Ferman Akgül Kopenhag'a taşınıyor
Ferman Akgül Kopenhag'a taşınıyor
Tarık Mengüç'ten çarpıcı açıklama
Tarık Mengüç'ten çarpıcı açıklama
Başkan Kotan'dan Doyran ve Bahtılı'ya hafta sonu ziyareti
Başkan Kotan'dan Doyran ve Bahtılı'ya hafta sonu ziyareti
2 aylık evli çift, motosiklet kazasında yaralandı
2 aylık evli çift, motosiklet kazasında yaralandı
8 Mart 2011 Salı - 00:13

Ürküten rapor

Merkezi Diyarbakır'da bulunan Kadın Merkezi (KAMER) tarafından 23 ilde 80 bin evde yapılan araştırmada ürkütücü sonuçlar ortaya çıktı.

Ürküten rapor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Araştırmada ziyaret edilen hanelerin yüzde 85'inin yoksulluk sınırında olduğu, yüzde 48'inin ise açlık sınırında olduğu saptandı. Görüşülen hanelerdeki kadınların yüzde 48'inin göç ettiği, yüzde 46'ısının ise çocuk yaşta ve evliliğe zorlandığı, zorla evlenen kadınların yüzde 84'ünün ise akrabalarıyla evlendirildiği belirlendi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle merkezi Diyarbakır'da bulunan KAMER'in 23 ilde, yaptığı anket sonuçları açıklandı. KAMER tarafından 23 ilde 80 bin ev ziyaret edildi. KAMER Vakfı adına Nebahat Koç imzasıyla yapılan açıklamada, kadın cinayetlerinin yarattığı korku, güvensizlik ve endişe duygularıyla karşılaşıldığı dile getirildi. Katledilen kadınların acısının yaşandığı bir anda, yeni katliamların engellenmeye çalışıldığı belirtilen açıklamada şöyle denildi:

"Kadın cinayetlerinin yarattığı korku, güvensizlik ve endişe duygularıyla karşılıyoruz. Katledilen kadınların acısını yaşarken, hem yeni katliamları engellemek, hem de yaşamaya çalışanların zorluklarını görüp çözmeye çalışmak için tüm kadınların, erkeklerin, kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin ortak mücadelesine ihtiyaç olduğu açıktır. Sorun toplumsal bir sorundur ve çözümü için acil işbirlikleri gerekmektedir. Özellikle göç almış, dezavantajlı mahallelerde yapılan hane ziyaretlerinde toplanan veriler, yıllardır süregelen geleneksel, ataerkil feodal sistem ve siyasi şiddet ortamının yanı sıra, ürkütücü boyutlara ulaşan yoksulluk ve işsizliğin de kadın ve çocuklar üzerinde yıkıcı etkiler bıraktığını ortaya koydu."

İNSANLARIN YÜZDE 85'İ FAKİRLİK, YÜZDE 48'İ AÇLIK SINIRINDA

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) '2009 Yoksulluk Çalışması' sonuçlarına göre, Türkiye genelinde yoksulluk ve açlık sınırının altında yaşayan insan oranlarının sırasıyla yüzde 18 ve 0.84 olduğu belirtilen açıklamada şöyle devam edildi:

"Ziyaret edilen hanelerin yüzde 85'inin yoksulluk, yüzde 48'inin de açlık sınırında veya altında olduğu ortaya çıktı. Ziyaret edilen hanelerin yüzde 10'unun hiçbir geliri yokken, görüşülen kadınların yüzde 90'ının gelir getiren bir işinin olmadığı ifade edildi. Yine görüşülen kadınların yüzde 48'i mahallelerinin en büyük sorununu yoksulluk, mahalle kadınlarının ise en büyük ihtiyacının da iş olduğunu kaydedildi."

YÜZDE 46'SI ÇOCUK YAŞTA EVLİLİĞE ZORLANMIŞ

Bölgede hüküm süren siyasi gerginlik ve yoksulluğun, bir taraftan kadınların yaşadığı şiddeti artırdığı anlatılan araştırmada, kadına yönelik şiddetin, kadınların destek mekanizmalarına ulaşabilmesini engellediği savunuluyor. Göç, dilden kaynaklanan iletişimsizlik, düşük okur- yazarlık ve düşük okullaşma oranının, bölgedeki kadınların yaşadıkları ayrımcılık ve şiddetle mücadele edebilmelerini zorlaştırdığına yer verilen KAMER anketinde, şu görüşler dile getirildi:

"Görüşülen kadınların yüzde 48'i göç etmiş. Genellikle güvenlik, evlenme ve ekonomik sebepler nedeniyle gerçekleşen göç, kadınları kırsal alanlardan tanımadıkları şehir ortamlarına getirmiş, belki destek bulabilecekleri yakınlarından uzaklaştırmıştır. Bu kadınların şehre entegre olmalarını sağlayacak hiçbir politika öngörülmemiştir. Okur-yazar olmayan kadın oranı yüzde 40 iken, hiç okula gitme fırsatı bulamamış kadın oranı yüzde 52'yi buluyor. Kadınların yüzde 46'sı çocuk yaşta evliliğe zorlanmış, çocuk evliliklerinin yüzde 47'si 15 ve daha küçük yaşlarda yapılmış. Görüşülen kadınların sadece yüzde 30'u anlaşarak-severek evlendiklerini belirtmişler. İstemediği bir evliliğe zorlanan kadınların yüzde 84'ü akraba evliliği yapmış. Genel olarak bakıldığında akraba evliliği oranı da yüzde 35 civarında gerçekleşmiştir."

'KADINA ŞİDDETE KARŞI ORTAK MÜCADELE'

KAMER açıklamasında, artan kadın katliamlarının önlenmesi amacıyla acil tedbirlerin alınması da istendi. Kadınlara yönelik hak ihlallerinin önüne geçebilmek için 2006/17 sayılı 'Başbakanlık Genelgesi'nin acilen uygulanmaya konulması gerekliliğine işaret edilen açıklamanın son bölünde ise şöyle denildi:

"Tüm illerde kadına yönelik şiddete karşı ortak mücadele edebilecek koordinasyon kurulları oluşturulmasını, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü bünyesinde kadın kuruluşlarının çeşitli engellemeleri ve dirençleri bildirip çözebilecekleri kriz masaları oluşturulmasını talep etmekteyiz. Ülkemizi her biri birer insan hakları ihlali olan kadın katliamlarının ve kadına yönelik şiddetin utancından kurtarmak mümkündür. Yeter ki isteyelim."
 

 
8 Mart'ın tarihçesi
 
Ahmet Şık’ın annesi isyan etti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Su altında nefeslerini tuttular
Türkiye’nin birbirinden ünlü kadınları ortak bir projede buluştu. “34 ...
Öğrenciden öğrenciye yardım
TED Antalya Koleji dördüncü sınıf öğrencileri, “Geleneksel Uçurtma Şenliği”nden ...
Çetin Emeç anıldı
21 yıl önce suikast sonucu şehit edilen Hürriyet Gazetesi Genel Yayın ...
 
Karadeniz kara teslim
Samsun, Ordu ve Amasya'da kar yağışı nedeniyle 166 köy yolu ulaşıma kapandı. ...
Şiddet ve taciz endişesi
Kamuda çalışan kadınlar fiziksel şiddet, tehdit ve tacize maruz kalacağından endişe ediyor
'Bedava su'da ısrarlı
İzmir’in Dikili ilçesi Belediye Başkanı CHP'li Osman Özgüven, bu kez hem ...
 
Üniversiteye polis baskını
Sayıştay'ın Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde yaptığı inceleme ...
SGK ve Bağ-Kur borçlularına iyi haber
SGK ve Bağ-Kur borçluları Ziraat Bankası'ndan kredi alabilecek. SGK pirim ...
Kurtlar Vadisi çantaları
Televizyon ekranlarının popüler dizilerinden Kurtlar Vadisi Pusu'da oynayan ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva