Aydın'da orman yangını
Aydın'da orman yangını
Kıyıdaki kaçaklar yıkılıyor
Kıyıdaki kaçaklar yıkılıyor
Antalya'da oğlunu öldüren baba; Pişmanım
Antalya'da oğlunu öldüren baba; Pişmanım
Bayram tatilinin ilk günü 853 trafik kazası
Bayram tatilinin ilk günü 853 trafik kazası
24 Mayıs 2024 Cuma - 10:16

21 yaşında 3'ncü kalple hayata tutundu

21 yaşındaki gence, kalp yetmezliği nedeniyle önce yapay kalp takıldı, sonra kalp nakli yapıldı. Kendi kalbiyle 18 yıl, yapay kalple 3 yıl yaşayan genç, yeni ve 3'ncü kalbiyle yeniden hayata merhaba dedi.

21 yaşında 3 ncü kalple hayata tutundu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

KALP yetmezliği nedeniyle Akdeniz Üniversitesi'nde 3 yıl önce yapay kalp takılan Mehmet İncedayı'ya (21), beyin ölümü gerçekleşen 20 yaşındaki kişinin kalbi nakledildi. İncedayı, "3 yıl sonra kalbim tekrar atmaya başladı. Önceden de atıyordu ama yapay kalp olduğu için pek hissedemiyordum" dedi.

Kayseri'de yaşayan Mehmet İncedayı, 18 yaşındayken zatürre geçirdi. Zatürrenin ilerlemesi üzerine rahatsızlığı artan İncedayı'ya kalp yetmezliği teşhisi koyuldu. Durumu gün geçtikçe kötüleşen Mehmet İncedayı'ya, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne gitmesi önerildi. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Bayezid ve ekibi, tahlillerini incelediği İncedayı'ya, acilen Antalya'ya gelmesi gerektiğini söyledi. Kayseri'den Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne gelen Mehmet İncedayı'ya, 2021 Mart ayında yapay kalp takıldı. 3 sene boyunca kalbini çantasında taşıyan İncedayı, 6 ay önce sağlık durumunun kötüye gitmesi üzerine Antalya'ya yerleşti. 2 Mayıs'ta saat 02.30 sıralarında AÜ Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Kalp Koordinatörlüğü'nden telefonla aranan İncedayı'ya, beyin ölümü gerçekleşen 20 yaşındaki gencin kalbi başarıyla takıldı. Yıllar sonra kalbinin gerçek sesini duyan Mehmet İncedayı, nakil sonrasında sağlığına kavuştu.

KAYSERİ'DEN ANTALYA'YA KALP YOLCULUĞU

Kalp nakli sonrası AÜ Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi'nde tedavisi devam eden Mehmet İncedayı, nakil öncesi yaşadığı zorlu süreçleri anlattı. 18 yaşındayken solunum yolu enfeksiyonu geçirdiğini aktaran Mehmet İncedayı, “Zatürreydim. Hastaneye gittim. İşin bu yönünü hiç tahmin etmemiştim. 18 yaşında kalp rahatsızlığı olmasını insan idrak edemiyor. Solunum yolu enfeksiyonu bir şekilde kalp yetmezliğine kadar gitmiş. Kalp değerlerim düşmüş. Kalbim büyüdüğü için yetmezlik gelişmiş bu nedenle kalbin sol tarafına kan pompalayamamış. Kayseri'de yapay kalp için birkaç hastane önerdiler. Seçimimi Akdeniz Üniversitesi'nden yana kullandım. Buradaki doktorlarla iletişime geçtim. Gelmeden önce kalp değerlerimi gönderdim. Hemen ambulansla acil gelmem gerektiğini söylediler. Durumum çok kritikti. 31 Mart 2021'de yapay kalp ameliyatı oldum. Çanta, yapay kalbe destek sağladı" ifadelerini kullandı.

'ELEKTRİK KESİNTİSİ' KORKUSU

Yapay kalp ile yaşamanın zorluklarını anlatan İncedayı, “Yapay kalp büyük konfor ama o çantanın içerisinden giden enerjiler vücuduna kalp görevi görüyor. Bir şekilde hayata tutundum. Kendi hayatımdan hiçbir zaman şikayetçi olmadım. Yapay kalple yaşarken düzenli spor yapamıyorsun, yüzemiyorsun. Hayati konforun gidiyor. Sürekli pillerini kontrol etmek zorundasın. Yanında ekstra yedek taşıyacaksın. Her zaman aklınızın bir ucunda elektrik gitmesi oluyor. Çünkü pillerin enerjisi elektrik olduğu için o seni ayakta tutuyor. Piller sürekli şarjda kalmak zorundaydı. Her an elektrik kesintisi olabilir. Deprem, sel gibi doğal afetler olabilir. Elektriksiz hayat bir anda gelebilir. Bunun korkusu olabiliyor, sonuçta ölüm var" diye konuştu.

3 YIL BOYUNCA KALBİNİ ÇANTASINDA TAŞIDI

3 yıldır kadavradan kalp beklediğini söyleyen İncedayı, “Çanta takıldığında acil nakil listesinde olmuyorsunuz. Çanta takıldığı için hayatınızı rahat idame ettirebiliyorsunuz. Çünkü çanta olduğu için kalp krizi, kalbin durması gibi şeyler olmuyor. Çanta destek veriyordu. Yaklaşık 6 ay önce cihazın çalışmasında problem oluştu. Kalbimdeki pompada pıhtı oluşmuş o pıhtıdan dolayı değerlerim sürekli inişli çıkışlı devam ediyordu. Bu durum da çok rahatsız ediyordu. Dayanamayacak duruma geldim. Cihazım arıza vermeye başlamıştı. Ömer hocam da nakil olmamı önerdi. Nakil sayesinde çantadan kurtulabiliyordum. 21 yaşında olduğum için nakli kabul ettim" dedi.

KENDİSİ 21, KALBİ 20 YAŞINDA

Antalya'da beyin ölümü gerçekleşen 20 yaşındaki kişinin organlarının bağışlanması sonucunda yeniden yaşama tutunduğunu anlatan İncedayı, “2 Mayıs gecesi saat 02.30 civarında telefonum çaldı. Nakil için zaten hazırlıklıydık. 'Sana uygun donör çıktı, hemen hastaneye gelin' dediler. Hastaneye 20 dakikada geldim. Hemen kan alındı. Kanda enfeksiyon ya da başka bir yerinde sorun varsa nakle almıyorlardı. Kalp nakli bekleyen 1 kişi daha gelmişti. İkimiz de kan verdik. Benim değerlerim daha uygun olunca nakil ameliyatına aldılar. Saat 07.30'da ameliyata girdim, 15.30'da çıktım. Süreç benim için olumlu geçti. Kalbin gelmesi moral oldu. Zor süreçleri atlattım. Sonu güzel olsun" diye konuştu.

HAYALİ DENİZDE YÜZMEK

Herkese organ bağışı çağrısında bulunan Mehmet İncedayı, kalp nakli sonrasında kendisi çok iyi hissettiğini belirterek, “3 yıl sonra kalbimin atması bana değişik geliyor. Önceden de kalbim atıyordu ama cansız olduğu için pek hissedemiyordum. 3 yıl sonra kalbim tekrar atmaya başladı. Hayalim ise yüzüp denize gitmek" dedi.

Aslı DURAN/ANTALYA, (DHA)-

Etiketler:
 
18 ilde 45 FETÖ gözaltısı
 
Otomobil, ciple çarpıştı: 2 ölü, 1 yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Kombine nakil' ile hem insülinden hem diyalizden kurtuldu
ANTALYA'da 25 yıldır insülin kullanan, şeker hastalığı nedeniyle gelişen ...
Manavgat Devlet'e 'Bebek Dostu Hastane' ünvanı
MANAVGAT Devlet Hastanesi, Sağlık Bakanlığı'nın talebiyle bağımsız denetçiler ...
Gizli kan testi ile kolon ve rektum kanseri anlaşılabiliyor
Kolon rektum Cerrahi, Proktoloji ve Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ediz ...
 
Onaylı randevu dönemi bugün başladı
MHRS Onaylı Randevu dönemi bugün (13 Mayıs 2024) başladı. Yeni sistemde, ...
Uzmanı uyardı: Gece öksürüğü o hastalığın habercisi olabilir
İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Zeynep Mısırlıgil, ...
Sağlık Bakanlığı 36 bin sözleşmeli personel alacak
SAĞLIK Bakanlığı, eleman temininde güçlük çekilen yerlerde ve hizmet dallarında ...
 
Dizlerde ağrı, kireçlenme habercisi olabilir
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Bülent Sever, diz artriti ...
Hastane randevularında yeni dönem başlıyor
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastanelerdeki randevu sisteminde yeni bir döneme geçecekleri duyurdu.
Tıp dünyasının acı kaybı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından Prof. Dr. Sezer ...
 
Dursun Gündoğdu
Organize insafsızlık
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Bayram günleri
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Avrupa’da beş kriz
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer turizmi annesini kaybetti
İsa Altun
İsa Altun
Sessiz Çığlık
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva