Başkan Kotan'dan Doyran ve Bahtılı'ya hafta sonu ziyareti
Başkan Kotan'dan Doyran ve Bahtılı'ya hafta sonu ziyareti
2 aylık evli çift, motosiklet kazasında yaralandı
2 aylık evli çift, motosiklet kazasında yaralandı
Validen 'Herkes haddini bilecek' uyarısı
Validen 'Herkes haddini bilecek' uyarısı
DÖSİAD Akademi’de ilk ders
DÖSİAD Akademi’de ilk ders
12 Aralık 2023 Salı - 14:03

Akdeniz Üniversitesinden yerli ilaç için önemli adım

Akdeniz Üniversitesi'nde 10 milyonluk bütçe desteği alan proje ile ilgili son gelişmeler paylaşıldı. Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan, proje ile üretilecek ilacın organ nakli sonrası organ reddi ile kanser, covid-19 gibi hastalıkların tedavisinde kullanılacağını söyledi.

Akdeniz Üniversitesinden yerli ilaç için önemli adım
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Akdeniz Üniversitesi'nde düzenlenen basın toplantısı ile hedef ve ürün odaklı Altyapı Projesi Desteği çağrısı kapsamında tarihinin en yüksek bütçe desteğinin verildiği proje ile ilgili son gelişmeler paylaşıldı. Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan başkanlığında Rektörlük Senato Salonunda düzenlenen toplantıya Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükrü Özen, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Küçükçetin, Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet İnan ve Bilimsel Araştırmalar Komisyonu üyeleri katıldı.

10 MİLYON LİRALIK BİR BÜTÇE İLE DESTEKLENDİ

Yaklaşık iki buçuk yıl önce startını verdikleri projeyle ilgili son gelişmeleri paylaşan Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Göreve geldiğimden buyana öncelikli hedefimiz üniversitemizin ve ülkemizin bilimsel seviyesini yükseltmek, kaynaklarımızı verimli bir şekilde kullanarak topluma ve insanlığa faydalı olmak oldu. Bu hedefle bu projelerimize hiç olmadığı kadar güçlü bütçe desteği sağladık.Bunlardan bir tanesi de bugün sonuçlarını paylaşacağımız projemiz. Üniversitemiz tarihinin belki de en yüksek destek bedeli olan yaklaşık 10 milyon liralık bir bütçe bu proje için ayrıldı. Her zaman savunduğum konu bilim ve teknoloji politikalarını belirlerken uzun vadeli düşünmek gerekiyor. Sadece kısa vadeli çözümlerle değil, aynı zamanda gelecekteki ihtiyaçlarımıza cevap verebilecek stratejiler geliştirmeliyiz.Pandemi sürecinde bunu yakından görmüş olduk. Aşı ile ilgili hazırlıklar daha önce başlamış olsaydı daha önce aşı üretimiş olurdu. Geç olsun, güç olmasın.Şuan çok güzel aşı ile ilgili altyapılar oluşturuldu. Aslında en önemli göstergesi siz en tehlikeli durumlara ne kadar hazırsınız. Bu proje de bunun bir örneği.” diye konuştu.

AYNI ALANDA KULLANILAN İLACIN PATENTİ 1 MİLYAR DOLARA SATILDI

Projeile ilgili bilgi paylaşan Rektör Özkan,“Geliştirme aşamasında olan ilacımız özellikle organ naklinde vücudun organ reddetme riskini azaltmak amacıyla kullanılan bir ilaç grubunda yer alıyor. Covid-19’dakullanılıyor, kanserde, sepsistesitokin fırtınasında kullanılıyor. Dünyada 4 tane ilaç var zaten inşallah bu da 5’incisi olacak. Bu ilaçlar, dünya genelinde toplamda yaklaşık 30 milyar dolarlık bir pazara sahip. Her yıl ülkemizden de bu ilaçlar için milyonlarca dolar yurtdışına çıkıyor.Aynı orijine sahip benzer bir ilacın ABD’de patent hakkının 1 milyar dolara satılmış olması bile, bu ilacın değerini gösteriyor. Sadece maddi olarak de değil lojistik problemi olduğunda ilaca ulaşamıyorsunuz.Bu anlamda bu ilacın kendimizde olması stratejik bir durum.” şeklinde konuştu.

“EKONOMİMİZE KATKI SAĞLAYACAK”

İlaç adayımızın AR-GE çalışmaları tamamlanarak hayvan deneyleri aşamasına geldiğini ifade eden Rektör Özkan, “Bu aşamasının tamamlanması ile endüstriyel üretim ve klinik çalışmalarının tamamlanması için teknoloji transferi yapmaya hazır hale gelecektir. En kısa sürede ilaç firmalarımızdan haklı bir ilgi görerek ticarileşmesini, böylece ülkemizden çıkan milyonlarca doların ülkemizde kalmasını diliyorum. Bu projenin başarısı, sadece bilimsel bir kazanım değil, aynı zamanda üniversitemizde ilaç geliştirme altyapısının ve insan kaynağının oluşturulması ile ekonomimize önemli bir katkı sağlayacak.

5 YIL İÇERİSİNDE TİCARİ ÜRÜN HALİNE GELEBİLİR

Proje ile ilgili bilgi veren Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet İnan “Biz burada üniversitemizin alt yapı projesi olarak iki buçuk yıl önce hem alt yapı oluşturmak hem insan kaynağını oluşturmak için bir proje başlattık. Bu kapsamda rekombinant teknolojisiyle sitokin fırtınasını durduran bir molekülünbiyo benzerini geliştirdik.” dedi. Projenin teknik detaylarını paylaşan Prof. Dr. Mehmet İnan, “Burada büyük bütçelerle alt yapı cihazlarını tamamladık. Mesela bir covit ilacını, insülin ilacını aynı metotlarla geliştirebileceğimiz, hatta Hepatit B aşısını aynı organizmada üretip aşıyı geliştirebileceğimiz alt yapıyı oluşturmuş olduk. Bundan sonraki süreçfarklı ilaç moleküllerinin Türkiye’de üretimi ve bunların teknoloji transferi ile endüstriye taşınması bunların da piyasa çıkarılması aşaması.Bizim üniversite olarak yapabileceğimiz kısımlarını bu proje çerçeve tamamlamış olacağız. Bu proje tek kişilik bir ekip değil burada gördüğünüz gibi hocalarımız ve öğrencilerimizin katkısıyla yürütüyoruz.” diye konuştu. Her ilacın bir yaklaşık 10-12 yıl ilaç geliştirme süreci olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mehmet İnan proje kapsamında üretecekleri ilacın yaklaşık 5 yıllık bir süreci olduğunu söyledi. Prof. Dr. İnan proje desteği için Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan ve BAP Komisyonuna teşekkür etti.

 
Kızı öldürülen baba:Telefon konuşmaları dosyaya eklensin
 
Tütüncü, Konyalılarla buluştu
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 2 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
taş 14 Aralık 2023 Perşembe 03:33

Vallahi Bravo,ekibi alkışlamak gerekir.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 50. yıl gururu
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin kuruluşunun 50. yılı dolayısıyla ...
'Dijital uyuşturucu' uyarısı
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Sağlık ...
Medyanın rektör gafı pes dedirtti
Bazı internet haber siteleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Antalya Belek Üniversitesi’ne ...
 
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde yeni yönetim
SAĞLIK alanında başarılı çalışmalarla adını tüm dünyaya duyuran Akdeniz ...
AÜ Rektörü Özkan'dan Emine Erdoğan ve Bakan Koca'ya ziyaret
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Ankara'da Cumhurbaşkanı ...
Antalyalı öğrencilere Avrupa'dan teklif yağıyor
PANDEMİ döneminde turizm sektöründeki iş gücü kopuşları sonrası Avrupa ...
 
AÜ Ziraat Fakültesi’nden Büşra Yapıcı’ya Onur Ödülü
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin kuruluşunun 40. yılı görkemli ...
AÜ rektör yardımcılığında görev değişimi
AKDENİZ Üniversitesi Rektör Yardımcılığı görevinde değişim gerçekleşti. ...
Akdeniz Üniversitesi'nde 40 yılda vefa buluşması
AKDENİZ Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin kuruluşunun 40'ıncı yılı kutlamalarında ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva