TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
17 Şubat 2020 Pazartesi - 14:39

TIR'lardaki tonlarca domates çöpe gidecek

RUSYA Federasyonu'nun 150 bin tonluk domates kotasının dolması üzerine, Ukrayna- Rusya tampon bölgede domates yüklü yaklaşık 250 TIR'ın bekleyişinde 10'uncu gün doldu. Domatesler alınmazsa, yaklaşık 5 bin ton domatesin çöpe gideceği, 20-30 milyon dolar arasında zarar oluşacağı belirtildi.

TIR lardaki tonlarca domates çöpe gidecek
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Rusya'nın Türkiye'den domates ihracatında uyguladığı 150 bin tonluk kotanın dolması nedeniyle Türkiye'den giden domates yüklü TIR'ların Ukrayna-Rusya sınırındaki tampon bölgede bekleyişi sürüyor. Rusya, 8 Şubat Cumartesi gününden itibaren domates yüklü TIR'ların ülkeye girişine izin vermedi. Ayrıca Samsun Limanı'ndan gönderilen domates yüklü bir gemi de aynı şekilde Tuapsi Limanı'ndan geri çevrildi. İhracatçılar, Tuapsi Limanı'ndaki geminin Samsun Limanı'na geri döndüğünü, ancak karayoluyla giden ve Ukrayna-Rusya sınırındaki tampon bölgedeki TIR'ların bekleyişinin 10 günü doldurduğunu açıkladı.

'UYARILARI YAPMIŞTIK'

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Hakkı Bahar, Ukrayna-Rusya sınırındaki tampon bölgede Antalya bölgesinden Rusya'ya domates taşıyan domates yüklü onlarca TIR'ın sınır kapısında beklemeye devam ettiğini söyledi. Tampon bölgedeki bekleyişin bir haftayı geçtiğini, Rusya tarafından da herhangi bir açıklama olmadığını belirten Başkan Bahar, "Biz BAİB olarak bütün üyelerimize kota ile ilgili uyarıları yapmıştık. 'Kota 148 ton oldu, 'Kota 149 ton oldu', 'Kota 149,5 ton oldu' ve 'Kota doldu' diye mesaj yoluyla tüm üyelerimizi bilgilendirmiştik. Ancak 50 bin ton daha ek kota kararı alındığı haberleri üzerine ihracatçılarımız ürün göndermeye devam etti. Hem gemi açıkta bekletildi, hem de TIR'lar tampon bölgede bekletiliyor" diye konuştu.

'İLİŞKİLERİMİZİ DOMATES KONUSUNA SIKIŞTIRMAMALIYIZ'

Rusya'nın 150 bin tonluk kota uygulamasının 1 yıllık veya süreli bir kota olmadığını aktaran Hakkı Bahar, “150 bin ton senelik kota değil, bir tarih aralığı vermiyorlar. İster beş senede doldur, ister bir ayda doldur. Biz kota uygulamasının tamamen kaldırılmasını istiyoruz. Çünkü koskoca Rusya- Türkiye ilişkilerini sadece domates konusuna sıkıştırmamalıyız. Rusya'nın domates kotasını 50 bin daha uzattığı haberleri basına yansımıştı, ancak Rusya Bakanlar Kurulu'nun bu kararı henüz onaylamadığını biliyoruz" dedi.

'RESMİ AÇIKLAMA OLMADAN DOMATES GÖNDERMEYİN'

Rusya'ya domates gönderen tüm ihracatçıları yeniden uyaran Bahar, “Hiç kimse BAİB veya diğer birlikler ve devletin resmi kanallarından bir bilgi, açıklama gelmeden Rusya'ya domates göndermesin. Resmi kaynaklardan bilgi alınmadan ürün sevkiyatı yapılmamalı. Resmi görüşmeler devam ediyor ama henüz bir açıklamada yapılmadı. İnşallah bir an önce açılır" diye konuştu.

TAMPON BÖLGEDE 250 TIR

Rusya'ya domates ihracatı yapan firmalardan Uçak Kardeşler'in sahibi Ali Uçak, hem tampon bölgedeki TIR'larda, hem de gemiyle gönderilenler içinde ürünleri olduğunu belirterek, “8 Şubat Cumartesi günü itibarıyla alımı durdurdular. Yaklaşık 10 gündür TIR'ların tampon bölgedeki bekleyişi sürüyor. Tuapsi Limanı'na gönderilen gemideki domateslerin tamamı Samsun Limanı'na geri geliyor. Biz ve değişik firmaların toplamda yaklaşık 250 TIR'ı var" dedi.

20-30 MİLYON DOLARLIK ZARAR

Bir TIR'ın 20 ton civarında domates aldığını belirten Ali Uçak, toplamda ise 5 bin tona yakın domatesin tampon bölgede bekletildiğini, domateslerin raf ömrü yaklaşık 15 gün olduğundan, bugün-yarın içeri alınmazsa, hepsinin çöpe gideceğini açıkladı. 5 bin tonluk domatesin nakliyesi, analizi gibi masraflarla birlikte toplam zararın 20-30 milyon dolar aralığında olduğunu dile getiren Uçak, “Bazı TIR'lar geri gelmeye başladı, ancak gelmeleri bir haftayı bulur. Domatesler çürür, salça fabrikaları alırsa oraya veririz ama büyük ihtimalle almazlar ve çöpe gider. Devlet büyüklerimizden destek bekliyoruz" diye konuştu.

DOMATESLER GERİ GELSE DE ÇÖPE GİDER

Domates yüklü TIR'ların Ukrayna-Rusya sınırındaki tampon bölgede beklemeye devam ettiğini aktaran Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Doğan, bazı ihracatçıların Ukrayna pazarında satmaya çalıştığını ama zor olduğunu kaydetti. TIR şoförlerinin de 10 gündür araçlarında gecelediğini belirten Doğan, “TIR'lar bu konuda küçük bir ev gibi müsait. İçinde yatakları var. Ulaşabildiğimiz bilgilere göre 150'nin üzerinde TIR var. Tabi o domatesler geri gelse de artık çöpe gider. 50 bin ton ek kotayla ilgili de henüz resmi bir bilgi yok" dedi.

RUSYA FEDERASYONU'NUN 150 BIN TONLUK DOMATES KOTASININ DOLMASI UZERINE, UKRAYNA- RUSYA TAMPON BOLGEDE DOMATES YUKLU YAKLASIK 250 TIR'IN BEKLEYISINDE 10'UNCU GUN DOLDU. RAF OMURLERI DE DOLMAK UZERE OLAN DOMATESLER ALINMAZSA, YAKLASIK 5 BIN TON DOMATESIN COPE GIDECEGI, 20-30 MILYON DOLAR ARASINDA ZARAR OLUSACAGI BELIRTILDI(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

RUSYA FEDERASYONU'NUN 150 BIN TONLUK DOMATES KOTASININ DOLMASI UZERINE, UKRAYNA- RUSYA TAMPON BOLGEDE DOMATES YUKLU YAKLASIK 250 TIR'IN BEKLEYISINDE 10'UNCU GUN DOLDU. RAF OMURLERI DE DOLMAK UZERE OLAN DOMATESLER ALINMAZSA, YAKLASIK 5 BIN TON DOMATESIN COPE GIDECEGI, 20-30 MILYON DOLAR ARASINDA ZARAR OLUSACAGI BELIRTILDI(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

RUSYA FEDERASYONU'NUN 150 BIN TONLUK DOMATES KOTASININ DOLMASI UZERINE, UKRAYNA- RUSYA TAMPON BOLGEDE DOMATES YUKLU YAKLASIK 250 TIR'IN BEKLEYISINDE 10'UNCU GUN DOLDU. RAF OMURLERI DE DOLMAK UZERE OLAN DOMATESLER ALINMAZSA, YAKLASIK 5 BIN TON DOMATESIN COPE GIDECEGI, 20-30 MILYON DOLAR ARASINDA ZARAR OLUSACAGI BELIRTILDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

RUSYA FEDERASYONU'NUN 150 BIN TONLUK DOMATES KOTASININ DOLMASI UZERINE, UKRAYNA- RUSYA TAMPON BOLGEDE DOMATES YUKLU YAKLASIK 250 TIR'IN BEKLEYISINDE 10'UNCU GUN DOLDU. RAF OMURLERI DE DOLMAK UZERE OLAN DOMATESLER ALINMAZSA, YAKLASIK 5 BIN TON DOMATESIN COPE GIDECEGI, 20-30 MILYON DOLAR ARASINDA ZARAR OLUSACAGI BELIRTILDI. (HAKKI BAHAR) (FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) 

 
Kızına cinsel istismara 30 yıl hapis istemi
 
Belek taksicileri genel kurul yaptı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
taş 17 Şubat 2020 Pazartesi 18:42

Madem kota vardı ve ne diye gönderirsiniz,ciddiyetsizliğin sonu,şimdi yazık değil mi bu kadar zarara.En azından bu kadar mahsul yurt içine verilirdi.Allah akıl fikir vesin ne diyelim.

Yorumu oyla      1      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tropik meyveler 'yerli' oluyor
ANAVATANI Güney Amerika olan ve son yıllarda Antalya'nın Alanya ve Gazipaşa ...
Çeyrek altın 506 lirayı gördü
Piyasalarda gram altın fiyatları 306 liraya, çeyrek altın ise 506 liraya kadar yükseldi.
8.5 milyar lira tasarruf sağlayacak proje
ANTALYA OSB, yılda yaklaşık 34 milyar kWh elektrik tasarrufu karşılığı ...
 
Antalya'nın ilk ücretsiz koleji açılıyor
Antalya OSB Başkanı Ali Bahar, kentin ilk ücretsiz mesleki kolejini hayata ...
Hakkı Bahar: Rusya'nın Türkiye'den domates alımı durdu
BATI Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Hakkı Bahar, Rusya'nın ...
Rusya Çin ile sınırını kapattı, ihracatta artış bekleniyor
ÇİN'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünya genelinde hızla yayılan 'koronavirüs' ...
 
THY dış hat yolcu sayısını yüzde 10 artırdı
Türk Hava Yolları (THY), Ocak ayında dış hat yolcu sayısını geçen yılın ...
Tesis doluluğunda Antalya yine zirvede
TURİZMİN kalesi Antalya, geçtiğimiz yıl yüzde 68,3 tesis doluluk oranıyla yine zirvede kaldı.
Bisam: Dört kişilik ailenin aylık gıda harcaması 2 bin 250 lira
Birleşik Metal İş Sendikası Araştırmaları Merkezi'nin (BİSAM) hesaplamalarına ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva