Başkan Kocagöz, 11 Haziran'da hakim karşısına çıkacak
Başkan Kocagöz, 11 Haziran'da hakim karşısına çıkacak
Belediye çalışanına dolandırıcılık davası
Belediye çalışanına dolandırıcılık davası
Antalya DOB’dan bir ilk ‘fuaye sohbetleri’
Antalya DOB’dan bir ilk ‘fuaye sohbetleri’
Aşkına karşılık vermeyen kadını öldürdü
Aşkına karşılık vermeyen kadını öldürdü
27 Şubat 2019 Çarşamba - 11:09

Dijital bağımlılık çocukları suskunlaştırıyor

SİVAS Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü ve Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı Doç. Dr. Tuncay Dilci, "15 yaş altındaki çocuklarda günlük yarım saatin üzerinde dijital nesnelerle temas, iletişim zorluğu ve şiddete yönlendiriyor. Zamanla da suskunlaştırıyor"dedi.

Dijital bağımlılık çocukları suskunlaştırıyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Dijital hayatın insanlar üzerindeki etkileri hakkında araştırma yapan Doç. Dr. Tuncay Dilci, bağımlılığa dönüşen bu olgunun insanlar üzerinde pek çok olumsuz etkileri olduğunu söyledi. Türkiye'de dijital bağımlılığın yüzde 13 civarında olduğu ve 14-24 yaş arası gençlerde bağımlılık düzeyinin arttığını belirten Dilci, bunun yetişkinlerde de ciddi oranlara ulaştığını söyledi. 

Dijital bağımlılığın sosyal ilişkilere ciddi zararlar verdiğini aktaran Dilci, "Bu durum hem psikolojik sağlık hem de sosyal ilişkilerdeki etkileşimleri olumsuz etkilediği yönünde araştırma sonuçlarına yansıyan bulgularımız mevcuttur. 15 yaş altındaki çocuklarda günlük yarım saatin üzerinde dijital nesnelerle temas söz konusuysa bu durumda çocuklar aşırı hırçınlaşma, geçimsizlik, isyan, başkaldırı, beraberinde sağlıklı sözel limbik sistemdeki duygusal varlığı besleyen kelimelerin azlığından kaynaklı iletişim zorluğu yaşamakta ve şiddete eğilim gösterebilmektedir" dedi.

'DİJİTAL BAĞIMLILIK SUSKUNLAŞTIRIYOR'

Dijital bağımlılığın çocuklar üzerinde ayrıca suskunluğa neden olduğunu ifade eden Tuncay Dilci şöyle dedi: "Yine bu çocuklarda yalnızlık sendromu dediğimiz kısaca suskunluk sarmalı olarak tanımlayabileceğimiz durum gözlemleniyor. Karşı tarafla bir iletişim kuramadığı için sadece nesnenin ve orada planlanmış kurgulanmış hareketler üzerinden bir düşünce odaklanması söz konusu oluyor. Böylece kendi fikirlerinin önüne geçebilecek ya da yaratıcılık yönünü geliştirebilecek bir durumla karşı karşıya kalmamaktadır. Bu durum çocuğu hem takipçi olma hem de yeni şeyler üretme anlamında bir kısırlığa doğru itmektedir. Kendi içinde yalnızlığa giden, söz varlığındaki eksiklikten kaynaklı iletişimsizlik giderek bu bireyde 'suskunluk sarmalı' dediğimiz bir sendromu beslemektedir. Sürekli iç dünyasında internetle ilgili figürleri düşünmektedir. Dolayısıyla gerçek hayattan koptuğu için normal insanlarla iletişim kurmakta güçlük çekmektedir."

'İLETİŞİM KURAMAYAN ÇOCUKLARDA İNTİHAR EĞİLİMİ'

Dijital bağımlılığın fiziksel ve ruhsal olarak birçok rahatsızlığa da neden olduğunu belirten Dilci şöyle devam etti: "ABD'de yapılan birçok çalışmada, bu durum kas rahatsızlıkları, kaslarda erime, kemik gelişiminde zafiyet ve aşırı hareketsizlikten dolayı obeziteyi de beraberinde getirmektedir. İletişim kuramayan çocuklarda intihar eğilimleri ve depresyon yoğunluğu da yaşanmaktadır. Özellikle çocukluk dönemi depresyonu akademik başarısını da etkilediği için, sınıf içerisindeki diğer çocuklarla iletişim kurmakta güçlük çekmekte ve uyum sorunu yaşayabilmektedir. Bu da ayrıca güncel yaşamında aile içindeki ilişkilere de olumsuzluğa sebebiyet vermektedir."

'AİLELER BİLİNÇLENMELİ'

Dijital bağımlılıkla ilgili çözüm odakları hakkında ailelere önerilerde bulunan Doç. Dr. Tuncay Dilci, "Ailelerde bir yanılgı söz konusudur. 'Zaten çocuğa sunacağımız bir şey yok, dışarıda oyun oynama ortamlarına götüremiyoruz' gibi algılarla çocukları evde hapsetme ve beraberinde dijital nesnelere mahkum etme gibi bir yönelim söz konusudur. Oysa geleneksel Anadolu kültüründeki yaşam kodlarına ilişkin aileler bir takım çözümler üretebilirler. Kısaca koşturmaca bir hayat içerisinde çocuklarımıza gereken zamanı ayırmaz, onlarla doğal oyunlar eşliğinde bir etkileşim ve paylaşım yaşatamazsak gelecekte bu çocukları zaten kaybetmiş, hayatlarını ipotek altına almış oluruz. Bunun için sistematik bir şekilde ailelerin bilinçlenmesi gerekmektedir. Çocuklarıyla asla çözümsüz bir durumla karşı karşıya değillerdir. Çocuklarına sınırsız bir şekilde internet yada dijital nesnelerle temas halinde bir gün bıkıp bırakacağını düşünmeleri ciddi bir yanılgıdır. Bu konuda yapılan bilimsel çalışmalar gittikçe bağımlılığın genişleyerek, bu çocuklarda tamamen hayattan kopuş, hatta bazı ipotekli uzak mesafelerden internet ya da eş zamanlı çevrimiçi uygulamalarla bu çocukları hipnotik teknik ile intiharın eşiğine getirmektedir. Ayrıca toplumsal büyük olaylarda bir figüran olarak kullanılmaları da söz konusudur" dedi.

SIVAS CUMHURIYET UNIVERSITESI EGITIM FAKULTESI EGITIM BILIMLERI BOLUMU VE DIJITAL BAGIMLILIKLA MUCADELE DERNEGI BASKANI DOC. DR. TUNCAY DILCI, DIJITAL HAYATIN INSANLAR UZERINDEKI OLUMUSUZ ETKILERIYLE ILGILI ACIKLAMALARDA BULUNDU.(FOTO:IRFAN OZSEKER/SIVAS-DHA)

Hüsnü Ümit AVCI-İrfan ÖZŞEKER/SİVAS, (DHA) 

Etiketler:
 
Çöp kamyonunun çarptığı küçük Filiz öldü
 
Korkuteli'ne doğalgaz projesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çöp kamyonunun çarptığı küçük Filiz öldü
KAYSERİ'de sabah okula giderken çöp kamyonunun çarptığı ilkokul öğrencisi ...
Eskişehir'de atölyede patlama: 1 ölü
ESKİŞEHİR'de koltuk döşeme atölyesinde meydana gelen patlamada, iş yeri ...
Öğrenciler için 'askıda çay-simit' uygulaması
TOKAT'ta çay ocağı işleten İbrahim Orçun Özübek (38), öğrencilere yönelik ...
 
Hastanenin özel kalem müdürüne, hemşireden taciz suçlaması
BURSA'nın Osmangazi ilçesinde özel hastanede özel kalem müdürü F.Y. (53), ...
Firari yüzbaşı, havalimanında sahte kimlikle yakalandı
ORDU'nun Altınordu İlçe Jandarma Komutanı iken FETÖ/PDY silahlı terör ...
Traktör ile hafif ticari araç çarpıştı: 3 yaralı
KIRIKKALE'nin Keskin ilçesinde traktör ile hafif ticari aracın çarpıştığı ...
 
Oğlunun ölümüne neden olan babaya müebbet
BURSA’nın Orhangazi ilçesinde eşiyle tartıştıkları sırada araya giren ...
Tüpleri kara gömmüşler
VAN'ın Başkale ilçesi kırsalında düzenlenen operasyonda PKK'lı teröristlerin ...
Fatih Altaylı anjiyo oldu
Habertürk yazarı Fatih Altaylı, anjiyo oldu. Altaylı tedbir amaçlı yoğun bakımda tutuluyor.
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Tasarruf paketi
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva