Banu Parlak gözaltına alındı
Banu Parlak gözaltına alındı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Türkan Şoray'dan Kadir İnanır mesajı
Türkan Şoray'dan Kadir İnanır mesajı
20 Ocak 2015 Salı - 14:35

Rusya turizm pazarında 1 milyon kayıp bekleniyor

AKDENİZ Turistik Otelci İşletmecileri Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, ruble krizi yaşanan Rusya'dan rezervasyonlarda yüzde 20 gerilime olduğunu belirterek, bu yıl için toplamda yüzde 30, yani 1 milyon kayıp beklediklerini açıkladı.

Rusya turizm pazarında 1 milyon kayıp bekleniyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Hacısüleyman, Almanya'dan gelen 5.5 milyon turistin 1.5 milyonunun Türk olduğunu, bu pazarda da imaj bozukluğu nedeniyle azalma beklendiğini belirtti.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) Ocak ayı meclis toplantısında ATSO Başkanı Çetin Osman Budak ile ATSO yönetim kurulu üyesi de olan AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman, ruble krizi yaşanan Rusya pazarına ilişkin 2015 yılı beklentilerini açıkladı. 

Rus pazarıyla ilgili trendin negatif yönde seyrettiğini açıklayan Yusuf Hacısüleyman, şu ana kadarki rezervasyonların yüzde 20 geriden geldiğini, bu oranın toplam rakamın yüzde 5'ine denk geldiğini söyledi. Esas değerlendirmenin mart sonunda yapılabileceğini kaydeden Hacısüleyman şöyle konuştu:

"Mart sonu itibariyle yılın nasıl gideceğini daha net söyleyebiliriz. Ülkeler açısından rubledeki devalüasyon için bazı tahminler var. Biz yüzde 30 civarında geri gidebiliriz. Mısır ve Tayland'ın en yüksek sezonları ve onlardaki çökme yüzde 50 civarında. Biz yüzde 50 beklemiyoruz. Devalüasyon şokları çok uzun sürmeyebilir, ama bununla yaşamaya da başlarlar. Yüzde 30 ise 1 milyon demek. 10 milyon gecelemeye tekabül ediyor." 

İRAN VE İSRAİL BİRAZ TELAFİ EDEBİLİR
Turizm sektörüyle işi olanların bir daha gözden geçirmesi, yeni yatırım, proje için beklemeleri uyarısında bulunan Hacısüleyman şunları söyledi:

"Bu kaybı telafi şansı başka pazarlardan var mı? Tümü olmasa da İran'da iyileşme yaşadık. İsrail'de 100 bin rakamına yaklaştılar. İsrail'den 400 bin alıyorduk ilişkiler bozulmadan önce. Dolayısıyla o pazarlardan bir miktarını telafi edebileceğimizi düşünüyoruz. Fakat bu kayıp oranın çok altında bir telafi olur. Turizm sezonuyla çok iyi haber veremedim size ama belki martta daha iyi şeyler söyleme imkanımız olabilir." 

HERKES DAHA AZ SATACAK
Tüm sektörlerin turizmle ilgisi olduğuna işaret eden Hacısüleyman sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başka bir deyişle 1 milyon eksik turist demek, daha az yakıt harcanacak, daha az otobüs çalışacak, daha az rehber, şoför, personel çalışacak. Bu insanların yemek yediği restoran, lokantalarda daha az yemek yenilecek. Otellere sebze ve meyve, kırtasiye, tekstil gibi ürün satanlar daha az satacak. Havuz kimyası ürünleri daha az satılacak gibi bakıldığında, hepimiz bu işten etkileneceğiz. Bundan daha az nasıl etkileniriz, fiyatı düşürerek yapabiliriz. Size geri ödemelerin vadesi uzar. Bütün bunlar zincirleme devam eder. Biz bir kehanette bulunmuyoruz ama 2015 zor bir yıl olacak."

ALMANYA'DAN DA KÖTÜ HABER
Türkiye'nin Rusya ile birlikte en büyük turizm pazarı olan Almanya'dan gelen 5.5 milyon turistin 1.5 milyonunun Alman vatandaşlığına geçen Türkler olduğunu belirten Hacısüleyman, şöyle konuştu:

"Alman diye ağırladığımız sayı aslında 4 milyon. Burada ise imaj problemi var ve düzelmeyeceğini düşünüyorum. Seçim dönemindeyiz ve iç politikayla ilgili yaşananlar, orada malzeme yapılıyor. Daha da eksiye doğru dönenebilir. Bunun da bir doygunluk noktasına gelindiğini herkese 2015 göstermiş olacak ve herkesin ayağını yorganına göre uzatması gerekiyor. Sektörün de belki böyle bir yıla ihtiyacı olmuş da olabilir."

DÜŞÜŞLERE HAZIRLIKLI OLALIM
Bugünkü şartlar böyle devam ederse düşüşlere hazırlıklı olunması uyarısında bulunan ATSO Başkanı Çetin Osman Budak da, önümüzde 2- 3 ay hazırlık süreci olduğunu, turizmcilerin canla başla gayret gösterdiğini ve aynı gayretin hızla Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan da beklendiğini kaydetti. Rusya'dan gelen turist sayısının yüzde 10 düşebileceğini ama bunun pazarlık unsuru olabileceğine değinen Budak, "Fiyatların aşağı çekilmesiyle ilgili turizmcilerin paniğe kapılması gerekmiyor. Çok güzel otellerimiz var ve çok güzel hizmet sunuluyor. Fiyat, sayı düşmesinden daha tehlikeli çünkü" dedi. 

FİYAT DÜŞERSE DAHA TEHLİKELİ
Bu tür ekonomik krizler olabileceği ve eylülden itibaren nisana kadar 8 aylık sürenin kanıksanma dönemi olacağını dile getiren Budak şunları kaydetti:

"Rusya'nın orta geliri tatil yapıyor. Tatil yapacakların tercihi belki kendi kıyıları Soçi, Kırım olacak. Bizim telafi edecek şansımız var ve bu alanları turizmcilerimiz gayet iyi biliyor. Fakat bu olayın farkında olmamız lazım."

Rus ve Mısır hükümetleri arasında rubleyle alışveriş görüşmeleri olduğundan da söz eden Budak, bizde de bu yöntemin uygulanabileceğini kaydetti. Sektörün desteklenmesi için hükümete çağrıda bulunan Budak, Mısır ve Tayland'ın tam pik sezonlarına denk geldiğini, Türkiye için de geceleme ve gelir düşerse daha kötü olacağını düşündüğünü söyledi.

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) 

ANTALYA TICARET VE SANAYI ODASI'NIN (ATSO) OCAK AYI MECLIS TOPLANTISINDA ATSO BASKANI CETIN OSMAN BUDAK (FOTODAKI)  ILE ATSO YONETIM KURULU UYESI DE OLAN AKTOB BASKANI YUSUF HACISULEYMAN, RUBLE KRIZI YASANAN RUSYA PAZARINA ILISKIN 2015 YILI BEKLENTILERINI ACIKLADI.  (FOTO:MEHMET CINAR/ANTALYA-DHA)

 
Bayraktar'dan Başbakan’a fırça iddiası
 
Zabıtadan bozuk balık operasyonu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ellingson'ın elbiselerine 30 bin talep geldi
DOSSO Dossi Fashion Show'da topmodel Lindsay Ellingson'un tanıtımını yaptığı ...
5 milyon Rus tatilden vazgeçti
Rusya’da turizm hareketinde 2014'ün son çeyreğinde alınan sinyaller, 2015 ...
Lindsay'dan 'Teşekkürler Türkiye' mesajı
DOSSO Dossi Fashion Show kapmasında Antalya'da 9 Ocak'ta düzenlenen defileye ...
 
16 Türk devleti askerinin kumdan heykeli yapılacak
ANTALYA'da Mayıs ayında 9'uncu kez açılacak Uluslararası Kum Heykeller ...
Noel Baba Müzesi'ne yarım milyon ziyaretçi
ANTALYA'nın Demre İlçesi'nde bulunan Noel Baba Müzesi, geçen yıl yarım ...
Kemer, Hollanda'da tanıtılıyor
KEMER Belediyesi Hollanda'da düzenlenen Utrecht Turizm Fuarı'nda açtığı ...
 
Büyükşehir Bandosu'na yeni sanatçılar alınacak
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi'nin 121 yıllık tarihe sahip bando ve orkestrası ...
Rockçı İmam Antalya'da konser verecek
YAPTIĞI müzik nedeniyle 'Rockçı İmam' adıyla tanınan Kaş İlçesi'ne bağlı ...
Kılıç'tan tarihsel sergi
AKDENİZ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Erol ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva