Aksu ilçesindeki 1,5 kilometrelik Kumköy sahili, geçen yıl mart ayında Cumhurbaşkanı kararıyla 'Nesli tükenme tehlikesindeki deniz kaplumbağalarının yuvalanma alanı' ilan edildi. Özellikle Aksu ve Serik ilçelerindeki binlerce kişinin yaz tatilini geçirdiği ve sezon sonunda çöp birikintilerinin çirkin görüntü oluşturduğu Kumköy sahilindeki 700 çardakla ilgili, ocak ayında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca alınan yıkım kararı, belediyeye gönderildi.
Kararı duyan bazı tatilciler, bölgeye gelerek çardaklarını söktü. Aylar geçmesine rağmen kalan diğer çardaklara dokunulmadı. Aksu Belediyesi, daha önce 29 Ocak olarak duyurulan yıkım kararının, 29 Nisan'da uygulanacağını bölgeye asılan pankartla bildirdi. Geçen nisan ayında yıkıma gelecek 5 personelden 3'ünün koronavirüs testlerinin pozitif çıkmasıyla 3'üncü kez ertelendi.
YIKILMAYINCA YERLEŞTİLER
Yıkım kararı uygulanmayan alanda tatilciler çardaklarda yaptıkları tadilatın ardından yerleşmeye başladı. Bazıları çardakları boyarken, bazı bölgelere ise yenilerinin yapıldığı görüldü. Bakanlık tarafından bölgeye asılan 'Dikkat. Deniz kaplumbağası yuvalama alanı. Lütfen koruyunuz' yazılı tabelanın etrafında çardaklar olduğu, Kumköy Kültürü Koruma Geliştirme ve Yaşatma Derneği tarafından 'Caretta carettaların üreme alanı olan bu alana çardak yapmak kesinlikle yasaktır' yazılı tabela asıldığı görüldü.
Bazı tatilciler çardaklarında tatillerine başlarken, su bağlantısının sağlanması için boruların döşendiği de görüldü.
Konuyla ilgili telefonla görüşülen Aksu Belediye Başkanı AK Partili Halil Şahin, henüz yıkımın gerçekleşemediğini söyledi. Şahin, "Yıkım kararıyla ilgili arkadaşlar Kumköy Koruma Geliştirme ve Yaşatma Derneği'yle görüşüyor. Yıkımla ilgili vatandaşın çardaklarını kendilerinin kaldırması gibi bir talebi vardı. Görüşmeler sürüyor" dedi.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Semih ERSÖZLER/ANTALYA, (DHA)


Aksu nun başına gelmıs en kotu sey suan kı baskan.ınsanlardan camı yardımı altında yuzbınlerce para topluyor zorla! nasıl bır sıstem anlamadık
kumköy deki garibanın çardağı carettalara zarar veriyorda az ilerisindeki oteller zarar vermiyor mu? para ve rant işin içine girdimi gariban ne yapsa haksız zaten...
Şaka
AKSU DA HIZMET VEREN MEVCUT BELEDIYE, ASLINDA HALA KÖY MUHTARI GİBİ. AKSU YA EN BUYUK ZARARI VEREN BU VIZYONSUZ BAKIS ACISI. KÖY STATÜSÜNDEN CIKMASINA DESTEK OLMAYAN BASKANA UZULUYORUM. TEK DERDI KÖY OZELLIKLE AKSU ALAYLI GÜLOLUK MURTANA. BURALARA BAHCELERE DOMATES SERALARINA KADAR ASVALT YAPIYOR! TEK ISI BU. PINARLI CIHAIYE YE ISI GRAM YATIRIM YOK PROJE YOK DESTEK YOK? PINARLI CIHADIYE BOLGESINI KEPEZE VERSELER SUANA KADAR UCARDI UCAR!