Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
20 Eylül 2023 Çarşamba - 08:31

Zeytinyağında büyük fiyat oyunu

E-ticaret platformlarında 5 litresi 300-400 liraya satılan zeytinyağları şüphe uyandırıyor. Yağlar farklı ‘birlik’ ve ‘vakıf’ isimleri ile satılıyor. Ege’deki ticaret borsaları bu satıcıların dolandırıcı olduğunu, en ucuz zeytinyağının 160-180 lira olması gerektiğini söylüyor.

Zeytinyağında büyük fiyat oyunu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Küresel piyasalarda zeytinyağı fiyatları Akdeniz’deki aşırı kurak hava yüzünden düşen verimle birlikte rekor kırdı ve eylül ayında ton başına 8 bin 900 dolara çıktı. Fiyatlar bu kadar yüksek seyrederken daha önce balda görülen aşırı düşük fiyatlı ve ‘şüpheli’ ürün satışları zeytinyağında da görülmeye başlandı. Market raflarında zeytinyağının litre fiyatı 180-230 lira arasında değişirken internet üzerinden satış yapan platformlarda çeşitli ‘birlik’ isimleri adı altında ürünlerini sergileyen firmalar 5 litrelik zeytinyağlarını 300 ile 400 lira arasında satıyor. E-Ticaret platformlarında üst sıralarda listelenen bu yağların litre fiyatı ise neredeyse 60-70 liraya geliyor.

DENETİM İSTİYORLAR

Oldukça ‘ucuz’ olan fiyat etiketi ile dikkat çeken bu yağlar için Ege Bölgesi’ndeki üreticiler acil denetim isteyip dolandırıcılık uyarısı yaptı. Onlara göre bu fiyata ürün satmak mümkün değil ve şu an bir litre zeytinyağının maliyeti en az 160 lira. e-ticaret platformu yetkilileri de önlem alıp ürünleri kaldırmaya başladıklarını ve detaylı analiz yapacaklarını söylüyor. Bu ucuz yağları satan firmanın yetkilileri ise sattıkları üründe bir sorun olmadığını belirterek, “Biz ucuza satmıyoruz, diğerleri pahalı satıyor. Dünyada fiyatlar şu an çok geriledi” diyor.

E-ticaret platformu yetkilisinden aracısına, satıcılardan ticaret borsaları ve fabrika sahiplerine kadar tüm tarafların açıklamaları ise şöyle:

Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat: ‘Bu fiyata zeytinyağı olmaz’

“Bu fiyatlara zeytinyağı satmak imkansız. Bu durum zeytin üreticilerinin kanayan yarasına dönüştü. 300-400 liraya 5 litre zeytinyağı satmak dolandırıcılıktır. O zeytinyağından başka her şey olabilir. Zaten o yağlar çiçek yağı. İçine zeytinyağı aroması katılıyor. Tüketici ne yağı yediğini bilmiyor. Biz tarım il müdürlüklerine, ilgili bakanlıklara bu durumu defalarca kez şikâyet ettik. Ama bu firmalar yine tüketiciyi yanıltmaya devam ediyor. Eğer e-ticaret platformları bu ürünleri iyi denetler ve satmazsa kimse mağdur olmaz. Zaten tüketici e-ticaret sitelerinin isimlerine güvenip bu ürünleri alıyor. Onlar denetimi iyi yaparsa bu dolandırıcılık da biter.”

ELEKTRONİK TİCARET İŞLETMECİLERİ DERNEĞİ (ETİD) BAŞKAN YARDIMCISI VE PTTAVM.COM GENEL MÜDÜRÜ HAKAN ÇEVİKOĞLU: ‘KARA LİSTEYE ALIYORUZ’

“E-Ticaret platformları yaygınlaştıkça bunu fırsata çevirmek isteyenler de artıyor. Biz her türlü sahte ürün satmak isteyeni ve fatura göndermeyen satıcıyı sıkı takip altına alıyoruz. İhbarları değerlendiriyor ve gereğini yapıyoruz. Kötü niyetli olanları kara listeye alıyoruz. Ama onlar daha sonra farklı bilgilerle yeniden sisteme dahil olabiliyorlar. 50 liralık ürün 200 liraya satılıyorsa vatandaşın bundan şüphe edip bize bildirmesi lazım. Tüketicilerin mağduriyet yaşamaması için mutlaka güven damgası bulunan e-ticaret platformlarını tercih etmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istiyorum.”

