Mehmet Boyacı'dan sosyal yaşam portreleri
Mehmet Boyacı'dan sosyal yaşam portreleri
AKM'de akordeon gecesi
AKM'de akordeon gecesi
Kepez'in sultanlarından ilk galibiyet
Kepez'in sultanlarından ilk galibiyet
Muratpaşa'da ilk sergi heyecanı
Muratpaşa'da ilk sergi heyecanı
17 Ağustos 2015 Pazartesi - 09:06

Vatandaş bankayı dize getirdi

Vatandaş, kur üzerinden yüzde 3 komisyon alan bankadan parasını geri aldı.

Vatandaş bankayı dize getirdi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Bankalar Birliği, yurtdışına kurla yapılan ödeme üzerinden yüzde 3 komisyon alan bankaya ‘alamazsın’ dedi. Bu sayede F.B. adlı vatandaş kızının okul masrafları için internet üzerinden yaptığı ödemeden alınan komisyon parasını bankadan geri aldı.
Türkiye Bankalar Birliği (TBB), kurla yapılan ödemeler üzerinden yüzde 3 komisyon alan bankaya ‘alamazsın’ dedi. F.B. adlı vatandaş yurtdışına yaptığı ödemeler üzerinden yüzde 3 komisyon alan bankadan parasını geri aldı. Kızının okul masrafları için internetten kredi kartı ile ödeme yapan F.B., provizyonda bekleyen ödemesinin hesap ekstresinde farklı görünmesi üzerine bunun nedenini araştırdı. Bankasının kurla yapılan ödemelerde yüzde 3 komisyon aldığını öğrenmesi üzerine TBB Hakem Heyeti’ne başvuran F.B’nin şikayeti yerinde bulundu ve yüzde 3’lük komisyonun geri ödenmesine karar verildi.

YASAYA UYGUN DEĞİL
F.B, 3 Mart 2015 tarihinde kızının okul taksidini ödemek amacıyla kredi kartı ile 4 bin 250 pound tutarındaki ödemeyi kredi kartı ile gerçekleştirdi. İnternet bankacılığı aracılığıyla yapılan işlem ‘provizyonda bekleyen harcamalar’ ekranında 16 bin 490 lira olarak göründü. Buna karşın kredi kartı ekstresine 17 bin 99 lira olarak yansıtıldı. Bunun nedenini araştıran F.B., bu işlemden yüzde 3 komisyon alındığını öğrenince bankadan yüzde 3’lük komisyonu geri istedi. Bankanın talebi reddetmesi üzerine TBB Hakem Heyeti’ne başvurdu.

HÜKME RASTLANMADI
1 Numaralı Banka Kartları ve Kredi Kartları Bireysel Müşteri Hakem Heyeti’nin yaptığı değerlendirmede, tarafların sundukları belge ve dokümanlarda ‘Yurtiçi Visa Kartı Üyelik Sözleşmesi’nde yurtdışı harcamalara ve yüzde 3’e varan oranda fazlası olarak belirlenen banka döviz kuruna ilişkin herhangi bir hükme rastlanmadı.
Bankanın 25 Kasım 2012 tarihli hesap kesim ekstresinde, “20 Aralık 2012 tarihinden itibaren, yabancı para cinsinden gerçekleştirilen işlemler için kullanılan Banka döviz kuru, TCMB döviz satış kurunun yüzde 3’e varan oranda fazlası olarak belirlenecek ve söz konusu işlemler bu kur ile Türk Lirası’na çevrilerek hesap özetlerine borç kaydedilecektir” ifadesinde bir bilgilendirme yaptığını ancak bunun da 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’na uygun olarak yapılmadığına karar verdi.

473 LİRA GERİ ÖDENMELİ
TBB Hakem Heyeti, yurtdışı işlemlerde provizyon sırasında kullanılan kur ile işlemin takasla Bankaya iletildiği gün kurunun farklı olabildiğini belirterek, bu nedenle provizyon sırasında hesaplanan TL tutar ile ekstreye yansıyan TL tutarın birbirbirinden farklı olabileceğini kaydetti. Buna karşılık yüzde 3 komisyonun sahibine iade edilmesi gerektiğine karar verdi. Kararda, “... alınan 473,53 TL tutarındaki yüzde 3 komisyonun başvuru sahibine iade edilmesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır” denildi. Bankalar Birliği hakem heyetinin bu kararından sonra banka F.B.’ye aldığı yüzde 3’lük komisyonu iade etti.

GEÇMİŞ ÖDEMELERİ İÇİN DE BAŞVURDU
VERİLEN bu kararın kararın ardından F.B., geçmişte yaptığı 5 ödeme için de yüzde 3’lük komisyon alındığını gerekçesiyle tekrar Bankalar Birliği hakem heyetine başvurdu. Hakem heyetini bu başvuruyu da 11 Ağustos 2015 tarihinde görüşmeyi kabul etti. Bankalar Birliği Hakem Heyeti son iki yıllık döneme ilişkin inceleme yapıyor ve kararları da yaklaşık 4 ay içinde veriyor.

BANKA: 6 AYA KADAR HAKEM YANSITMA HAKKI VAR
HAKEM heyeti kararında bankanın savunması da yer verildi. Savunmanın özeti olarak, “...Başvuru sahibinin 3 Mart 2015 tarihinde gerçekleştirdiği harcamaya ait takas kaydı Bankaya 5 Mart 2015 tarihinde geldiğinden işlemin başvuru sahibinin kartına bu tarihte yansıdığı, uluslararası kredi kartı kurallları gereği, üye işyerlerinin 6 aya kadar borç yansıtma hakkının bulunduğu, uygulamanın bankanın tüm kredi kartları için geçerli olduğu, başvuru sahibinin kredi kartına yansıyan yurtdışı işlemlerde de TCMB Döviz satış kurunun yüzde 3’e varan oranda fazlası olarak belirlenen banka döviz kurunun kullanıldığı ifade edilmiştir” denildi.

Neşe KARANFİL / HÜRRİYET - 

 
Alanya'da sağduyu galip geldi
 
MHP'den AKP'ye Aydın Ünal cevabı: Kuduz aşısı yaptırın
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Evladım bağımlı mı?
Yazılarımızı takip eden ve evladına karşı kendini çaresiz hisseden bir ...
AKP binasına bombalı saldırı
DİYARBAKIR'da Ak Parti İl Başkanlığı binasına parça tesirli bomba ile ...
AK Partili eski il başkan yardımcısı kazada öldü
AYDIN'da, AK Parti Aydın eski İl Başkan yardımcılarından 45 yaşındaki ...
 
Bu kez Bingöl; 3 şehit
Dün akşam Dağlıca'da 3 askerin şehit edilmesi haberinin ardından bugün ...
Tecavüz etti, kusura bakma dedi
İstanbul’da lüks site ile metro arasında minibüs şoförlüğü yapan Erdem ...
3 şehit 6 yaralı
Genelkurmay Başkanlığı Yüksekova ilçesi Dağlıca Bölgesi'nde 3 askerin ...
 
Mutlu Kaya'dan mutlu haber!
Bir televizyon kanalında katıldığı ses yarışmasında tanınan ve Diyarbakır’ın ...
Eski CHP’li Özkes MHP yolunda mı?
Bahçeli’ye övgü, CHP’ye hakaret!
'Turizmde kayıp 5 milyar doları aşacak'
Türkiye, Suruç saldırısı ve ardından gerçekleştirilen terör eylemleri ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva