Rapunzel operasına çocuklardan yoğun ilgi
Rapunzel operasına çocuklardan yoğun ilgi
Mesut Kocagöz'ün tutukluluğuna itiraz reddedildi
Mesut Kocagöz'ün tutukluluğuna itiraz reddedildi
Muratpaşa'da konser var
Muratpaşa'da konser var
Zeynep Bastık ameliyat olacağını duyurdu
Zeynep Bastık ameliyat olacağını duyurdu
21 Şubat 2020 Cuma - 14:06

Muratpaşa Dijital Demokrasi de çocuklar da söz sahibi oluyor

MURATPAŞA Belediyesi Türkiye’nin ilk dijital demokrasi uygulaması Komşu Meclisi’ni başlattı. Uygulama Başkan Ümit Uysal tarafından tanıtıldı. Uysal, Komşu Meclisi'nde ilçe sınırlarında ikamet eden 13 yaş üstü herkesin kent yönetimine doğrudan katkı sunacağını anlattı.

Muratpaşa Dijital Demokrasi de çocuklar da söz sahibi oluyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Türkan Şoray Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıya, CHP’nin bazı ilçe başkanları, meclis üyeleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, basın mensupları ve vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. “İnterneti aştık, dijital döneme geçtik’ diyen Başkan Uysal, Komşu Meclisi’nin dijital ortamda nasıl uygulanacağını detaylarıyla anlattı. Toplantıda Uysal’ın kişisel bilgileri girilerek dijital demokrasi uygulamasının nasıl kullanılacağına ilişkin ana hatları sunuldu.

Artık yapay zekaya, fabrika üretin fabrikalar dönemine geçildiğinin altını çizen Başkan Uysal, “Çılgınlığın farkındayız” dedi. Yazılım ve tasarımın Muratpaşa Belediyesi’ne ait olduğu uygulama ile ilgili olarak ise “Şimdi sıra digital demokraside’ diyen Uysal, ilçede oturan herkesin bu sistem sayesinde seslerini rahatlıkla duyurabileceğini vurguladı. Bu toplantı ile birlikte aktif olan uygulamada ilk oy kullanma işlemi de gerçekleşti. Sisteme kayıtlarını yaptıran Muratpaşalılar 8 ana başlıkta belirlenen hizmetler arasında, 10 milyon TL bütçenin hangi hizmetler için kullanılmasını belirleyebilecek. Oy kullanma işlemi ise bir hafta sürecek.

"Artık bakkalı, tamircisiyle, öğretmeni din görevlisiyle, taksicisi fırıncısıyla, yaşlısı genciyle, kadını ve çocuğuyla mahalleliler Muratpaşa'nın geleceğine yön verecek" diyerek komşu meclisini anlatmaya başlayan Başkan Ümit Uysal, "Dünyanın ilk demokratik meclis binasının yer aldığı ve ünlü düşünür Montesquieu'nün 'Demokrasi' bağlamında 'Antik dünyanın en mükemmeli' sözleriyle anlattığı Likya Birliği'nin başkenti Patara'nın bulunduğu Antalya, yüzyılları aşan demokrasi deneyimine, 2020 Patara Yılı'nda Muratpaşa Belediyesi yepyeni bir pencere açıyor. Türkiye'nin ilk dijital demokrasi uygulaması Komşu Meclisi ile Muratpaşa'da daha çok konuşup daha çok bir araya geleceğiz, daha çok tartışıp daha çok karar alacağız" dedi.

VATANDAŞ GELECEĞE YÖN VERECEK

İnternette başlayan ve yeni medyanın farklı şekilleriyle devam eden dijitalleşme eğiliminin kamu yönetimi de dahil siyasetten gündelik yaşama geleneksel yapıları değiştirdiğini kaydeden Uysal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Son derece hızlı yaşanan bu süreç, oy vermeyle sınırlı vatandaşlık pratiğini de etkiliyor. Artık karar alma süreçlerine katılmak isteyen, tartışan, yaşadığı sokağa, mahalleye ve kente dair söz söyleyen, müşterekleri arayan ve kamusal iyiye ulaşmaya çalışan aktif yurttaşlık dönemi başlıyor. Sadece insana değil yaşama dair her şeyle sorumlu bir belediyecilik anlayışı bu dönüşümü görmezden gelemez. Bugün burada çevrimiçi olan www.komsumeclisi.com internet adresi üzerinden vatandaşlarımız Muratpaşa'nın geleceğine yön verecek."

13 YAŞINDAKİLER OY KULLANACAK

Komşu Meclisi'nde ilçe sınırlarında ikamet eden 13 yaş üstü herkesin kent yönetimine doğrudan katkı sunacağını anlatan Uysal, uygulamanın dört bölümden oluştuğunu söyledi. Komşu Meclisi'nin bir 'oylama sayfasıyla' açıldığını aktaran Başkan Uysal, uygulamada Muratpaşa'nın 55 mahallesinin adını taşıyan 'Mahalle Meclisleri', oylamaya sunulacak konuların tartışıldığı 'Komşu Formu', Muratpaşalıların projelerini iletecekleri 'Bir Fikrim Var' bölümü bulunduğunu söyledi.

İLK OYLAMA 10 MİLYON İLE İLGİLİ

Komşu Meclisi'nde ilk oylamasının da 10 milyon liralık bütçenin nasıl kullanılacağına ilişkin olacağını vurgulayan Uysal, "Uygulamanın internet sitesi www.komsumeclisi.com açılışında yer alacak panelde, bütçenin kullanılacağı hizmet alanları yer alıyor. Komşu Meclisi'ne üye olan Muratpaşa sakinleri, sokak hayvanlarına yönelik çalışmalardan asfalt ve kaldırım hizmetlerine 8 başlık altında sıralanan hizmet alanlarından en çok iki tanesine oy verebilecek" dedi.

AKTİF YURTTAŞLIK

Belediye Başkanı Uysal, internetle başlayan ve yeni medyanın farklı şekilleriyle devam eden dijitalleşme eğiliminin kamu yönetimi de dahil siyasetten gündelik yaşama geleneksel yapıları değiştirip dönüştürdüğünü söyledi. Son derece hızlı yaşanan bu sürecin oy vermeyle sınırlı vatandaşlık pratiğini de etkilediğini belirten Başkan Uysal, artık karar alma süreçlerine katılmak isteyen, tartışan, yaşadığı sokağa, mahalleye ve kente dair söz söyleyen, müşterekleri arayan ve kamusal iyiye ulaşmaya çalışan aktif yurttaşlık döneminin başladığını söyledi.

KOMŞU MECLİSİ NEDİR?

Türkiye’nin ilk dijital demokrasi uygulamasında, Muratpaşa’da ikamet edenlerin 13 yaş üstü herkesin kent yönetimine doğrudan katkı sunacağını belirten Başkan Uysal, uygulamanın 4 bölümden oluştuğunu söyledi.

Komşu Meclisi’nin bir ‘oylama sayfasıyla’ açıldığını aktaran Başkan Uysal, uygulamada Muratpaşa’nın 55 mahallesinin adını taşıyan ‘Mahalle Meclisleri’, oylamaya sunulacak konuların tartışıldığı ‘Komşu Formu’, Muratpaşalıların projelerini iletecekleri ‘Bir Fikrim Var’ bölümü bulunduğunu söyledi.

Muratpaşa’da ikamet eden herkesin Komşu Meclisi’nin doğal üyesi olduğunu aktaran Başkan Uysal, uygulamaya Muratpaşalıların TC kimlik numaraları ve cep telefonlarına gelecek bir doğrulama koduyla kayıt yaptıracağını belirtti. Komşu Meclisi’nde 13 yaş ve üzeri herkesin eşit oy hakkına sahip olduğunu aktaran Başkan Uysal, Komşu Meclisi’nde oylamaya sunulan konuların en az 3 gün forumlarda tartışılması gerektiğini söyledi.