AYDIN TİCARET BORSASI BAŞKANI FEVZİ ÇONDUR: ‘DAHA SERT DENETİMLER ŞART’

“Zeytinyağı fiyatları rekor üstüne rekor kırıyor. Şu an bu kişiler asit derecesi ile oynayıp yağı ucuza imal ettiklerini söylüyorlar. Bu söyledikleri zeytinyağının bile toplan satış fiyatı litre başına 130 lira seviyesinde. Daha bunun işletme ve paketleme maliyetleri var. Mümkün değil. Bu fiyatlara satmak imkânsız. Bu firmalar nerede üretim yapıyor biz bilmiyoruz. İlgili bakanlıkların daha sert ve net denetimler yapması gerekiyor. Platformların da bu satıcılara müsaade etmemesi lazım. 70-80 liraya zeytinyağı satın alan bir tüketici o yağın başka bir ürün olduğunu bilmeli.”

KÖKLÜ ZEYTİNCİLİK YÖNETİM KURULU BAŞKANI MUSTAFA KÜRLEK: ‘GERÇEKSE HEPSİNİ ALMAYA HAZIRIZ’

“Ben aynı zamanda Ayvalık Ticaret Odası’nda görev yapıyorum. Bırakın 70-80 liraya zeytinyağı satılmasını biz litresini 200 liraya çiftçiden bulup alamıyoruz. Bu yıl rekolte düşük olduğu için zeytinyağı fiyatları çok yüksek. Ben o arkadaşlara bir çağrıda bulunuyorum. 100 ton, 200 ton ne kadar yağları varsa getirsinler biz alacağız Ayvalık’ta. Ama tek şartımız var yağlar fabrikanın önündeyken bakanlık yetkilileri ile birlikte test edilecek. Kabul ederler mi bilmiyorum. Çünkü onların sattıkları yağlar aslında pamuk yağı ve sahtecilik yapıyorlar. Tüketiciyi kandırıyorlar. Sorun büyük.”

VAKIF BİRLİK ZEYTİNYAĞLARI YETKİLİSİ FATİH ÇETİN: ‘ASİT ORANIYLA OYNAYIP MALİYETİ DÜŞÜRÜYORUZ’

“Yaklaşık 100 ortağı olan bir birliğiz. Aydın bölgesinde üretim yapıyoruz. Topladığımız zeytinyağlarının asit oranları ile oynayarak maliyeti düşürüyoruz. Ayrıca aracısız üretim yaptığımız için çok fazla fiyat yükselmiyor. Dünyada zeytinyağı fiyatları arttı diyorlar ama daha sonra da geriledi. Diğer firmalar gerilememiş gibi satış yapıyor. Biz ucuz değiliz, onlar pahalıya satıyor. İlgili bakanlıklardan tüm izinlerimiz ve belgelerimiz var. Kayıtlı üretim yapıyoruz. Biz ürünlerimizin arkasındayız.”

BİLGİ NOTU: ABD Tarım Bakanlığı’nın (USDA) son raporuna göre eylül ayında zeytinyağı fiyatı ton başına 8 bin 900 dolara yükseldi. Ayrıca kuraklık yüzünden dünyanın en büyük zeytinyağı üreticisi olan İspanya’nın üretimi 1.3 milyon tondan 610 bin tona geriledi. Türkiye’nin ihracattaki kısıtlama kararının da Avrupa pazarı için etkili olacağı belirtiliyor.

(Emre Eser- Hürriyet)

 
Aksu, Yanardağ'ı icraya verdi
 
Muayene bile etmeden sunucunun hastalıklarını saydı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TÜİK: Hizmet ihracatı 2022'de yüzde 37 arttı
TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022'de hizmet ihracatının bir önceki ...
Birleşik Krallık, Türkiye ile yarışıyor... Konu: Kira zammı
Birleşik Krallık'ta kiralık konutlardaki yeni sözleşmeler, geçen ay yıllık ...
Tarımda ezber bozan formül
Tarımda planlı üretim devri dün resmen başladı. Tarımsal üretimin öngörülebilir ...
 
Kur Korumalı Mevduatlardaki zorunlu karşılık oranları yükseltildi
RESMİ Gazete'de yayımlanan karara göre, Kur Korumalı Mevduat (KKM) Hesapları ...
TÜİK: Yumurta ve tavuk eti üretimi arttı
TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayında yıllık yumurta, tavuk ...
Motorin 40 lirayı aştı
Döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki hareketlilik ile vergilere yapılan ...
 
TÜİK: İnşaat maliyeti temmuzda arttı
TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayında inşaat maliyetinin yıllık ...
Motorine dev zam yolda!
Yüksek enflasyon vatandaşın belini bükerken akaryakıta zam haberleri dur ...
iPhone 15'in Türkiye fiyatı belli oldu
Bütün dünyanın gözü Apple'ın düzenleyeceği etkinlikte tanıtacağı yeni ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva