Muratpaşa ilçesinde M.S. 130 yılında Roma İmparatoru Hadrianus'un Antalya'ya gelişi anısına yapılan, tarihi Kaleiçi'ne girişi sağlayan kapılardan Hadrianus Kapısı, halk arasında 'Üç Kapılar' olarak biliniyor. Antalya'ya gelen binlerce yerli ve yabancı turist, Üç Kapılar'da hatıra fotoğrafı çektiriyor. Ancak kentin tarihi simgeleri arasında yer alan Üç Kapılar'ın üzerini kaplayan otlar, yerli halkın yanı sıra turistin de tepkisine yol açıyor.
'SURLARA GEREKEN ÖNEMİN VERİLMESİ LAZIM'
Haşim İşcan Mahallesi Muhtarı Halil Ay, Üç Kapılar'ı dünyanın her yerinden turistin ziyaret ettiğini anlattı. Üç Kapılar'ın etrafında ve surlarda son dönemde yeşeren otların çoğaldığını aktaran Ay, otların çirkin bir görüntüye neden olduğunu söyledi. Bölge halkının da bu konuda muhtarlığa şikayette bulunduğunu belirten Halil Ay, “'Muhtarım, oralar temizlense, daha göz alıcı olsa çok güzel olur. Burası tarihi, korunan bir yer, daha önem verilse' diyerek serzenişte bulunuyorlar. Biz bu durumu belediyelerimize bildiriyoruz. Buraların sık sık kontrol edilmesi gerekiyor. Çünkü Üç Kapılar, Antalya'nın göz bebeği. Buna önem verilmesi lazım. Turistler burada fotoğraf çekiyor ve birçok yerde reklamı oluyor. Bir an önce harekete geçilip, bu surlara gereken önemin verilmesi lazım" dedi.
ALMAN TURİSTLERDEN BAKIMSIZLIĞA TEPKİ
Tarihi surların dönem dönem yeşillendiğini aktaran Halil Ay, “Biz belediyelerimize bunu her zaman söylüyoruz. Sanırım bu aralar tekrar temizlik çalışması olacak. Bir an önce buralar temizlensin. Alman turistlerimiz, 'Antalya'nın bu kadar güzel bir semti, Kaleiçi çok doğal. Biz burayı Almanya'da herkese söylüyoruz ama bu otlar, bu görüntüler çok çirkin, hiç yakışmıyor. Buralar temizlenebilir. Üzerlerindeki çirkin yazılara dikkat edilmesi lazım' diyor. Bakım yapılması lazım" diye konuştu.
Hadrianus Kapısı'nın yer aldığı Muratpaşa Belediyesi ile Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise tarihi eser niteliğinde olduğu için Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'nden talep gelmesi halinde kendilerinin bakım çalışması yapabildiklerini kaydetti.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Aslı DURAN/ANTALYA, (DHA)


Muratpaşa Belediyesi ile Büyükşehir Belediyesi yetkilileri şehre sahip çıkmıyor. Siz temizliyeceğiz diye talepte bulunsanız ölürmüsünüz. Tarihi eserleri korumak için illa Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'nden talep gelmesi gerekmiyor . SAHİPSİZ ŞEHİR !!!!
Seçim sonrası itfaiye aracı ve temizlik personelinin yanına fon olarak konulan bir ilgili meslek mensubuyla yapılan çalışmaları görürüz genelde. Büyükşehir, Muratpaşa ve Bakanlık arasında mülkiyet, bakım-onarım, kullanım vb. hususlarda yaşanan karmaşa da cabası.
En geç altı ayda fiziksel, kimyasal ve biyolojik sürekli bakım, gerekiyorsa onarım yapılması gereken bu anıtsal yapı kentin marka değerlerinden biridir. Ancak heykellerini polyester, sütunlarını strafordan yapmayı, hatalı Üç Kapılar maketini fuar fuar gezdirmeyi tercih eden bir algı eşiği çerçevesinden pek de bir şey beklememek gerekir.