Forum tartışmalarının katılımcı demokrasiyi güçlendirirken, insan onurunu incitecek, toplumsal dayanışma ve barışı örseleyecek ifadeleri kesinlikle reddeden bir esas üzerinde şekilleneceğini belirten Başkan Uysal, konuların oylama süresinin ise bir hafta olacağının belirtti. Başkan Uysal, oylamadan çıkacak sonuçların Muratpaşa Belediye Meclisi’ne, Komşu Meclisi önerisi olarak sunulacağını söyledi.

ASSİM’LE ORTAK ÇALIŞMA

Başkan Uysal, uygulamanın ‘Bir Fikrim Var’ bölümünün ise Avrupa’nın en büyük sivil toplum kuruluşları yerleşkesine sahip Abdullah Sevimçok Sivil Toplum ve İnovasyon Merkezleriyle (ASSİM) entegre çalışacağını söyledi. Uygulamanın bu bölümünden Muratpaşa sakinlerinin projelerini ASSİM’e ileteceğini belirten Başkan Uysal, ASSİM Danışma Kurulu’nun ise bu projeleri değerlendireceğini ve uygulanabilecek projelerin Belediye Encümeni’nin onayıyla Komşu Meclisi’nde oylamaya sunulacağını aktardı.

MUTLUYUM MURATPAŞA’DAYIM

Komşu Meclisi’yle Muratpaşa’da hayata geçirilen iletişimi ve etkileşimi öngören katılımcı yönetim anlayışını geliştirmek ve bir demokrasi kültür haline getirmeyi hedeflediklerini aktaran Başkan Uysal, “Komşu Meclisi ile Muratpaşa’mızda ortak iyiliği, Muratpaşalılık bilincini, komşu duyarlılığını, biz dilini, geleceği birlikte kurgulama heyecanını yükseltmek, kentimizin ortak mutluluğunu arttırmak istiyoruz” diye konuştu. 

 

 

 
İdlib şehidi yarın toprağa verilecek
 
15 yıldır aranan şüpheli yakalandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'da Akdeniz foku sürprizi
ANTALYA'da deniz canlılarının en nadir memeli türlerinden olan ve nesli ...
Avrupa'nın tanınmış zincir market ve toptancıları Antalya'da buluşacak
CİROLARI milyarlarca euroyu bulan Avrupa, Rusya ve Ortadoğu'nun tanınmış ...
Suluboya ressamlarından sergi
ANTALYA'nın ünlü suluboya ressamları, eserlerini alış veriş merkezinde ...
 
Operada eğlenceli konser
ANTALYA Devlet Opera ve Balesi'nce (Antalya DOB), 'Operada Hayalet Değil ...
Rus turistler kış ortasında deniz keyfi yaptı
ANTALYA'nın Demre ilçesine gelen Rus turistler, rüzgarlı ve soğuk havaya aldırmadan denize girdi.
Ormanda kendisini ağaca astı
ANTALYA'da, bunalıma girdiği öne sürülen Osman Ç. (72), ormanda kendisini ...
 
Polislere üstün başarı belgesi
KORKUTELİ polis memurları Emrah Kolak, Ergün İnci, Fevzi Öney'e, Üstün Başarı Belgeleri verildi.
Ziraat odası başkanları koordinasyon toplantısı
ANTALYA Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp başkanlığında DSİ, Tarım, SGK, ...
Annesine 'Sizi son bir kez göreyim' diyerek, veda etmiş
ANTALYA'da trafik kazasında hayatını kaybeden üniversite öğrencisi Karun ...
 
Dursun Gündoğdu
Akıllanmayacağız... Emekli polisi teleferiğin başına getirdiler
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva