Muratpaşa’dan ‘Beyaz Baston’ farkındalığı
Muratpaşa’dan ‘Beyaz Baston’ farkındalığı
Çocuklarda zayıflama iğnesi alarmı
Çocuklarda zayıflama iğnesi alarmı
Peş peşe kar tatili haberleri geldi
Peş peşe kar tatili haberleri geldi
Kirasını ödeyemedi, girdiği otomobil sonu oldu
Kirasını ödeyemedi, girdiği otomobil sonu oldu
14 Ocak 2026 Çarşamba - 08:41

‘Süper grip’ten korunmanın 6 etkili yolu

Son dönemde Covid 19 ve çeşitli virüslerin sebep olduğu solunum yolu enfeksiyonlarının sıklığı artmış olmakla birlikte, özellikle son haftalarda en sık Influenza A virüsünün yol açtığı grip vakaları görülüyor.

‘Süper grip’ten korunmanın 6 etkili yolu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Aslıhan Demirel, H3N2 virüsünün yol açtığı tehlikeleri, bulaş yollarını ve ihmale gelmez basit ama etkili 6 yöntemi anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

El hijyenini hiç aksatmayın

Kapı kolları, masa yüzeyleri, bilgisayar klavyeleri, toplu taşıma tutacakları ve ortak kullanılan eşyalar H3N2 virüsünün yayılması için uygun zemin oluşturuyor.

Bu yüzeylerle temas eden ellerin düzenli olarak sabun ve suyla yıkanması, el yıkama imkanı olmayan durumlarda geçici korunma için alkol bazlı el antiseptikleri kullanılması çok önemli.

Sağlıklı beslenin 

Grip, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha ağır seyredebiliyor. Tek tip ve düzensiz beslenme vücudun savunma mekanizmasını ciddi oranda düşürüyor. Bu nedenle mevsim sebze ve meyveleri, protein kaynakları, yeterli sıvı tüketimi ve vitamin-mineral dengesi bağışıklık sisteminin güçlü kalmasında kritik rol oynuyor.

Özellikle C vitamini, çinko ve protein alımı bu dönemde daha da önem taşıyor. Eksiklik varsa D vitamini, B vitamini takviyesi de önemlidir. Ancak en önemlisi vitamin ve mineralleri doğal yoldan almaktır.

Doktor önerisi olmadan, vitamin ve mineral değerlerinize bakılmadan takviye kullanmak fayda yerine zarar vereceğinden bilinçli davranmak gerekiyor.

Yeterli ve kaliteli uyuyun 

Uyku, vücudun kendini onardığı ve bağışıklık hücrelerinin aktif hale geldiği en önemli süreçlerden biri. Yetersiz ve kalitesiz uyku bağışıklık yanıtını zayıflatıyor ve virüslere karşı direnci azaltıyor.

Uyku süresinin yeterliliği kişiden kişiye değişmekle birlikte, her gece özellikle 22:00-02:00 saatleri arasında uykuda olmak ve kaliteli uyumak vücudun enfeksiyonlara karşı daha güçlü kalmasına yardımcı oluyor.

Hasta kişilerle yakın temastan kaçının 

H3N2 virüsü öksürük, hapşırık ve konuşma sırasında havaya saçılan damlacıklar yoluyla kolayca bulaşabiliyor. Bu nedenle hasta olduğu bilinen kişilerle en az 1 metre, mümkünse daha fazla mesafe korunması çok önemli.

Maske takmak, özellikle hastane asansörü, kalabalık toplu taşıma gibi alanlarda maske takmak çok kolay ve çok hızlı bulaşabilen virüslerden korunmada kritik rol oynuyor. “Ben güçlüyüm, bana bir şey olmaz” düşüncesi bu virüs için yanıltıcı olabiliyor ve ve kısa süreli temas bile bulaşmak için yetiyor.

Stresten uzak durun ve ruh sağlığınızı koruyun

Sürekli stres altında olmak ve stresi yönetmeyi becerememek bağışıklık sistemini baskılayan en önemli faktörlerden biri. Yoğun stres ve kaygı vücudu enfeksiyonlara daha açık hale getirmektedir. Bu nedenle stresi yönetmeyi öğrenmek çok önemlidir.

Gün içinde kısa molalar vermek, nefes egzersizleri yapmak ve açık havada yürümek bile stres seviyesini düşürerek hastalıklara karşı koruyucu etki sağlayabilmektedir.

Kapalı alanları sık sık havalandırın

Odalar, toplantı salonları, sınıflar, ofisler ve kalabalık kapalı alanlar virüslerin yayılması için uygun ortamlar olarak karşımıza çıkıyor. Kapalı alanlarla havanın uzun süre değişmemesi virüs yoğunluğunu artırıyor.

Bu nedenle mümkünse kapalı ve kalabalık ortamlardan uzak durulması, gerekliyse de ortamın düzenli aralıklarla havalandırılması bulaş riskini önemli ölçüde azaltıyor. Özellikle kalabalık toplantılar öncesi ve sonrası havalandırma ihmal edilmemeli.

(Hürriyet)

 
Kazı kazanla milyonler oldu: Sevinci 15 dakika sürdü
 
16 ilde siber suç operasyonu: 126 gözaltı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çocuklarda zayıflama iğnesi alarmı
Obez çocukların tedavi kılavuzuna da giren zayıflama iğnelerinin reçetesiz ...
‘Boğmaca aşısı hayat kurtarıyor’
Bebekler için ölümcül sonuçlara yol açabilen boğmaca hastalığına karşı, ...
‘Çocuğunuzun ateşi var diye hemen ilaca sarılmayın’
ÇOCUKLARDAKİ ateşin çoğunlukla virüs kaynaklı olduğunu ve antibiyotiğin ...
 
'Zero' içeceklerde gizli tehlike
Milyonlarca insanın "diyet" ve "şekersiz" diyerek tükettiği aspartam hakkında ...
Çocuklarda ‘süper grip' uyarısı
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Sert, ‘süper ...
Gıda koruyucular kanser ve tip 2 diyabet riskini artırabilir
Fransa’da yapılan iki kapsamlı araştırma, işlenmiş gıdalarda yaygın olarak ...
 
Kışın bile güneş cilde zarar veriyor
Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Muhsin Akbaba, güneş kreminin yalnızca yaz ...
Soğuk hava romatizma ve eklem ağrılarını artırıyor
Uzman fizyoterapist Ahmet Burak Sezgin, soğuk ve nemli havaların eklem ...
Karaciğer kanserine giden yol: Hepatit B’ye dikkat
Adana'da Viral Hepatitle Savaşım Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Enfeksiyon ...
 
Dursun Gündoğdu
Şaka bir yana iddia çok ciddi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Emekliyi güldürün
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Üşüyen bir candan ne istediniz?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
2025'e veda, yeni yıla merhaba
İsa Altun
İsa Altun
Madde bağımlılığı ve ölümler
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Oktoberfest başladı...
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Yeni Başhekim hızlı başladı
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Sevgili Koç, Ocak 2026'nın ilk yarısında ev, aile ve gayrimenkul konularında uzun süredir sizi meşgul eden belirsizlikler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva