Sayıştay’ın internet sitesinde bugün yayınlanan raporda belirtilen kiralamalar 2019’da yapılmış. Bu kiralamaların Menderes Türel’in görevi bıraktığı ilk 3 aylık dönemde mi yapıldığı yoksa Muhittin Böcek’in görevi aldığı Mart ayından sonra mı yapıldığı belirtilmemiş. Ancak raporda bir aracın fiyatına vurgu yapılırken 10 Ekim 2019 tarihi örnek verilmiş. Bu da rapora konu edilen araçların Böcek döneminde yapıldığına ilişkin önemli bir upuçları veriyor.
Sayıştay’ın söz konusu kiralamalarla ilgili raporu aynen şöyle:
“Antalya Büyükşehir Belediyesinin çeşitli birimleri tarafından hizmet alımı suretiyle kiralanan araçlar için ödenen aylık kira bedellerinin 2006/10193 sayılı Hizmet Alımı Suretiyle Taşıt Edinilmesine İlişkin Esas ve Usuller hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararı’nın 6’ncı maddesinin 2’nci fıkrasının (a) bendine aykırı olarak kasko değerinin %2’sini aştığı, ayrıca 6’ncı maddenin 4’üncü fıkrası gereğince satın alma yöntemi ile temin edilmesi gereken taşıtlar ile ekipmanlar için de kiralama yapıldığı tespit edilmiştir.
4 BİN TL’YE KİRALAMIŞ 10 BİN 250 TL FATURA ETMİŞ
Yapılan incelemede, birimlerin araç kiralama ihalelerini ayrı ayrı yaptığı, bazı birimlerde %2 sınırına uyulduğu bazı birimlerde ise bu sınıra dikkat edilmediği, kasko değerine göre azami 1.452,66-TL (Kdv hariç) aylık kira bedeli ödenmesi gereken Fiat Doblo tipi bir araca 5.800,00-TL (Kdv hariç) aylık kira bedeli ödendiği, yenisini satın alma fiyatı 5.390,00-TL (Kdv dahil) (10.10.2019 tarihinde bayi liste fiyatı) olan bir motosiklete 1.420,00-TL (Kdv hariç) aylık kira bedeli ödendiği, yüklenici hayvan ambulansını sahibinden 4.000,00-TL’ye kiralarken, hayvan ambulansı için belediyeden yükleniciye 10.520,00-TL ödendiği, yine yüklenici 4x4 kepçeyi sahibinden 7.500,00-TL’ye kiralarken, bu kepçe için yükleniciye 13.900,00-TL ödendiği, araç kapsamında olmayan jeneratör, çim biçme makinesi, vakumlu süpürme makinesi, sırt pülverizatörü gibi ekipmanların da satın alınmak yerine kiralandığı tespit edilmiştir.
Dolayısı ile 2006/10193 sayılı Hizmet Alımı Suretiyle Taşıt Edinilmesine İlişkin Esas ve Usuller hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararı’nın 6’ncı maddesinin 2’nci fıkrasının (a) bendine göre kiralanan taşıtların aylık kiralama bedellerinin araçların kasko değerlerinin %2’sini aşmaması, 4’üncü fıkrası gereğince de ikinci fıkra çerçevesinde hizmet alımı yöntemiyle edinilemeyen taşıtlar ile ekipmanların satın alma yöntemi ile edinilmesi gerekmektedir.
İdarece, kira bedelleri kasko değerlerinin %2'sini aşan araçlar için hakedişlerden kesintilerin yapıldığı ve satın alma yöntemi ile temin edilmesi gereken taşıtlar ile ekipmanların kiralanması için ihale yapıldığı, en düşük ihale bedelini sunan firmadan da kiralandığı ifade edilmektedir. Ancak, bahsedilen Bakanlar Kurulu Kararı’nın 6’ncı maddesinin 4’üncü fıkrası gereğince ikinci fıkra çerçevesinde hizmet alımı yöntemiyle edinilemeyen taşıtlar ile ekipmanların kiralanmasının mümkün olmaması, ayrıca yaklaşık maliyet hazırlanırken ve ihale sonuçlandırılırken birim fiyat sözleşmesindeki iş kalemlerine ait piyasa fiyat araştırmasının layıkı ile yapılmaması nedenleri ile bulgu konusu uygulamanın devam edip etmediği sonraki denetimlerde dikkate alınacaktır.”


alanya il olsun. antalyadan fazla gideri var. ilçeler merkezden denetlemek çok zor. birde raporda şunu gördüm. bütçe yapmayı bilmiyorlar.
Şuan hali hazırda hangi tarz tür araç kiralama işi var ise incelenmelidir. fyatlarda afaki yuksek yazılmıstır. 2020 model fıat egea kasko fıyatı 160 bın tl 3200 tl ama suan bu rakamın altında bu aracı kıralama ımkanları var! 2500 tl ye bu aracı pıyasadan bulabılırsınız. ılaclama araçları, dezenfekte araçları pikaplar ne varsa incelenmelidir. yıllar önce de boyle haksızlık olmus ve o parayı fazla yazanlar ve kıralama ısı yapanlar ıcerı gırmıstı! sımdı yıne aynı kesım mı kıralama ısını aldı aceba!
Değişmez.
Bu raporlar yazıldıklarıyla kalmamalı,zararlar ilgililerden tahsis edilmeli,devlet 1 tl alacağı için 5 tl masraf ediyor onun peşine düşüyor.Belediyelerinde usulsüz harcamaları ve gereksiz fazla giderleri imzası bulunanlardan alınmalı ki bir daha kimse yapmasın.Yoksa eski tas eski hamam devam derler.
Asatdaki araç fazlalığı hiçbir kurumda yoktur. Ne diyor Sayıştay 2016 da müdür kurum arabası ile eve gidemez, ama bakın su ve kanalizasyona herkes araba ile gidiyor, teknikerler dahil. Neden herkes birinin akrabası tanıdığı. Bu böyle gitmemeli. Sayın böcek de düzeltemedi. birde işletme işi adı altinda araç kiraliyorlar güya araba kurumun değil mutahitin diyorlar. Beyim beyim bu kiralarida kurum ödüyor. Parasız değil. Çocuğunu anaokuluna goturemezsin. Eşini işten alamazsın, babanı hastaneye goturemezsin.
Bunları okuyunca Belediyelerin liyakatsiz adamların ellerine kaldığını görüyorsunuz,en azından görevi kötüye kullanma var mı yok mu, adli makamlarca soruşturulması gerekmez mi.Parti il ve İlçe Başkanlıkları umarız bu konularda bir çalışma yaparak hukuken bir görevi ihmal veya kötüye kullanma varsa suç duyurusunda bulunabilirler,umarız yaparlar.
Bu araçlarda çocuk,kadın yaşlı görünce üzülüyor insan.kendi özel işleri için kullanıyorlar. Adam utanmadan eşini işten almaya geliyor kurum aracı ile.akp döneminde de şimdide. Kişiler aynı
Chp döneminde olsa idi hemen zimmet çıkarırdı.