Kepez’de ‘Dokuma Buluşması’
Kepez’de ‘Dokuma Buluşması’
Antalya'daki ölümlü kavganın 11 şüphelisinden 3'ü tutuklandı
Antalya'daki ölümlü kavganın 11 şüphelisinden 3'ü tutuklandı
Kadın kooperatifleri kazandırmaya devam ediyor
Kadın kooperatifleri kazandırmaya devam ediyor
Arka Sokaklar’ın kostümleri kayboldu! Set iptal edildi
Arka Sokaklar’ın kostümleri kayboldu! Set iptal edildi
13 Kasım 2023 Pazartesi - 10:57

Tarladan sofraya 'atom'

ISPARTA'da ata tohumundan 3 bin dönümde yaklaşık 7 bin 500 ton üretilen balkabağı, çiftçinin önemli gelir kaynağı arasında yer aldı.

Tarladan sofraya  atom
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Isparta'da çoğunlukla Büyükgökçeli, Küçükgökçeli köyleri ile Atabey ilçesinde ata tohumu yetiştirilen balkabağında hasat dönemi başladı. Yaklaşık 3 bin dönümde ata tohumundan üretilen balkabağında bu yıl 7 bin 500 ton rekolte hedefleniyor. Kilosu 5 ila 7 liradan satılan balkabağı bölge çiftçisinin önemli gelir kaynağı arasında yer alıyor. Yaklaşık 2 hafta sonra tamamlanması planlana hasat döneminde üretilen balkabakları İstanbul, Ankara, Antalya başta olmak üzere farklı illerdeki pazarlara gönderiliyor.

Çiftçilerin atadan kalma tohumla yetiştirdiği balkabağı, kentte fazlaca tüketilen ürünler arasında yer alıyor. Osmanlı saray mutfağında da kullanılan balkabağı tatlısı,. özellikle kış aylarında sofraların vazgeçilmezi oluyor. Kentteki otel, restoran menülerinde tatlılar arasında ilk tercih olan balkabağı tatlısı, sunumuyla da dikkati çekiyor. Cevizli, tahinli olarak servis edilen balkabağı tatlısını bölge halkı kaymakla tüketmeyi tercih ediyor. Üzerinde tahin, kaymak ve cevizle sunulan balkabağı tatlısı yörede '4x4' ya da 'atom' adıyla anılıyor.

Kentin tarımsal üretiminde öneme sahip balkabağı, kentte önemli tüketim ürünleri arasında yerini aldı. Hasat döneminde çiftçiye kazanç sağlayan balkabağı, sofralarda da sık sık yerini aldı. Isparta'da 45 senedir işlettikleri restoranda balkabağı tatlısı yapan Sadettin Pamuk, taş fırında kızarlıkalar hazırlanan tatlının daha lezzetli olduğunu söyledi.

Pamuk, balkabağı tatlısının hazırlanışını şöyle anlattı:

"Soyulduktan sonra şeker ile bekleterek, tencerede suyunu salıyor. Ertesi gün kaynatma aşaması oluyor. Taş fırında üstünün kızarmasını sağlıyoruz ve sunuma hazırlıyoruz. çifte kavrulmuş tahin, ceviz tercihe göre de kaymakla servis ediyoruz"

Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk da balkabağı üretinin bölge tarımına etkisi hakkında bilgi verdi. Selçuk, "Yaklaşık 3 bin dönümde kabaklarımız yetişiyor. Ürettiğimiz kabaklar Ankara, İstanbul, Antalya gibi büyük illerimize gönderiliyor. Sofralara kabak tatlısı olarak geliyor. Bizim kabaklarımızın büyüklüğü 5 kilodan 70 kiloya ulaşabiliyor. Bölgede 7 bin 500 tonluk rekolte bekleniyor. Kabak üretimi çiftçilerimiz için önemli gelir kaynağı. Üretilen kabaklar da Türk mutfağındaki önemli tatlılar arasında yer alıyor." 

ISPARTA'DA ATA TOHUMUNDAN 3 BIN DONUMDE YAKLASIK 7 BIN 500 TON URETILEN BALKABAGI, CIFTCININ ONEMLI GELIR KAYNAGI ARASINDA YER ALDI. SOFRALARDA 'GELENEKSEL TAT' OLARAK SIKLIKLA TERCIH EDILEN OSMANLI SARAY MUTFAGI TATLILARINDAN BALKABAGI, TAHIN, KAYMAK VE CEVIZLE SUNUMUYLA 'ATOM' YA DA '4X4' ADIYLA LUKS RESTORAN MENULERININ VAZGECILMEZI OLDU.(FOTO:ISPARTA-DHA)

ISPARTA'DA ATA TOHUMUNDAN 3 BIN DONUMDE YAKLASIK 7 BIN 500 TON URETILEN BALKABAGI, CIFTCININ ONEMLI GELIR KAYNAGI ARASINDA YER ALDI. SOFRALARDA 'GELENEKSEL TAT' OLARAK SIKLIKLA TERCIH EDILEN OSMANLI SARAY MUTFAGI TATLILARINDAN BALKABAGI, TAHIN, KAYMAK VE CEVIZLE SUNUMUYLA 'ATOM' YA DA '4X4' ADIYLA LUKS RESTORAN MENULERININ VAZGECILMEZI OLDU.(FOTO:ISPARTA-DHA)

ISPARTA'DA ATA TOHUMUNDAN 3 BIN DONUMDE YAKLASIK 7 BIN 500 TON URETILEN BALKABAGI, CIFTCININ ONEMLI GELIR KAYNAGI ARASINDA YER ALDI. SOFRALARDA 'GELENEKSEL TAT' OLARAK SIKLIKLA TERCIH EDILEN OSMANLI SARAY MUTFAGI TATLILARINDAN BALKABAGI, TAHIN, KAYMAK VE CEVIZLE SUNUMUYLA 'ATOM' YA DA '4X4' ADIYLA LUKS RESTORAN MENULERININ VAZGECILMEZI OLDU.(FOTO:ISPARTA-DHA)

ISPARTA'DA ATA TOHUMUNDAN 3 BIN DONUMDE YAKLASIK 7 BIN 500 TON URETILEN BALKABAGI, CIFTCININ ONEMLI GELIR KAYNAGI ARASINDA YER ALDI. SOFRALARDA 'GELENEKSEL TAT' OLARAK SIKLIKLA TERCIH EDILEN OSMANLI SARAY MUTFAGI TATLILARINDAN BALKABAGI, TAHIN, KAYMAK VE CEVIZLE SUNUMUYLA 'ATOM' YA DA '4X4' ADIYLA LUKS RESTORAN MENULERININ VAZGECILMEZI OLDU.(FOTO:ISPARTA-DHA)

ISPARTA'DA ATA TOHUMUNDAN 3 BIN DONUMDE YAKLASIK 7 BIN 500 TON URETILEN BALKABAGI, CIFTCININ ONEMLI GELIR KAYNAGI ARASINDA YER ALDI. SOFRALARDA 'GELENEKSEL TAT' OLARAK SIKLIKLA TERCIH EDILEN OSMANLI SARAY MUTFAGI TATLILARINDAN BALKABAGI, TAHIN, KAYMAK VE CEVIZLE SUNUMUYLA 'ATOM' YA DA '4X4' ADIYLA LUKS RESTORAN MENULERININ VAZGECILMEZI OLDU.(FOTO:ISPARTA-DHA)

ISPARTA'DA ATA TOHUMUNDAN 3 BIN DONUMDE YAKLASIK 7 BIN 500 TON URETILEN BALKABAGI, CIFTCININ ONEMLI GELIR KAYNAGI ARASINDA YER ALDI. SOFRALARDA 'GELENEKSEL TAT' OLARAK SIKLIKLA TERCIH EDILEN OSMANLI SARAY MUTFAGI TATLILARINDAN BALKABAGI, TAHIN, KAYMAK VE CEVIZLE SUNUMUYLA 'ATOM' YA DA '4X4' ADIYLA LUKS RESTORAN MENULERININ VAZGECILMEZI OLDU.(FOTO:ISPARTA-DHA)

Ali ÇEVİKBAŞ/ISPARTA, (DHA)

 
Nesli tehlike altındaki 3 balık türü, Antalya'da üretildi
 
Perde kadınlar için açıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Otomobil bariyere çarpıp takla attı
ISPARTA'da sürücünün kontrolünden çıkan otomobilin bariyere çarptıktan ...
Isparta'da 117 kız öğrenci yemekten zehirlendi
ISPARTA’da, Süleyman Demirel Üniversitesi Doğu Yerleşkesi’nde bulunan Kredi ...
Atatürk, saygı, minnetle ve rahmetle anıldı
TÜRKİYE Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, vefatının ...
 
Müdür yardımcısı okulda ölü bulundu
ISPARTA Mesleki Eğitim Merkezi'nde müdür yardımcısı Zafer Şimşek (56) odasında ölü bulundu.
Isparta'da kaza: 2 yaralı
ISPARTA'da 2 otomobilin çarpıştığı kazada sürücüler yaralandı.
Isparta'da 87 iş yeri incelendi
ISPARTA'da polis 87 iş yerini inceledi. İncelemelerde 2 dernekte kumar ...
 
Bağımlılıkla mücadele toplantısı yapıldı
ISPARTA Valisi Aydın Baruş, madde bağımlılığıyla mücadele kapsamında polis ...
Matematik yarışmasında dünya birincisi oldular
ISPARTA'da 4. sınıf öğrencisi Havva Ebrar Can ve Yusuf Kerem Evren, dünya ...
Isparta'da kaza: 2 yaralı
ISPARTA'da Seher Şık'ın (30) kontrolünü kaybettiği otomobil trafik işaret ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya felaketi yaşarken onlar bakın neredeymiş...
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Türkiye mutlu emekli mutsuz
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Romantik Bale: Giselle
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Çok gidenler var ama yine de yaşam bir umuttur
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Şubat ayında iş koşulları ve sağlığa dair önemli gelişmeler yaşayabilirsiniz. Ayın ilk iki haftasında sosyal çevrenizle ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva