PillarRise Danışmanlık Kurucusu İsa Özinan, hiçbir işletmenin krizlerden bütünüyle izole olamayacağını ancak doğru stratejilerle etkilenme seviyesinin ciddi biçimde azaltılabileceğini belirtiyor. Uzmanlara göre ekonomik dalgalanmalar kaçınılmaz olsa da, şirketlerin bu süreçleri minimum hasarla atlatması hatta bazı dönemlerde fırsata çevirmesi mümkün.
Süreçle ilgili değerlendirmelerde bulunan PillarRise Danışmanlık Kurucusu İsa Özinan, hiçbir işletmenin krizi tamamen yok sayamayacağını, ancak doğru yönetim modeli ve risk stratejileriyle etkilenme derecesinin radikal şekilde düşürülebileceğini vurguluyor. Özinan’a göre, işletmelerin kriz dönemlerini sağlam atlatmasını sağlayan temel dinamik, “tepkisel değil proaktif yönetim”.
“Krizde ayakta kalan şirketler tesadüfen değil, tasarlanarak ayakta kalıyor”
Özinan, özellikle aile şirketlerinde kriz dönemlerinin genellikle ağır hasarla sonuçlandığını belirterek şunları söylüyor: “Ekonomik krizler aslında şirketlerin dayanıklılık testidir. Bu testi geçen işletmeler, bunun tesadüf olmadığını iyi planlanmış süreçlerle kanıtlıyor. Finansal disiplin, veriye dayalı karar alma, güçlü bir yönetim modeli ve doğru insan kaynağı kriz dönemlerinde en belirleyici unsurlar.”
“Kriz, doğru yönetilirse büyüme fırsatına dönüşebilir”
İsa Özinan’a göre kriz dönemleri, iyi yönetilen işletmeler için çoğu zaman yenilik ve büyüme fırsatları sunuyor: “Talebin daraldığı dönemler aslında şirket içi iyileştirmeler için en uygun zamanlardır. Şirketler bu dönemlerde yeniden yapılandığında, kriz sonrası patlamaya daha hazır hale gelir. Yani kriz, doğru yönetildiğinde yıkıcı bir dönem değil, sıçrama tahtasıdır.”
Uzmanlar uyarıyor: ‘kriz yönetimi’ değil, ‘kriz öncesi yönetimi’ esas”
Ekonomistlerin ortak görüşü, şirketlerin kriz anına odaklanmak yerine kriz öncesi yapısal hazırlıkları güçlendirmesi gerektiği yönünde. Çünkü gerçek dayanıklılık, kriz sırasında alınan kararlarla değil, kriz öncesi tasarlanan sistemlerle belirleniyor.
Belirsizliklerle dolu yeni ekonomik dönemde işletmeler için en önemli avantaj, esnek, veriye dayalı ve kurumsal bir modelle ilerlemek olarak öne çıkıyor. Özinan’ın da ifade ettiği gibi: “Krizleri yönetmenin en güvenilir yolu, kriz geldiğinde değil gelmeden önce hazırlıklı olmaktır.”
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|||||
|
|
|||||||
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |
|
||||||||||||
|
|
||||||||||||
![]() Koç ![]() 21 Mart - 20 Nisan
|
||||||||||||
|
||||||||||||
|
||||||||||||
