Antalya'da balıkçılardan tekneli kortej
Antalya'da balıkçılardan tekneli kortej
Manavgat Irmağı'nda su gösterisi
Manavgat Irmağı'nda su gösterisi
Kumluca'da 2 yayla evi yandı
Kumluca'da 2 yayla evi yandı
Başkan Kotan: Cumhuriyetin bekçisiyiz Atam
Başkan Kotan: Cumhuriyetin bekçisiyiz Atam
2 Aralık 2022 Cuma - 20:06

Antalya Kent Konseyi’nden velayet paneli

Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin velayet konulu panelinde konuşan Doç. Dr. Seda Bayraktar, boşanmanın travma olmadığını yaşanan sürecin travma noktasına getirebildiğini söyledi. Avukat Eylem Ülgen ise boşanma sırasında velayet sorunlarıyla ilgili bilgi verdi.

Antalya Kent Konseyi’nden velayet paneli
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisi, 25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü ile 5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının Tanınması yıldönümündevelayet konulu panel gerçekleştirdi. Kent Konseyi Toplantı Salonu’nda düzenlenen panelde Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seda Bayraktar “Travmanın Nesiller Arası Aktarımı: Velayet Davası Kapsamında Anne ve Çocukları” konulu konuşma yaptı.Panelin diğer konuşmacısı Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Avukat Eylem Ülgen ise “Velayet Davasının,ÇiftlerinBoşanma KararıAlmasına Etkisi veÇocuğun Durumu” konusunda değerlendirmelerde bulundu.

‘BOŞANMA BİR TRAVMA MIDIR?’

Doç. Dr. Seda Bayraktar, “Dünün mağduru bugünün faili mi? Dünün mağduru bugünün mağduru mu? Mağdur ya da fail olmayı öğrenmek” soru ve konularına işaret etti. Katılımcılara “Boşanma bir travma mıdır?” sorusunu yönelten Bayraktar, boşanmanın travma olmadığını, yaşananların olayı travma noktasına getirebildiğini söyledi. Psikolojik travmanın tanımını yapan Bayraktar, kanser tanısı, deprem, istismar veya sevilen bir yakının kaybı gibi konuların travmatik olarak nitelendirilebileceğini anlattı. Travmatikolaylardaebeveyn ve çocuklarda inkar, öfke, pazarlık, depresyon ve kabullenme gibi süreçlerin yaşanabileceğini belirten Bayraktar, “Yaşanan travmatik olaya bağlı olarak madde bağımlılığı, somatizasyon, duygudurum bozuklukları, fobiler, obsesif-kompulsif, dissosiyatif bozukluklar, akut stres bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu gibi sorunlar yaşanabilir” dedi.

Çocukların karşılaşabileceği sorunlara da değinen Bayraktar, çocukların yaş gruplarına göre karşılaşabilecekleri sorunlara da işaret ederek, şunları söyledi: “Velayet değerlendirmelerinde ebeveyn yabancılaşması, aile içi şiddet, taşınma, eşler arası geçimsizlik gibi konular ön plana geçse de velayette çocuğun gereksinimleri esastır.Bu gereksinimlerin göz ardı edilmesi travmatik süreçler halini alabilir.Farklı yaş grubundaki çocukların boşanma sonrasında farklı gereksinimleri olur.”

Bayraktar, çocuklar için travmatik olaylardan koruyucu önerileri şöyle sıraladı: “Tüm yaş grupları için ebeveynlerle düzenli görüşme. Dijital iletişim yöntemleri. Hikaye okuma, ödev yapma…Ergenler daima çocuk yetiştirme planı hakkında söz hakkı isterler. Tek bir evde yaşamayı isteyebilirler, bu sayede arkadaşları onları nerede bulacaklarını bilirler. Evden ayrılma… Yaşadığı mahalleden/şehirden ayrılma… Okul değişikliği… Arkadaşlarından uzak kalma… Temel gereksinimlerin yeterince karşılanamaması… Çocuğun yüksek yararı.”

VELAYET SORUMLULUĞU

Avukat Eylem Ülgen ise sunumuna, Alman-Türk hukukçusu Prof. Dr. Ernst E. Hirsch’in“Hukuk ilminin temelini biyoloji, psikoloji, ekonomi ve sosyoloji gibi bilimleroluşturur” sözlerine yer vererek başladı. Boşanma davası sırasında taraflarda veya boşanmaya karar vermeden önce hukuki danışmanlık alan kişide çocuğun velayetini kaybetme endişesi, velayetin kendisine verilmemesi halinde diğer tarafın çocuğu göstermeyeceği kaygısı bulunduğunun sıkça gözlendiğini kaydeden Ülgen, “Velayeti kaybetme korkusu ile boşanma kararı alamama durumu, çocukları da huzursuz, elverişsiz, fiziksel ve psikolojik gelişimlerine hizmet etmeyen ortamlarda yaşamaya mahkumetmektedir” dedi.

Terminoloji olarak, “velayet hakkı” ifadesinin bazı sakıncalar barındırabildiğini savunan Ülgen, “velayet sorumluluğu/ödevi” tanımının daha doğru olacağını belirterek, “Velayetin bir hak olarak tanımlanmasından önce, belki de bir ödev ve sorumluluk olduğuna vurgu yapılmalıdır.Velayet yükümlülüğü, velayeti elinde bulunduranlara keyfilik alanı açmamalıdır” diye konuştu. Çocukların “alıştıkları çevreden ayrılmaması ilkesi” ile ilgili yargı kararlarına örnekler de veren Avukat Ülgen, çocuklar için şu temel ilkeleri sıraladı:

“Çocuğun üstün yararı, çocuğun alıştığı çevreden uzaklaşmama ilkesi, çocuğun fiziksel, sosyal, kültürel ve psikolojik gelişim hakkı, kendini gerçekleştirme hakkı, çocuğun dinlenilmesi hakkı, çocuğun hem ana hem de baba tarafından yetiştirilme, bakılıp gözetilme, sevilme ve ilgilenilme hakkı.”

Panelistler, sunumlarının ardından katılımcıların sorularını da yanıtladı. Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, panelde sunum yapan Doç. Dr. Seda Bayraktar ve Avukat Eylem Ülgen’e çiçek vererek teşekkür etti.

 
Göynük MYO öğrencisi usta şefler arasından sıyrıldı
 
Antalya'da CHP'li başkan saldırıda yaralandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Serik THM Korosu'ndan konser
SERİK Halk Eğitim Merkezi Türk Halk Müziği Korosu konser verdi.
Başkan Elmas: Teslimlerimiz hız kesmeden devam ediyor
Sur Yapı, Tempo City, Sur Yapı Antalya ve Yeşil Mavi projelerindeki konutları ...
Fırçadan dökülen renkler sergide
ANTALYALI ressam Sezen Dağlı, pandemi dönemi ve sonrasında çalıştığı rengârenk ...
 
Polis Akademisi Başkanı Çolak'tan uyarı
POLİS Akademisi Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çolak, geleneksel tehditlerin ...
Bilim Merkezi’nde dersimiz ‘DOKULAR’
Antalya Bilim Merkezi’nin biyoloji atölyesini tercih eden çocuklar, mikroskoplarla ...
Büyükelçi Bodnar: Avrupa'da normal hayat olmayacak
UKRAYNA'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, "Bu savaş 2014'te başladı. ...
 
Engelliler için 374 kilo kapak topladılar
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde bulunan Çağlayan İlkokulu öğrencileri, ...
Kamyonetini kontrol ederken minibüsün çarpmasıyla öldü
ANTALYA'nın Kepez ilçesinde, arıza yapan kamyonetini durdurup, kontrol ...
ATB kasım ayı hal endeksini açıkladı
ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Kasım ayı Antalya Halleri Domates, Sebze ve Meyve Endeksi’ni açıkladı.
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
19 Mayıs ve Milli Mücadele
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Tasarruf paketi
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva