Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
28 Kasım 2011 Pazartesi - 17:13

Atatürk ve deniz sevgisi

Değerli Denizci dostlarımız sizlere bu yazımda Atamızın denizciliğine bakış açısından ve kendisinin denizciliğe olan sevgisinden bahsedeceğim. Atatürk diyor ki: "Denizciliği Türk’ün büyük milli ülküsü olarak benimsemeli ve az zamanda başarmalıyız." M. Kemal Atatürk

Atatürk ve deniz sevgisi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Mustafa Kemal Atatürk denize büyük bir sevgi duyardı ve deniz sevgisini tüm Türk ulusuna aşılamaya çalışırdı. Florya'da bulunduğu zamanlarda ya kürek çeker ya da denize girerdi. İstanbul'da bulunduğu zamanlarda özelikle Moda Koyu'nda yapılan yelken ve kürek yarışlarını Acar Motoru ve Ertuğrul yatından izlemekten büyük keyif alırdı.
 
1 Temmuz denizcilik ve kabotaj bayramı nedeniyle Moda Koyu'nda yapılan denizcilik şenlikleri başta olmak üzere önemli yarış günlerinde Acar Motoru ve Ertuğrul Yat’ı Atatürk'ün yarışları en iyi biçimde izleyebileceği yere getirilirdi. Büyük önderin bu yarışları izlemeye gelmesi hiç kuşkusuz denizciler içinde ayrı bir heyecan şevk ve gurur kaynağı olurdu. Denizi medeniyet olarak gören Atatürk, denizciliğin gelişmesi için de deniz sporlarının temel olduğunu düşünürdü.

Büyük Atatürk'ün bilfiil yaptığı üç spor vardır. Askerlik hayatında başladığı ve ömrünün son yıllarına kadar fırsat buldukça sürdürdüğü binicilik, İstanbul'da geçirdiği yaz tatillerinde devamlı olarak uğraştığı yüzme ve zaman zamanda kürek sporları idi.

Yaz aylarında, Florya Köşkü’nde istirahat de bulunduğu günlerde, sandala binerek kürek çekerdi. Özellikle Moda Koyu’nda yapılan yelken ve kürek yarışlarını, "Acar" motorundan veya "Ertuğrul" yatından izlemekten de büyük haz duyardı. Yat, koyda demirler, Atatürk ve beraberindekiler bütün günü, burada yarışı izleyerek geçirirlerdi. Yarışmaları dürbünle izleyen Atatürk, kazananları küpeşte kenarından alkışlar, onlara takdirlerini belirtirdi. Özellikle kabotaj bayramı yarışmalarında, Anadolu ve Rumeli fenerleri tahlisiye istasyonlarının kürek ekipleri arasındaki ezeli rekabetten doğan, iddialı ve çekişmeli yarışmayı izlemek Atatürk'ün pek hoşuna giderdi.

Atatürk 1937 yılında hükümet programını açıklarken,denizciliğe verdiği önemi çok net bir biçimde bu sözlerle belirtmiştir. "...Denizcilik sadece ulaştırma işi değil, iktisadi iş olarak anlaşılacak ve tersaneler, gemiler, limanlar ve iskeleler inşa edilecek, deniz sporları kulüpleri kurulacak ve korunup geliştirilecektir. Çünkü: Toprakların ucu deniz olan bir ulusun sınırını, halkının kudret ve yeteneğinin hududu çizer. En uygun coğrafi konumda ve üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye; endüstrisi, ticareti ve sporu ile en ileri bir denizci ulus yetiştirmek yeteneğindedir. Bu yetenekten yararlanmasını bilmeliyiz. Denizciliği Türk'ün büyük ulusal ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız...."

Bu münasebetle denizcilik konusunda Ulu Önderimizin gösterdiği yoldan ilerlemeyi bir amaç doğrultusunda başarmalıyız. Antalya'da denizciliğin hakettiği yere bir an önce gelmesi için el birliği ile çalışmalarımıza devam etmeli, bu anlamda özveri ile çalışan denizciliğe katkı koyan devlet büyüklerimize, valimize, milletvekillerimize, Deniz Ticaret Odamıza, Denizcilik Müsteşarlığı’na,Liman Başkanlığı’na ve tüm sivil toplum örgütlerine çalışmalarında destek olunmalı, bilgi birikim ve projelerine de katkı koymayı ihmal etmemeliyiz. Denizciliği Antalya’da sevdirmeli ve geliştirmeliyiz. Çünkü denizciliğin önü açık ve gelişmekte olan bir sektördür. Ayrıca medeniyetlerinde denizlerden geldiği ayrı bir gerçektir.
 
Değerli Denizci Dostlar;
Atatürk’ün denizciliğe verdiği önem Kabotaj Kanunu çıkarılarak , haklarımız koruma altına alınmıştır. Bu sebeple Denizcilik ve Kabotaj Kanunu hakkında biraz bilgi vermek istiyorum.
                        
1926 yılında yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile bir Türk limanından bir Türk limanına sadece Türk bayraklı gemilerin ve bu gemilerde Türk gemi adamlarının çalışmasını şart koşan bir kanun. Denizciliğimizin gelişmesi için önemli olan bu Kabotaj Kanunu, her yıl Kabotaj Bayramı olarak kutlanır.

Daha sonraki yazılarımda uzunca bahsedeceğim ama kısaca sizlere biz denizcilerin ve yelkencilerin paylaşmak ve yardımlaşmak adına neler düşündüğünü kısaca belirtmek isterim.

Her yaşta insanın yapabileceği ender sporlarından biri olan yelken aslında

Bir yaşam tarzı...

Yaşadığınız kara parçasını denizden seyretmek çok farklı. Özellikle stresi bol ve yaşamın zor olduğu bir  şehirde iseniz , yelken sporu sizi bu stresten ve haftanın yorgunluğundan bir sürede olsa kurtaracak, huzur ve sessizlik içinde farklı duygular yaşatacaktır.

Şiirinde Orhan Veli derki;

HÜRRİYET'E DOĞRU

Gün doğmadan,
Deniz daha bembeyazken çıkacaksın yola.
Kürekleri tutmanın şehveti avuçlarında,
İçinde bir iş görmenin saadeti,
Gideceksin;
Gideceksin ığrıpların çalkantısında.
Balıklar çıkacak yoluna, karşıcı;
Sevineceksin.
Ağları silkeledikçe
Deniz gelecek eline pul pul;
Ruhları sustuğu vakit martıların,
Kayalıklardaki mezarlarında,
Birden,
Bir kıyamettir kopacak ufuklarda.
Denizkızları mı dersin, kuşlar mı dersin;
Bayramlar seyranlar mı dersin, şenlikler cümbüşler mi?
Gelin alayları, teller, duvaklar, donanmalar mı?
Hey!
Ne duruyorsun be, at kendini denize:
Geride bekleyenin varmış, aldırma;
Görmüyor musun, her yanda hürriyet;
Yelken ol, kürek ol, dümen ol, balık ol, su ol;
Git gidebildiğin yere…
 
Bu yazıma Orhan Veli'nin şiiriyle son verirken Yüce Atamızı rahmetle anıyorum. Ruhu şad olsun
 
En derin Sevgi ve Saygılarımla...
 
Rüzgarınız Bol, Pruvanız Neta Olsun …
 
 
 
 

 
Burdur’da silahlı saldırı: 1 ölü, 1 yaralı
 
Bisikletle Dünya turu yapan çifte Türk usulü uğurlama
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Atatürkün Denizine Sahip Çıkacağız 6 Aralık 2011 Salı 19:55

Biz antalyalılar da Atatürkün Denizine,Antalyanın Denizine sahip çıkacağız..Çıkmalıyız..Deniz Baykala,Deniz Gezmişe sahip çıkamayan bir CHP ülkemize umut olamaz..Akdeniniz satıhtır.Bunu bileceğiz..Kılıçdaroğlu Sevdalılarına da duyurulur:Tunceli il yönetimini görevden alıyor,yönetime kardeşini atıyor Kemal Bey..Hanımını da Ankara İl Başkanı yapar bu gidişle..Oğlunu Gençlik kolları Genel Başkanı atattırır,Antalyada damadını İl Başkanı atar..Özer Beye muhalifler niye aday arar ki?:)Ama korkunun ecele faydası yok Sayın Kılıçdaroğlu ve sevdalıları.Soyadınızın bir şanı var ama siz o şana layık da değilsiniz..Korkunuzdan örgütleri kendinize yakın insanları akrabalarınızı atıyorsunuz..Sizin parti kültürünüz işte bu kadar..Memur Kemalin yapacağı bu..başka ne beklenir ki..Köhnemiş yapı diye örgüte hakaret eden,partiyi çizgisinden çıkaran Kemal Kılıçdaroğlu,Atatürkün koltuğuna ihanet ettiğini çok iyi bilmektedir,koltuğu koruma peşinde anti demokratik eylem içerisinde örgütleri görevden almaktadır.Takiyye de yapmaktadır.Yazıklar olsun.Ama arkasındaki güçlere güvenen Kemal Kılıçdaroğlu bir şeyi hesaba katmamaktadır.:Kale gibi güçlü ideolojik yapısı sağlam bir CHP tabanı bu oyunları bozacaktır.Kemalist CHP tekrar genel merkezi yönetecektir.Antalyalı Kemalist

Yorumu oyla      3      3  
"ÇaRşI" 2 Aralık 2011 Cuma 17:16

elinize sağlık Orhan Veli çok güzel oturmuş yazıya...Atamız bu memleket için hep iyi olanını istedi rahmetle ve sevgiyle anıyoruz...

Yorumu oyla      4      3  
vahdet narin 30 Kasım 2011 Çarşamba 08:37

ellerine sağlık...

Yorumu oyla      4      3  
Ahmet Erol 28 Kasım 2011 Pazartesi 21:21

Sevgili dostum, Emeklerine saglık.ne güzelde anlatmış özgürlüğü,deniz tutkusunu Orhan Veli.:) Umarım karadakilerde anlar,yasar hem ATATURK'umuzu hemde Orhan Veli'nin anlatmak istediği özgürlük kavramını.... Sevgilerimle. Ahmet Erol

Yorumu oyla      4      3  
Claudia 28 Kasım 2011 Pazartesi 20:09

Ellerine sağlık devamı aynı lezzetten olsun inşAllah! "The water is your friend. You don't have to fight with water, just share the same spirit as the water, and it will help you move." ~Aleksandr Popov

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Okulda robot ürettiler
TED Antalya Koleji Roboted Klubü öğrencileri dönemin başından bu yana ...
İşçi Partisi genel başkan yardımcısı Esinoğlu: Bedelli, orduya altın vuruştur.
İşçi Partisi (İP) Genel Başkan Yardımcısı Bülent Esinoğlu, bedelli askerlikle ...
ABD'deki Türk bilim adamı; Esrarın ilaç olarak kullanılması tartışılsın
ABD'de yaşayan Türk bilim adamı Doç.Dr. Tahir Tellioğlu, uyuşturucu madde ...
 
'Sümbül Ağa' saray aldı
Muhteşem Yüzyıl'ın başarılı oyuncusu Selim Bayraktar ultra lüks daire satın aldı.
6 aylık gelin kayınvalidesini öldürdü
Antalya'da 6 aylık evli Lalegül T., tartıştığı kayınvalidesi Pakize T.'ü ...
19 yaşındaki Yusuf'tan 5 gündür haber alınamıyor
Antalya'nın Manavgat İlçesi'nde 5 gündür kendisinden haber alınamayan ...
 
İtmeye çalıştığı otomobilin altında ezildi
Antalya'nın Alanya İlçesi'nde şarampole düşen otomobilini iterek çıkarmak ...
Alanya'daki Ruslar sandık başına gitti
Rusya'da gelecek hafta yapılacak parlamento seçimleri için Antalya’nın ...
14 yaşındaki Şölen, 11 gündür kayıp
Antalya'da babası tarafından okula bırakıldıktan sonra 3 arkadaşıyla birlikte ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva