TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
26 Aralık 2019 Perşembe - 13:35

ATSO Başkanı Çetin: 2019 zor bir yıl oldu

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) 2019 yılı son meclis toplantısında konuşan Yönetim kurulu Başkanı Davut Çetin, 2019'un iş dünyası için zor ve uzun bir yıl olduğunu söyledi.

ATSO Başkanı Çetin: 2019 zor bir yıl oldu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

ATSO'nun 2019 yılı son meclis toplantısı, ATSO Meclis Başkanı Süleyman Özer başkanlığında yapıldı. Toplantıya ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, yönetim kurulu ve meclis üyeleri katıldı. Toplantıda ATSO'nun 2020 yılı bütçesi, 40 milyon 645 bin TL olarak belirlendi.

2019 ZOR BİR YIL OLDU

Başkan Davut Çetin, 2019 yılına ilişkin genel değerlendirmelerde bulundu. 2019'un iş dünyası için zor ve uzun bir yıl olduğunu belirten Davut Çetin, “Ülke olarak bu yılın neredeyse 6 ayını yerel seçimle geçirdik, ekonomide zor günler yaşadık. 2019'da bardağın dolu tarafında özellikle dış politika alanındaki gelişmelerin olduğunu söyleyebiliriz. Böyle bir dönemde dış politikada güçlü olmak için demokrasimizin de güçlü olması, siyasi uzlaşmaya önem verilmesi özellikle önemlidir" dedi.

'DERDİMİZ ÇAKARLI ARAÇ KULLANMA'

Siyasi uzlaşmayla demokrasimizin güçlenmesi konusunda maalesef gerekli ilerleme olmadığını söyleyen Çetin, “Meclis gündemindeki bazı konular hayal kırıklığı yaratmakta, demokrasiye inancı zayıflatmaktadır. Son olarak TBMM'de çakarlı araç uygulamasının kapsamı genişletildi. Gerekçe olarak bu ayrıcalıkların eskiden beri var olduğu söyleniyor. Oysa geçmişte olması, bugün ve gelecekte devam etmesini gerektirmiyor. Dünyada milletvekillerine verilen imtiyazlar kürsü özgürlüğü ve dokunulmazlıktır. Türkiye'de ise derdimizin çakarlı araç kullanma, trafik cezası ödememe gibi ayrıcalıklar olması garip bir durumdur. Bu konularda kamu vicdanına, adalet ve güven duygusuna dikkat edilmelidir" diye konuştu.

KADIN CİNAYETLERİ KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL

2019 bilançosunda bir olumsuz gelişmenin de kadın cinayetlerinde yaşandığına işaret eden Çetin, “Yılda 400'den fazla kadın cinayeti kabul edilir bir durum değildir. Avrupa'ya göre ülkemizde 3-4 kat daha fazla kadın cinayeti işlenmektedir. Bu konuda birçok önlem alınmıştır, ama daha ileri önlemlere ihtiyaç olduğu ortada. Kadın cinayetleri sadece güvenlik ve ceza meselesi değildir, kadına bakışın değişmesi için daha fazla çaba harcanmalıdır. Finlandiya'da 5 partili koalisyon hükümeti kuruldu. 5 partinin her birinin lideri kadın. Başbakan da 34 yaşında bir kadın. Hükümette 19 bakandan 12'si kadın. Bir ülkede sistem iyi olursa, kurumlar düzgün işlerse 34 yaşında başbakanlar da çıkabilmektedir" dedi.

EKONOMİDE DİPTEN DÖNÜŞ SİNYALLERİ

2019 yılına Türkiye ekonomisinin serbest düşüşle başladığını, çok kötümser beklentiler varken, son aylarda dipten dönüş sinyalleri olduğunu söyleyen Çetin, “Bu yıl Merkez Bankası'ndan Hazine'ye 78 milyar lira aktarıldı. Hazine borçlanması arttı, kamu bankalarına tahvil desteği verildi, yabancı bankalarla swap anlaşmaları kısıtlandı. Bu önlemlerle dövizde daha fazla artış önlendi, kredi hacminin bir nebze artması sağlandı. Kredi yapılandırmalarıyla büyük şirketlerde zincirleme iflasların önüne geçildi. Buna rağmen halen değişik sektörlerde kredisini ödemekte zorlanan şirketler var. Otomotivde, eğitim sektöründe, sağlık sektöründe büyük firmaların halen finansman sıkıntısı yaşadıklarını görüyoruz" diye konuştu.

YAPISAL REFORMLAR VE TEKNOLOJİ YATIRIMLARI

Ekonomiyi orta gelir tuzağından çıkaracak yapısal reformlar ve teknoloji yatırımlarının yapılması gerektiğini söyleyen Çetin, “Girdi maliyetlerinin düşürülmesi, SGK prim yükünün azaltılması, kamuda tasarruf ve güven artırıcı önlemler alınması gibi konularda halen ilerleme bekliyoruz. Örneğin enerji piyasasında plansız yatırımlar yüzünden enerji maliyetlerimiz yüksek. İmar rantı yüksek olduğu için arsa, arazi maliyetleri yüksek. Kayıtdışı çalışma yüzünden istihdam maliyeti yüksek. Bankalar kredilerden zararlarını ücret ve komisyonla telafi ediyor. Bütün bu konularda yapısal dönüşüm şart" dedi.

ANTALYA, TÜRKİYE'DEN DAHA İYİ

Antalya ekonomisinde ise 2019 yılını ele alan Çetin, 14 veride Antalya'nın Türkiye ortalamasından daha iyi olduğunu kaydetti. SGK'ya kayıtlı esnaf ve çiftçi sayısının azaldığını belirten Çetin, “Karşılıksız çek ve senet protestosunda daha iyi durumdayız. Eylül itibarıyla bir yılda SGK'lı çalışan sayısı Türkiye'de yüzde 2,5 düşmüştür. Antalya'da yüzde 4,7 artış var. Kayıtlı istihdamın arttığı büyük iller arasında yalnızca Antalya var" dedi.

'HER ŞEY DÜZELDİ DEMEK DEĞİL'

Çetirn, "Türkiye ortalamasından iyi olmak, geçen yıla göre iyi olmak, her şey düzeldi demek değildir. İlimizde 2016'da 25 bin, 2017'de 30 bine yakın otomobil trafiğe girdi. 2018'de 22 bine düştük. Bu yıl son aylardaki artışa rağmen 22-23 bin otomobil alım ve satımı yapılmış olacak. 2018'e göre yükseldi, ama 2017'nin, hatta 2016'nın altındayız. Aylık konut satışı 5 bin 500-6 bin arasındayken, 3 bin 390'a kadar düştü. Kasım ayında kredili satışlardaki artışla 6 bin 759'a çıktı. Bu artış 5 binlerde devam ederse inşaat sektöründe düzelme başlayabilir" diye konuştu.

EN ÖNEMLİ BAŞARI TURİZM

Antalya ekonomisinde 2019 yılının en önemli başarısının turizmde 16 milyonun üzerinde abancı ziyaretçi sayısıyla kırılan rekor olduğunu söyleyen Davut Çetin, 2020 yılında turizmde Rusya pazarındaki büyümenin süreceğini açıkladı. Almanya pazarında son dönemde rezervasyonların durgun olduğunu belirten Çetin, “Gelecek yıl 2019'daki gibi bir büyüme bekleyemeyiz, yine de olumlu gelişmenin devam etmesini ümit ediyoruz. Turizm sayesinde Antalya, Türkiye ortalamasının üzerinde büyümektedir. Kuşkusuz bu büyüme sektöre ve işletmeye bağlı olarak değişmektedir" dedi.

KİŞİ BAŞI GELİRDE 10'UNCU

Antalya'nın ortalama kişi başı gelirde 10 bin 62 dolarla 10'uncu il olduğunu belirten ATSO Başkanı, “Kişi başı gelir rakamlarına dolar olarak bakarsak, Antalya'nın 2006'da, Türkiye'nin 2008'de 10 bin dolara, 2014'te 14 bin 237 dolara çıktığını ve 2018'de ise 2006 düzeyine geri dönmüş olduğumuzu anlıyoruz. 2019 yılında da aynı durumdayız. Dolayısıyla ülke ve şehir olarak asıl meselemiz, teknoloji üretimi, katma değer üretimi ve ihracattır. Biz, Türkiye'nin en büyük illerinden biriyiz. En büyük ticaret ve sanayi odalarından biriyiz. Şirketlerimizi, şehrimizi orta gelir tuzağından çıkarmak hepimizin görevidir. Ortaklıklar kurmalıyız, hepimiz daha güçlü marka olmak için, ihracat yapmak için çalışmalıyız" diye konuştu.

ANTALYA TICARET VE SANAYI ODASI'NIN (ATSO) 2019 YILI SON MECLIS TOPLANTISINDA KONUSAN YONETIM KURULU BASKANI DAVUT CETIN, 2019'UN IS DUNYASI ICIN ZOR VE UZUN BIR YIL OLDUGUNU SOYLEDI.(FOTO.ANTALYA-DHA)

ANTALYA TICARET VE SANAYI ODASI'NIN (ATSO) 2019 YILI SON MECLIS TOPLANTISINDA KONUSAN YONETIM KURULU BASKANI DAVUT CETIN, 2019'UN IS DUNYASI ICIN ZOR VE UZUN BIR YIL OLDUGUNU SOYLEDI.(FOTO.ANTALYA-DHA)

ANTALYA TICARET VE SANAYI ODASI'NIN (ATSO) 2019 YILI SON MECLIS TOPLANTISINDA KONUSAN YONETIM KURULU BASKANI DAVUT CETIN, 2019'UN IS DUNYASI ICIN ZOR VE UZUN BIR YIL OLDUGUNU SOYLEDI.(FOTO.ANTALYA-DHA)

ANTALYA TICARET VE SANAYI ODASI'NIN (ATSO) 2019 YILI SON MECLIS TOPLANTISINDA KONUSAN YONETIM KURULU BASKANI DAVUT CETIN, 2019'UN IS DUNYASI ICIN ZOR VE UZUN BIR YIL OLDUGUNU SOYLEDI.(FOTO.ANTALYA-DHA)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

Etiketler:
 
Otizmli bireylere diş tedavisi
 
Engelli çocukları toprağa gömüp iyileşmelerini beklediler
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dolandırıcılık şüphelisi, TBMM Başkanı için 'eniştem' demiş
ANTALYA'da, aralarında profesörün de bulunduğu çok sayıda kişiyi 'Cumhurbaşkanlığı ...
Rukiye ninenin çantasını çalmak isteyen kapkaççılar yakalandı
ANTALYA'da, emekli bankacı Rukiye Çakır'ın (78) çantasını çalmak isteyen ...
Akıma kapılıp telef oldu
ANTALYA'da, elektrik panosuna giren sansar, akıma kapılıp telef oldu.
 
Başkan Dere'den yılbaşı alışverişi çağrısı
ANTALYA Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, ...
Elmalı MYO öğrencileri Fiberli'yi ziyaret etti
AKDENİZ Üniversitesi Elmalı Meslek Yüksekokulu Elektrik ve Elektronik ...
En renkli yılbaşı
MURATPAŞA Belediyesi Adalya Vakfı Engelsiz Kafe'nin özel çocukları, kıyafet ...
 
Atık malzemelerden sergi ve tiyatro gösterisi
AKDENİZ Üniversitesi Serik Gülsün Süleyman Süral Meslek Yüksekokulu Çocuk ...
Sıcak hava nedeniyle portakalda sürüm de azaldı
ANTALYA'nın Finike ilçesinde portakal hasat sezonu devam ederken, Finike ...
Antalya'da herkes kar yağdı sandı ama...
ANTALYA'nın Konyaaltı ilçesinde, gece saatlerinde yağmur ve dolu etkili ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva