı çıkmayınca hem ülkemize döviz girdisi sağlanamıyor hem de esnafımız kazanamıyor. Esnaf da kazanamayınca kepenk kapatmak zorunda kalıyor" dedi.

Şükrü Ayyıldız, Muğla merkezde birliklerine bağlı 175, Bodrum’da 233, Dalaman’da 70, Datça’da 52, Fethiye’de 426, Kavaklıdere’de 34, Köyceğiz’de 76, Marmaris’te 236, Milas’ta 236, Ortaca’da 159, Ula’da 72 ve Yatağan’da 116 olmak üzere toplam bin 885 işyerinin faaliyetine son verdiğini açıkladı. Ayyıldız, oda olarak gelecek günlerde her şey dahil sistemine alternatif bazı çalışmalar yapacaklarını ve turizmin bu sistem dışında da otelciye kazandırabileceğini göstermeyi hedeflediklerini belirtti.

 
kim bu adam?
 
'Kaç gazeteci içerde?'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Müze kart ilgisi
Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı 300'den fazla müze ve ören yerini ...
Bodrum Müzesi para basıyor
MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'ndeki Bodrum Kalesi Sualtı Arkeoloji Müzesi'ni ...
Ortadoğu'daki gelişmeler Türk turizmine yaradı
GFK pazar araştırma şirketine göre, bölgedeki gelişmeler nedeniyle Alman ...
 
Ünlü gazete okurlarına önerdi
İngiltere'nin önemli gazetelerinden The Telegraph, 2011 yılında farklı ...
Prag'da Türkiye rüzgarı
Türkiye, Çek Cumhuriyeti’nde 10-13 Şubat tarihlerinde düzenlenen Uluslararası ...
Rixos Dowton temmuzda hizmette
Antalya’nın simge otellerinden biri olan Sheraton Voyager’ın işletmesini ...
 
En çok ziyaret edilen dördüncü kent
Türk turizminin başkenti Antalya, 2010 verilerine göre dünyanın en çok ...
Kemer'i konuşacaklar
Turizm Yazarları Derneği Başkanı Kerem Köfteoğlu Kemer Standını ziyaret ...
Sönmeyen ateş
Antalya'nın Kemer İlçesi Çıralı mevkiinde bulunan 'Yanartaş' diye bilinen ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva